Studie Voeding & Diëtetiek

Moderators: Mjetterd, Polly, Ladybird, Hanmar, Maureen95, Dani, Giolli, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Fearn

Berichten: 4364
Geregistreerd: 06-02-13

Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-17 11:37

Hoi iedereen,

Ik zit een beetje met mijn handen in het haar en hoop dat iemand mij hier advies kan geven.

Ik ben op dit moment studente grafische vormgeving mbo niveau 4 en ik studeer dit jaar af. Alleen ik heb besloten dat ik volgend jaar toch iets anders wil gaan doen, het kantoor/computer werk is het toch niet echt voor mij..

Persoonlijk ben ik erachter gekomen dat mijn interesse meer ligt bij biologie, mensen en dieren, en ook wel bij psychologie. Nou heb ik de hbo opleiding Voeding & Diëtetiek gezien en deze sluit het meeste aan op wat ik zoek en heb ik het beste gevoel bij. Echter lees/hoor ik overal dat het banenperspectief erg klein is als diëtiste.. dat is een tegenvaller.

Hoe hebben anderen dit ervaren bij deze opleiding en wat zou ik anders beter kunnen doen? Een opleiding doen die ik niet leuk vind maar met veel banenkans is ook weer zoiets..

De opleidingen Biologisch en Chemisch laboratoriumwerk en Social work heb ik ook bekeken, maar spreken mij lang niet zo veel aan..


Nayomie

Berichten: 32653
Geregistreerd: 31-12-10

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 11:43

Ik volg even. Hier hetzelfde plan namelijk, maar inderdaad banenperspectief schijnt niet echt, op en top te zijn.

Tea, its like a hug in a cup.

pimaude

Berichten: 7770
Geregistreerd: 30-01-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 11:51

Ik heb 1 jaar deze studie gevolgd maar om gezondheidsredenen gestopt.

Het is een onwijs interessante en leuke studie! Ik heb de deeltijdvorm gedaan. Chemie en biologie zijn een groot onderdeel van de studie, maar ook psychologie, diëtistische vaardigheden (soort nederlands) en engels komen aan bod. Je leert veel over voeding, wat je nodig hebt, hoe je dit berekent etcetera.

Aeen al voor mezelf vond ik het reuzeinteressant. Ik ben nu zelf de koksopleiding gaan doen om 2 redenen:
- minder druk (gezondheidsredenen)
- groot banenaanbod

Je kunt nog alle kanten op als diëtiste: bij een merk werken om het product te verbeteren, in een ziekenhuis/verzorgingstehuis, eigen kookstudio/diëtiste.. maar een plan wat je er verder mee wil is handig!

'some people are worth melting for.'

angelax

Berichten: 3355
Geregistreerd: 20-08-07
Woonplaats: Groningen

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 11:55

Ik heb de studie ook gedaan en ben na mijn propedeuse gestopt.
De studie is trouwens ook erg veel met scheikunde waar mensen tegenaan lopen. Zelf vond ik alles er veel te diep op ingaan en had ik nog steeds geen idee over goede voeding.

Ik heb de studie 4 jaar geleden gedaan en op dat moment hadden van de afgestuurden niemand een baan..

zinaldo <3
er gaat niks boven groningen !

lovelucydan

Berichten: 1928
Geregistreerd: 10-10-06
Woonplaats: amsterdam

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 12:04

Ik wilde deze opleiding ook gaan doen maar vanwege de banen heb ik het niet gedaan. En als je diëtiste bent dan verkoop je motivatie en advies. En als mensen weten hoe het werkt dan hebben ze je niet meer nodig eigenlijk. Dus ik heb een andere richting gekozen.

my haflinger horse lucydan!

