Niet nageven uit "dwarsheid"

Moderators: SayaJones, Agossie, Apple

 
 
jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Niet nageven uit "dwarsheid"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-12-02 10:43

Ik heb Isolda al een tijdje lekker los. Ze geeft heel snel na en blijft dan ook lekker los lopen.
Maar als ze een verschrikkelijke dwarse bui heeft, denkt ze nergens meer aan. Kop omhoog, bek als beton (terwijl ze die toch niet heeft) en als ik vraag houd ze zich nog stijver.

Dit overkwam mij bijvoorbeeld gisteren, ik heb helemaal niet veel gevraagd, maar een beetje nageven en buigen moet toch kunnen, dacht ik.
Isolda dacht van niet, begon te stuiteren, scheef lopen en vooral de hals/kaken en mond heeeeel extreem stijf houden. Maar met de oren erop en heel veel oog voor de buitenwereld Knipoog

Ik probeer als ze zoiets doet (gelukkig niet zo heel vaak hoor) maar geduldig te blijven, tot tien tellen. (en nog eens, nog eens en nog eens Haha! ) en haar af te leiden. Overgangen, overgangen en nog eens overgangen. Maar dit helpt vaak helemaal niets, ze blijft dwars en opstandig.
Met als gevolg dat ik het maar zo laat, haar lange teugel geef en stop met vragen. Dan wordt ze weer rustiger.

Zoals ik al zei, dit doet ze maar zelden. Als ze dat doet komt het vaak doordat ze TE vrolijk is, geen intresse in mij heeft, maar gewoon dom wil huppelen.
Hoe zouden jullie proberen om haar toch aan het werk te krijgen?
(ik rijd niet in een bak)


Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 10:52

Ik zou eerst mijn paard goed voorwaarts rijden en niet zo op die voorkant letten. Probeer vooral het tempo te controleren. Als je paard een beetje dwars is geef haar dan de kans [gecontroleerd] een beetje uit te razen zodat ze toch die overtollige energie kwijt kan. Na een paar rondjes kun je heel geleidelijk wat figuurtjes in gaan voeren, overgangen rijden. En uiteindelijk zal het best goedkomen met die nageeflijkheid.
Neem er rustig de tijd voor en wordt niet ongeduldig.

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 10:59

jantina, kan het zijn dat je zelf de afgelopen tijd het rijden wat hebt laten liggen en niet zo consequent geweest bent? dan sluipen dit soort dingen er namelijk in. ik zou even van voor af aan beginnen, met de dingen waar jippie ook mee komt. veel voltes en daarin steeds meer naar beneden vragen terwijl je het voorwaartse erin houdt. als ze bij dat beneden naar boven wilt komen moet je dan niet toestaan en been geven en je hand begrenzen. is daar geen reactie op dan kan je best de zweep gebruiken.

Amor Vincit Omnia

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 11:21

Het is inderdaad het beste om geduldig te blijven, als je boos wordt ben je verder van huis.
Net als Jipie zegt denk ik dat ze best eerst haar joligheid kwijt mag en dat je daarna wel weer wat kunt vragen.
In ieder geval zorgen dat je blijft rijden, dus been blijven geven en met je zit blijven inwerken. In zulke situaties laat je je vaak verleiden om niks meer te doen, maar dan heeft je paard zijn zin. Blijven rijden dus met het doel dat je voor ogen had.

Kendra

Berichten: 5982
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 15:03

Tja, 't is natuurlijk niet in orde in verband met de consequentie en zo.........maar ik zet m'n paard gewoon weg! Ze heeft het heel af en toe en dan zet ik d'r gewoon weer op stal. Ik heb m'n dag ook wel eens niet en zo lang het niet vaker wordt kan ik er mee leven. Ze heeft het ook nooit twee dagen achter elkaar - ik heb er ook nooit last van dat ik d'r de vorige dag heb weggezet. Maar als het vaker wordt zou ik natuurlijk ook alle zeilen bijzetten en doen wat hier boven staat.

Dorine

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 21:59

Hee Jantina wat herkenbaar!
Die van mij heeft ook wel eens totaal geen zin en wil dan alleen maar overtollige energie kwijt...
Vooral ondeugend zijn is dan leuk.
Werken? Wat is dat? Extreme duivel

Wat ik doe is dan inderdaad wat jij op het laatst ook doet, en wat Jippie ook zei: naar voren rijden, flink tempo eraan houden (maar wel MIJN tempo) en om de haverklap afwenden.
Ook wordt Cerise het wel eens zat als ze ondertussen om de haverklap moet halthouden-draf-halthouden-draf en telkens vlug achter elkaar, dus na 30 passen draf al weer terug.
Door telkens opnieuw aandraven wordt er veel gevraagd aan de achterhand, wat ze nog moet ontwikkelen, en pfff dat is vermoeiend. Gaaaap

