Betoog: Worden homoseksuelen binnen Nederland geaccepteerd?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
linnnh

Berichten: 4180
Geregistreerd: 30-05-07
Woonplaats: Achterhoek

Betoog: Worden homoseksuelen binnen Nederland geaccepteerd?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-11-13 16:04

Voor een opdracht Nederlands moet ik binnenkort een betoog houden. Het volgende heb ik in elkaar gezet en ik zou graag nog een kritische blik willen. De opdracht was: Geef aan de hand van informatie een argument welke slaat op een algemene stelling. (3 argumenten) Ik heb de opdracht niet zelf geformuleerd :=

Citaat:
Betoog over de acceptatie van homoseksualiteit

Homoseksualiteit. Op dit moment een veelbesproken onderwerp van discussie. In Nederland gelden gelijke rechten voor hetero- en homoseksuelen. Maar komt dit ook tot uiting of wordt het in veel gevallen toch niet geaccepteerd? De volgende stelling wil ik gaan behandelen.
‘Worden homoseksuelen binnen Nederland geaccepteerd?’

Veel mensen geven de religies de schuld van de afkeer tegen homoseksualiteit
De meeste religies zijn lang geleden ontstaan, in tijden van ziektes en oorlogen. Het was toen belangrijk dat mensen veel kinderen kregen. Daarom is seks in veel wereldreligies gekoppeld aan voortplanting en aan de relatie tussen een man en een vrouw. Seks tussen mannen wordt in verschillende heilige boeken uitsluitend in de context van verkrachting en losbandigheid beschreven.

Sommige gelovigen lezen hun heilige boek letterlijk. Zij geloven dat het huwelijk tussen man en vrouw de enige goede samenlevingsvorm is en dat seks buiten het huwelijk verboden is, ook voor heteroseksuelen. Daarom keuren ze homoseksualiteit af: het is zondig en tegen de regels van het geloof, zo vinden ze.

Andere gelovigen vinden dat homo’s en lesbo’s er niets aan kunnen doen dat zij homoseksuele gevoelens hebben. Zij zijn niet zondig, zolang ze niks met die gevoelens doen. Homoseksuelen mogen volgens hen geen relaties aangaan of seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht.

Een ouderwets woord voor mannenseks, 'sodomie', wijst terug naar het Bijbelverhaal over de steden Sodom en Gomorra. De inwoners leidden een gewelddadig en losbandig leven waarin seks en seksueel misbruik, ook tussen mannen, een grote rol speelden. Uiteindelijk werden daarom de steden verwoest.
Sommige christenen concluderen uit dit verhaal dat homoseksualiteit te maken heeft met losbandigheid en keuren het daarom af.

In de Torah (het heilige boek van het Jodendom) staat de doodstraf op homoseksualiteit van mannen. Letterlijk staat er: ‘En als een man seksuele relaties met een man onderhoudt, hebben zij beiden een gruwel begaan, en zij zijn schuldig en zullen ter dood gebracht worden.’

Ik ben van mening dat het onmogelijk is om tegen een homoseksuele te zeggen dat het niet zondig is dat hij of zij deze gevoelens heeft, maar hij of zij mag er echter niets mee doen. Dat wil dus zeggen dat hij/zij continue zijn gevoelens moet onderdrukken en toch maar met iemand van het andere geslacht moet gaan trouwen. Hierdoor zul je in mijn ogen nooit gelukkig worden.

Er bestaan wetten en regels die homoseksuele mannen en vrouwen discrimineren. In Nederland en België kunnen mannen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen, maar dat kan in de meeste landen ter wereld niet. De wetgeving rond het huwelijk discrimineert daar dus homo’s en lesbo’s: het huwelijk is alleen bestemd voor hetero’s.

Sommige bedrijven en organisaties discrimineren homo’s en lesbo’s. Partners zijn bijvoorbeeld niet welkom op bedrijfsuitjes, of scholen nemen homoseksuele of lesbische leraren niet in dienst.

