rennen en bokken.

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

 
 
Paulientje

Berichten: 793
Geregistreerd: 11-11-02
Woonplaats: Nieuwegein

rennen en bokken.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-12-02 23:01

Ik heb een paardje van 6 jaar, hij is bij zijn vorige eigenaar nooit gereden en het is nu net alsof ik een jong paardje inrijd.

Dat lukt opzich wel goed maar hij heeft zijn buien...
Dat gaat hij er keihard rennend en bokkend vandoor en hij loopt gewoon door mijn hulpen heen.
Als het me lukt om hem op een volte te zetten gaat hij gewoon door met bokken en als dat niet lukt steigert hij.
Ik ben er tot nu toe nog niet afgedonderd maar het scheelt weinig Scheve mond
Dat doet hij dan een paar dagen en dan doet hij weer normaal Verward

Als het donker is dan is het al helemaal erg, we hebben een hele goeie baklamp (alleen buitenbak) en als ik dan bij het weigedeelte rij (dat is achter) dan doet hij precies hetzelfde maar hij rent dan gelijk naar de deur toe die ik uit voorzorg altijd dicht doe en daar eenmaal aangekomen maakt hij een sliding en gaan we bijna op onze b*k.

Het is een lief paard met humor maar soms
We gaan binnenkort op les ergens waar we naar toe moeten met de trailer en als hij dat daar gaat zitten doen dan ben ik bang dat hij dan ook wat andere paardjes gaat rammen, dat doet hij namelijk ook erg graag Extreme duivel

Als hij zoiets doet krijgt hij echt een paar flinke klappen en ik ben echt heel streng voor hem.

Help me please


Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-02 23:10

als hij begint te rennen en te bokken, moet je zien dat je zn hoofd wat omhoog houdt(niet echt omhoog trekken, want dan heb je kans dat ie steigert, maar hoog genoeg zodat ie niet zn neus tussen zn knieen kan doen, want dan gaat ie nml nog erger bokken)en schop/sla hem naar voren!niet op de volte, maar gewoon heel de bak door!

hij wil zo graag rennen?nou dan mag ie dat ook, maar wel tot ie er bijna bij neervalt!dus niet 2 of 3 rondjes, nee tot hij zelf aangeeft langzamer te willen gaan, dan schop je hem nog een keer naar voren, daarna neem je hem rustig terug en rij je weer verder alsof er niets is gebeurd

bokt hij weer, krijgt ie weer een flinke tik, gaat ie weer rennen?dan mag ie fijn weer de hele bak tig keer rondrennen tot ie hardstikke moe is, hij moet leren dat als hij bokt/gaat rennen er zelf alleen maar moe van wordt en op zn kop krijgt, dan heeft ie snel genoeg door dat t niet leuk is en zal ie zich beter gaan gedragen

wat je ook kan doe is voor het rijden longeren, zodat de meeste frisheid eraf is, maar ook dan geldt: gaat ie bokken/rennen krijgt ie een flinke tik en moet ie harder gaan, van jou, tot jij zelf bepaalt dat jullie weer langzamer gaan!

succes!

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Paulientje

Berichten: 793
Geregistreerd: 11-11-02
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-12-02 23:22

ja dat heb ik dus als 100 keer gedaan en het help niet.
En ik schreef al: hij loopt gewoon door mijn hulpen heen, dus als ik zijn hoofd omhoog trek trekt hij net zo hard terug!
Ik heb wel eens 3 kwartier door de bak gescheurd en toen stopte die pas toen er iemand voor sprong en de volgende dag was hij helemaal stijf en wou niet lopen.
En ik zou hem eventueel wel kunnen longeren maar hij heeft buien en die merk ik dus pas als ik erop zit en ik heb zoiets van ja als ik er nu afga is het net of ik bang ben en nu rij ik door ook!
Ik heb het wel eens gedaan maar aan de longe doet hij wat hij moet doen en niks verkeerd, maar als ik erop ga moet hij even spelen.
Voor hem is het echt gewoon lol.
Van die piepjes en scheten laten en hij heeft echt lol.
Tot ik mijn zweepje ga gebruiken..
Dan begint hij echt gemeen te bokken.

