Vrijheid van meningsuiting - limiet of geen limiet?

Moderators: Mjetterd, Polly, Ladybird, Hanmar, Maureen95, Dani, Giolli, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
E_J
Berichten: 1180
Geregistreerd: 05-12-15

Vrijheid van meningsuiting - limiet of geen limiet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-06-17 14:07

Hey!
Ik moet een debat houden voor Engels, waarbij ik moet praten over vrijheid van meningsuiting.
Nu heb ik eigenlijk de mening van andere mensen ook nodig voor mijn argumenten ("de meerderheid van de mensen die ik heb gevraagd vinden--") omdat ik natuurlijk niet kan zeggen dat iedereen het met mijn kant eens is als ik niks heb gevraagd _O-
Dus wat vinden jullie ervan? Moet vrijheid van meningsuiting compleet vrij zijn, of zouden er restricties moeten zijn? Bijvoorbeeld; uitsluiting van discriminerende uitspraken/het bewust opbrengen van traumatische herinneringen/overlast bezorgen door bvb het roepen van 'vuur!' in een drukke ruimte (wanneer er dus geen vuur is)/het gebruiken van (politieke) macht om meningen te promoten door onderdrukking van andere meningen.
En ook; hoe kijken jullie ernaar als het gaat om wie mag wat wel of niet zeggen? Mag een politicus wel een discriminerende uitspraak doen als deze deel uitmaakt van zijn/haar speech? En een priester; wat mag hij wel of niet zeggen? Of een privé gesprekje met je beste vriend/vriendin? Mag je daar alles tegen zeggen, in vertrouwen, of moet je je dan ook aan de 'regels' houden?
Alvast heel erg bedankt! :D


Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 27765
Geregistreerd: 08-10-05

Re: Vrijheid van meningsuiting - limiet of geen limiet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-17 15:46

Het argument dat de meerderheid het met je eens is, is een drogreden, waardoor je je argumentatie juist zwakker maakt.

Wat mij betreft eindigt de vrijheid van meningsuiting waar die de rechtsstaat en de fundamenten daarvan in gevaar brengt. Ook voor een politicus. Als Geert Wilders roept dat hij het niet eens is met art. 1 van de Grondwet, waarin staat dat iedereen voor de wet gelijk is, en hij het recht op godsdienstvrijheid voor moslims wil beperken, dan mag hij dat wat mij betreft lekker voor zichzelf houden.

The purpose of life is to live it
Eleanor Roosevelt

Yunomi
Berichten: 3112
Geregistreerd: 04-12-06

Re: Vrijheid van meningsuiting - limiet of geen limiet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-17 15:52

Moet je een debat houden of een betoog?
Ik vind in beide gevallen wat anderen vinden eigenlijk niet van toepassing. Het is jou mening en daar moet je anderen van overtuigen met feiten en goed onderbouwde argumenten, en 'er zijn nog heel veel anderen die dit ook vinden' is geen goed onderbouwd argument.

We are not defined by the things that make us seperate and distinct
but by the moments that we share and the memories we make.

Foaly

Berichten: 4119
Geregistreerd: 09-05-11
Woonplaats: Den Haag

Re: Vrijheid van meningsuiting - limiet of geen limiet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-17 16:28

Zodra je met je uitspraken tegen de wet in gaat, houdt je vrijheid van meningsuiting op. Dus 'brand' of 'bom' roepen in een menigte = geen vrijheid van meningsuiting, want daarmee breng je moedwillig anderen in gevaar.

Trouwens, waar veel mensen nogal eens aan voorbijgaan: vrijheid van meningsuiting betekent alleen dat de overheid je niets kan maken als je een bepaalde mening hebt en die uitspreekt (dus dat je niet de cel indraait als je bijvoorbeeld zegt dat Mark Rutte een banketstaaf is, of dat homoseksuelen ook mensen zijn. Dat moet je eens in Rusland proberen.).
Het betekent dus NIET dat niemand je tegen mag spreken wanneer je zegt dat alle Marokkanen tasjesdieven zijn 'want vrijheid van meningsuiting'.

People like that…corporations like that, they have all the money, they have all the power, and they use it to make people like you go away. Right now, you're suffering under an enormous weight. We provide…Leverage

E_J
Berichten: 1180
Geregistreerd: 05-12-15

Re: Vrijheid van meningsuiting - limiet of geen limiet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-06-17 16:38

@Yunomi: het is een debat, maar mijn docent zei vandaag dat ze het aanraadde om anderen ook om hun mening te vragen :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 bezoekers