< Achterwaarts gaan

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Myke
Berichten: 839
Geregistreerd: 19-10-01

< Achterwaarts gaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-02 09:22

Hoi,

Ik heb even een vraagje en misschien kunnen jullie mij helpen.

Gister heb ik wederom geprobeerd om een aantal stappen achterwaarts te rijden, zonder veel suc-6 helaas. De merrie waarop ik rijd kan het prima en het was normaal gesproken ook GEEN probleem Clown . Ik heb wekelijks gewoon les en mijn hulpen zijn correct volgens mijn instructrice. Ik moet wel meer beenaanleg gebruiken.

Na 15 minuten diverse pogingen te hebben gewaagd en gewoon te hebben stilgestaan ging de miss nog niet achterwaarts. Ik heb echt gedacht dat het aan mij lag, mijn hulpen niet goed waren. Maar gister ben ik ook daarna even geholpen door iemand van stal. Na veel wikken en wegen kregen we er een paar passen 'uit'.
Ik heb het vriendelijk gevraagd, ik ben boos geworden en daarna weer rustig... ik weet het niet. Misschien ligt het ook wel aan mij Haha!

Daarna ben ik gewoon verder gegaan met rijden. Je gelooft het of niet maar de laatste 15 minuten liep mevrouw zonder te veel 'druk' en zelfs gewoon alleen op de zit (geen teugeldruk), gewoon een aantal passen achterwaarts.

Schijnheilig Wie wordt hier nu in het -O-tje genomen? Haha!

De merrie is net zo eigenwijs en koppig (lees: volhoudend) als ik ongeveer ben. Ik kan ook nauwelijks boos op haar worden, maf beest. Alleen... het is mijn paard niet en ze is van een jonger meisje die ook al problemen heeft om haar terug te krijgen, bijv. vanuit de draf.

Misschien paranoide... maar ik wil toekomstige problemen voorkomen en zorgen dat het niet uit de hand gaat lopen. Als ze eenmaal doorgeeft dat ze haar zin kan doordrijven. ... Verder is ze totaal niet gemeen. Dat ze het bij mij doet vind ik nog tot daar aan toe, maar...

Heeft iemand tips? Volgende week heb ik gelukkig weer les. Nu is het vakantietijd. Als iemand mij zou kunnen helpen


Rocco

Berichten: 830
Geregistreerd: 19-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 09:40

Rocco heeft het heel makkelijk geleerd, verder geen problemen mee gehad. Maar Woody (onze shet) is heel eigenwijs en was ook niet van plan zomaar mee te gaan werken. Die hebben we het geleerd door m'n broetje erop en gewoon de gebruikelijke hulpen en ik ervoor en een duwtje tegen de borst (niet echt gaan duwen want dan gaan ze terug duwen en ze zijn sterker ). Als ze niet op een duwtje reageert kan je een beetje prikken met je vinger, niet gemeen prikken natuurlijk maar gewoon net een irritant gevoel, ik denk dat ze daar wel op zal reageren. Zodra ze 1 stap doet stoppen met vragen en belonen. Dan weer gewoon een stukje gaan rijden zodat ze er geen hekel aan krijgt en zich gaat vervelen, daarna (+/- 5 min. later) nog eens proberen. Als ze het idee door heeft en als die ene stap soepel gaat kan je de hulpen vast houden tot ze twee stappen doet, enz.
Ik hoop dat dit ook bij jouw paardje werkt. Succes ermee.

Ieder moment dat ruiter en paard samen zijn hoort voor beide een genoegen te zijn.

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 09:55

Dat die overgangen terug bij dat meisje niet goed gaan en dat jullie hem niet achterwaarts kunnen laten gaan komt als ik jouw verhaal zo lees, puur omdat de achterhand er niet voldoende onder staat. Je moet veel meer van achter naar voren rijden "opsluiten" als het ware. Op de zit halthouden en benen tijdens de overgangen terug er ook (!!) aan houden! Als bij het halthouden zijn achterhand er goed onder staat gaat hij praktisch voor niks achterwaarts!.
Succes!

Myke
Berichten: 839
Geregistreerd: 19-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-02 11:12

Daar heb je gelijk in Kyra, ze moet inderdaad veel meer de achterhand eronder schuiven. Dat probeer ik ook, van achter naar voren te rijden. Ze sloft als het ware de achterbenen nog even mee als ze gaat halthouden. Er wordt al iets beter, maar we proberen juist ook oefeningen te doen (behalve de andere oefeningen die we op krijgen *LOL* waarbij een aantal passen achterwaarts ook tot de oefening behoort. Dank je wel voor jullie reacties trouwens, ik heb er zeker wat aan. Gelukkig volgende week weer les. Haar bouw werkt ook hier helaas ook al niet aan mee... maar ja...

Liesje4ever

Berichten: 1423
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 17:33

Als ik jou verhaal zo lees lijkt het me meer dat je paardje in het beign nog niet 'los' genoeg is (achterhand erbij enzo) om achteruit te gaan, en gaat ze zichzelf vastzetten.
Probeer eens om d'r eerst lekker los te rijden, goed aan het been, veel overgangen, tot de achterhand ook meedoet, en dan achteruit te gaan.

Succes!

Please don't upset me. I'm running out of places to hide the bodies
Fjordenwereld

Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 18:38

En misschien is het handig om er iemand naast te hebben staan, die dan vanaf de grond helpt. Vaak is een hand tegen de boeg net even genoeg.

Dan heb je toch wat je wilde en kan je in de les verder oefenen.

Evy

Berichten: 7615
Geregistreerd: 04-11-01
Woonplaats: Warmenhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 19:23

Liesje4ever schreef:
Als ik jou verhaal zo lees lijkt het me meer dat je paardje in het beign nog niet 'los' genoeg is (achterhand erbij enzo) om achteruit te gaan, en gaat ze zichzelf vastzetten.
Probeer eens om d'r eerst lekker los te rijden, goed aan het been, veel overgangen, tot de achterhand ook meedoet, en dan achteruit te gaan.

Succes!


Ben ik helemaal mee eens!! Lachen

Annelien (Moneymaker x Renovo) ZZL + 1 *\o/*

Vincent15
Berichten: 61
Geregistreerd: 29-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-03 00:45

Ik oefen eerst heel veel aan de hand, door eerst het paard te leren zijn op teugel druk zijn hoofd die kant op te bewegen. Dan pak ik dubbele longe en ga erachter staan geef teugel druk zeg terug als paard klein pasje of poging doe beloon ik hem. Net zolang dat hij goed achter waarts gaat.
Dan stap ik erop geef zelfde komando terug (of achterwaarts wat je zelf wilt) met teugel druk ga iets geef geen been en beloon weer bij klein pasje of goede poging.
meestal na twee keer proberen doen ze het anders vraag ik iemand ervoor te gaan staan om van voren komando terug te geven.
Langzaam bouw ik dit uit om stem comando weg te laten en been hulp te geven. Om goed "voorwaarts" achteruit te kunnen gaan.
meestal laat ik een jong paard de eerste keer als ik er op stap na even gestapt te hebben halthouden en achterwaarts gaan.
Omdat ze dat kennen van de dubbele longe lukt het meestal gelijk.
Zo maakt ik ook bestuurbaar voor ik er eerste keer op zit.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-03 01:01

Ik begrijp uit dit verhaal dat er meerder mensen op dit paard rijden?
En dat de merrie dit bij meerder mensen flikt?

Ik vrees dat dit een dominantiespelletje is, en zolang als er meerder mensen op dit paard rijden zal ze je blijven uitproberen.
Ik kan je alleen aanraden dat er maar een aantal mensen op dat paard moet rijden.
Vervolgens proberen haar achterwaarts te laten gaan, en al tevreden zijn met een hele kleine gewichtsverplaatsing, of een klein stapje achterwaarts.
Aansluitend belonen.
Daarna weer even wat anders doen. En weer vragen.
Kleinste denkbeeldige gewichtsverplaatsing, of een klein stapje achterwaarts, en weer belonen.

Voer het aantal gewenste stappen geleidelijk op....

Maar nogmaals: als achterwaarts normaal geen probleem is, en opeens wel, en er rijden meerder mensen op, geef ik je weinig kans om dat te corrigeren. Je kunt proberen de cirkel te doorbreken, maar alles wat JIJ in een uurtje kunt bereiken, kan een ander binnen 10 MINUTEN, of zelfs ook maar 5 MINUTEN kapot maken.

Ik geef je weinig kans van slagen als jij niet de enige bent die met dat paard omgaat.

Je suis Charlie.

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-03 07:26

Ik heb mijn paard geleerd achterwaarts te gaan op mijn stem. Dat gebruik ik ook vaak ik de stal of aan de hand. Hij kent dat commando feilloos en voert dat ook netjes uit onde rhet zadel met een lang teugeltje.
Als ik achterwaarts vraag me verzameling gaat dat niet zo makkelijk als met een lange teugel. Maar ik weet iig zeker dat hij het commando begrijpt. Daardoor kan ik snel streng zijn.
Als er meerdere mensen op je paard rijden denk ik ook dat het een dominantie spelletje is van dit paard.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers