Profielwerkstuk VWO, wie nog meer?

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nightingale

Berichten: 988
Geregistreerd: 11-03-11
Woonplaats: Anywhere

Profielwerkstuk VWO, wie nog meer?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-13 19:00

Het hing al een hele tijd boven mijn hoofd, maar gisteren kregen we ineens een brief mee waarin stond dat we voor februari de vakken moeten kiezen waarbij we een pws gaan maken... help! Ik denk dat ik iets met biologie en scheikunde, misschien wiskunde wil doen, maar ik weet nog niets zeker. Ook vind ik het lastig om onderwerpen te bedenken die binnen mijn mogelijkheden vallen. Op de website van de RUG stond bijvoorbeeld het idee om iets met hersenactiviteit te doen. Maar hoe in godsnaam kom ik aan zo'n elektrodenbadmuts? :')

Meer mensen die hier nu mee bezig zijn, of misschien suggesties hebben voor onderwerpen of richtingen? Ik zit nu in 5 VWO (gym) trouwens.
Het zou leuk zijn om wat van anderen te horen!

♦Spread your wings, you're the Nightingale♦


eline95enile

Berichten: 1269
Geregistreerd: 06-02-12

Re: Profielwerkstuk VWO, wie nog meer?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 19:07

Hey :)
Ik ben ook bezig met profielwerkstuk, maar dat had je al gelezen op mijn topic denk ik, haha :)

Maar wel leuk om iets met biologie en scheikunde te doen. Wiskunde spreekt me dan weer wat minder aan, daar ben ik dramatisch in.
Maar als je het leuk vind om wat voorbeelden te horen van mensen die bij ons bezig zijn.
-Onderzoek naar dementie (waardoor functioneren ze beter)
-Onderzoek naar motivatie
-Onderzoek naar hoe smaak/geur je eten beïnvloeden
-Allergiën
-Invloed vd psyche op ziekten bij de mens (weet niet wat ze daar mee bedoelen)
-Onderzoek naar Antibiotica
-zichtbaar of iemand liegt
-klopt de eerste indruk van een mens
-kraanwater
-batterijen en duurzaamheid
-planten onder invloed van alcohol
-het oog

Even de lijst erbij gepakt (heb een hele lijst met iedereens onderwerpen, dus als je nog meer wilt :p) Maar niemand van onze school doet het voor wiskunde dus daarvan heb ik geen voorbeelden haha!

DPTomboy

Berichten: 801
Geregistreerd: 13-01-13

Re: Profielwerkstuk VWO, wie nog meer?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 19:20

Ik ben nu bezig met mijn pws over 'Het effect van hoefijzers op een paard'.
Erg interessant, maar heel lastig om informatie over te vinden en onderzoek naar te doen (bij ons is een praktisch onderzoek verplicht).

Wat mij ook een erg interessant onderwerp lijkt is de invloed van de verschillende zintuigen (zicht, reuk) op de smaakbeleving en hoe je smaken ervaart, zoals dat tonic met zout zoet gaat smaken.

eline95enile

Berichten: 1269
Geregistreerd: 06-02-12

Re: Profielwerkstuk VWO, wie nog meer?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 19:23

Oh dat is ook interessant zeg! Hoe kom jij nu aan je informatie? Ga je naar hoefsmeden of naar mensen zelf met paarden? :)

JuliaaahX

Berichten: 1015
Geregistreerd: 03-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 19:26

Ik heb mijn PWS ondertussen al een paar weken af :+ Je moet zeker op vooronderzoek uitgaan, want je kan wel een heel leuk onderwerp uitkiezen, maar als er geen informatie over te vinden is, dan kom je niet ver! Ook moet je niet al te fanatiek zijn, niet te veel willen onderzoeken ed. Dit allemaal verwerken is een ramp als je het goed wil doen. Geen idee wat een leuk onderwerp voor je is, maar goede proefpersonen zijn altijd eersteklassers! Toen ik in de eerste zat, werden we regelmatig de klas uitgehaald voor testjes.

Nog een tip, je moet goed zorgen voor een bronnenlijst! Je mag dus best dingen kopiëren uit een boek, maar als je dit er niet goed bijzet wordt dit gezien als plagiaat en dan heb je gewoon een 1. Zeker op VWO vinden ze bronnen belangrijk!

