Twee HBO Bachelor studies volgen?

Moderators: Mjetterd, Sica, Dani, ynskek, Polly, Ladybird, Giolli, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
_Bitje_

Berichten: 12032
Geregistreerd: 29-12-07
Woonplaats: Leeuwarden!!

Twee HBO Bachelor studies volgen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-16 15:47

Hallo,

Dit jaar heb ik mijn MBO 4 diploma gehaald als Mediavormgever en volg nu de studie vormgeving aan de kunstacademie. Nu kom ik er achter dat de opleiding mij wat te weinig uitdaging bied, dus ben ik opzoek naar een goede oplossing. Wie weet kunnen jullie mij helpen :D ?

Vormgeving is wel degelijk mijn ding (werk zelf al als freelancer in deze branche) maar ik mis de theorie en onderzoek binnen de studie. Ik leer eigenlijk niets en voel mij hierdoor nutteloos. De opleiding richt zich vooral op eigen ontwikkeling in creativiteit en niet zo zeer wat wij met onze creativiteit en skills kunnen betekenen voor de maatschappij. Dat vind ik erg jammer. Ik wil graag problemen onderzoeken, hierover brainstormen en daarna een medium ontwikkelen waardoor je het probleem kan verminderen tot oplossen.

Ik ben al een tijdje bezig met zoeken naar een oplossing, maar het studieadviescentrum kan mij pas 24 november verder helpen. Daarnaast raad de academie aan gewoon Honours programma's te volgen, maar ik denk niet dat dat mijn smacht naar theorie kan verhelpen.

Zelf zat ik te denken om deze opleiding wel te blijven volgen, maar dan puur om bezig te blijven in waar ik goed in ben en dat mijn creativiteit blijft getriggert. Daarnaast zou ik dan een tweede HBO studie er bij willen volgen, zoals toegepaste psychologie. Een studie waar ik overigens voor de keuze kunstacademie al over twijfelde om te gaan doen. Met deze studie erbij heb ik mijn theorie (welke ik erg interessant vind) en helpt dit mij daarnaast om mijn conceptueel denken te versterken. Alleen is dit haalbaar en mogelijk?

Of ik haal mijn P en ga naar de Uni...maarja dan zit ik gelijk met het probleem welke studie. :')

Zijn hier mensen met ervaringen? Zelf ken ik niemand die twee hbo bachelors volgt, wel wo....dus ik hoor graag jullie meningen om mijn keuze wat te vergemakkelijken.

Alvast bedankt!!!


koekimonster

Berichten: 284
Geregistreerd: 23-06-10
Woonplaats: zuid limburg

Re: Twee HBO Bachelor studies volgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:21

Zelf zou ik kiezen om je P te halen, in de tussentijd te gaan zoeken naar welke studie je dan verder wilt en daarmee aan de slag te gaan. 2 HBO studies is erg heftig. Vooral als je toegepaste psychologie wilt gaan doen. Ik denk dat je alleen al aan die opleiding je handen vol hebt. Ga je voor je P en dan uni heb je wel al 1 ding behaald en heb je alsnog alle keuze en bedenk tijd :)

Sokje_6

Berichten: 3755
Geregistreerd: 26-07-09
Woonplaats: Up in the sky

Re: Twee HBO Bachelor studies volgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:24

Ik heb 2 mensen in m'n omgeving die een dubbele HBO hebben geprobeerd (binnen 1 school), en ze zijn allebei onderuit gegaan.
ik denk dat 1 WO studie minder zwaar is dan 2 HBO's.

[o]
Olifant voor de lens [BB-ITP] Up close and personal: olifantenonderzoek!
Meer Afrika-foto's hier
Say 'neigh!' to nonsense! FedUpFred.com

Warboel
Berichten: 13923
Geregistreerd: 04-11-08
Woonplaats: Leiden

Re: Twee HBO Bachelor studies volgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:28

Op welke academie zit je? Dat wil ook nog wel eens verschil maken namelijk...

Volg mijn kleine windhonden vriendinnetje: [BB-HK] [VOLG] Otje de Silken Windsprite of op Instagram: Otje_the_Windsprite

Illustraties instagram: @studiodavesmade

RelarDevi
Berichten: 26954
Geregistreerd: 23-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:29

Het lastige aan hbo is de verplichte contacturen. Dat maakt 2 opleidingen doen nogal lastig, zeker als de opleidingen niet binnen dezelfde onderwijsinstituut wordt gegeven.
Heb je al gekeken wat de honoursprogramma precies biedt en of je het vooral zelf moet invullen?

Als je graag met je P wil doorstromen naar uni, wel eerst uitzoeken of je überhaupt met een hbo-propedeuse toegelaten wordt op desbetreffende opleiding.