Mensen discrimineren ook onderling. Hetero’s schelden homo’s en lesbo’s uit, ze sluiten ze buiten en gebruiken in het ergste geval geweld tegen hen.

Op scholen of bij sportclubs, maar ook op je werk of in de buurt worden homoseksuelen gepest. Soms gaat het om flauwe grapjes, soms om scheld- of vechtpartijen, soms worden homo’s en lesbo’s genegeerd en doodgezwegen. Net als anderen die gepest worden, kunnen homoseksuelen daardoor het gevoel krijgen dat ze niks waard zijn en durven ze niet meer zichzelf te zijn.

In Nederland, België en de meeste andere Europese landen is het verboden om onderscheid te maken tussen hetero’s en homo’s of lesbo’s. Maar anti-discriminatiewetgeving is geen garantie dat discriminatie niet voorkomt. Officieel mag het niet, maar het gebeurt wel.

Het volgende verhaal van een 17-jarige jongen kwam ik op internet tegen:

‘Het ging de volgende dag door heel de buurt dat ik een vieze homo ben. Sommige jongens spuugden op me als ik langsliep. De jongens met wie ik omging, wilden niet meer met me praten. Ik ben een eenling geworden in de buurt. Niemand wil meer iets van me weten. Ik ben die gore flikker die kapper wil worden. Dat is de mening van bijna alle jongens hier.’

Ook word ik zelf regelmatig nageroepen als ik met mijn vriendin over straat loop.

Hieruit blijkt dat in Nederland homoseksuelen niet worden geaccepteerd. Veel mensen zeggen dat zij het niet erg vinden, zolang ze het maar niet zien en er geen last van hebben.
Ik vind dit een vreemde opmerking. Ik heb van mijn hetero buurjongen meer last gehad, omdat hij elke avond een andere vrouw op bezoek had en deze niet zachtjes konden doen. Ik vind het ook niet prettig om een heterostel op het station uitgebreid te zien zoenen. Ik vind dat hierin ook minder onderscheid gemaakt moet worden tussen het "last hebben van" stellen.



Jaarlijks zijn er in verschillende steden evenementen voor en door homo’s en lesbo’s. Ooit zijn ze ontstaan als protest: om te protesteren tegen discriminatie en te tonen dat homosekualiteit bestaat en heel gewoon is. Juist omdat homo’s en lesbo’s op zo’n dag in de meerderheid waren, konden ze openlijk over straat met hun geliefden.

Roze Zaterdag is van oorsprong ook een demonstratie. De eerste protestmars werd gehouden op 25 juni 1977 door de Internationale Lesbische Alliantie in Amsterdam. Tweeduizend mensen demonstreerden toen tegen de antihomo-campagne van de conservatieve Amerikaanse Anita Bryant.

Vanaf juni 1978 wordt de demonstratie jaarlijks georganiseerd op de laatste zaterdag van juni. Dat heeft een historische reden. Op 28 juni 1969 vonden in New York de zogenaamde Stonewall rellen plaats: voor het eerst vochten homo’s en lesbo’s terug tegen antihomoseksueel politiegeweld. Dat gebeurde vanuit de kroeg de Stonewall Inn, vandaar de naam. Vanaf 1981 vindt Roze Zaterdag in Nederland elk jaar in een andere stad plaats.

Amsterdam startte in augustus 1996 een eigen festival, Gay Pride genoemd, met de botenparade op de Amsterdamse grachten. Utrecht kent het Midzomergrachtfestival en Nijmegen de Roze Meiweek. Zichtbaarheid, vrijheid en trots zijn nog altijd centrale waarden tijdens zulke festivals.

Mensen met dezelfde achtergrond en interessen zoeken elkaar op. Dat geldt ook voor homo’s, lesbo’s en biseksuelen. Uitgaan gaat tenslotte om gezelligheid en leuke ontmoetingen.Daarnaast voelen sommige homo’s en lesbo’s zich meer op hun gemak in cafés waar andere homo’s en lesbo’s komen. Ze kunnen er zichzelf zijn, zonder uit te hoeven leggen hoe het zit, en zonder het risico te lopen om gediscrimineerd te worden.

Als je als homo of lesbo iemand wilt ontmoeten voor vriendschap, een relatie of seks, heb je bovendien meer kans in een homo- of lesbisch café. Ook kun je er gemakkelijker met je geliefde uit: je kunt elkaar openlijk aanraken en zoenen, bijvoorbeeld zonder vreemde blikken en opmerkingen.

Ik vind dat als homoseksualiteit geaccepteerd zou worden in Nederland, dit niet nodig zou zijn. Dan zouden ze in elke café hun liefde voor hetzelfde geslacht tot uiting moeten kunnen brengen.

Om terug te komen op de stelling
Homoseksuelen worden binnen Nederland gedoogd, maar niet geaccepteerd.

Tot slot wil ik het volgende nog even toevoegen.
Ik ben niet lesbisch. Ik ben Lindy.

Saars

Berichten: 992
Geregistreerd: 05-09-10
Woonplaats: Brugge

Re: Betoog: Worden homoseksuelen binnen Nederland geaccepteerd?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-13 16:15

Zeer mooi geschreven. Ik heb het helemaal doorgenomen. Je schrijfstijl is aangenaam en je argumenten zijn duidelijk én feitelijk.
Ik weet wel niet of 'lesbo' een AN-woord is, ik zou in plaats daarvan 'lesbienne' gebruiken (wat zijn dat allebei vreselijke woorden :') ).
En het heilige boek van de joden is de Thora! :)

Ik denk dat je de opdracht heel goed hebt uitgewerkt! Petje af!

Amaryllis

Berichten: 10101
Geregistreerd: 11-07-04

Re: Betoog: Worden homoseksuelen binnen Nederland geaccepteerd?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-13 16:23

Een betoog neemt altijd een standpunt in. Nu lijkt het meer op een uiteenzetting van meerdere kanten.

‘Worden homoseksuelen binnen Nederland geaccepteerd?' zou ik omzetten naar: Homoseksuelen worden in Nederland wel/niet (pick one) geaccepteerd. Dan kun je dit gaan onderbouwen met je argumenten.

linnnh

Berichten: 4180
Geregistreerd: 30-05-07
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-11-13 16:25

Dankje! :D

Ik zat inderdaad een beetje met dat lesbo/lesbienne. Vind beide ook echt verschrikkelijk :') Kan er toch inderdaad beter lesbienne van maken :j

linnnh

Berichten: 4180
Geregistreerd: 30-05-07
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-11-13 16:26

Amaryllis schreef:
Een betoog neemt altijd een standpunt in. Nu lijkt het meer op een uiteenzetting van meerdere kanten.

‘Worden homoseksuelen binnen Nederland geaccepteerd?' zou ik omzetten naar: Homoseksuelen worden in Nederland wel/niet (pick one) geaccepteerd. Dan kun je dit gaan onderbouwen met je argumenten.


Bedankt! Dat vind ik zeker een goeie! :)

Elsemieke
Berichten: 6198
Geregistreerd: 26-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-13 16:29

1. Zij geloven dat het huwelijk tussen man en vrouw de enige goede samenlevingsvorm is en dat seks buiten het huwelijk verboden is, ook voor heteroseksuelen. Daarom keuren ze homoseksualiteit af:

Hierin lees ik dat homoseksualiteit niet mag omdat je buiten het huwelijk geen sex mag hebben. Dat is niet wat je bedoeld te zeggen lijkt me.

2. Wat versta je in je betoog precies onder homoseksualiteit? In het begin praat je over homoseksualiteit in het algemeen. Vervolgens gebruik je een keer de term lesbo's en homo's. En later refereer je naar de torah waarin homoseksualiteit voor mannen verboden is. Onder homoseksualiteit begrijp ik sex tussen gelijke geslachten: zowel manne en vrouwen. Het kan zijn dat in de torah specifiek de sex tussen twee mannen wordt verboden, maar hoe zit dat dan met vrouwen?