Arcodavella
Berichten: 555
Geregistreerd: 30-10-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 12:36

Misschien heb je er al naar gekeken, maar sinds 3,5 jaar bestaat de opleiding Biologie, Voeding en Gezondheid aan de Aeres Hogeschool (voorheen CAH Vilentum) in Almere. Dit is in sommige opzichten niet hetzelfde als Voeding en Diëtetiek, je wordt namelijk niet opgeleid tot gecertificeerd diëtist. Ook komt er meer biologie bij kijken dan bij Voeding en Diëtetiek en leer je vanuit meerdere invalshoeken te kijken naar voeding en gezondheid (ipv alleen diëtiste/klant, bijvoorbeeld ook maatschappelijk gezondheid en dergelijke). Maar hierdoor zijn er meerdere opties tot specificeren vergeleken met V&D en vanwege de brede opleiding is het toekomstperspectief van een baan erg gunstig.

Ik ben ontzettend enthousiast over deze opleiding en mocht ik toch nog diëtiste willen worden, dan kan ik met een korte cursus dat certificaat halen.

Misschien is dit ook iets voor jou? Als je vragen hebt, kun je me altijd een berichtje sturen. Ik ben derdejaars van deze opleiding :)

secricible

Berichten: 23714
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 12:39

Ik ben afgestudeerd dietist, en ja, het banenperspectief is erg slecht, het verdiend ook niet bepaald goed voor een HBO opleiding. Ik zou het niet aanraden.
Zelf heb ik gelukkig wel mijn werk kunnen vinden in de dietetiek en werk nu met veel plezier in de verpleeghuiszorg, maar ik heb veel oudklasgenoten die nooit aan het werk zijn gekomen en zich achteraf hebben laten omscholen.

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse

Fearn

Berichten: 4364
Geregistreerd: 06-02-13

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-17 12:44

Almere is helaas te ver weg, ik heb net een kamer gekregen in Groningen dus het moet ook vanuit daar te doen zijn qua reizen :)

Tja, het lijkt mij ook een erg leuke studie maar het demotiveert gelijk al als ik weet dat ik (waarschijnlijk) er geen baan mee zou vinden..

Rebel_Jits

Berichten: 5317
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 13:01

Het punt is een beetje dat je met een kleine LOI-opleiding jezelf ook dietist mag noemen. En hoeveel sporters zijn er wel niet die ook voedingsadvies geven? Ik ken er een aantal die trainingen geven en daarna een voedingsplan meegeven. Dat is je concurrentie.

Puppies, baby! 8-)

Eliine

Berichten: 5106
Geregistreerd: 11-09-06
Woonplaats: Hoofddorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 13:03

Ik ben nu zelf derde jaars Voeding&Diëtetiek. Het is een pittige studie voor een HBO niveau. Zeker het eerste jaar veel scheikunde en biologie gerelateerde vakken. Daarnaast word je ook opgeleid als coach/begeleider. Als diëtist ben je veel meer bezig met de psyche van de mens dan vaak wordt gedacht. Wáárom doet iemand wat hij doet? En hoe kun je dit gedrag op een positieve manier ombuigen.

Realiseer je dus dat het niet enkel gaat om ziektebeelden kennen en mensen met overgewicht af laten vallen. Je moet echt leren hoe je gedragsverandering tot stand kunt brengen (en dat vind ik persoonlijk nog wel het moeilijkst van de hele studie!).

Wat het banenaspect betreft. Het is een populaire studie en de banen liggen niet voor het oprapen. Maar heel eerlijk? Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je ergens echt voor gaat en gemotiveerd bent om de juiste wegen te bewandelen dat er dan ergens echt wel een plek is na je studie. Ik heb nu zelf ondertussen een kookboek op de markt kunnen brengen mede dankzij mn studie en al heel veel gave dingen kunnen doen. Je moet er zelf veel energie instoppen maar dan zijn er echt wel mogelijkheden!

Loop eens een dag mee met de studie, kijk hoe het in de praktijk gaat op school. Misschien is er een diëtist in je omgeving waar je een ochtendje mee mag lopen. Zorg dat je een goed beeld van de opleiding en de branche hebt. Als je hart er ligt is het een ontzettend leuke studie, maar hij is niet makkelijk en je zult ook daarna je moeten laten gelden om aan het werk te kunnen.

Fearn

Berichten: 4364
Geregistreerd: 06-02-13

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-17 13:26

Volgens mij zit er wel nogal verschil tussen een kleine LOI opleiding en een volledige hbo studie.. is er ook niet zoiets dat je je tegenwoordig alleen nog maar diëtiste mag noemen als je een hbo diploma voor het vak hebt gehaald?

Ja, ik ben wel enorm gemotiveerd/geïnteresseerd voor/in de vakken waaruit de studie bestaat. Niet eens zozeer dat ik per se het beroep als diëtist wil uitvoeren maar ik vind biologie e.d. gewoon enorm interessant.

Fearn

Berichten: 4364
Geregistreerd: 06-02-13

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-17 14:16

Oh trouwens om nog even op Eline te reageren, juist dat je ook dat gedeelte leert (psyche van de mens) naast idd de ziektebeelden en afvallen etc, vind ik echt enorm interessant :) het is echt precies wat ik zoek in een studie. Als ik puur en alleen zou leren hoe ik iemand af moest laten vallen, zou ik het niet doen natuurlijk.. maar alles wat er bij komt kijken vind ik dus zo boeiend, dieper op onderwerpen ingaan etc..

Eliine

Berichten: 5106
Geregistreerd: 11-09-06
Woonplaats: Hoofddorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 14:29

In dat geval zou het een hele geschikte studie kunnen zijn :j En wat die banenkansen betreft; ten eerste zijn er meer beroepen die het raakvlak diëtist hebben die je hiermee uit kunt oefenen. Wij moeten nu praktijkopdrachten doen met verschillende beroepsrollen. Je hebt de behandelaar, ondernemer, onderzoeker, manager voeding, voorlichter, adviseur. En binnen die rollen zijn er ook weer verschillende mogelijkheden. En ten tweede, er zijn genoeg studies waar de baankansen (vrij) klein zijn. Als je iets echt leuk vindt en het graag wilt zijn er altijd wel mogelijkheden. Ik heb mij er in elk geval niet door laten weerhouden. En misschien krijg ik niet direct de baan die ik op het oog heb maar die garantie heb je tegenwoordig bijna nergens meer.

secricible

Berichten: 23714
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 15:05

Rebel_Jits schreef:
Het punt is een beetje dat je met een kleine LOI-opleiding jezelf ook dietist mag noemen. En hoeveel sporters zijn er wel niet die ook voedingsadvies geven? Ik ken er een aantal die trainingen geven en daarna een voedingsplan meegeven. Dat is je concurrentie.Ehm, nee hoor. Dietist is een beschermde titel die je alleen na een vierjarige HBO opleiding mag dragen. En wij doen ook andere dingen dan voedingsplannen opstellen. Sporters, voedingsconsulentes e.d. Mogen GEZONDE mensen ondersteunen met een voedingsplan. Zodra mensen niet meer gezond zijn mogen ze dit niet meer en mag alleen een dietist dit nog. Officieel geldt dit al bij zoiets als een hoge bloeddruk, maar de eerlijkheid gebied te vertellen dat daar een grijs gebied zit.

Het meerendeel van de dietisten werkt met mensen met ondervoeding (ziekte, ouderdom, anorexia ed) en veel minder me overgewicht, tenzij overgewicht in een medische setting (na een operatie bijvoorbeeld of gecombineers met diabetes of andere chronische ziektes)
In zelfstandige praktijken worden wel mensen gezien met overgewicht die verder gezond zijn, maar dat is zeker niet het merendee, van je werk als dietist.

Mocht je wel voor de opleiding gaan, kijk dan heel goed hoe die in Groningen is opgebouwd. In Nijmegen moet je kiezen of je voor de behandelkant wil gaan of voor de kant richting de industrie (dus werken bij bedrijven als nutricia oid), in Den Haag mag je beide uitoefenen na je afstuderen. In Groningen weet ik het niet.

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse

Fearn

Berichten: 4364
Geregistreerd: 06-02-13

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-03-17 13:48

@secricible in Groningen kan je kiezen voor Voeding en Zorg, Voeding en Vitaliteit, Voeding en bedrijf. :) Maar je kon ook een combinatie doen. En dit kies je ook pas in het 3e jaar geloof ik.

Gelukkig is het wel een beschermde titel :) Dat lijkt mij ook meer dan logisch.. de studie is immers veelmeer dan alleen wat leren over hoe je gezond kan eten oid.. Ook best wel pittige scheikunde inderdaad en biologie, psychologie etc..

Kaaaren
Berichten: 3970
Geregistreerd: 02-04-07

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-17 14:24

Misschien kan je eens kijken naar: Orthomoleculair therapeut
Weet helemaal niet welk niveau je moet hebben maar denk dat dit wel meer toekomst heeft.
Gaat namelijk meer over het meten van wat je lichaam nodig heeft, en alle processen hoe je eten wordt opgekomen in het je lichaam. Van het weekend een Orthomoleculair therapeut gesproken en maakte mij wel erg enthousiast.

Fearn

Berichten: 4364
Geregistreerd: 06-02-13

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-03-17 18:19

Heb me uiteindelijk toch maar ingeschreven :D Ik wil toch iets doen wat me echt leuk/interessant lijkt. En dan hoef ik nog niet eens per se als dietiste aan het werk.. als ik maar iets in die richting kan doen (gezondheidszorg, psychologie, chemie).

sunnybellami

Berichten: 2204
Geregistreerd: 21-04-12
Woonplaats: Alkmaar

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-17 18:22


Paarden, honden, zwangerschaps fotograaf en meer!

https://www.instagram.com/shshots_/

superpony
Berichten: 22350
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-17 18:33

Ik had er ook interesse in, maar een hbo opleiding op mijn leeftijd naast gezin, zie ik nog steeds niet zitten.

Vanuit mijn gezondheid heb ik meerdere keren een gesprek gehad met een dietist. Door de jaren heen verschillende.

Er zit verschil in dietisten. Ook zij kunnen zich specialiseren. Een dietist die puur helpt om af te vallen en eet patroon te wijzigen, is weer anders dan voeding bij problemen. Dat noemen ze een erstelijns en tweedelijns dietist.

Onze zoon studeert aan het HBO. Eerst een half jaar fysio en nu bijna een jaar leraar. Bij alles is het zo, dat de meest gemotiveerde het wel redden vaak. Er beginnen veel meer mensen dan uiteindelijk een baan kunnen vinden. Maar er vallen ook al snel mensen af op de meeste studies.

Als je echt ergens voor wilt gaan, moet je het proberen. Met geen enkele studie heb je echt garantie. Als je iets doet waar nu wel veel banen in zijn, zegt dat niks over een baan voor jou. Als je iets doet, wat je niet leuk vindt, kom je ook niet gemotiveerd over en wordt een baan vinden lastig.

Via de Loi, Civas etc wordt je voedingsconsulente en zeker geen dietist. Je mag zieke mensen dan niet helpen of adviseren bijvoorbeeld.
Het is wat duidelijker en directer. Veel sportscholen werken met een consulente, maar ook bijv de merken die beloven dat je met hun rotzooi kan afvallen zoals herbalife.
Dan weet je echt wel wat en je kan mensen helpen en motiveren bij gezond leven en of afvallen.

secricible

Berichten: 23714
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-17 19:19

Wat een hoop misppvattingen over de dietist, ik schrik er soort van.
Eerstelijns wil niks anders zeggen dan dat je via de zorgverzekeraar bent ingeschakeld. Tweedelijn is via het ziekenhuis maar wordt in de dietetiek eigenlijk niet gebruikt omdat het precies dezelfde opleiding is. Alle dietisten mogen hetzelfde behandelen, sommige doen wel vervolgopleidingen op post-hbo om zich te specialiseren.

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse

superpony
Berichten: 22350
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Studie Voeding & Diëtetiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-17 00:33

Ik zeg ook dat de laatste 2e lijns dietist zich had gespecialiseerd. Die doet dus zelf vrijwel niks met ''gewoon'' afvallen bijvoorbeeld.

Daarnaast zei ik dat een voedingsconsulente officieel geen zieken mag behandelen. Wel voedingsadvies geven, maar het is niet hetzelfde als een dietist.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers