HBO-verpleegkunde afgerond, help wat nu?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LoLa_108
Berichten: 103
Geregistreerd: 19-05-20

HBO-verpleegkunde afgerond, help wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-24 11:48

Hallo,

Even korte introductie. Ik ben een 21-jarige meid die in Juni (als het goed is) na 4 jaar studeren is afgestudeerd als hbo-verpleegkundige. Nu zou je denken leuk toch? Nou ik twijfel eigenlijk al vanaf het begin van de opleiding of het wel iets voor mij is. Ik ben het oorspronkelijk gaan studeren omdat ik gewoon echt niet wist wat ik na de havo wilde gaan doen maar ook geen tussenjaar wilde. Mijn moeder, oma, tante, nicht zijn alle verpleegkundigen dus ik dacht nou anders ga ik dat ook wel doen, er is teminste altijd werk en iedereen zei tegen mij 'nou verstandig meid, heb je altijd werk, lekker je moeder achterna'.
Mijn moeder was de enige die zei 'weet je het zeker, had het niet verwacht van jou, maar je mag doen wat je wilt'. Dus uiteindelijk na vele open dagen van opleidingen toch verpleegkunde gestart.

De opleiding zelf kom ik heel goed door zonder al te veel moeite en veel vriendschappen opgebouwd, hier ben ik erg blij mee natuurlijk. Dit is denk ik ook de rede dat ik gewoon door ben gegaan. Het is leuk om te horen in het ziekenhuis (studeer duaal) dat ze een goede verpleegkundige voor zich zien en ik leuk patiëntencontact heb. Toch mis ik een stuk voldoening... Ik mis iets en kan niet bedenken wat. Ik heb verschillende sectoren gehad (thuiszorg, revalidatie, ziekenhuis verschillende afdelingen, minor acute zorg gevolgd (CCU, ambulance, SEH, recovery gezien) maar toch merk ik dat ik iets anders wil. Daarnaast zit ik nu op een pittige afdelin door de enorm hoge werkdruk en krappe bezetting. Ik draai volledig zelfstandig verantwordelijkheid voor 8 - 13 patiënten zonder makkelijk te kunnen terugvallen op ervaren gediplomeerde verpleegkundige en begeleidt andere studenten terwijl ik zelf niet eens afgestudeerd ben. Merk dat er (te) veel gevraagd wordt van ons, dit hebben we ook aangegeven maar er is gewoon te weinig personeel met veel ervaring op deze afdeling waardoor het een zooite is naar mijn idee. Het enige wat ik terugkrijg is 'maar je doet het zo goed, je kan alles zelf, weet wat je doet en je kan de verantwoordelijkheid aan', ik ervaar dit anders maar dat lijkt hun niet zo te boeien, als het maar loopt op de afdeling... maar goed daar gaat deze topic niet over.

Mijn huidige afdeling wilt graag dat ik blijf, hier heb ik al nee opgezet omdat ik mijzelf de kans wil geven uit te zoeken wat ik wel wil... misschien een functie niet aan bed? of andere opleiding--> zie ik eig ook niet zitten... wil graag sparen voor uit huis en heb nu geen studieschuld, nieuwe studie zal ik geheel zelf moeten betalen gezien het dan 2e hbo studie wordt. + mijn ik bekostig ook nog geheel zelf mijn eigen paard dus moet wel blijven werken voor een inkomen.

Kort samengevat mijn vraag: Zijn hier mede (hbo) verpleegkundige die iets gelijksoortig hebben meegemaakt? Wat zijn jullie uiteindelijk gaan doen? nieuwe opleiding/ ander beroep? iets anders binnen de zorg? toch wel genoeg voldoening binnen het beroep gevonden?

Ik hoor graag jullie adviezen, ervaringen!