3. Seks tussen mannen wordt in verschillende heilige boeken uitsluitend in de context van verkrachting en losbandigheid beschreven.

In welke boeken dan? Een voorbeeld maakt altijd sterker.

4. Ik ben van mening dat het onmogelijk is om tegen een homoseksuele te zeggen dat het niet zondig is dat hij of zij deze gevoelens heeft, maar hij of zij mag er echter niets mee doen.

Onmogelijk is niet het juiste woord denk ik. Het is namelijk heel simpel om zoiets te zeggen. Maar je vind dat het kan; dat het ethisch onverantwoord is; dat het discriminerend; kwetsend of iets gerelateerds is.

5.
Er bestaan wetten en regels die homoseksuele mannen en vrouwen discrimineren. In Nederland en België kunnen mannen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen, maar dat kan in de meeste landen ter wereld niet. De wetgeving rond het huwelijk discrimineert daar dus homo’s en lesbo’s: het huwelijk is alleen bestemd voor hetero’s.


Sommige bedrijven en organisaties discrimineren homo’s en lesbo’s. Partners zijn bijvoorbeeld niet welkom op bedrijfsuitjes, of scholen nemen homoseksuele of lesbische leraren niet in dienst.

- Je zegt in Nederland en België kunnen mannen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen. Dit kan volgens mij in meer landen, maar je noemt naast nederland alleen belgië. je betoog gaat over homoacceptatie in Nederland, waarom noem je dan België ook?

- Van de wetgeving in diverse landen wereldwijd, ga je ineens over op sommige bedrijven en organisaties. Zijn dat bedrijven in organisaties in die landen waar homo's gediscrimineerd worden, of stap je hier weer over op de homoacceptatie in Nederland?

6. Ook word ik zelf regelmatig nageroepen als ik met mijn vriendin over straat loop.

Kan ik hieruit opmaken dat je zelf een lesbische relatie hebt? als onbekende lezer is dat niet helemaal duidelijk, misschien voor de luisteraars van je betoog wel. Zo niet, dan zou ik dat iets specifieker opschrijven: gaat het om jouw vriendin als in een lesbische relatie, of om een vriendschappelijke vriendinnen band?

7. Tot slot wil ik het volgende nog even toevoegen.
Ik ben niet lesbisch. Ik ben Lindy.


Die laatste zin is ijzersterk. Zelf zou ik het 'tot slot' zinnetje weghalen. Maak in de manier van spreken duidelijk dat je laatste alinea (Om terug te komen op de stelling
Homoseksuelen worden binnen Nederland gedoogd, maar niet geaccepteerd. ) het einde van je betoog betekent. Houdt dan een momentje rust en zeg dan 'ik ben niet lesbisch.. ik ben Lindy'. Mooi symbolisch vind ik dat.

Verder staan er goede punten in je betoog en is je idee en de feiten waarop jij je mening baseerd duidelijk! Heel goed.

Azmay

Berichten: 17990
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-13 16:31

Citaat:
Ik ben van mening dat het onmogelijk is om tegen een homoseksuele te zeggen dat het niet zondig is dat hij of zij deze gevoelens heeft, maar hij of zij mag er echter niets mee doen. Dat wil dus zeggen dat hij/zij continue zijn gevoelens moet onderdrukken en toch maar met iemand van het andere geslacht moet gaan trouwen. Hierdoor zul je in mijn ogen nooit gelukkig worden.


Onmogelijk om te zeggen dat het niet zondig is, dus dan zeg je dat het wel zondig is?