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-02 23:26

toch door blijven rijden!
dat hij de dag erna zo stijf was komt waarschijnlijk omdat ie dus heel hard heeft moeten werken met dat rondrennen

als je merkt dat ie weer zo'n bui heeft, toch maar ff afstappen, longeerlijn eraan en laat maar flink galloperen, longeerzweep er goed bij, en is ie echt moe, ga er maar weer op, net zo lang tot hij luisterd!

ik ben ooit 2,5 uur bezig geweest voor mn paard opgaf, en ben toen 's avonds nog een uur gaan rijden!

toen was die flauwekul ook meteen over!

wel goed uitstappen als je hem zo hard hebt laten lopen, voorkomt stijfheid, maar je moet het toch echt een paar keer goed uitvechten, dat hij weet dat ie het niet voor elkaar krijgt bij jou om te mogen gaan lopen rennen&bokken!

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-02 08:52

Het voordeel dat jij als ruiter hebt is dat dit paar nog behoorlijk groen is. Zijn conditie is nog niet top en de kracht van de bokken die hij geeft zijn ook nog niet maximaal. [Dat komt wel wanneer hij sterker is door training Lachen]
Net als Renske al schrijft moet je dit probleem goed voorwaarts oplossen. Als je je paard op die manier behoorlijk hebt afgemat zorg dan voor een goede zweetdeken en stap daarna nog zeker 20-30 minuutjes uit. Het lekkerste is om het paard evenetjes te wassen met warm water en onder het solarium te zetten.

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-02 10:24

De pest is dat je zo via de computer niet kunt zien wat de beste oplossing voor jouw paard is. Het ene paard komt er wel vanaf door 'm door te laten lopen tot de ruiter weer langzamer wil, terwijl het bij een ander paard totaal ongewenst is om deze methode toe te passen.

Longeer je dit dier wel eens voor het rijden? Misschien moet 'ie gewoon eerst lekker even wat stalmoed kwijt voordat 'ie aan het werk gaat. Of doet 'ie het dan gewoon alsnog?

Bokken en steigeren is zowiezo nooit te tolereren. Steigeren kan hij alleen als je 'm niet goed voorwaarts houdt, en bokken vinden ze een stuk minder leuk als je hun hoofd omhoog houdt en flink been geeft. Dan krijgen ze zelf een klap in de rug ipv jij als ruiter.

Al met al een probleem dat opgelost zal moeten worden met hulp vanaf de grond, dit moet je echt zien voor je er wat zinnigs over kunt zeggen.

Mer1980

Berichten: 10629
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-02 11:57

Je hebt het toch niet over tarzan? Is die lieverd zo lastig geworden. Heb je een nieuwe want Tarzan was netjes ingereden bij v/d weijden gekomen. Succes met het andere paardje. Ik ga verder mee met Sonja dat je hulp nodig hebt vanaf de grond. Dus lesnemen. Groetjes Merilyn

Letterlijk in het huwelijksbootje stappen? http://www.trouwschip.nl
Bedrijfsuitje, vergaderen of teambuilding?: http://www.zeilschipbounty.nl
Sinds 23-02-2013 mama van Kira!
Sinds 14-12-2016 mama van Kian!

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-02 12:23

Lieve schat, kijk je eerste zin nog eens na, dan lijkt het me vrij duidelijk wat er mis is, hij is nooit bereden bij zijn vorige eigenaar, dus je hebt een totaal groen paard ook al is ie 6, als jij er met het idee bent gaan opzitten dat je een 6jarige onder je kont hebt die al wat kent dan begint daar de fout, een doorgereden paard is niet te vergelijken met een groen paard, een groen paard netjes aanrijden is niet voor de eerste beste broodmongool weggelegd.

Probeer hem even flink duidelijk te maken dat je niet van zijn grappen gediend bent.... En hoe je dat moet doen kan ik je vanaf hier niet duidelijk te maken...