Succes alvast, het komt vast goed :)

no--a
Berichten: 689
Geregistreerd: 20-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 19:27

Zoek echt iets wat je leuk/interessant vindt. Ik ken veel mensen die willekeurig een onderwerp hebben gekozen wat hun eigenlijk niet aansprak, en het grootste deel daarvan heeft het profielwerkstuk niet bepaald als leuk ervaren;)
Neem aan dat je het profielwerkstuk samen met een partner maakt en dat er vanuit school gewoon begeleiding is. Ga samen eens een uurtje brainstormen. Gewoon alle leuke/gekke/interessante ideeën opschrijven, vervolgens selecteer je daaruit de onderwerpen die jullie écht interessant lijken. Leg deze onderwerpen eens voor aan een begeleidende docent, hij of zij kan vaak goed inschatten of een onderwerp een goede keuze is voor je profielwerkstuk, of kan eventueel een onderwerp iets aanpassen/tips geven.

Het leuke aan een profielwerkstuk is dat je niet alleen op je eigen middelbare school werkt maar júist lekker op andere bedrijven/instellingen/universiteiten/onderzoekscentra langs gaat! Hoe kom je aan een elektrodenbadmuts? Door gewoon heel veel onderzoekscentra te contacteren! Leg je onderzoek aan hen voor en vaak blijken ze bereid te zijn om jullie te helpen. De meeste van dit soort plekken vinden het vaak erg leuk dat er ook onder middelbare scholieren interesse is voor dit onderzoeksgebied, en in sommige gevallen zijn het zelfs voor hun leuke, vernieuwende en interessante onderzoeken!

Uit mijn jaar zijn er echt maar een paar groepjes geweest die niet naar een instelling zijn geweest. Sommige mensen hebben hun volledige onderzoek gedaan op onderzoekscentra, anderen zijn voor advies langs gegaan bij universitaire professoren en sommigen zijn zelfs naar het buitenland gegaan voor hun profielwerkstuk.

Zelf deed ik mijn profielwerkstuk over de invloed van geur en kleur op de smaakbeleving. Persoonlijk vond ik het een ontzettend interessant onderwerp, heb het werkstuk dan ook met veel plezier gemaakt. Wij zijn een dag langs geweest op een universiteit om daar mee te kijken, tips te krijgen en we kregen van de universiteit ook de benodigde kleur en geurstoffen mee om ons onderzoek mee te doen!

Dus laat je fantasie gaan, denk out of the box en dan is het maken van een profielwerkstuk echt ontzettend leuk en leerzaam!

marijedublin

Berichten: 357
Geregistreerd: 15-06-09
Woonplaats: Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 21:51

Ik heb vandaag mijn concept versie afgemaakt en helemaal uitgeprint. 46 pagina's in totaal, Best trots!
Mijn advies: Kies vooral een onderwerp wat je echt interesseert en wat niet te breed is!
Wij moeten het in tweetallen doen, wat ik zelf heel fijn vind.
Mijn vriendin wilde het eigenlijk altijd al graag bij biologie doen en dan het liefst iets over geur en kleur. Zelf was ik hier niet super enthausiast over, maar vond het wel prima. Onze tweede keuze was iets totaaal anders namelijk de britse tv serie Downton Abbey. Geen idee of jullie dat kennen, maar speelt zich af rond 1900 en konden we dus goed vergelijken met de werkelijke geschiedenis. (oorlog etc). Omdat er bij biologie zich al te veel mensen hadden ingeschreven hebben we voor het vak engels gekozen en het dus over Downton Abbey gedaan en het is echt suuuuuuper leuk! :) Eerst dachten we dat het niet zo'n geweldig onderzoek zou worden, maar we hadden echt super veel informatie en dus tot nu toe als 46 pagina's. Ook leuk was dat we 12 uur konden tellen voor het kijken van serie!