Pytje

Berichten: 4358
Geregistreerd: 22-07-04
Woonplaats: In de driehoek Assen, Emmen, Parijs

Re: HBO-verpleegkunde afgerond, help wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 11:56

Heb je ook al in de psychiatrie rondgekeken? Daar is veel mogelijk voor verpleegkundigen (ook in tbs oa). Ook eventueel doorstuderen naar verpleegkundig specialist is een optie.

Kirrietje
Berichten: 481
Geregistreerd: 09-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 11:57

Niet ikzelf maar mijn zus heeft ook HBO verpleegkunde gedaan en ook nog een Master als ik het goed zeg. Is gewoon begonnen in de thuiszorg en heeft zich opgewerkt.
Ze werkt in het technische thuiszorgteam. Dus ze komt bij mensen thuis die daar zorg nodig hebben zoals bijvoorbeeld een pomp aansluiten etc. (dus niet wassen, aankleden of iets dergelijk). Dit is wel een pittig beroep omdat je bij mensen komt die vaak in hun laatste levensfase zitten, dit kunnen ook jonge (18+) mensen zijn. Kinderen hebben zij niet omdat dat echt weer een andere tak is.
Maar wellicht dat deze weg iets voor jou is?

Igorette M ZZ-Licht +6
Instagram: @Kirrietje @Kirsten.Dressage

Luckystory
Berichten: 3466
Geregistreerd: 13-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 12:04

Niemand weet als 18 jarige (of 21 jarige) wat hij/zij de rest van zijn leven wil doen.
En dat hoeft ook helemaal niet.
Proficiat met je diploma. Dat heb je toch maar mooi op zak en het zal je ongetwijfeld toekomstmogelijkheden geven.

Je kan gerust nog bijkomende opleidingen volgen, eventueel gecombineerd met een (part-time) baan als verpleegkundige. Het lijkt mij dat je met een zorg-diploma enorm veel kanten uit kan. Misschien eerder richting sociale sector of meer management gericht? Het diploma dat je nu hebt, kan dan een mooie basis vormen.
Of kijk waarheen het leven en je interesses je leiden. Er gaan zich altijd kansen aanbieden.
Lenen voor nog een opleiding zou ik niet doen, als je nu nog schuldenvrij bent.
Maar niets houd je tegen om werk en studie te combineren.

mirtedl

Berichten: 829
Geregistreerd: 09-06-12
Woonplaats: Nieuwkoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 12:06

Ik ben zelf begonnen aan de opleiding hbo-v maar na 1,5 jaar gestopt omdat het ‘aan het bed staan’ toch niet mijn ding was.
Ik ben nu bijna gediplomeerd als operatieassistent.
Een in service opleiding (in dienst bij een ziekenhuis die de kosten van je opleiding draagt)
Met een relevante vooropleiding behoudt je je salaris dus kan je ook blijven sparen voor een huis ;)
Iets technischer en/of zelfstandiger werken zou je nog anesthesiemedewerker kunnen overwegen. Zelfde voorwaardes :)
Wie weet kun je hier iets mee

Spotje 10/8/1993 - 8/7/2013 † Y;( Tjedde: 02/04/2000 - 16/09/2014 † Y;( Ollie: † 19/11/2015 Y;(

capopjekop

Berichten: 30652
Geregistreerd: 30-11-03

Re: HBO-verpleegkunde afgerond, help wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 12:14

Mijn schoonzus heeft hbo v gedaan. Ook een tijdje gewerkt in het ziekenhuis als verpleegkundige. Zij is de opleiding anesthesie gaan doen. Dat doet ze met veel plezier en ze combineert het met een leidinggevende functie op haar afdeling.

Eloya

Berichten: 5189
Geregistreerd: 27-12-14
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 12:43

Pytje schreef:
Heb je ook al in de psychiatrie rondgekeken? Daar is veel mogelijk voor verpleegkundigen (ook in tbs oa). Ook eventueel doorstuderen naar verpleegkundig specialist is een optie.


Dit wou ik idd ook schrijven.
In de ggz zijn er veel doorstroom mogelijkheden en ook functies niet aan bed. Verschillende doelgroepen.

Je kan doorstuderen tot SPV voor bijvoorbeeld de crisisdienst. Ambulant werken. Of juist in een klinische setting.

Verpleegkundig specialist kan vaak na 2 jaar relevante werkervaring in de ggz

Maar verpleegkundig specialist kan ook in de ouderenzorg, ziekenhuiszorg, gehandicaptenzorg etc.

Iris &
Campbellie Hamsters: Bruri & Senja
Duitse dog: Dieke ●○● Whippet: Jeppe

LaDonna75

Berichten: 2127
Geregistreerd: 01-01-10
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 12:44

Ik lees van alles dat je niet leuk vindt, maar misschien helpt het eens te bedenken wat je wél leuk vindt? De HBO-V afronden zonder ook maar íets leuk te hebben gevonden kan ik me bijna niet voorstellen. Dus: welk vakgebied vond je interessant, welk specialisme sprak je aan, enz.
Ikzelf heb overigens in een heel ver verleden de HBO-V gedaan, gewoon regulier. Daarna op gynaecologie en verloskunde gaan werken, de specialisatie gedaan, en na een jaar als gespecialiseerd verpleegkundige te hebben gewerkt ben ik verloskunde gaan studeren. En nu werk ik al bijna 20 jaar als verloskundige, in een ziekenhuis...

<3 Welsh partbreds
Sanaa (Welsh partbred, 1,46m) M1 tussen de paarden
Welsh x Duitse sportpony in de maak

Blacky94

Berichten: 3474
Geregistreerd: 07-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 13:05

Wat zegt je school er eigenlijk van dat je nu al zelfstandig staat en zoveel verantwoordelijkheid krijgt terwijl je die eigenlijk niet hoort te hebben? Niet om vervelend te doen, maar bedoel dit vooral als bescherming naar jezelf toe.

En verder, hier nu bijna 3 jaar afgestudeerd (ook na duaal), vorig jaar de specialisatie obstetrievpk afgerond en ik weet het nog steeds niet := zie mezelf dit eigenlijk ook niet nog jaren doen, ik vind persoonlijk wel de interne geneeskunde heel interessant maar idd die hoge werkdruk... En ook een beetje het "wat nu". Dus wat dat betreft lees ik even mee :o

Verder zoals anderen al aangaven, wat spreekt je wel aan of heb je wel leuk gevonden de afgelopen jaren? Heb je evt. al eens een gesprek gehad met bijv. een (loopbaan)coach oid?
Een oud klasgenoot van mij is inmiddels afdelingsmanager, een aantal oud-collega's zijn naar de GGD/JGZ gegaan (vooral ook vanwege de regelmatigheid), of idd de GGZ/verslavingszorg/PI. Of kijk idd naar (vervolg)opleidingen zoals specialisaties (dialysevpk, gipsverbandmeester, recoveryvpk etc etc) of juist dingen als OK-assistent, anesthesiemedewerker of radiodiagnostischlaborant (MBRT(?)medewerker) waar je net als nu een werken-lerenopleiding voor kunt doen en je dus gewoon betaald krijgt. Of VS/PA als bepaalde richtingen je wel aanspreken en je daarin door zou willen studeren.

Verder weet ik dat er bij bijv. de overheid best wat banen zijn waarbij je alleen een "HBO werk- en denkniveau" hoeft te hebben (en dus niet altijd een specifieke vooropleiding), dus als je écht iets anders wilt zou je ook altijd daar eens kunnen kijken of er iets interessants voorbij komt :)

LoLa_108
Berichten: 103
Geregistreerd: 19-05-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-24 13:13

Bedankt allemaal voor de input!

Operatie-assistent/anesthasiemedewerker heb ik naar gekeken (ook dag meegelopen tijdens mijn stage op de Ortopedie) maar het sprak mij niet helemaal aan.
Psychiatrie heb ik inderdaad nog geen ervaring mee, wellicht dat ik daar ergens keer een meeloopdag kan doen om te zien hoe dat is.

Verpleegkundig specialist zou misschien nog wel wat kunnen zijn. Ik heb één dag meegelopen bij een VPK specialist op de HAP. Dat was opzich wel interresant maar moet je wel meerdere jaren werkervaring hebben inderdaad voordat je de opleiding kan starten. Dat moet ook wel want je bent zelf voor veel dingen verantwoordelijk dus ervaring is wel een vereiste natuurlijk.

Ladonna75, Het is absoluut niet dat ik niks leuk vind, maar dat ik een gevoel van voldoening mis, iets wat mijn medestudenten / collega's wel lijken te hebben. Zij zijn dolblij klaar te zijn en als verpleegkundige verder aan de slag te mogen gaan, dit heb ik niet. Of dat komt omdat ik nog niet de juiste werkplek heb gevonden dat is de vraag. Waarschijnlijk maak ik het ook te moeilijk voor mijzelf om er zo over te blijven tobben en nadenken. Docenten, begeleiders en familie zeggen ook allemaal dat ik gewoon aan de slag moet gaan ergens en dat het vanzelf wel losloopt. Ik was gewoon benieuwd of meer mensen dit ervaren en hoe/waar hun uiteindelijk terecht zijn gekomen

LoLa_108
Berichten: 103
Geregistreerd: 19-05-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-24 13:22

[quote="Blacky94"]Wat zegt je school er eigenlijk van dat je nu al zelfstandig staat en zoveel verantwoordelijkheid krijgt terwijl je die eigenlijk niet hoort te hebben? Niet om vervelend te doen, maar bedoel dit vooral als bescherming naar jezelf toe.

School zegt dat het eigen verantwoordelijkheid is, wat ik ergens begrijp. Ik heb er zelf voor gekozen hier te werken en het ligt niet aan mijn collega's, het is een super leuk gezellig team maar veel zijn onervaren. Daarom hebben wij het als leerlingen ook samen aangegeven bij de praktijk en teammanager van de afdeling. Ze weten van het probleem af en doen ook hun best om te roeien met de riemen die ze hebben. Het is van hoger op waar het fout loopt. Ze zien de afdeling op formatie staan doordat er genoeg 'poppetjes' staan. Dat de poppetjes bestaan uit veel net afgestudeerd personeel onervaren personeel en leerlingen maakt hun verder niet uit. Daarbij is het niet dat ik nu zeg dat het echt niet te doen is hoor op de afdeling. Ik heb het er opzich redelijk naar mijn zin en het geeft ook veel zelfvertrouwen nu al zo veel zelfstandig aan de slag te zijn, maar door de verantwoordelijk en werkdruk ook wel blij dat ik opzoek kan naar iets anders.

Doedatje
Berichten: 621
Geregistreerd: 28-06-15
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 13:24

Ik heb nu iets meer dan een jaar mijn hbo-v diploma en ik weet het ook nog niet helemaal. Ik wil graag doorstuderen. Iets in de richting van onderzoek, kwaliteit en beleid spreekt mij aan. Aan de andere kant lijkt de infectiepreventie of een baan bij de GGD mij ook leuk.

Ik werk nu als oproepkracht in de thuiszorg. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin, maar niet om voor vast aan het werk te gaan.
Dit is wel een goede manier om uren te maken, zodat ik mijn BIG-registratie kan behouden.

Paletti-Anouk-Hugo-Bente

Olikea

Berichten: 5459
Geregistreerd: 19-08-07
Woonplaats: InUlst

Re: HBO-verpleegkunde afgerond, help wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 13:28

Master verpleegkundig specialist?

Veel voldoening, wel zorg maar niet direct aan het bed.

Julius <3

raket

Berichten: 4083
Geregistreerd: 07-03-06

Re: HBO-verpleegkunde afgerond, help wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 13:34

Ik ben deskundige infectiepreventie geworden, na 25 jaar verpleegkundige te zijn.
Een erg leuk vak wat veel verschillende taken heeft. Als je op het beroepsprofiel zoekt dan kom je een uitgebreide beschrijving tegen. Het is in ieder geval veel leuker dan wat ik er van dacht als verpleegkundige.

De opleiding doe je op een interne opleidingsplaats. Er zijn genoeg vacatures.

...

manubres

Berichten: 2778
Geregistreerd: 17-11-08
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 13:41

Misschien Verplegingswetenschappen (=universitair) gaan doen?
Ik wilde dat destijds heel graag na de HBO-V gaan doen, maar toen was er weinig werk in te vinden. Nu is verpleegkundig onderzoek juist in opmars. Maar het moet je natuurlijk liggen.

Heb je voor jezelf ook een idee waarom het beroep (want je noemt toch echt veel uitdagende werkplekken) geen voldoening geeft?

Nieuwe aanwinst!..zwarte parel Jill (Fairytale x Elite v. Voice), Olita met pensioen.Chicago HJ (V.Citango) 2011-2018 RIP Veel te vroeg moest ik je laten gaan. Ik hou vandaag meer van je dan gisteren, maar minder dan ik morgen zal doen!

newt

Berichten: 2043
Geregistreerd: 09-02-04
Woonplaats: Rechts van Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 13:53

Het is ook wel een lastig vraagstuk die je jezelf voorlegt.
Je geeft aan dat je nog niet gevonden hebt wat je raakt, waar je voldoening uit haalt in het werken.
Toch klinkt het niet alsof je met tegenzin naar je stage/werk gaat, er zullen dus wel aspecten van de verpleegkundige zorg zijn die je wel raken? Coördineren/ digitalisering/ palliatieve zorg/ beschouwend/ snijdend/ ouderenzorg/ psychiatrie enz. enz.

Behouden dat het pittige stagedagen zijn en ik je inzet hierin respecteer. Kanttekening is dat ik de begeleiding in je huidige stage niet correct vindt ;).

Sanet

Berichten: 7931
Geregistreerd: 10-10-04
Woonplaats: Fryslan!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 13:55

Hier vanaf de ICT in een ziekenhuis, zijn wij altijd op zoek naar mensen die werkvloer ervaring hebben, maar ook wat affiniteit met ICT.
Zo’n persoon kan voor ons als spreekbuis dienen van de afdeling naar ons (ipv met 1500 man tegelijk, dan ga ik huilen) en de andere kant op ook (1500 man iets moeten uitleggen aan een bepaalde nieuwe functionaliteit is ook niet te doen).
Zou je zoiets wat vinden?

Syb (1997) ZZ-Zwaar+6!
Lyr
(2011) Z1+8! (+ veulen 2024)
Thyra (2022)
#FriezenGek 27#

newt

Berichten: 2043
Geregistreerd: 09-02-04
Woonplaats: Rechts van Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 14:08

Sanet schreef:
Hier vanaf de ICT in een ziekenhuis, zijn wij altijd op zoek naar mensen die werkvloer ervaring hebben, maar ook wat affiniteit met ICT.
Zo’n persoon kan voor ons als spreekbuis dienen van de afdeling naar ons (ipv met 1500 man tegelijk, dan ga ik huilen) en de andere kant op ook (1500 man iets moeten uitleggen aan een bepaalde nieuwe functionaliteit is ook niet te doen).
Zou je zoiets wat vinden?


Pas op hé.. Die functie is al gevuld ~~}>


Lente
Berichten: 27771
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: Enschede

Re: HBO-verpleegkunde afgerond, help wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 18:18

Ambulant in de psychiatrie :j

Ik kom vanuit de andere hoek (social work) maar het werk is afwisselend en uitdagend. Ik zou er zeker eens gaan kijken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 2 bezoekers