Paulientje

Berichten: 793
Geregistreerd: 11-11-02
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-12-02 13:16

Tarzan is 2 jaar van een meisje geweest en die reed er in het begin wel eens op, maar toen hij ook bij haar wat drukker ging doen werd ze bang en toen ging ze nooit meer rijden.
Haar vader verplichtte haar te rijden maar dat was maar 1 keer in de week als ze naar les ging

En Merilyn: Tarzan is nog steeds die lieve knollie hoor Lovers , Hij moet alleen ff stoom afblazen en nu hij dus wat meer conditie heeft dan in het begin en spieren begint te kweken wordt hij wat feller.

En zoals ik al schreef het zijn buien dus hij doet het niet altijd.
Als ik hem bijv eerst in de losgooibak zet (daar moeten we ook longeren) rent hij wel even en een paar flinke bokken maar dan houdt ie al weer op.
En dat doe ik liever ook niet, want dat zakt hij gelijk door zijn beentjes heen om even te rollen. En dan natuurlijk midden in een plas Extreme duivel
En dan kan ik dus gelijk niet meer rijden (hij heeft geen deken op) dan is het een bruin achtig paar ipv wit *LOL*

Ik neem binnenkort ook les, om precies te zijn vandaag Haha!
Maar dat is in een andere bak (bij de rijnruiters als iemand hun kent Verward )
en daar moet hij dan eerst weer aan wennen.

Maar alvast bedankt voor jullie hulp

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-02 13:47

Maar je kunt toch even longeren voor het rijden, dan gaat íe toch niet liggen neem ik aan?

Zowiezo verstandig dat je gaat lessen. Veel plezier en succes!

Paulientje

Berichten: 793
Geregistreerd: 11-11-02
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-12-02 13:52

ja nou Tarzan gaat dus wel liggen ook aan de longe... }>
Hij heeft van de week nog gerold met een vriendin erop. de sukkel.
Hij was heel braaf en zij mocht hem even uitstappen van mij, en ik liep even naar de kant toe om iets te pakken en Tarzan kreunt en zakt door zijn benen heen om even uitgebreidt te gaan rollen, Dus ik slaan en schoppen en proberen hem omhoog te treken.
Toen stond hij uiteindelijk op en zaten hij mijn zadel het hoofdstel en die vriendin helemaal onder het zand Scheve mond
Ik heb gelijk het zadel afgedaan en gekeken of de boom niet gebroken was, gelukkig niet!
En toen Tarzan ook even gecontroleert en die had ook niks gelukkig.
De enige die wel wat had was mijn vriendin, die had de slappe lach en ze hield echt nooit meer op *LOL*

Ik schrijf nog wel hoe hij vanmiddag reageerde

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-02 13:57

[quote="plien4tarzan"]ja nou Tarzan gaat dus wel liggen ook aan de longe... }>
Hij heeft van de week nog gerold met een vriendin erop. de sukkel.
[quote]

En dan noem je HEM een sukkel???? }>
Ook tijd voor wat longeerles dus Verward

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-02 14:16

vraag eens wat hulp van een ervaren persoon zou ik zeggen. Een paard dat aan de longe gaat liggen heeft wat opvoeding nodig en de longeerder die dat accepteert een heleboel Frusty

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-02 14:53

Niet binnenkort krijgen we les. Maar nu.
Niet meer rijden of longeren zonder les.
Je paard houd je straal voor de gek.
Als hij kon lachen zou ik hem hier horen.

Je bent totaal niet toe aan een jong paard, jammer van zo'n paard.
Dus vlug les gaan halen voordat het nog gevaarlijker word.

Paulientje

Berichten: 793
Geregistreerd: 11-11-02
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-12-02 22:31

Ik krijg ook nu les, ik schreef hierboven: "Ik krijg vanmiddag les"....
En als Tarzan een keer gaat rollen met iemand anders erop als ik aan de rand van de bak sta is het dus niet mijn schuld maa een kwestie van drijven van het meisje dat erop zat. Verward

En wat ik ook al schreef: hij komt van een meisje vandaan die er nooit wat mee deed en er bang voor was.
Die heeft hem zelf ingereden en opgevoedt wat dus niet helemaal is gelukt omdat ze zelf daarvoor eigelijk nooit les had gehad, ik heb hem nog niet zo lang misschien net een half jaartje en het gaat al een stuk beter dan in het begin.