Nu zie ik in mijn omgeving weinig mensen die moeite hebben met homo's, maar ik hoor ook veel dat het toch anders word gezien, blijft een interessant punt.
Overigens zijn vriend en ik beide bi, dus mijn standpunt moge duidelijk zijn.

linnnh

Berichten: 4180
Geregistreerd: 30-05-07
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-11-13 16:40

Elsemieke schreef:
1. Zij geloven dat het huwelijk tussen man en vrouw de enige goede samenlevingsvorm is en dat seks buiten het huwelijk verboden is, ook voor heteroseksuelen. Daarom keuren ze homoseksualiteit af:

Hierin lees ik dat homoseksualiteit niet mag omdat je buiten het huwelijk geen sex mag hebben. Dat is niet wat je bedoeld te zeggen lijkt me.

2. Wat versta je in je betoog precies onder homoseksualiteit? In het begin praat je over homoseksualiteit in het algemeen. Vervolgens gebruik je een keer de term lesbo's en homo's. En later refereer je naar de torah waarin homoseksualiteit voor mannen verboden is. Onder homoseksualiteit begrijp ik sex tussen gelijke geslachten: zowel manne en vrouwen. Het kan zijn dat in de torah specifiek de sex tussen twee mannen wordt verboden, maar hoe zit dat dan met vrouwen?

3. Seks tussen mannen wordt in verschillende heilige boeken uitsluitend in de context van verkrachting en losbandigheid beschreven.

In welke boeken dan? Een voorbeeld maakt altijd sterker.

4. Ik ben van mening dat het onmogelijk is om tegen een homoseksuele te zeggen dat het niet zondig is dat hij of zij deze gevoelens heeft, maar hij of zij mag er echter niets mee doen.

Onmogelijk is niet het juiste woord denk ik. Het is namelijk heel simpel om zoiets te zeggen. Maar je vind dat het kan; dat het ethisch onverantwoord is; dat het discriminerend; kwetsend of iets gerelateerds is.

5.
Er bestaan wetten en regels die homoseksuele mannen en vrouwen discrimineren. In Nederland en België kunnen mannen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen, maar dat kan in de meeste landen ter wereld niet. De wetgeving rond het huwelijk discrimineert daar dus homo’s en lesbo’s: het huwelijk is alleen bestemd voor hetero’s.


Sommige bedrijven en organisaties discrimineren homo’s en lesbo’s. Partners zijn bijvoorbeeld niet welkom op bedrijfsuitjes, of scholen nemen homoseksuele of lesbische leraren niet in dienst.

- Je zegt in Nederland en België kunnen mannen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen. Dit kan volgens mij in meer landen, maar je noemt naast nederland alleen belgië. je betoog gaat over homoacceptatie in Nederland, waarom noem je dan België ook?

- Van de wetgeving in diverse landen wereldwijd, ga je ineens over op sommige bedrijven en organisaties. Zijn dat bedrijven in organisaties in die landen waar homo's gediscrimineerd worden, of stap je hier weer over op de homoacceptatie in Nederland?

6. Ook word ik zelf regelmatig nageroepen als ik met mijn vriendin over straat loop.

Kan ik hieruit opmaken dat je zelf een lesbische relatie hebt? als onbekende lezer is dat niet helemaal duidelijk, misschien voor de luisteraars van je betoog wel. Zo niet, dan zou ik dat iets specifieker opschrijven: gaat het om jouw vriendin als in een lesbische relatie, of om een vriendschappelijke vriendinnen band?

7. Tot slot wil ik het volgende nog even toevoegen.
Ik ben niet lesbisch. Ik ben Lindy.


Die laatste zin is ijzersterk. Zelf zou ik het 'tot slot' zinnetje weghalen. Maak in de manier van spreken duidelijk dat je laatste alinea (Om terug te komen op de stelling
Homoseksuelen worden binnen Nederland gedoogd, maar niet geaccepteerd. ) het einde van je betoog betekent. Houdt dan een momentje rust en zeg dan 'ik ben niet lesbisch.. ik ben Lindy'. Mooi symbolisch vind ik dat.