Bizzybijtje

Berichten: 23336
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: Dromenland

Re: Twee HBO Bachelor studies volgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:33

En Creatieve Therapie? :) Dat is een mix tussen psychologie en creatieve studies. Je hebt verschillende richtingen afhankelijk van wat jij leuk vindt.

If you like pina coladas
And getting songs stuck in your head

Macs

Berichten: 7091
Geregistreerd: 19-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:33

Nope, ik zou t niet doen. Je zit pas in je eerste jaar en het kan zijn dat je nu veel al weet door je vorige opleiding. Het eerste semester is nog niet voorbij, wacht maar tot je van alles moet inleveren, dan verveel je je niet meer :D
Ik zou nu naast school online cursussen volgen (coursera.org!) voor wat meer uitdaging en lekker zelf op ontdekking. Volgend jaar staat er vast wel nieuwe lesstof voor je klaar! En anders na je P naar de uni of andere hbo opleiding gaan doen.

Maks :+:

MarcoBorsato

Berichten: 36516
Geregistreerd: 05-02-08
Woonplaats: Blaricum

Re: Twee HBO Bachelor studies volgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:46

Wat Macs zegt, die uitdaging komt echt nog wel. En psychologie is volgens mij ook geen studie die je er even bij doet.

quera. Voor altijd en langer

We laten de vorm los. Met warme groet, Gerda

Warboel
Berichten: 13923
Geregistreerd: 04-11-08
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:48

Overigens vond ik het 1e jaar van de kunstacademie ook best "makkelijk". Oke ik heb het 1e jaar 2x gedaan omdat ik mn draai niet kon vinden, maar toen ik die eenmaal had deed ik het 1e jaar met 2 vingers in mn neus. Maar nu zit ik in de 3e... en ik heb naast school nog net genoeg tijd om te ademen :+ nu is het wel weer rustig, maar afgelopen maandag eindbeoordeling gehad en dan is het gewoon echt retedruk! Major, voorbereiding op m'n minor, portfolioavond, stage zoeken, studium generale (theorie) ik zou absoluut niet weten waar ik de tijd voor nog een opleiding vandaan zou moeten halen. Over het algemeen heb ik ook gewoon 5 dagen in de week school.

Volg mijn kleine windhonden vriendinnetje: [BB-HK] [VOLG] Otje de Silken Windsprite of op Instagram: Otje_the_Windsprite

Illustraties instagram: @studiodavesmade

Cinderella

Berichten: 6242
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: Cinderella Castle

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:51

Ik denk dat 2 studies tegelijk doen heel zwaar is.
Op de universiteit is het mogelijk, teminste op de rechtsgeleerdheid faculteit, omdat je niet verplicht bent om ergens naartoe te komen. Je kan uitgesloten worden van intensief onderwijs ( een werkgroep van 3 uur per week) als je vaak afwezig bent, maar dan kun je naar de werkgroepvervangende colleges. Het is ook een studie, waarbij je veel thuis doet. In zo'n geval kun je dus twee studies combineren, maar zelfs dat is zwaar en zou mijn voorkeur niet hebben.
Op hbo zit je, voor zover ik weet, echt vast aan verplichte uren onderwijs e.d. en is het de vraag of jouw uren van twee studies niet in elkaar gaan vallen.
Mocht je de universiteit een overweging vinden, zou je voor je P kunnen gaan en vervolgens doorstromen :).

Ygritte

Berichten: 726
Geregistreerd: 11-06-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:54

Ik ken wel meerdere mensen die twee WO studies tegelijk doen, en de meesten daarvan zijn idd na de Propedeuse van hun eerste opleiding begonnen aan een tweede studie (zodat ze al "binnen" waren bij de eerste studie en daar iig niet vanaf gestuurd konden worden). Ik weet dat één van die studenten het toch wel heel zwaar vond, het tweede jaar van zijn "eerste" opleiding bleek ineens veel zwaarder dan het eerste jaar (veel moeilijker om hogere cijfers te halen want veel meer moeilijke, diepe toetsvragen en lange essays), waardoor hij héél hard moest werken om voor beide opleidingen voldoendes te halen.

Ik denk dat twee HBOs tegelijk misschien wel zwaarder is dan twee WOs, want HBOs hebben vaak meer les (meer werkcolleges, meer aanwezigheidsplicht, meer praktijkdingen zoals stages etc). Ik zou daarom in elk geval een gesprek aangaan met de studie-adviseur over hoeveel aanwezigheidsplicht er is en hoe je twee opleidingen het handigst kan combineren. Op mijn uni zijn docenten wel coulanter met aanwezigheidsplicht e.d. als ze weten dat de student twee opleidingen doet, en de mensen die twee opleidingen tegelijk doen (ik ken er zo'n vijf) zitten dan ook vaak bij de studie-adviseur om te plannen in welke volgorde ze het handigst vakken kunnen volgen etc.

