Advies gevraagd, hoe kom ik door deze periode heen?

Moderators: Mjetterd, Hanmar, Maureen95, ynskek, Dani, Giolli, Ladybird

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Kyno

Berichten: 10361
Geregistreerd: 07-09-03

Advies gevraagd, hoe kom ik door deze periode heen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-17 10:21

Heb een vervelend probleem waarop ik graag jullie visie zou willen. Ook grapjes etc zijn welkom hoor, juist misschien om het weer wat luchtiger te maken!

Een half jaar geleden ben ik begonnen aan een nieuwe baan in de zorg (woongroep). Voor mij toch vrij nieuw, want kom uit de sociaal juridische hoek en heb o.a. in de schuldhulpverlening en bewindvoering gewerkt. In mijn oude werk heb ik het altijd prima naar mijn zin gehad, maar heb door mijn verhuizing iets anders moeten zoeken en dit was het eerste wat zich aandiende. Buiten dat leek het mij ook gewoon een leuke functie.

Ik begon vrolijk en stabiel, ben iemand die zich de pis niet lauw laat maken. Ben altijd kalm en beheerst, etc. Echter merkte ik na een maand of 4 dat ik problemen begon te krijgen. Vermoeidheidklachten, me rot voelen, hoofdpijn... gewoon een algehele staat van belabberdheid. Dit komt door het onregelmatige werken. Ik heb geen hele week dezelfde dienst zeg maar. Ik word dagelijks heen en weer geslingerd tussen dan weer vroege, late, slaap, weekenddiensten... ik word er gestoord van!Ik heb geen enkele vorm van ritme/structuur meer. Dit begon zich te uitten in fysieke klachten, maar wordt nu ook psychisch.

Ik werk op een enorm intensieve groep met heftige agressie. Er zijn wekelijks wel agressie incidenten en ben laatst zelf ook behoorlijk te pakken genomen door een client.
Ik merk dat ik hier ook steeds minder goed mee om kan gaan, omdat ik dus al compleet uitgeblust naar het werk ga.

Conclusie: snel op zoek naar wat anders! Ben dus druk bezig, maar je hebt niet van de 1 op andere dag een andere baan.

Herkennen jullie wellicht mijn verhaal? Hebben jullie tips om de periode door te komen tot ik iets nieuws gevonden heb?
In elk geval al lekker om even van me af te kletsen! :)

Heb vandaag ook nog een nagesprek met de manager vanwege het heftige agressie incident. Denk dat ik bovenstaande dan ook gewoon maar op tafel gooi...

Sorry voor evt typo's. Heb het snel vanaf mn telefoon getypt.


benangelique

Berichten: 15658
Geregistreerd: 06-09-04

Re: Advies gevraagd, hoe kom ik door deze periode heen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 12:25

wat vervelend dat je je zo voelt, dat voorop. maar.. heb je nog niet eerder op je werk aangegeven hoe je je voelt? is er niet tussentijds een gesprek geweest tussen jou en je leidinggevende of andere collega's? Niet alleen de incidenten hakken er enorm in, maar ook het gebrek aan dagelijkse structuur. Voor dat eerste heb je je directe collega's als eerste vangnet, voor het tweede je leidinggevende en de roosteraar.
voordat je op zoek gaat naar een andere baan, is het zaak dit allemaal bespreekbaar te maken. wie weet wat er mogelijk is...

...

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 31521
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 23:07

Is er bij jou op je werk geen opvang team voor traumatische gebeurtenissen? Wij hebben op het werk een BOT (bedrijfs opvang team), dat zijn gespecialiseerde medewerkers die je op kunnen vangen wanneer je een heftige situatie hebt mee gemaakt. Dat kan je helpen het een plekje te geven, en er in de toekomst op een betere manier mee om te gaan.

Een gesprek met je leidinggevende is sowieso verstandig, iom je LG kan je wellicht ook een afspraak met de arbo arts maken. Dan kun je kijken naar waar je klachten vandaan komen, komt het echt door het onregelmatige werken, of is het vooral de doelgroep, of juist een combi van beiden. Ben je al geholpen met een regelmatiger dienstenpatroon (als je arbo dat aangeeft moet de roosteraar je zo inroosteren) of is de doelgroep gewoon niet jouw ding? Dat kan hoor. Als je mij op een groep met veel agressie laat werken, ben ik ook binnen no time uitgeblust. En hoe is het bijvoorbeeld geregeld tijdens je dienst? Werken jullie met duidelijke afspraken, vaste dagprogramma's? Is er veel inval, of hebben jullie een vast team? Dat zijn allemaal zaken die meespelen en het werk makkelijker, of juist zwaarder maken.