Verder staan er goede punten in je betoog en is je idee en de feiten waarop jij je mening baseerd duidelijk! Heel goed.

heel erg bedankt voor de uitgebreide tips! Ga ik zeker wat mee doen. :j

liedje89
Berichten: 7157
Geregistreerd: 09-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-13 16:41

Ik vind het in het middestuk zo af en toe niet zo lopen als verhaal er zijn veel alinea's van een of twee zinnen die wellicht ook aan elkaar gekoppeld kunnen worden maar verder leest het wel erg fijn. Je neemt alleen inderdaad niet echt een standpunt in wel helemaal op het eind maar het leest imo inderdaad een meer uiteenzetting dan een betoog.

Wat ik je eventueel nog zou kunnen opnemen in je betoog is dat ondanks dat het homohuwelijk in Nederland bestaat er nog heel lang weiger ambtenaren zijn geweest of nog zijn dat weet ik eigenlijk niet zeker. Dat vind ik altijd wel apart, dat we homo emancipatie in dat huwelijk dan wel omarmd hebben maar discriminatie tegen homo's toch ook nog gewoon geaccepteerd word en zelfs vanuit de staat zelf en juist op een punt wat een grote overwinning zou moeten zijn voor homo emancipatie.

Peperkroket

Berichten: 6040
Geregistreerd: 25-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-13 17:41

Citaat:
Betoog over de acceptatie van homoseksualiteit

Homoseksualiteit. Op dit moment een veelbesproken onderwerp van discussie. In Nederland gelden gelijke rechten voor hetero- en homoseksuelen. Maar komt dit ook tot uiting of wordt het in veel gevallen toch niet geaccepteerd? De volgende stelling wil ik gaan behandelen.
‘Worden homoseksuelen binnen Nederland geaccepteerd?’

Ik zou in je eerste alinea meteen je eigen standpunt naar voren brengen. Vindt jij dat homoseksuelen geaccepteerd worden? Als je dat meteen duidelijk maakt krijgt je betoog direct meer kracht en duidelijkheid .

Veel mensen geven de religies de schuld van de afkeer tegen homoseksualiteit
De meeste religies zijn lang geleden ontstaan, in tijden van ziektes en oorlogen. Het was toen belangrijk dat mensen veel kinderen kregen. Daarom is seks in veel wereldreligies gekoppeld aan voortplanting en aan de relatie tussen een man en een vrouw. Seks tussen mannen wordt in verschillende heilige boeken uitsluitend in de context van verkrachting en losbandigheid beschreven.

Het zinsdeel 'in tijden van ziektes en oorlogen' zegt voor mij niet zo veel. Volgens mij zitten we altijd in tijden van ziekten en oorlogen. Is dat de reden dat gelovigen vinden dat homoseksualiteit verboden is? Volgens mij gaat het vooral om het feit dat voor veel religies seks vaak niet wordt gezien als lust, maar als iets 'praktisch' (tenminste, dat is wat imo naar voren komt uit de boeken, niet per se wat alle gelovigen denken).

Sommige gelovigen lezen hun heilige boek letterlijk. Zij geloven dat het huwelijk tussen man en vrouw de enige goede samenlevingsvorm is en dat seks buiten het huwelijk verboden is, ook voor heteroseksuelen. Daarom keuren ze homoseksualiteit af: het is zondig en tegen de regels van het geloof, zo vinden ze.

Andere gelovigen vinden dat homo’s en lesbo’s er niets aan kunnen doen dat zij homoseksuele gevoelens hebben. Zij zijn niet zondig, zolang ze niks met die gevoelens doen. Homoseksuelen mogen volgens hen geen relaties aangaan of seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht.

Een ouderwets woord voor mannenseks, 'sodomie', wijst terug naar het Bijbelverhaal over de steden Sodom en Gomorra. De inwoners leidden een gewelddadig en losbandig leven waarin seks en seksueel misbruik, ook tussen mannen, een grote rol speelden. Uiteindelijk werden daarom de steden verwoest.
Sommige christenen concluderen uit dit verhaal dat homoseksualiteit te maken heeft met losbandigheid en keuren het daarom af.