Ook achten rijden op het strand met Isolda, niet te groot, misschien een idee? Dan moet ze telkens andere stelling, kijken waar ze loopt, opletten welke kant jullie opgaan, enz.... dat ze dan misschien minder kijkerig wordt Verward
Dan wordt ze al gauw wat 'liever' want wie weet wordt het vrouwtje dat dan ook? Schijnheilig
Heel veel sterkte! Nog even wat hogere temperatuur en de paarden zijn een stuk minder fris... *LOL*

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-02 17:36

Bedankt voor jullie reacties! Ze zijn weer goed, zoals ik wel van jullie verwacht had Haha!
Dit soort topics helpen mij het "probleem" (zo groot is het nou ook weer niet) van een afstandje te bekijken.
Ik heb vanmiddag met haar gereden en er is geen land mee te bezeilen. Ze luisterd gewoon absoluut niet, van geen kant. Ik heb nu jullie advies aangenomen en ben gewoon gaan rijden, even weer opnieuw beginnen.
Maar ja... ontspanning is iets wat ik nu wel kan vergeten, dus heb ik maar besloten om Isolda maar een tijdje "dressuur-vrij" te geven.
Niet om Isolda maar om mezelf, ze maakt me gek, woest en dol. Ik ben vanmiddag heeeeel erg boos geworden, nadat ik bijna in de sloot was beland en heb me vervolgens even geschaamd. Ik heb me niet zo netjes gedragen....
Dus voor ik nog meer schade aan ga brengen, doen we maar even een of twee weekjes gewoon lange-teugeltje-ritten. Dan voel ik snel genoeg weer wanneer ze die achterlijke, hysterische, niet-redelijke en bovenalles, bloed-onder-je-nagels-vandaanhalende bui kwijt is.

Tegen die tijd is de buitenbak weer ontdooid en kan ze gewoon verder gaan waar we gebleven waren

xxpinoxx
Berichten: 302
Geregistreerd: 11-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-02 20:19

Ik snap precies wat je bedoelt. Op een gegeven moment word je heeeeel erg boos en chagerijnig en moet je je tanden op elkaar zetten en even de teugels losgooien omdat je anders dingen doet ( bijv heel veel in de mond zitten ) waar je later spijt van hebt. Maar de laatste tijd heb ik uitgevonden dat wanneer ik dan bijv iets simpelers ga doen ( want na laten geven lukt dan toch niet ) wat wel lukt zodat ik mijn goede bui weer terig krijg!!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-02 22:01

Ja, normaalgesproken werken eenvoudige dingetjes Lachen
Alleen nu even niet Boos! Een eenvoudige overgang van draf naar stap lukt al niet. Ze reageert gewoon niet op een normale hulp, dus moet ik haar ordinair op de rem zetten.
Ik weet dat het weer over gaat. Misschien morgen al, anders volgende week. Maar het is verschrikkelijk frustrerend.
Ze ontploft al als er een simpel fries veulen door de wei stapt Boos!
Maar ik houd mezelf voor... adem halen... het gaat wel weer voorbij...

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-02 07:53

Het is helemaal niet zo erg om je paard een keer op de rem te zetten hoor. Als hij niet reageert op mijn been dan krijgt hij daarna een flinke por [daarnaa meteen hand en been los later weer rustig terug nemen] en als hij in mijn hand blijft douwen zet ik hem een keer op de rem [daarna meteen hand en been los en weer rustig aandraven]

kenomaxbe

Berichten: 380
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: melle belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 21:49

Het is puur menselijk en we hebben het allemaal wel eens, maar met boos worden bereik je niets. Gewoon rustig ontspannen voorwaarts rijden en maar een trapje op de ladder van de africhting terugkomen ! Ik kon mij vroeger ook verschrikkelijk boos maken op mijn paarden, maar ik ben ermee gestopt ! Het leidt tot niets ! Resultaat, ik kom minder en minder in conflict met mijn paarden ! Je moet natuurlijk wel consequent blijven (fout is fout, goed is goed) maar je mag je niet laten verleiden tot boosheid . Paarden hebben op die manier een opvoedende functie, we leren ons beheersen, en dit kan ons in het dagelijks leven ook goed van pas komen ! (word ik hier een beetje fylosofisch)

more with less

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 21:57

Sorrie ben vanmiddag toch wel ernstig boos geworden hoor. Meisje stijgert, schop haar naar voren maar gaat dan helemaal rechtop. Dan zeg ik toch echt wel op een minder vriendelijke manier dat als ze dat nog een keer doet, dat ik dan dat koppetje eraf sla, zaag haar lings en rechts en rij haar op een zeer slechte rijtechnische manier schouder binnenwaards om haar aandacht weer even bij mij te krijgen. Ja boos word ik wel van zo iets. (we hebben het paard net en ik zit er net een paar weken op maar 't kind is gek in d'r koppetje (wel een hele goeie fokmerrie))

kenomaxbe

Berichten: 380
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: melle belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 22:02

Je moet inderdaad optreden als ze in verzet gaan, maar er is een verschil tussen consequent en kordaat optreden (met als het moet een mep of twee erbij) en boos worden. De kunst is straffen als het nodig is, maar als het paard hierop goed reageert onmiddelijk je humeur omslaan en het paard belonen, dan heeft de straf nut gehad en zal het paard hieruit leren. Niet blijven doordrammen en boos blijven, want dat snapt het paard niet en dan is de straf nutteloos geweest.

more with less

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 22:04

sowieso, elke emotie die je hebt als je rijdt werkt tegen je. als je straft moet je het doen zonder welke emotie dan ook.

