Instructrice wil me sporen aanbinden

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Belsje

Berichten: 2949
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Instructrice wil me sporen aanbinden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-03 10:56

Ik rij dus met een manègepaardje, dat volgens mijn instructrice niet genoeg "aan de teugel loop".
Zijn kont zit er wel onder en ik heb aanleuning, want ik kan verzamelen, strekken, stap-galop, stilstand - galop enzo met hem aanspringen. Maar zijn neusje gaat niet naar beneden, ze hangt niet in de lucht, maar die mooie "krul" ontbreekt dus.

Nu was hij in zijn vorige leven dus een grand-prix dressuurpaard en hij kent al die trucjes nog wel, je moet alleen reuzachtige hulpen geven omdat hij enorm afgestompt is. Vroeger werd hij wel vaak met een chambon achtig dingetje gereden en als ik dat eraanhang komt die neus wel naar beneden, maar hij zou zonder die hulpmiddelen gereden moeten worden.
Dus nu wil mijn instructrice dat ik met sporen ga rijden, maar daar zie ik zelf het nut gewoon niet van in: want zijn achterhand is waar ze moet zijn, en ik dacht dat sporen vooral daarbij konden helpen. Ze wist zelf ook niet echt waarom sporen zouden helpen, maar het leek haar de enige oplossing.

Dus wat doe ik volgende keer? Sporen aan of laat ik heb gewoon met zijn neusje niet genoeg naar beneden lopen?


ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: kortrijk, belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 11:53

ik zou het zo laten. als hij vroeger zo goed was en nu afgestompt, is er geen reden om hem sporen aan te doen. volgens mij is dat paard dan lichtjes overwerkt... ik zou gewoon z'n neusje niet helemaal naar beneden proberen te halen. als hij goed loopt is het genoeg, geloof ik. je zegt zelf dat hij verzameld is enzo, dan hoeft die neus niet perse naar beneden. zeker niet bij een manegepaard, dat dan vroeger nog grandprix was!

Enya - Daya :-)

regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 12:56

Gewoon niet doen, dat paardje is altijd met sporen gereden als grand prix en moet gewoon wennen dat hij die prikken niet voelt. Je moet je sporen als ruiter ook verdienen! Sporen zijn om hulpen te verfijnen, je moet het als ware zonder sporen ook kunnen, dan pas mag je ze gebruiken om te verfijnen!! Dit betekend als ruiter hele stille benen, en als eerste drijven met de kuit. Dan hulp verfijnen, onzichtbare hulp geven met spoor. Veel mensen vergeten dit, en trekken de spoor om als het paard niet op het been luistert! FOUT! Dit eerst oplossen en dan pas de spoor omdoen om onzichtbare hulpen te kunnen geven.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 13:13

Ik weet niet hoe jij rijdt, ik weet ook niet hoe het paard loopt. Maar zelfs als het paard vroeger Grand Prix heeft gelopen kunnen er foutjes ingeslopen zijn. Je zegt nu wel dat zijn achterhand eronder is, is dat werkelijk zo? Houdt hij niet vreselijk zijn rug vast?

Bovendien heb ik zo mijn twijfels als ik hoor dat een paard Grand Prix heeft gelopen. Dan is er toch iets vreselijk mis gegaan dat dit paard nu op een Manege terecht is gekomen. Ik weet uit ervaring dat er een heleboel zogenaamde Z-paarden op Maneges rondlopen...die als je er eenmaal op hebt gezeten nauwelijks de L beheersen...

Ben jij de enige die op dit paard rijdt? Dan zou ik niet met een spoortje beginnen, maar proberen het paard lichter te krijgen op de hulpen.
Ben je niet de enige die op dit paard rijdt zou een spoortje het overwegen waard zijn. Nogmaals, het onzichtbaar hulpen geven op een manegepaard is pure fantasie...hoe wil je in hemelsnaam de verfijnde hulpen leren op een paard waar je eenmaal in de week op rijdt en die bij iedere zogenaamde "verfijnde hulp" niet thuis geeft?

Je suis Charlie.