In de Torah (het heilige boek van het Jodendom) staat de doodstraf op homoseksualiteit van mannen. Letterlijk staat er: ‘En als een man seksuele relaties met een man onderhoudt, hebben zij beiden een gruwel begaan, en zij zijn schuldig en zullen ter dood gebracht worden.’

Ik ben van mening dat het onmogelijk is om tegen een homoseksuele te zeggen dat het niet zondig is dat hij of zij deze gevoelens heeft, maar hij of zij mag er echter niets mee doen. Dat wil dus zeggen dat hij/zij continue zijn gevoelens moet onderdrukken en toch maar met iemand van het andere geslacht moet gaan trouwen. Hierdoor zul je in mijn ogen nooit gelukkig worden.

Je mag uiteraard je mening geven, maar dit is geen argument ter ondersteuning van je stelling. Omdat je vanuit jezelf praat laat het namelijk niet zien in hoeverre 'Nederland' homoseksualiteit accepteert. Ook over het religie stuk: er zitten goede punten in, maar je laat niet zien in hoeverre dit standpunt in Nederland ook uitgedragen wordt.

Er bestaan wetten en regels die homoseksuele mannen en vrouwen discrimineren. In Nederland en België kunnen mannen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen, maar dat kan in de meeste landen ter wereld niet. De wetgeving rond het huwelijk discrimineert daar dus homo’s en lesbo’s: het huwelijk is alleen bestemd voor hetero’s.

Het gaat om Nederland, de regels in andere landen doen er op dit moment niet toe.

Sommige bedrijven en organisaties discrimineren homo’s en lesbo’s. Partners zijn bijvoorbeeld niet welkom op bedrijfsuitjes, of scholen nemen homoseksuele of lesbische leraren niet in dienst.

Kan je dit onderbouwen met voorbeelden? Waar haal je deze info vandaan?

Mensen discrimineren ook onderling. Hetero’s schelden homo’s en lesbo’s uit, ze sluiten ze buiten en gebruiken in het ergste geval geweld tegen hen.

Op scholen of bij sportclubs, maar ook op je werk of in de buurt worden homoseksuelen gepest. Soms gaat het om flauwe grapjes, soms om scheld- of vechtpartijen, soms worden homo’s en lesbo’s genegeerd en doodgezwegen. Net als anderen die gepest worden, kunnen homoseksuelen daardoor het gevoel krijgen dat ze niks waard zijn en durven ze niet meer zichzelf te zijn.

In Nederland, België en de meeste andere Europese landen is het verboden om onderscheid te maken tussen hetero’s en homo’s of lesbo’s. Maar anti-discriminatiewetgeving is geen garantie dat discriminatie niet voorkomt. Officieel mag het niet, maar het gebeurt wel.

Het volgende verhaal van een 17-jarige jongen kwam ik op internet tegen:

‘Het ging de volgende dag door heel de buurt dat ik een vieze homo ben. Sommige jongens spuugden op me als ik langsliep. De jongens met wie ik omging, wilden niet meer met me praten. Ik ben een eenling geworden in de buurt. Niemand wil meer iets van me weten. Ik ben die gore flikker die kapper wil worden. Dat is de mening van bijna alle jongens hier.’

Ook word ik zelf regelmatig nageroepen als ik met mijn vriendin over straat loop.

Hieruit blijkt dat in Nederland homoseksuelen niet worden geaccepteerd. Veel mensen zeggen dat zij het niet erg vinden, zolang ze het maar niet zien en er geen last van hebben.
Ik vind dit een vreemde opmerking. Ik heb van mijn hetero buurjongen meer last gehad, omdat hij elke avond een andere vrouw op bezoek had en deze niet zachtjes konden doen. Ik vind het ook niet prettig om een heterostel op het station uitgebreid te zien zoenen. Ik vind dat hierin ook minder onderscheid gemaakt moet worden tussen het "last hebben van" stellen.

Dit stukje vind ik een beetje onduidelijk. Vind je nu wel of niet dat aan de hand van deze voorbeelden homoseksuelen niet worden geaccepteerd? Zo ja, vraag ik me af of eigen ervaring plus 1 ander voorbeeld voldoende ondersteunend zijn.


Jaarlijks zijn er in verschillende steden evenementen voor en door homo’s en lesbo’s. Ooit zijn ze ontstaan als protest: om te protesteren tegen discriminatie en te tonen dat homosekualiteit bestaat en heel gewoon is. Juist omdat homo’s en lesbo’s op zo’n dag in de meerderheid waren, konden ze openlijk over straat met hun geliefden.

Roze Zaterdag is van oorsprong ook een demonstratie. De eerste protestmars werd gehouden op 25 juni 1977 door de Internationale Lesbische Alliantie in Amsterdam. Tweeduizend mensen demonstreerden toen tegen de antihomo-campagne van de conservatieve Amerikaanse Anita Bryant.

Vanaf juni 1978 wordt de demonstratie jaarlijks georganiseerd op de laatste zaterdag van juni. Dat heeft een historische reden. Op 28 juni 1969 vonden in New York de zogenaamde Stonewall rellen plaats: voor het eerst vochten homo’s en lesbo’s terug tegen antihomoseksueel politiegeweld. Dat gebeurde vanuit de kroeg de Stonewall Inn, vandaar de naam. Vanaf 1981 vindt Roze Zaterdag in Nederland elk jaar in een andere stad plaats.

Amsterdam startte in augustus 1996 een eigen festival, Gay Pride genoemd, met de botenparade op de Amsterdamse grachten. Utrecht kent het Midzomergrachtfestival en Nijmegen de Roze Meiweek. Zichtbaarheid, vrijheid en trots zijn nog altijd centrale waarden tijdens zulke festivals.

Wat zegt de aanwezigheid van deze festivals over de acceptatie van homo's denk je? Vind je het juist goed dat de festivals er kunnen zijn, of vind je het belangrijker dat er acceptatie is in het dagelijks leven?

Mensen met dezelfde achtergrond en interessen zoeken elkaar op. Dat geldt ook voor homo’s, lesbo’s en biseksuelen. Uitgaan gaat tenslotte om gezelligheid en leuke ontmoetingen.Daarnaast voelen sommige homo’s en lesbo’s zich meer op hun gemak in cafés waar andere homo’s en lesbo’s komen. Ze kunnen er zichzelf zijn, zonder uit te hoeven leggen hoe het zit, en zonder het risico te lopen om gediscrimineerd te worden.

Als je als homo of lesbo iemand wilt ontmoeten voor vriendschap, een relatie of seks, heb je bovendien meer kans in een homo- of lesbisch café. Ook kun je er gemakkelijker met je geliefde uit: je kunt elkaar openlijk aanraken en zoenen, bijvoorbeeld zonder vreemde blikken en opmerkingen.

Ik vind dat als homoseksualiteit geaccepteerd zou worden in Nederland, dit niet nodig zou zijn. Dan zouden ze in elke café hun liefde voor hetzelfde geslacht tot uiting moeten kunnen brengen.

Je begint dit stukje met 'mensen met dezelfde achtergrond en interesses zoeken elkaar op'. Dat lijkt mij iets positiefs. Zo zoeken paardenliefhebbers elkaar bijvoorbeeld op op Bokt. Maar jij ziet dit dus als iets negatiefs? Ik denk dat de aanwezigheid van homobarren iets positiefs is. Wat je zelf zegt: als homo of lesbienne heb je daar meer 'kans'.

Om terug te komen op de stelling
Homoseksuelen worden binnen Nederland gedoogd, maar niet geaccepteerd.

Tot slot wil ik het volgende nog even toevoegen.
Ik ben niet lesbisch. Ik ben Lindy.
[/quote]

Ik vind je laatste quote heel goed. Om een lang verhaal kort te maken: ik denk dat je goed je stelling in je hoofd moet houden bij het schrijven van je betoog. In principe kloppen veel van je argumenten, maar je moet imo duidelijker maken waarom en hoe deze argumenten jouw mening ondersteunen.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt :)