Als je als werknemer in de ziektewet zit (ik ga er voor het gemak vanuit dat je nog ziek bent) , zul je moeten reïntegreren. Dat kan naar een arbeidsplek bij je huidige werkgever (spoor 1) of naar een arbeidsplek bij een andere werkgever (Spoor 2) Als jij naar aanleiding van een outplacementtraject een andere baan vindt, dan heb je dus spoor 2 gevolgd.
Bij een outplacementtraject (wij noemen het altijd reïntegratietraject in geval van ziekte) ga je samen met een conculent op zoek naar een voor jouw passende baan. Volgens de huidige regelgeving is ook je werkgever verplicht om jou te helpen met het reïntegratietraject en zal hij zo'n traject dus moeten financieren.
Gedurende 2 jaar ziekte heb je ontslagbescherming en moet jouw werkgever in totaal 170% van je loon doorbetalen. Doorgaans vertaalt dat zich naar 100% gedurende het eerste jaar en 70% in het tweede jaar.
Na twee jaar (of als je een eerder een andere baan hebt gevonden) kan je arbeidsovereenkomst worden ontbonden. Dit kan je werkgever doen door een vergunning aan te vragen bij het CWI.
Zelf ben je als werknemer verplicht om actief deel te nemen aan het reïntegratietraject zoals dat wordt uitgestippeld. Doe je dit niet, dan mag je werkgever je loon opschorten. Hieraan zijn natuurlijk een aantal regels verbonden en mag dus niet zomaar. Het UWV noemt dit een positieve stimuleringsmaatregel.