Kok worden als vegetariër

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 21:51

Hiephoi! Ik weet na een helehoop gesprekken en werkervaring en opleidingen bekijken eindelijk wat ik wil: Kok worden! *\o/*

Nu is het probleem: Ik ben sinds mijn 11e vegetariër en loop dus heeeeel erg achter op mijn toekomstige klasgenootjes qua vlees. Ik ben op het werk stapje voor stapje aan het oefenen met vlees eten. Ik ben nog steeds vegetariër omdat ik het sneu vind om een dier te eten, maar werk gerelateerd ben ik wel aan het oefenen: wennen aan de smaak en mondgevoel (alles is taai!!) en natuurlijk het stukje mindset.

Zijn er meer mensen die dit hebben gedaan? Hoe hebben jullie dit jezelf aangeleerd?

Ik ben onwijs benieuwd naar ervaringen en tips! :D
Ik heb overigens vandaag mijn huiswerk opgehaald op school zodat ik vanaf februari kan instromen omdat ik dan mijn werkenleren contract krijg bij mijn werk. :-)

shiroihebi
Berichten: 1951
Geregistreerd: 13-01-13

Re: Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 21:53

Geen ervaring, ik moet wel zeggen dat ik het niet zou kunnen. Moeilijk!

8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 22:07

Goh ik vind het knap dat je als vegetariër zo'n opleiding aandurft!
Misschien is het een idee om een paar opleidingen te bellen/mailen en te vragen wat de mogelijkheden zijn.. Misschien zijn er wel meer vegetariërs onder de leerlingen en zijn er opleidingen die daar rekening mee houden en meer nadruk leggen op koken met plantaardige ingrediënten en vleesvervangers bv?
Wil je later in een gewoon restaurant werken, of is het je droom om in een vegetarisch restaurant te werken?

Anoniem

Re: Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 22:10

Thanks! Ik wil in gewone restaurants werken en vind vlees bereiden niet erg. Vaak wordt er biologisch gebruikt dus dat matcht met mijn normen en waarden :)

Ik heb al een opleidingsinstituut gevonden waar ik me goed bij voel maar heb ook nooit nagedacht over
Zo'n optie omdat ik wel vlees wil bereiden :)

Kcinarual
Berichten: 455
Geregistreerd: 17-07-15

Re: Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 22:22

Ook tof als je je kan specialiseren tot vega-kok +:)+

Evelijn

Berichten: 7692
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Peize

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 22:26

Ik vind het wel stoer van je. Dat je een droom hebt en daar op zo'n manier voor gaat.
Voor smaak hoef je echt maar kleine stukjes te proeven. Denk dat door zo lang vegetarisch gegeten te hebben ook een andere kijk op eten hebt en denk dat dat juist wel interessant is. (En goede vegetarische kok lijkt me ook gewoon super goed idee)

Je kan natuurlijk voor het vlees wat je eet ook een keuze maken (en daar zit in smaak ook verschil in).
[vooral de beefburgers van schotsehooglanders.nl zijn super lekker en zeker niet taai]

Misschien eens langs bij een goede slager in de buurt en vertellen watje van plan bent ... en misschien dat hun je wel verder willen helpen met bijvoorbeeld kleine stukjes vlees en de juiste bereidingswijze. Denk dat je je klasgenoten dan wel voorbij streeft (vooral degene die het zo doen zoals moeder het altijd deed)

Anoniem

Re: Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 22:29

Evelijn : dat is een goed idee! Misschien mag ik wel een dag/paar daagjes meelopen in diverse slagerijen! Lijkt me erg leerzaam!

troi
Berichten: 17008
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 22:33

Tijdens de opleiding al specialiseren tot vega kok is niet slim omdat je daarmee je kans op werk nogal verkleint, slim dus om wel goed in vlees te willen worden! Ik zou vooral heel systematisch de diersoorten afgaan en per diersoort de verschillende typen vlees. Dan krijg je best rap door wat de do's en don'ts zijn.

daffieduck83

Berichten: 1748
Geregistreerd: 10-10-06
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 22:36

Tegenwoordig komen er wel steeds meer vegetarische en veganistische restaurants, en ook gewone restaurants kunnen zich onderscheiden met goede vegetarische gerechten, dus ik denk dat er uiteindelijk wel markt voor is. Je stelt je verder open op door vlees te proeven en ook te willen bereiden, dus dan is er geen probleem. Je hoeft niet elk gerecht zelf heel erg lekker te vinden om het toch goed te kunnen klaarmaken.
Ik ben zelf niet vegetarisch, maar eet niet altijd vlees en sta ook in restaurants open voor lekkere vegetarische gerechten (in mijn geval zonder kaas, dat maakt het wel weer een stuk lastiger in restaurants). Chefs die veel met groente of geheel vegetarisch koken zijn onder andere Niven Kunz en Yotam Ottolenghi.
Veel plezier en succes met je nieuwe opleiding.

Anoniem

Re: Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 22:38

Mijn doel ik - voor nu - niet om in een vega restaurant te werken!!

Komen al fijne reacties waar ik wat aan heb!

elenaMM77

Berichten: 9548
Geregistreerd: 20-05-14
Woonplaats: Helmond

Re: Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 22:50

als al je vlees taai is, dan raad ik je inderdaad een koksopleiding aan om vlees te leren bereiden :P
sommige vlees kun je zo mals klaarmaken dat je het bijna van het bot kunt afzuigen.. sommige soorten vlees maak je malser door bijvoorbeeld zuur toe te voegen (zoals bijvoorbeeld wijn, of een donker biertje).. als je taai vlees hebt, heeft iemand de bereiding verprutst ;).

ik denk dat je er ook goed aan doet om naast oefenen met proeven en eten 'de boer' op te gaan.
kijken waar de diverse stukken vlees vandaan komen hoe ze daadwerkelijk leven, welke dieren jij wel zou willen kopen om te bereiden voor iemand anders en welke juist niet, en vooral wat kan de boer je daarover vertellen, wat drijft hem daartoe..

begrip voor het leven van het dier en het werk van de eigenaar, maakt het ook makkelijker om een goed stuk vlees te kunnen begrijpen, te waarderen en te bereiden. En het zal het proeven allicht ook wat makkelijker maken op het moment dat je weet hoe de dieren geleefd hebben. op sommige boerderijen hebben ze ook een boerenwinkel met producten die vna hun eigen bedrijf komen..

het maakt het lastiger misschien omdat het beestje daadwerkelijk een naam heeft op zo'n moment, maar op de lange termijn kun je zo wel bewuste keuzes maken en je goed voelen bij wat je presenteert ook al is het vlees terwijl jij graag vegetarisch zou willen leven.

Anoniem

Re: Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 23:08

Ik heb het vlees van mijn collega geproefd, 4 (goede) koks hebben ieder wat voor me bereid dus het was zeker niet taai voor vleeseters, maar voor mijn mond: oef, wat een prop en wat een kauwwerk, haha! Gelukkig was het biefstukje van vorige week ook erg lekker en mals volgens mijn ouders, dus gelukkig ligt het niet aan de kookkunst :)

Een boerderijwinkel is een hele goede! Ik ben wel eens in een paardenslachthuis geweest en het paard van leven tot de stukken vlees gezien en dit was heel interessant, zoiets zou ik ook graag willen zien bij varkens en koeien. Zowel voor de beeldvorming: (Waar komt dat biefstukje nou vandaan?) als het beeld hoe er met de dieren wordt omgegaan en wat ik wel en niet zou willen inderdaad.

elenaMM77

Berichten: 9548
Geregistreerd: 20-05-14
Woonplaats: Helmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-16 00:27

bij het lauwersmeer zit slagerij Menno Hoekstra.. Hij slacht periodiek koeien die vanuit de lauwersmeerkudde komen.. misschien mag je daar eens meelopen bij het bedrijf dat de koeien beheerd..
dan kunnen ze je misschien ook dingen vertellen over hoe ze de dieren selecteren en hoe het gaat met transport en slacht (weet toevallig dat er daar zo'n 45 minuten tussen zit.. van nog vredig staan grazen op het lauwersmeer, tot aan het schot/slacht op de slagerij)


http://www.slagerijmennohoekstra.nl/amb ... -hoekstra/

wie weet dat hij je aan een ingang kan helpen bij de beheerders van 'natuurvlees'.
ohhh, en zou je verslag willen doen.. ben zeer nieuwsgierig daarna :D

Anoniem

Re: Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-16 13:11

Ik ben al eens in een paardenslachthuis geweest en van levend tot "stukken vlees" gezien dus dat kan ik goed handelen! Op dat moment is het juist interessant en laat je je emoties even achterwege.

Ik heb bij 2 slagers en 2 boerderijen gevraagd hoe ze er tegenover staan als ik eens een dag(deel) kom meelopen. Ben erg benieuwd!

Neej

Berichten: 17620
Geregistreerd: 25-08-03
Woonplaats: In het huisje bij het boompje en de beestjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-16 13:15

pimaude schreef:
Ik heb het vlees van mijn collega geproefd, 4 (goede) koks hebben ieder wat voor me bereid dus het was zeker niet taai voor vleeseters, maar voor mijn mond: oef, wat een prop en wat een kauwwerk, haha! Gelukkig was het biefstukje van vorige week ook erg lekker en mals volgens mijn ouders, dus gelukkig ligt het niet aan de kookkunst :)


Hahaha ja he, ik vind dus de structuur van vlees echt zwaar problematisch. Taai en bah :') Ik eet zelf al 15 jaar nauwelijks vlees (kleine uitzondering voor bepaalde vleeswaren en gehakt) en ik kan er echt niet meer aan wennen, de smaak en de structuur :') Maar goed, ik hoef er ook niet aan te wennen, dat scheelt. En dat vind ik van jou dus echt wel heel stoer, dat je je wel openstelt voor het bereiden en proeven van vlees!

Ik denk dat het helemaal geen slecht idee is om gewoon eens rond te neuzen bij een (goede!) slager. En je bent op je werk ook al goed bezig zo te horen. Zou gewoon proberen om zoveel mogelijk goed bereide vleesjes te proeven. Succes!

Anoniem

Re: Kok worden als vegetariër

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-16 13:18

Jij snapt me neej! Gelukkig lukte na 4 hapjes kip het om vrijwillig nog een stukje te eten en was het nog lekker ook, haha!

Neej

Berichten: 17620
Geregistreerd: 25-08-03
Woonplaats: In het huisje bij het boompje en de beestjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-16 13:23

pimaude schreef:
Jij snapt me neej! Gelukkig lukte na 4 hapjes kip het om vrijwillig nog een stukje te eten en was het nog lekker ook, haha!


Oh ja kip eet ik dan ook wel soms (ben ook niet persé principieel vegetariër), maar dan alleen heel kleine stukjes en ergens in verwerkt. Gewoon zo'n stuk kipfilet is ook mijn ding niet _O- Overigens is een kippenpóót een heel ander verhaal, dat vlees is veel malser :j