Toen kon hij nog niet eens normaal aanspringen in de rechter en linkergalop en zo kan ik nog meer opnoemen..
Ik kom hier op RT om iets te vragen en ik word gelijk aangevallen dat ik niet aan een jong paard toe ben. Boos!
Misschien lijkt het als ik het zo opschrijf wel zo maar je kent me niet en dat moet je of niet reageren of wat subtieler zijn.
Ik wil hulp geen kritiek.
Je moest eens weten wat ik allemaal bereikt heb.
Maar voor degene die me wel holpen bedankt! Lachen

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-02 23:21

Steef schreef:
............een groen paard netjes aanrijden is niet voor de eerste beste broodmongool weggelegd.


Een groen paard correct beleren en aanrijden is een vak apart.
Mensen die daar veel ervaring in hebben en erg kundig in zijn gaan zich later vaak specialiseren in het corrigeren van paarden die door zng. broodmongolen zijn verreden.

Paulientje

Berichten: 793
Geregistreerd: 11-11-02
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-02 00:05

ja en ik moet hem dus niet aanrijden maar omscholen.
Hij was 4 toen hij bij hun werd ingereden en 6 toen hij bij mij kwam.
Dus heeft hij 2 jaar gereden op haar manier.
Als zij in galop aansprong en hij zat verkeerd reed ze door, als ze een volte reed had ze geen buiging enz enz.
Ik moet dus Tarzan omscholen, ik vraag wat hulp met wat ik moet doen als hij een "bui" heeft en nu ben ik een broodmongool die niet voor zijn paard kan zorgen.
Ik bedenk me nu wel even voor ik hier wat ga vragen...

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 15:43

plien4tarzan schreef:
ja nou Tarzan gaat dus wel liggen ook aan de longe...

je eigen woorden, vandaar oa mijn reactie. Overigens krijg je verder heel zinnig advies, dus je reageert nu ook wel kort door de bocht. Feit blijft dat een paard inrijden (of omscholen) wel een vak apart is, en deskundige hulp wel een noodzaak. Iedereen die hierboven reageert heeft zelf ook goed les, vandaar juist dat advies.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 16:15

Jippie"]
[quote="Steef schreef:
............een groen paard netjes aanrijden is niet voor de eerste beste broodmongool weggelegd.


Een groen paard correct beleren en aanrijden is een vak apart.
Mensen die daar veel ervaring in hebben en erg kundig in zijn gaan zich later vaak specialiseren in het corrigeren van paarden die door zng. broodmongolen zijn verreden.
[/quote]
En wat is in jouw ogen het verschil tussen correct en netjes? Of is dat een extra verduidelijking?

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 17:11

Tja ik ben niet altijd even subtiel, vooral niet als ik gevaarlijke dingen denk te zien.
En iemand die een paard niet eens staande kan houden met longeren is toch iemand die weinig overwicht op zijn haar paard heeft.
heb je dat op de grond niet, heb je dat al helemaal niet als je er op zit.

Wat ik persoonlijk een lompe reaktie vind, is alle fouten op de vorige eigenaar gooien, want veel dingen heb je er in minder dan een maand uit.
Veel dingen zelfs de 1e keer.
wel met verstand van jonge paarden, wel met begeleiding.
ik heb verder geen idee hoe lang je je paard hebt, maar hieruit kun je dan al in opmaken of je redelijk deskundig te werk gaat.