Belsje

Berichten: 2949
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-03 13:38

Dat paard is daar op een heel domme manier beland en eigenlijk verdient hij het helemaal niet.
Zijn baasje ston er tien jaar geleden dus al, maar wilde van het paard af: hij ging studeren en had geen tijd blablabla ...
Het paard is toen gekocht voor de dochter van de eigenaar van de manège: lief kind en kan echt héél goed rijden, maar het klikte niet met dat paard.
Gevolg: paardje stond daar maar te staan, want het meisje was nog aan het twijfelen of ze hem zouden verkopen of of ze zou wachten ... opnieuw blablabla dus. Maar lang stilstaan zou hem helemaal geen goed doen, dus paardje maar beginnen inzetten in de manègelessen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat hij enkel gevorderde lessen zou meelopen, zodat hij niet afgestompt zou raken, maar daar is vandaag de dag weinig van te merken. In het begin zat er idd wat pit in en kon je er niet iedereen opzetten, vandaag echter kan je er het kleinste kind opzetten wat nog nooit een paard van dichtbij gezien heeft. Het is dus eigenlijk echt wel enorm zielig!
Het enige voordeel is wel dat ik een vrij leuk paardje altijd gehad heb om in de les mee te rijden ... Lachen

Ik rij nu ongeveer 10 jaar met hem, van de moment dat hij in de les kwam eigenlijk, ik reed toen een dik jaartje en mocht het proberen. Tot twee jaar gelden reed ik zo'n drie uur per week met hem: 1 springen, 1 gewoon lesje en 1 vrij zwaar dressuurlesje. Maar nooit heeft die neus naar beneden gekomen.

Wat het niveau betreft vrees ik wel dat ze gelijk hebben als ze zeggen dat hij grand-prix liep: mijn vorige instructrice rijdt er zo een piroutte mee en heeft ook met piaffe en passage enzo geen probleem. Maar ook dan blijft die neus vrij hoog zitten. Zou het kunnen dat daar gewoon zijn "limiet" ligt en dat hij niet dieper kan? Hij loopt dus niet met zijn hoofd in de lucht, maar gewoon niet diep genoeg. Er is wel aanleuning enzo.

Zijn achterhand zit er echt wel onder, dat voel en zie je echt wel. Maar alleen die neus werkt niet mee.
Ik rij hem nu een uurtje per week, intensief dressuurlesje en de rest van de week heeft hij nog een uurtje met een beginnelingelesje. Dus veel wordt er tegenwoordig niet meer met hem gedaan.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 13:44

Als jij al 10 jaar met hem rijdt, en ook je instructrice dat hoofd niet naar beneden krijgt zou ik me daar geen zorgen over maken.
En als jij al 10 jaar op hem rijdt zonder spoortje, zou ik in ieder geval eens proberen wat hij doet als je een spoortje omhebt...

Je suis Charlie.

Belsje

Berichten: 2949
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-03 13:52

Zo dacht ik er dus ook over.

Maar nieuwe instructrice blijft erbij dat die neus lager moest en ik dacht dat iedereen er zo dan wel over zou denken. Maar zo te zien niet, dus blijft hij met zijn neusje ergens halfweg lopen! Nah!

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 19:33

Sorry hoor, maar als ik dat paard ad gehad, met deze achtergrond verhalen denk ik wel degelijk dat er iets mis is. Ik zou in ieder geval rug/wervels na laten kijken....Een paard dat los en ontspannen loopt moet met goed fatsoen zijn neus naar beneden willen volgen. Als ik dit zo lees begrijp ik toch dat er enig zinds spanning in blijft. Als een paard met zijn hoofd in de lucht loopt, kan hij nooit ontspannen over de rug en met de achterhand eronder lopen.
Sporen zullen in dit geval ook niet helpen.

http://www.helpmijnpaard.nl Osteopathie en paardrijlessen omg Apeldoorn eo

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 21:27

Kyra, als een paard op een manege loopt en in de lessen meedraait zal er geen geld zijn voor uitgebreid onderzoek. Laat staan dat ze een Manegepaard een tijdje kunnen missen als het wel mis mocht zijn.
En of dat neusje nu wel of niet laag komt, kan behalve de rug ook andere oorzaken hebben...(niet genoeg ruimte in de kaken bijvoorbeeld) Of last van zijn tanden...

Je suis Charlie.

NANZA
Berichten: 738
Geregistreerd: 05-03-02
Woonplaats: brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 22:06

ik denk eigenlijk niet dat je dit probleem kan oplossen! aangezien je maar 3 uurtjes per week op het dier rijd ( als ik het goed begerepen heb?) daarnaast is het ook nog eens een manege-paard waar allerlei mensen op rijden de een forceerd hem in zijn rug de ander trekt zijn mond aan gort. tja daar zal zo`n beest ook niet echt vrolijker van worden en al zeker niet beter door gaan lopen! ik denk dus niet dat je dit probleem zo verholpen hebt! maarja dit is maar mijn mening!

In my head I`m so ugly, but that`s oke because so are you!

3 jarige ruin Future x Farmer ..... Super paardje!

Belsje

Berichten: 2949
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-03 22:31

Ik rij hem zelfs geen drie uurtjes meer ... nog eentje en vanaf volgende maand normaal wel weer twee of drie.

Hij wordt wel maar twee uur per week bereden, dus echt veel kans om nu nog iets fout te doen met hem krijgen we niet.

Ik ga gewoon proberen meer naar die onspanning toe te rijden, zij irish op de chat ook al. Dat dat misschien wel gewoon de oplossing kan, al ziet hij er wel ontspannen lopend al uit. Dus meer overgangetjes enzo ... en hopelijk toch een beetje vordering.

En wat het beter krijgen betreft: dat is al aardig gelukt, zelfs met mijn uurtje in de week. Als ik erop kruip weet hij echt wel dat hij er niet aan moet denken om te sloffen of voor de fun zomaar blijven staan. Dat vind ik al veel waard Lachen.
Laatst bijgewerkt door Belsje op 05-01-03 22:33, in het totaal 1 keer bewerkt

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 22:32

Maar ook niet de kans om iets te corrigeren.
Echt hoor, wil je mijn mening? Ga met een spoortje rijden, en misschien krijg je dat neusje dan wel laag...

Je suis Charlie.

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 09:01

Cassidy schreef:
Kyra, als een paard op een manege loopt en in de lessen meedraait zal er geen geld zijn voor uitgebreid onderzoek. Laat staan dat ze een Manegepaard een tijdje kunnen missen als het wel mis mocht zijn.
En of dat neusje nu wel of niet laag komt, kan behalve de rug ook andere oorzaken hebben...(niet genoeg ruimte in de kaken bijvoorbeeld) Of last van zijn tanden...


Wat je hier zegt, is inderdaad waar. Maar nu begrijp ik niet dat je wel aanraad met een spoortje te gaan rijden. Als dit bovenstaande het geval is, dan wil je dus dmv sporen dat hoofd naar beneden "dwingen". Ik raad het dan ook af. Wat is de reden om perse, koste wat het kost, ondanks dat je paard lekker loopt, toch dat hoofd naar beneden te willen hebben? Misschien breng ik het een beetje overdreven, maar dit is toch wel de achterliggende gedachte. En wat betreft mijn opmerking, ik geloof dat er stond"als dat paard van mij was, dan zou ik...."

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 09:06

Mijn argument om een spoortje te gebruiken is meer om de hulp te verfijnen, niet om het neusje laag te dwingen. Als dit mijn paard was zou ik met lichte aanleuning voorwaarts rijden. En tempo maken. Desnoods over zijn tempo rijden. Ervoor zorgen dat hij strekt, dat die schouders loskomen. Zijgangen meenemen...en proberen een hele kleine volte in stap en draf te rijden, met buiging naar buiten en buiging naar binnen (westernoefening) Maar ook deze oefeningen voor het soepel maken van het paard halen niets uit als er anderen op die rug zitten te bonken, en als ik er maar eens in de week op rij.

En als door dat spoortje en dat snellere tempo, die schouders loskomen en die rug loslaat...dan heb je MISSCHIEN (en je moet goed lezen Kyra, ik zei MISSCHIEN) kans dat het neusje naar beneden komt.

Je suis Charlie.

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 09:10

hier kan ik mij wel in vinden, het verfijnen van de hulpen. Als er met rustige stille benen gereden wordt is er niks op tegen om een spoortje om te doen.

http://www.helpmijnpaard.nl Osteopathie en paardrijlessen omg Apeldoorn eo

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 09:11

misschien, oke, het is nog vroeg, ik zal het beter lezen.

Belsje

Berichten: 2949
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-03 16:44

Geld en tijd zou er inderdaad niet zijn, hij is een van de laatste manègepaarden, dus als hij nu ook nog zou wegvallen is het voor mij helemaal gedaan Huilen .

En zelf maak ik me over dat neusje ook helemaal geen zorgen, vooral omdat ik het hem nog nooit en bij niemand heb zien doen. Dus misschien zit het er gewoon niet in. Omdat ik hem toch wel ontspannen vind lopen en aanleuning enzo, ja zelfs die achterhand eronder.
Anders worden je overgangen rommelig hebben ze me toch altijd voorgehouden, en die gaan super ...

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 16:48

Ik snap niet waarom iedereen a la Anky dat neusje laag wil hebben? Echte oprichting en het verplaatsen van het gewicht op de achterhand gaat alleen als dat hoofd omhoog komt....
Nogmaals ik heb hem niet zien lopen, maar misschien doet hij dat wel?
Plaats anders eens een foto van dit paard onder de ruiter?

Je suis Charlie.

Lieke

Berichten: 10205
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 23:27

Maar hoe oud is het paard eigenlijk? Aangezien hij grandprix heeft gelopen en jij ook al weer 10 jaar op hem rijd, is hij dan niet stijf van ouderdom in combinatie met tien jaar niet aan de teugel

imposant

Berichten: 536
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: heiloo

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-05 21:19

Kyra schreef:
Sorry hoor, maar als ik dat paard ad gehad, met deze achtergrond verhalen denk ik wel degelijk dat er iets mis is. Ik zou in ieder geval rug/wervels na laten kijken....Een paard dat los en ontspannen loopt moet met goed fatsoen zijn neus naar beneden willen volgen. Als ik dit zo lees begrijp ik toch dat er enig zinds spanning in blijft. Als een paard met zijn hoofd in de lucht loopt, kan hij nooit ontspannen over de rug en met de achterhand eronder lopen.
Sporen zullen in dit geval ook niet helpen.ik wil nog even terug komen op dit stukje:


Kyra: Als een paard met zijn hoofd in de lucht loopt, kan hij nooit ontspannen over de rug en met de achterhand eronder lopen.
Sporen zullen in dit geval ook niet helpen.
[/quote]mijn paar kan niet meer aan de teugel heeft ook grand prix gelopen heeft vergroeide nek wervels maar hij loopt met zijn neusje in de lucht en heerlijk ontspannen! (vooral na de passage en de piaffe!! een piroet (typ fout??) dan helemaal) dan loopt hij lekker ontspannen achterhand erbij en lekker los! misschien heb ik een raar paard hoor Tong uitsteken Bloos Knipoog maarja zo is hij nu eenmaal@ TS: echt leuk voor je dat je op een grand prix paard rijd! het is echt stoer hè? om op zo`n beest te rijden! heb je misschien foto`s?? je mag me ook PBen of toevoegen op msn! kunnen we nog wel even praten!! Haha! Haha!
groetjes Denise en Imposant en natuurlijk ook nog Giovanna!

+ R.I.P. Imposant!! 24-10-2006

rooiesabien

Berichten: 84
Geregistreerd: 20-06-03
Woonplaats: Zoetermeer

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-05 21:52

Cassidy schreef:
Ik snap niet waarom iedereen a la Anky dat neusje laag wil hebben? Echte oprichting en het verplaatsen van het gewicht op de achterhand gaat alleen als dat hoofd omhoog komt....
Nogmaals ik heb hem niet zien lopen, maar misschien doet hij dat wel?
Plaats anders eens een foto van dit paard onder de ruiter?


Idd volgens de klassieke rijkunst hoeft het hoofd niet ergens op zn borst te zitten, de kunst is juist om ongedwongen oprichting te krijgen

~~~~SUPER PAARD!!!~~~~

~~~~RICARDO~~~~


____________________________________________________

~~~~MACHO-JAN~~~~

~~~~TORNADO OF TOVIES CHOICE~~~~

Avelienvd
Berichten: 5795
Geregistreerd: 28-12-04

Re: Instructrice wil me sporen aanbinden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-05 22:09

Topic is een beetje oud.
Heb even getemd

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69541
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: Instructrice wil me sporen aanbinden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-05 22:15

Ik zet een slotje, dit is al een heel oud topic Lachen.

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _suus19_, Abacab, Anne_Marthe, Cerastes, fries87, Seventeen en 8 bezoekers