Amor Vincit Omnia

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 22:19

Nee ik word boos, straf en klaar. Je kan een paard best even over de rooie hebben maar daarna moet de ontspanning er weer in. Ik ben ook boos op het moment dat ik straf ( en ik kan echt heeeel boos worden) maar ik ben het dan ook gelijk weer vergeten en ga verder met wat ik bezig was.

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 22:29

misschien ken je deze quote wel, iets waar ik compleet achter sta: "above all, a horse should never be chastised out of foul mood or anger, but always with complete dispassion."

Amor Vincit Omnia

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 22:32

Je hebt helemaal gelijk superpepijn. Maar soms he, soms halen ze het bloed onder je nagels vandaan.......... Nee maar serieus, vind jij nou echt dat ik niet boos had moeten worden vanmiddag?

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 22:34

nee, ik vind het heel logisch zelfs dat je boos werd en heel begrijpelijk. maar of het effectief is, is een tweede.

Amor Vincit Omnia

regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 22:34

Zo herkenbaar! Ik rijd een jong paardje wat na het zadelmak maken vakantie heeft gekregen. Ook hoofd omhoog en echt niet nageven. Zodra ze toch nageeft en ik vraag om de achterhand erbij hup galop sprongen. Erg vermoeiend en inderdaad overgangen overgangen en nog eens overgangen. Heel veel voltes en grote achten, word er duizelig van! Soms laat ik haar eerst uitrazen in een lange galop, maar niet altijd is na die galop haar aandacht weer terug bij mij dat ze moet werken. Misschien zit het ook wel een beetje in het weer? In ieder geval heel veel succes!

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 22:41

Wat had super pepijn gedaan in zo een situatie, paard stijgert, jij zegt vooruit. paard komt drie keer zo hard terug en staat echt rechtovereind. paard kan niet met zweep/sporen gereden worden want dat slaat de paniek toe. De situatie was dat we heel erg fijn ontspannen rondjes aan het rijden waren. paard was op pinken te rijden en uit het niets kwam dit....

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 22:53

gijsenkim schreef:
Wat had super pepijn gedaan in zo een situatie, paard stijgert, jij zegt vooruit.

een paard dat zou stEIgeren had superpepEijn inderdaad naar voren opgelost. maar we hebben het nu over emotie en niet over oplossen.

Amor Vincit Omnia

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 22:58

gijsenkim schreef:
Wat had super pepijn gedaan in zo een situatie, paard stijgert, jij zegt vooruit. paard komt drie keer zo hard terug en staat echt rechtovereind. paard kan niet met zweep/sporen gereden worden want dat slaat de paniek toe. De situatie was dat we heel erg fijn ontspannen rondjes aan het rijden waren. paard was op pinken te rijden en uit het niets kwam dit....


Ik zou me toch afvragen wat de reden is dat hij omhoog gaat!, want daar is altijd een reden voor, niet het gevolg oplossen, nadenken waar de oorzaak ligt, dan heb je er voor de volgende ook weer wat aan.

Want een paard gaat niet voor zijn lol omhoog, en soms zie ik ruiters rijden, dan denk ik bij mezelf, niet zo heel vreemd dat het paard zo is, want met zo'n ruiter op mijn rug zou ik het ook niet meer doen.

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 23:09

We hebben het paard nu 5 weken op stal en ik kan niets anders bedenken dan dat het een rare is, Tuurlijk zit er wat verkeerd bij het paard en ik ga er ook niet meer op voordat dit boven water is. we hebben het paard geruild voor een paard met chinese gebruiksaanwijzingen dus wat kan je er dan van verwachten behalve dat ze hele beste veulens geeft. Enuh ben echt wel een nette ruiter, mischien wel te netjes. Ik heb namelijk gehoord dat diegene van wie de merrie was gediskwalificeerd is met een dreessuur wedstrijd omdat ze zo grof was........

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 23:22

gijsenkim schreef:
Ik heb namelijk gehoord dat diegene van wie de merrie was gediskwalificeerd is met een dreessuur wedstrijd omdat ze zo grof was........


Tada! Oorzaak te pakken, duidelijk dat het paard verkeerd is aangereden een daardoor zo in verzet is, ze is verreden! Is wel goed te krijgen, maar niet makkelijk.

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 23:23

Maar niet over mijn gezondheid, dank je wel, heb een gezin en goeie baan. Ik ga er niet meer op!!!!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Chipchoekie, Googlebot, Jacky91, Janntjuh, JorineV, lieke2 en 21 bezoekers