Kies dus iets wat je echt echt leuk vindt. Anders heb je geen zin om telkens weer er aan te moeten werken.
Ook handig is om op tijd je praktisch onderzoek te hebben gedaan (bij bio/schei/natk), scheelt een hoop gestres ;)

Op een Ijslander het strand van Vlieland verkennen?
http://www.staledda.nl | http://www.facebook.com/staledda

Nightingale

Berichten: 988
Geregistreerd: 11-03-11
Woonplaats: Anywhere

Re: Profielwerkstuk VWO, wie nog meer?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-13 15:45

Leuke reacties allemaal, bedankt voor de ideeën! Bij ons mag je kiezen tussen twee- of zelfs drietallen en in je eentje werken, ik neig naar dat laatste omdat ik nogal een controlfreak ben :+ Of is dat onhaalbaar?

♦Spread your wings, you're the Nightingale♦

DPTomboy

Berichten: 801
Geregistreerd: 13-01-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-13 16:10

Nightingale schreef:
Leuke reacties allemaal, bedankt voor de ideeën! Bij ons mag je kiezen tussen twee- of zelfs drietallen en in je eentje werken, ik neig naar dat laatste omdat ik nogal een controlfreak ben :+ Of is dat onhaalbaar?


Ik doe het alleen, maar achteraf was met zijn tweeën fijner geweest. (en dat terwijl ik toch echt liever alleen werk over het algemeen)
Door samen te werken kijk je elkaars werk nog na, is er meer te organiseren en krijg je vaak een wat diepgaander werkstuk (er moet ook 2x zoveel tijd in zitten).
Bij ons op school raden ze iedereen aan om in tweetallen te werken, maar alleen mag ook.

chocobroodje

Berichten: 15424
Geregistreerd: 31-12-08
Woonplaats: Beek

Re: Profielwerkstuk VWO, wie nog meer?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-13 09:25

Moderatoropmerking:
Ik wil dit topic toestaan omdat ik denk dat dit een heel waardevol topic is waar jullie elkaar prima kunnen helpen en steunen. Ik wil jullie er wel even op wijzen dat het niet is toegestaan om elkaar te helpen met onderwerpen. Het blijft jullie eigen werkstuk en moet dus ook eigen werk zijn!
Veel succes verder!

02-07-2015 mama van een prachtig prinsesje! <3 Opzoek naar een LennyLamb draagtrui maat XL!

eline95enile

Berichten: 1269
Geregistreerd: 06-02-12

Re: Profielwerkstuk VWO, wie nog meer?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-13 11:28

Ik ben het ook in mijn eentje aan het doen. Kost inderdaad echt heel veel werk en je hebt inderdaad niemand om even te overleggen enzo. Had het eigenlijk nu liever met ze tweeën gedaan maar wilde het graag voor het vak informatica doen en met de jongens uit die klas kan ik het niet echt vinden. :p

Nightingale

Berichten: 988
Geregistreerd: 11-03-11
Woonplaats: Anywhere

Re: Profielwerkstuk VWO, wie nog meer?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-12-13 14:55

Dat probleem heb ik ook een beetje... Ik ken weinig mensen met wie ik echt goed kan samenwerken, en die mensen hebben andere onderwerpen in hun hoofd.

♦Spread your wings, you're the Nightingale♦

no--a
Berichten: 689
Geregistreerd: 20-01-09

Re: Profielwerkstuk VWO, wie nog meer?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-13 12:47

Samen werken is inderdaad wel heel fijn! Het is een groot werkstuk, groter dan je op de middelbare waarschijnlijk gewend bent en ik heb het ook als een andere manier van werken ervaren. Toen vond ik het in ieder geval erg fijn dat ik met iemand samenwerkte zodat we dingen samen konden overleggen, nadenken over de beste opties en elkaars stukken konden nakijken en aanpassen.
Juist omdat het zo'n groot en belangrijk werkstuk is is het natuurlijk wel heel belangrijk dat je een partner kiest die óók zijn best wilt doen en een goed cijfer wilt halen. Als de een meer inzet toont dan de ander dan loopt de samenwerking nooit helemaal lekker...

Gewoon met een aantal mensen waar je fijn mee samen kan werken overleggen, wie weet komen jullie samen wel tot een onderwerp dat jullie allebei leuk en interessant vinden!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: FlameHorse en 38 bezoekers