Communicatie of commerciële economie?

Moderators: ynskek, Ladybird, Maureen95, Dani, Giolli, Hanmar, Mjetterd

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
sureido

Berichten: 8737
Geregistreerd: 18-08-10
Woonplaats: Naast het bos

Communicatie of commerciële economie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-04-17 17:02

Ik ben vorige week op een meeloopdag geweest van de opleiding CE (commerciële eco) IEMES, dus international events, music and entertainment studies.

We hebben daar ook mee geproefd van de CO (communicatie) kant. Ik was eerst zeker van dat ik de CE kant uit wilde, maar ik twijfel nu heel erg.

Ik heb het idee dat de CO kant veel meer dingen uitvoeren is, en CE vooral bureau werk.

Het werd uitgelegd dat het wel met elkaar in verbinding staat, maar dat je bij CO alles bedenkt en de CE kant moet dan zeggen of dat wel of niet kan kwa budget. Even krom opgenoemd dan.

Nu vraag ik me af, wat is wijsheid? Wat is het echte verschil tussen CE en CO? Het is me niet echt duidelijk en de site van de opleiding (fontys) maakt me ook niet echt wijzer... := Ik ben iemand die de dag 18348 x sneller vind gaan als ik dingen doe (ben reisleiding geweest) dus dan neig ik toch meer richting communicatie.

Ik kan gewoon niet er in uit wat het precieze verschil is tussen communicatie en commerciële economie en waar je meer aan zult hebben.

Alvast bedankt!

PS: Ik ben wel op zich goed in economie.


Olympia96

Berichten: 3049
Geregistreerd: 26-09-05
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 17:08

Als jij goed bent in economie, dan zou ik absoluut voor CE gaan... Ik heb hbo Communicatie en wo Communicatiewetenschappen afgerond en ik denk dat de baangaranties met CE vele malen hoger zijn....

Ik vind m'n vak geweldig (heb een eigen communicatiebureau), maar ik was er zo ontzettend klaar mee om altijd de eerste bezuinigingspost te zijn bij reorganisaties. En hier in de het Noorden solliciteer je met honderden 'gelijkgestemden' op dezelfde baan.

Als ik opnieuw mocht kiezen (wilde kiezen), dan denk ik niet dat ik deze opleidingen had gekozen. Toch liever iets met meer commerciële waarde.

Girona (aka Floor) | Casaron (v. Ginus) X Garona keur (v. Proloog) | stoere Gelderse Ster & Sport vos | 2011 & Sporty (Haflinger x Westfaler) | 2008

sureido

Berichten: 8737
Geregistreerd: 18-08-10
Woonplaats: Naast het bos

Re: Communicatie of commerciële economie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-04-17 17:26

Ik vind het moeilijk om precies te zeggen wat communicatie inhoudt. Wat doe je dan eigenlijk?

Ik vind de evenementenkant wel erg gaaf dus die kant wil ik wel echt uit. Alleen de richting..

of zou dat niet zoveel uitmaken en gaat het eigenlijk uiteindelijk alleen maar om het netwerk wat je opbouwt binnen die industrie..

Jennifuur

Berichten: 3162
Geregistreerd: 13-08-08

Re: Communicatie of commerciële economie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 17:47

Communicatie is heel breed! Je hebt interne communicatie (dus hoe men binnen de organisatie communiceert) en dit is vaak nodig bij de wat grotere bedrijven, bij kleinere bedrijven werken er doorgaans zodanig weinig mensen dat zij direct met elkaar kunnen communiceren en een prof op dat vlak niet nodig is.

'Externe' communicatie gaat meer over wat een bedrijf wilt uitstralen naar de buitenwereld. Denk aan marketingcampagnes in combinatie met gedragsverandering. Hoe wil je bijvoorbeeld bereiken dat consumenten het nieuwe wasmiddel van Robijn gaan kopen, dat jongeren hun telefoon minder gebruiken op de fiets of meer weten over de Hema? Ook leer je PR, interviewen, je moet heel goed in taal zijn en doorgaans leer je ook een beetje ontwerpen.

Ik zit nu in mijn vierde jaar Communicatie aan Avans Hogeschool, als je vragen hebt kan je me altijd PB'en :)

eva1969

Berichten: 3764
Geregistreerd: 01-04-06

Re: Communicatie of commerciële economie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 17:58

Kan je niet een dag proefstuderen? Dan krijg je misschien een beter beeld van beide richtingen.

Insta: ArtbyEvaRoeters

sureido

Berichten: 8737
Geregistreerd: 18-08-10
Woonplaats: Naast het bos

Re: Communicatie of commerciële economie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-04-17 18:10

Bedankt Jennifuur! Ik zit wel dat veel mensen die IEMES volgen bijv. Artiestenmanager of in de productie van een tv programma gaan werken. Ook in de communicatie kant, dat sluit dan weer niet aan bij wat je als bedrijf wil laten zien toch?

Ik heb proef gestudeerd vorige week! Alleen bij deze dag hebben ze verteld wat commerciële eco en communicatie inhoud en heb je ook geproefd van beide kanten, en sindsdien twijfel ik :=

Jennifuur

Berichten: 3162
Geregistreerd: 13-08-08

Re: Communicatie of commerciële economie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 18:15

IEMES is inderdaad wel weer anders dan Communicatie zelf, maar doorgaans kan je (voor zover ik weet) ook wel artiestenmanager worden, maar IEMES zal hier een beter opstapje voor geven dan Communicatie. In de productie van een tv-programma zal ook kunnen, ik zie hier met regelmaat vacatures voor, in de productie van een tv-programma werken is natuurlijk ook best breed. Bij Communicatie moet je redelijk creatief zijn, in tegenstelling tot CE (denk ik), waardoor je wel eerder in een dergelijke branche als Entertainment oid terecht zal komen.

Olympia96

Berichten: 3049
Geregistreerd: 26-09-05
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 18:45

Ik kan je wel vertellen wat ik nu doe :-). Ik heb dus mijn eigen communicatiebureau en mijn werkzaamheden lopen behoorlijk uiteen:
- teksten schrijven voor zeer diverse opdrachtgevers (gemeente, reclamebureaus, opleidingen, ICT bedrijven enz...)
- online campagnes (social media)
- websites bouwen, content schrijven en SEO
- marketing- en communicatieadvies (strategisch)
- redactiewerk
- interviews (waar dan weer artikelen uit volgen of bedrijfsreportages)
- het organiseren van evenementen (dit is voornamelijk 'hobby' en het levert nog geen geld op)

Dit zijn in vogelvlucht mijn werkzaamheden. Ten opzichte van mijn concurrenten heb ik mezelf vrij breed ontwikkeld. Dat levert me ook vaak klussen op vanuit mijn communicatienetwerk.

In de banen die ik heb gehad (loondienst) merkte ik dat communicatie vaak een overlap had met marketing. Iets waar in mijn beide opleidingen weinig aandacht voor was (vroegah). Ook het organiseren van evenementen en beurzen behoorden tot het standaard takenpakket.

Het is een erg afwisselend beroep (tenminste, als je niet te veel specialiseert) en dat maakt het erg leuk. Het meest vervelende vind ik dat je heel vaak als een 'extra' wordt gezien en niet als een 'noodzaak'. Vandaar mijn opmerking over dat je vaak de eerste post bent die geschrapt wordt. Ik heb vooral veel ervaring in de 'crisistijd' op gedaan en dat hielp niet mee natuurlijk. Wellicht veranderen de tijden nu het weer wat aantrekt. En ja, er is een overschot aan communicatie-mensen. Dat is écht zo. Daar ga je tegenaan lopen op de arbeidsmarkt. Solliciteren met 300 man op 1 functie is gewoon niet tof.

Ik heb veel opdrachten uit mijn netwerk. Dat is dus wel een belangrijk iets zoals je zelf ook al zei.

Girona (aka Floor) | Casaron (v. Ginus) X Garona keur (v. Proloog) | stoere Gelderse Ster & Sport vos | 2011 & Sporty (Haflinger x Westfaler) | 2008

sureido

Berichten: 8737
Geregistreerd: 18-08-10
Woonplaats: Naast het bos

Re: Communicatie of commerciële economie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-04-17 20:23

Bedankt voor de reacties! :) fijn zo'n uitgebreide uitleg, daar heb ik zeker wat aan!

Mij lijkt het erg leuk om dan ook bijvoorbeeld artiesten manager te zijn of mee te helpen met het opzetten van ADE. Ik ga sowieso de school mailen of ze de verschillen duidelijk op een rijtje kunnen zetten.. ze zeiden dat je van allebei wel iets krijgt omdat je het beide nodig hebt. De gene die het bedenkt en degene die kijkt of t haalbaar is.

Wat ik graag wil is dingen regelen voor een festival/evenement/programma. Ik vraag me dan af welke de beste is, denk je dan dat communicatie te veel is hoe het bedrijf zich naar de buitenwereld wil uiten en dat de commerciële eco kant wel dingen regelt?

Jennifuur

Berichten: 3162
Geregistreerd: 13-08-08

Re: Communicatie of commerciële economie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 20:56

Is Vrijetijdsmanagement niet iets voor je? Dit wordt oa aangeboden op de NHTV in Breda, weet niet waar je woont, maar ik ben eens naar een meeloopdag hiervan geweest en ik vind dat heel erg aansluiten bij je wensen :j Vrijetijdsmanagement klinkt misschien een beetje stom, maar gaat júist over het organiseren van evenementen.

Mocht je toch willen kiezen tussen CO en CE dan zou ik in jouw situatie eerder voor CO gaan, CE is in mijn ervaring echt minder in de branche en het werkveld zelf en meer op het kantoor.

saabineex

Berichten: 1491
Geregistreerd: 15-04-14

Re: Communicatie of commerciële economie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 21:16

Ik ga aankomend schooljaar beginnen met CE. Ik vind het hartstikke leuk om dingen te organiseren en verslagen e.d. te schrijven maar CO vind ik echt te veel met reclame enz. Je kan met CE ook een minor doen wat betreft de evenementen(eventmanagement), op de school waar ik heen ga tenminste. Is dat bij de school waar jij heen wil ook een keuze? CE is zeker meer met economie, dan kan je in je 4e jaar nog de takt evenementen doen!

sureido

Berichten: 8737
Geregistreerd: 18-08-10
Woonplaats: Naast het bos

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-04-17 21:19

Ben ik geweest op de opendag en vond de school te veel lijken op mijn vorige school en trok me niet echt...

Saabineex: je kan hier ook minors naar bv dance doen zodat je je specialiseert in die tak van de evenementen, dat vind ik ook zo gaaf aan deze studie!

saabineex

Berichten: 1491
Geregistreerd: 15-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 21:25

Klinkt leuk! Heb je ook studenten gesproken van de desbetreffende opleidingen? Ik heb dat wel gedaan en dat heeft bij mij wel voor de doorslag gezorgd! De keuze ligt natuurlijk uiteindelijk bij jou, maar als je van iedereen een verhaal/ervaring hoort, kan je dingen met elkaar afwegen etc.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot, Vagabondo en 11 bezoekers