SPSS, anyone?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Bliksem

Berichten: 2734
Geregistreerd: 06-11-03
Woonplaats: Rotterdam

SPSS, anyone?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-14 19:14

Hoi allemaal,

Ik ben aan het afstuderen en ik zit momenteel helemaal in de knoop met mijn statistiek.
Ik heb maanden geleden al mijn resultaten/statistiek sectie ingeleverd bij mijn begeleider en alles leek koek en ei, totdat mijn tweede lezer bij de definitieve beoordeling (!!) erachter kwam dat ik de verkeerde toetsen heb gebruikt.

Mijn eigen begeleider heeft blijkbaar geen verstand van statistiek en gewoon gezegd dat ik goed bezig ben zonder er naar te kijken of hulp te vragen met het nakijken?! Erg fijn...

De tip: gebruik chi-square / verschiltoetsen ipv associatiematen.
Nu is dat voor mijn gevoel wel redelijk gelukt bij de meeste deelvragen alleen begrijp ik niet zo goed hoe ik de richting moet bepalen van mijn T en F waardes.
Bij associatiematen is dat erg makkelijk gezien de positieve en negatieve richting van de correlaties.
Ik ben weken bezig geweest met associatiematen, dus ik kom niet helemaal meer uit die flow..

Maar wat zegt nou precies de T bij een T-toets en de F bij ANOVA naast dat je ermee kan bekijken of er sprake is van significantie??
Kan ik alsnog spreken van verbanden/correlaite of alleen van verschillen of...?

Ik ben compleeeeeeeeet in de war %) %)

Wie kan de chaos in mijn hersenpan weer een beetje structeren?

Help? -:)

Groetjes Shelley

magda_90
Berichten: 32280
Geregistreerd: 24-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-14 19:18

Dit heb ik opgeschreven in mijn notitie blok die thuis ligt. Via het internet overigens gevonden dus wellicht kun je nog even Googlen?

Hoe groter de F waarde hoe groter de kans op een verband. Hoe kleiner de F waarde, hoe groter de kans op toeval.

De T waarde weet ik even zo niet uit mijn hoofd. Kan ik morgen na kijken als je dan nog geen antwoord hebt gekregen!

Voor de exacte details moet ik echt mijn notitie blok hebben. -O-

Bliksem

Berichten: 2734
Geregistreerd: 06-11-03
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-14 19:25

Ik geloof dat T en F een soort van op dezelfde manier werken verder haha.
Maargoed er is dus geen negatieve of positieve richting aan te geven, alleen te spreken over de grootheid van het verband?

Als voorbeeld:
Ik zoek naar het verband tussen ecstasygebruik en studieprestaties.

In mijn (overigens verkeerde) rangcorrelatie toetsen kon ik bijvoorbeeld zeggen dat wanneer het ecstasygebruik toenam, de studieprestaties daalden OF dat wanneer de studieprestaties daalden het ecstasygebruik toenam.

Bij ANOVA/T-toets/Chi-kwadraat kan ik dus alleen zeggen dat er een klein of groot verband bestaat tussen de twee, maar dat er geen positieve of negatieve richting aan te geven is?

Overigens heb ik gebruik gemaakt van een cross-sectioneel onderzoeksdesign, dus ik moest zoals het voorbeeld hierboven sowieso beide mogelijkheden benoemen aangezien de exacte richting van het verband onbekend is.

Ellebel
Berichten: 4202
Geregistreerd: 15-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-14 19:30

Als ik met een vraag bij onze statisticus kom is zijn eerste opmerking altijd " heb je de plaatjes gemaakt?". Zorg dus altijd dat je al je variabelen goed in beeld hebt door het maken van boxplots, scatterplots e.d. Als het goed is krijg je dan al een "gevoel" bij de data. Daarnaast is natuurlijk de vraag: welke hypothese toets je? Verwoord dit zo duidelijk mogenlijk. Bijvoorbeeld: verschilt het gemiddelde van groep A significant van het gemiddelde van groep B? Bekijk dan wat voor een data je hebt (normaal verdeeld of niet? Continue of discreet? Etc) en pas dan kun je een test kiezen. Ik neem aan dat je deze vragen ook al doorgenomen hebt met je begeleider (omdat er testen zijn geadviseerd) maar het is belangrijk dat jij zelf ook begrijpt waarom die chi-sq beter is dan een associatiemaat.
Als je begrijpt wat een t toets, anova of welke toets dan ook precies doet, kun je ook begrijpen wat voor een soort vraag het beantwoord. Het gaat hier om toetsen op verschillen, en de f of t geeft alleen aan of het verschil dat je vindt wel of niet waarschijnlijk op toeval berust. De richting zie je bijv in je boxplots en aan je gemiddelden (die spss er volgens mij meestal al standaard bij rapporteert als je "descriptives" aanklikt). Ik zou als ik jou was de hoofdstukken uit je statistiekboek over de betreffende toetsen nog eens doornemen en je dan focussen op wat je precies DOET, dan wordt vanzelf duidelijk wat de getalletjes in de output precies betekenen.

Succes er mee, statistiek is best leuk maar je moet wel echt begrijpen wat je doet anders blijft het een betekenisloze brij van getalletjes

magda_90
Berichten: 32280
Geregistreerd: 24-09-06

Re: SPSS, anyone?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-14 19:49

Teken inderdaad je variabelen eens uit. Met wat voor een soort variabelen heb je te maken?

De One way anova (of GLM kan ook) gebruik je als je minimaal één ordinale/nominale variabele hebt en de rest scale. De T-test in principe alleen als alles scale is.

Zou je meer kunnen vertellen over je variabele en welke klassen je hebt indien ordinaal/nominaal?

Ik moet namelijk dit altijd eerst duidelijk hebben voordat ik naar de toets an sich kan. :o

Bliksem

Berichten: 2734
Geregistreerd: 06-11-03
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-14 20:25

Bij de eerste toets is de afhankelijke variabele van nominaal meetniveau en de onafhankelijke variabele een normaal verdeelde schaalvariabele met ordinaal meetniveau.

Bij de tweede toets is de afhankelijke variabele ordinaal en dezelfde normaal verdeelde onafhankelijke variabele met ordinaal meetniveau als bij vraag 1.

Bij deze twee heb ik dus Chi-kwadraat gebruikt

Daarna komt een toets waarbij een afhankelijke nominale variabele met één onafhankelijke variabele van interval meetniveau (T-test gebruikt) en twee onafhankelijke variabelen van ordinaal meetniveau (Chi-kwadraat gebruikt) wordt getoetst.

Vervolgens een schaalvariabele van ordinaal meetniveau over de mate waarin ecstasy verantwoord wordt gebruikt met één interval (aantal studiepunten per jaar) en twee ordinaal (meest behaalde tentamencijfer en het aantal hertentamens mbv 5 puntsschalen)

Ik wilde hierbij kijken of de uitkomst van de laatste toets hierboven beïnvloed wordt door de mate waarin drugs verantwoord gebruikt wordt.

LauraV93

Berichten: 703
Geregistreerd: 05-05-07
Woonplaats: Nijmegen

Re: SPSS, anyone?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-14 01:01

De richting kun je zien door de data grafisch weer te geven.
Vergeet trouwens niet dat als je een gerichte hypothese toetst (dus: A leidt tot meer/minder B) dat je dan de gegeven significantie door 2 moet delen

magda_90
Berichten: 32280
Geregistreerd: 24-09-06

Re: SPSS, anyone?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-14 08:44

Ik zal later vandaag via de computer uitgebreid antwoord geven. :o