Lillian__

Berichten: 3242
Geregistreerd: 21-02-08
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Advies gevraagd, hoe kom ik door deze periode heen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 23:21

Ik herken het van mijn ex-schoonzus (ex van mijn broer) die werkte eerst in een woongroep met mensen met een meervoudig verstandelijke beperking (zwaar autisme en syndroom van down) met deze groep had ze het ontzettend naar haar zin, maar door het snijden van de regering in de zorg moest zij eruit, ze vond het soms wel zwaar, zowel fysiek als mentaal maar zij haalde ontzettend veel energie uit de leuke dingen die ze met haar bewoners deed.
Afijn volgende baan was iets minder leuk, veel grotere groep met mensen met zwaar psychische aandoeningen, constant moest ze op haar hoede zijn, geen mes, schaar of ander scherp voorwerp mocht zonder toezicht van een begeleider gebruikt worden. Op een gegeven moment kreeg ze een vaste bewoner om die extra te begeleiden, nadat ze haar met een collega haar kamer in hebben moeten fixeren en ze meerdere keren door die bewoner is bedreigt is ze gestopt. Het was voor haar gewoon niet veilig meer. Ook als mijn exschoonzus bij ons kwam zag je aan haar dat ze steeds meer was uitgeblust was... niet leuk om te zien terwijl ze wel plezier had in het werk op zich, dus wat jij schrijft komt mij wel bekend voor.

Mijn advies, als je al niet met plezier naar je werk toe gaat gaan je bewoners dat ook van zelf merken. Misschien eens met je leidinggevende kan praten over je problemen en dat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken (vaste werktijden, vaste groep ect ect) lijkt mij voor zo'n leefgroep ook fijner om een vaste structuur te hebben wie wanneer er is :) Als jullie er niet uitkomen misschien toch eens gaan aankaarten om dan te stoppen en iets anders te gaan zoeken. Vooral de moed niet opgeven TS! succes :)

Floris[o][o]
Shetlandpony_floris_andme @instagram
Guess, & Polly i kerstmuts you
Armani de hemel is weer een ster rijker, rust in vrede :'(

Shadow0

Berichten: 42403
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Advies gevraagd, hoe kom ik door deze periode heen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 10:42

Ik zou het aankaarten bij je werkgever inderdaad, verder goed voor jezelf zorgen en zelf structuur aanbrengen waar dat wel kan (dat kan ook in de vorm van bijvoorbeeld een ritueel zijn waarbij je de overgang maakt van werk naar ontspanning.)

Maar ik zou zeker ook weggaan. Volgens mij doet vrijwel niemand het goed op zulke onregelmatige diensten, maar juist op een groep met mensen met lastig gedrag is de structuur extra van belang - en de gezondheid en uitgerustheid van je personeel ook. Er zijn doelgroepen waar je best eens een offday kunt hebben, er zijn doelgroepen waarbij dat vrijwel zeker tot problemen leidt, en daar hoor je als goed werkgever en als goede zorgverlening dus rekening mee te houden.

Ik verwacht dat de chaos die jij ervaart ook wordt ervaren door de clienten daar, en dat dat zeker een factor is in het escaleren van situaties tot agressieve incidenten. Dit is slechts een oordeel over internet, alleen maar op basis van wat je hebt geschreven dus nee, ik kan dat beslist niet met zekerheid zeggen, maar het klinkt gewoon niet echt goed.

En als dat zo is, dan had de leidinggevende dat allang moeten weten en er wat mee moeten doen. Sommige dingen kan een leidinggevende alleen weten als je het zegt, maar dit klinkt als iets dat groter en fundamenteler is dan dat.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 31521
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 11:44

TS ik heb je verhaal nog eens op me in laten werken. Ik moest denken aan een situatie waar ik jaren terug in zat, met een vergelijkbare doelgroep. Kwam ook veel agressie voor, maar was dagbesteding dus regelmatige uren. Ik was echter wel fysiek ziek van het werk. Bij mij kwam dit voort uit spanning, me niet veilig voelen door de vele agressie die er voor kwam. Ik werk nu namelijk al heel lang onregelmatig (9 jaar, alle diensten dus ook slaapdiensten), maar met een andere doelgroep, en heb nergens meer last van. Het zou dus heel goed juist van spanning op de werkvloer kunnen komen, in plaats van de onregelmatige uren die je draait. Ik zou dat dus ook goed onderzoeken bij jezelf, wat doet het werk met je? Voel je je veilig genoeg? Of roept het gevoel dat er "wat zou kunnen gebeuren" spanning bij je op?

Heeft het gesprek wat opgeleverd?

Anoniem

Re: Advies gevraagd, hoe kom ik door deze periode heen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 11:53

Zeer herkenbaar.
Heb jaren terug op een afdeling gewerkt met jongeren, een internaat dus. ( jeugdzorg)
We MOESTEN altijd bereikbaar zijn, er werd letterlijk gezegd dat je gewoon geen vrije dagen had.
Ik werkte 32 uur en soms diensten van 22 uur achter elkaar.( slaapdienst en dan nog dagdienst erachteraan)
Veel agressie.
Ben er uitgeblust opgestapt na een heftig incident waar niets mee werd gedaan.
Let alsjeblieft op jezelf!

Shadow0

Berichten: 42403
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Advies gevraagd, hoe kom ik door deze periode heen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 12:10

Dat soort dingen zijn echt heel kwalijk - ik hoop dat juist op die plekken mensen zich aansluiten bij de MR, de vakbond, en dit soort dingen melden bij de arbo-dienst. Dit gaat ten koste van zowel de werknemers als de clienten die zorg en begeleiding nodig hebben :\

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 12:14

Mij werd zeer vriendelijk doch dringend verzochy
Mijn n mond te houden.
Moest ik ook voor tekenen, dat ik geen kwaad mag spreken. Had een vast contract en det hebben we in overleg ontbonden.
Stomme organisatie.

Kyno

Berichten: 10361
Geregistreerd: 07-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-02-17 12:16

Gisteren als een klein wondertje heeft zichzelf een oplossing aangediend! *\o/*

Dmv linkedin een berichtje gekregen of ik interesse had in een soortgelijke functie als mijn vorige baan (jaaaaaaaa!). Zonet kennis gemaakt en direct te horen gekregen dat ik welkom ben! Volgende week woensdag staat een arbeidsvoorwaardengesprek gepland en contract tekenen!
Gaat wel enorm snel ineens en wel heel heel heeeeel toevallig?!?!?!

Gesprek met LG verliep verder prima. Ik kan een coachingstraject of extra intervisie krijgen. Nu dus niet meer nodig. :D Meer regelmatige tijden was niet bespreekbaar.

Ben super opgelucht!!!!!! Pfffff
Laatst bijgewerkt door Kyno op 15-02-17 12:17, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniem

Re: Advies gevraagd, hoe kom ik door deze periode heen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 12:17

Goedzo, wegwezen daar.
Veel plezier op je nieuwe werkplek!

Kyno

Berichten: 10361
Geregistreerd: 07-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-02-17 12:20

Anoniem schreef:
Goedzo, wegwezen daar.
Veel plezier op je nieuwe werkplek!


Dankje!! +:)+
Gaat me goed doen dit! :D

Shadow0

Berichten: 42403
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Advies gevraagd, hoe kom ik door deze periode heen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 12:56

Super Kyno! Lekker wegwezen inderdaad :j

Darkchrystal: dat is een rotsituatie... en alleen maar meer voorbeeld hoe goed ze weten dat ze fout zitten. En het is lastig, want als eenling verlies je sowieso, en een goed exit-contract is dan het beste wat je kunt bereiken. Tegelijkertijd houdt het de situatie in stand, en komen er dus nog veel andere medewerkers in dezelfde problemen, en schiet men tekort in de zorg naar jongeren waar zij de verantwoordelijkheid voor hebben, terwijl ze daar niet op aangesproken kunnen worden omdat ze bewijs onderdrukken.
Zoals gezegd: dat kun je niet alleen oplossen dus ik verwijt het niet jou, maar de instelling. Maar als mensen zich in zo'n situatie bevinden hoop ik toch dat ze ook steun durven zoeken bij de vakbond en waar mogelijk tonen dat er niet zomaar te sollen is met zorgmedewerkers. Zowel werknemers als clienten hebben recht op een veilige en gezonde omgeving, niet een die van misstanden en zwijgcontracten aan elkaar hangt.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 31521
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 13:44

Wat een mooie oplossing!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: WendyShet, YandexBot en 9 bezoekers