Dus doe wat met bovenstaande reakties, ook al vind je ze hard overkomen, want het leven is hard, en paardrijden al helemaal.

succes ermee. Lachen

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 17:21

runningkawa schreef:
Wat ik persoonlijk een lompe reaktie vind, is alle fouten op de vorige eigenaar gooien, want veel dingen heb je er in minder dan een maand uit.
Veel dingen zelfs de 1e keer.
wel met verstand van jonge paarden, wel met begeleiding.
ik heb verder geen idee hoe lang je je paard hebt, maar hieruit kun je dan al in opmaken of je redelijk deskundig te werk gaat.Sommige dingen krijg je er nooit meer uit en dat worden de slachtpaarden.

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 17:28

En hoe worden die zo?
Door eigenwijze mensen die denken alles zelf te kunnen en beter te weten en het te duur vinden om goede hulp te gaan vragen.
Vragen dan een meisje wat toevallig een jaar langer rijd en zeggen dan, ik krijg goede les,ze heeft al 1 shetlander ingereden *LOL*

Ps, algemene reaktie, door veel voorkomend feit wat ik om me heen zie gebeuren.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 17:32

Citaat:
Ps, algemene reaktie, door veel voorkomend feit wat ik om me heen zie gebeuren.


En op bokt zijn er elke keer weer topics over te vinden!

Paulientje

Berichten: 793
Geregistreerd: 11-11-02
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-02 19:53

ja ok jullie hebben wel gelijk, maar bijv dat longeer incident is 1 keer gebeurt en daarna niet meer.
Ik kan nu alleen niet longeren vanwege de plassen en modder in de bak.
Ik ben zeker niet zoiemand die het te duur vind om les te nemen en dat heb ik gedaan.
Het gaat wel al beter.
En volgens mij denken jullie dat hij dat elke dag doet maar het is 1 keer in de week en heel soms 2 keer.
En dan krijgt hij op zijn lazer en dan houdt hij op, maar ik plaatste dit bericht in de hoop dat jullie een betere oplossing weten waardoor hij het niet meer doet.

En ik gooi de fouten nu op de vorige eigenaar omdat de basisopvoeding gewoon niet goed was en om dat om te scholen heb je niet 1 2 3 gedaan.
En zeker niet in 1 keer.
Het gaat al veel beter en de gebeurtenissen die ik hierboven schreef zijn in de 1e maanden gebeurt.
Toen hij kwam kon hij geneens normaal voetjes geven, als je hem wou poetsen dartelde hij heen en weer over de poetsplaats, rechter en linkergalop kon hij niet uit elkaar houden en ik kan nog door gaan.
Hij staat op stal bekend als een echte "rakker" , hij is zeker niet gevaarlijk en gewoon nogal hardleers en een geval apart..
Het nadeel is gewoon dat alles of verkeerd word begrepen of word overdreven als je het typt.

Maar ik ben wel gaan nadenken over jullie reactie´s en ik ga nu echt wel regelmatig les nemen.

Ps: ik zorg zeker niet slecht voor mijn lieve dondersteen.

SkyMarian

Berichten: 10253
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: De Liemers

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-03 13:01

runningkawa schreef:
Wat ik persoonlijk een lompe reaktie vind, is alle fouten op de vorige eigenaar gooien, want veel dingen heb je er in minder dan een maand uit.
Veel dingen zelfs de 1e keer.
wel met verstand van jonge paarden, wel met begeleiding.
ik heb verder geen idee hoe lang je je paard hebt, maar hieruit kun je dan al in opmaken of je redelijk deskundig te werk gaat.


Sommige dingen hebben ook tijd nodig. Met sjaak ben ik ook lang bezig geweest om weer opnieuw te beginnen. (met professionele hulp). Iemand met veel ervaring zal idd wel vlot een probleem kunnen oplossen. Maar daarmee is het probleem bij de ruiter nog niet meteen opgelost. Een paard kan vastgeroest zitten in bepaalde slechte gewoonten mar de ruiter ook. Pas als beide opgelost zijn ben je van het probleem af.

en dingen afleren is niet makkelijk.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Carolinelady, Casca, Domino85, F_inley, Kenzo, LDRD, M_i_R, NinaCharlie, Vleddertje1, xRivaldo en 13 bezoekers