Edit: die jongen die het nu zwaar heeft met zijn twee studies heeft eerst een HBO-P gehaald, dus dat is voor jou eventueel ook een mogelijkheid. De meesten volgen overigens wel twee opleidingen die "bij elkaar passen", lees: Kunstgeschiedenis/geschiedenis: Rechten/Filosofie: Geschiedenis/Filosofie.

xJitskee

Berichten: 7315
Geregistreerd: 16-10-10
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:58

Ik heb hetzelfde (gehad). Ik heb meerdere jaren VWO gedaan, maar ben terug gegaan naar de HAVO waardoor ik nu op HBO-niveau studeer. Het is zo makkelijk, echt uitdaging is er niet en ik heb ook niet het gevoel dat ik er wat leer. Ik ben daarom naar mijn SLB'er gestapt, maar volgens haar is het (behalve met een thuisstudie) niet te doen om 2 HBO-opleidingen naast elkaar te doen, vanwege contacturen, maar ook omdat het erg zwaar zou zijn. Ik zit nu overigens in het tweede jaar en het wordt nog niet echt beter. Ik heb me er maar bij neergelegd, ik ga lekker los op de opdrachten (komt wel ten goede van je cijfers) en doe een beetje extra werk/thuisstudie.

Anoniem

Re: Twee HBO Bachelor studies volgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 21:24

Ik zou ten eerste eens overleggen met een studiebegeleider van je school. Misschien bestaan er excellentie/honours trajecten binnen je huidige opleiding waarin je wat uitdaging kan vinden.

Verder denk ik dat de enige optie is om een tweede HBO erbij te doen, een van de twee in deeltijd volgen. Dat is enorm zwaar, want een deeltijdopleiding vergt enorm veel zelfstudie en verwacht een heel hoog werktempo van de student. Ook dat zal je eerst moeten overleggen met je huidige opleiding, omdat er vaak per opleiding maar 1 of 2 deeltijdklassen zijn en je dus niet kan wisselen van groep naar een dag die je beter uitkomt. Houd er ook rekening mee dat er een kans is dat je een volle dag stage moet lopen, ook als je een deeltijd studie doet, en dat je huidige opleiding daar ook flexibel in moet zijn. Vooral kijken naar je eigen rooster dus: heb je 5 halve/volle dagen per week les dan zou ik het laten zitten, volg je nu maar 2 keer per week een dagje dan kan je eens in overleg met een adviseur. Dat is hoe dan ook je eerste stap.

Ygritte

Berichten: 726
Geregistreerd: 11-06-14

Re: Twee HBO Bachelor studies volgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 21:49

Als je meer uitdaging wil is overigens een universitaire minor ook een mogelijkheid als je HBO doet. Dat geeft vaak veel theoretische diepgang waarmee je de meer praktische opdrachten op het HBO kunt verrijken. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar een minor Kunstgeschiedenis, of iets in de techniek/website ontwerp kant, of Gender-geschiedenis bijvoorbeeld (kun je erg veel mee met kunst en ontwerp-ideeën). Je zou ook nog een universitaire minor kunnen volgen als voorbereiding op één (of twee!) WO-studies.

Dan moet je hoe dan ook bij de studie-adviseur langs, want een minor in je eerste jaar is niet standaard, maar in mijn ervaring is er veel mogelijk als je enthousiasme en ambitie laat zien. -:)

MusicIsLife

Berichten: 1359
Geregistreerd: 27-04-11
Woonplaats: Vlakbij Utrecht

Re: Twee HBO Bachelor studies volgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 21:54

Is een HBO cursusopleiding geen optie? Hierbij kun je dan zelf je tijd indelen. Kost overigens wel wat meer...

"What kind of fish is made of only two sodium atoms? 2Na"

"a Hug without U is just toxic. Hg - mercury"

_Bitje_

Berichten: 12032
Geregistreerd: 29-12-07
Woonplaats: Leeuwarden!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-10-16 17:03

Dank voor alle reacties! Ik hoor van veel dat twee HBO's inderdaad lastig te combineren zijn ivm verplichte uren die je moet maken. Misschien dus inderdaad geen verstandig idee.

Ik zal kijken of een universitaire minor gaat lukken.
bedankt voor de tips iedereen :D


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Cer, maaikemuis, Mizora, vaaleriee en 22 bezoekers