wat nu oefenen

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

wat nu oefenen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-02 23:58

Hallo

Ik rijd een 4 jarige frieze ruin en ben de eerste maanden erg bezig geweest om hem netjes te laten lopen, aan de teugel goede aanleuning niet te snel niet te langzaam goed aan het been netjes halthouden. Nu dit allemaal bijna helemaal goed is vraag ik me af wat ik dan het beste kan gaan oefenen. Het is namelijk voor het eerst dat ik zo'n jong paard rij en ik wil hem goed en rustig aan alles leren. Nu is mijn vraag dus wat is de volgende stap. Hij loopt nu netjes aan de teugel en goed voor het been ook het halthouden doet hij netjes en ook kan hij al middendraf. Ik rij de volgende figuren: grote/kleine volte, gebroken lijn, slangenvoltes, achten, van hand veranderen op grote volte en over de diagonaal. Wie heeft adviezen voor andere figuren etc. ik hoor het graag
groetjes wendy


ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 07:56

Euhmmm,
volgens mij zijn jullie natuurtalentjes als hij bovenstaande dingen allemaal foutloos oppakt *LOL*

Een paard kan altijd nog beter voor het been, meer van de hand af, meer verzameld etc.
Het is onmogelijk dat een 4 jr dit perfect oppakt, de basis heb je NOOIT 100% voor elkaar.

Evt. zou je wel eens schoudervoor, schouderbinnewaarts en wijken kunnen gaan oppakken.

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 11:52

Ehm Wendy, geeft je instructeur je geen figuren/oefeningen om te rijden dan?

Persoonlijk ben ik niet zo'n voorstander van het zelf gaan aanleren van dingen als schouderbinnenwaarts en wijken zonder instructie. Bij dat soort oefeningen heb je vooral in het begin een paar ogen op de grond nodig om te zien of hij bijv. zijn achterhand goed meeneemt.

Ik neem tenminste niet aan dat je een jong paard zonder instructie aan het beleren bent (en dat het dan ook nog eens perfect gaat Verward) ???

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-02 21:02

Het is inderdaad zo dat ik hem op het moment helemaal alleen rijd, hij is door iemand anders ingereden en daarna heeft er nog een tijdje een vrouw op gereden die zelf ook les geeft en goed kan rijden. Ik kan geen lessen nemen het paard is niet van mij zelf en ik kan zelf geen vervoer regelen ondertussen heb ik wel iemand gevonden die les aan huis wil geven alleen is het zo dat ik samen met mijn vriendin rij bij deze mensen en zij rijd op een merrie die op dit moment hoog drachtig is. Wij hebben dus samen besloten om te wachten tot het veulen er is met het nemen van lessen. Ik heb hem zelf zo ver gekregen dat hij goed en netjes aan de teugel loopt, natuurlijk is het zo dat hij nog niet constant is maar hij loopt als hij goed los is echt heel erg netjes. Ik heb mijn vraag denk ik niet helemaal duidelijk gesteld. Ik werk er nog aan om hem echt constant te laten lopen verder is hij ook uitstekend voor het been, het is echt een paard die ver kan komen in de dressuur, hij pikt alles super snel op. Mijn vraag is meer wat voor dingen ik nog meer kan oefenen(met behulp van mijn vriendin die ook veel kijkt naar mij en mij adviezen geeft over hoe hij loopt etc)zonder dat ik te veel van hem vraag voordat ik echt les ga krijgen. Ik wil hem echt niet helemaal alleen alles gaan leren daarom ben ik ook druk opzoek gegaan naar een instructrice. Ook is het zo dat ik al tegen wat probleempjes met hem ben aan gelopen en die heb ik hier ook op het forum gezet en die zijn mede danzij jullie nu ook opgelost.
Als jullie vinden dat ik beter gewoon bezig kan blijven met de basis dan zal ik dat doen maar ik wil graag wat andere dingen met hem gaan doen dan alleen die basis, omdat het nu juist zo goed gaat, misschien wat dingen wat ook helpt om hem constant te maken of andere dingen wat goed is voor een jong paard.
Ik hoop dat ik nu wat duidelijker ben.
in iedergeval alvast bedankt

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-02 18:34

Wat je nu juist moet gaan oefen en zijn rechte lijnen op de binnenhoefslag waarbij je paard netjes los van je hand blijft en op eigen benen loopt. Een paard van 4 kan dat nog niet omdat je daarvoor een bepaalde mate van verzameling en bespiering nodig hebt die je alleen verkrijgt door te trainen. Op die rechte lijnen mag je af en toe een paar pasjes naar voren rijden en weer een paar pasjes terug. Alles met mate! Naar voren rijden is geen middendraf! Dat kan je paard qua bespiering nog niet aan en het gevolg is dat je hem juist alleen maar uit elkaar rijdt.
Oefen daarna precies op de letter te rijden, echt strak figuurzagen. Ik denk dat je dar nog wel een tijdje mee vooruit kunt.
Pas als dat helemaal toppie is is je paard ook sterk genoeg om aan zij gangen te denken.

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-02 19:58

rechte lijnen naast de hoefslag doet hij ook al netjes in de stap en de draf in de galop heb ik het nog niet geoefend omdat de laatste tijd de bak erg slecht is. Als ik naast de hoefslag recht op een punt af rijd dan doet hij dit ook hij loopt gewoon recht.
Ook op de ac lijn loopt hij dan precies op c aan.
Je moet niet vergeten hij loopt ook enkel en dubbelspan dus de bespiering die hij heeft komt niet alleen van rijden maar ook van voor de kar lopen. Ik denk dus dat hij dan wel aardig wat bespiering al heeft. Natuurlijk nog lang niet wat het kan zijn maar ik denk wel meer als een paard die alleen dressuurmatig ingereden wordt.
Ik blijf echt wel eerst bezig met de basis maar daarnaast wil ik toch ook andere oefeningen gaan oefenen die geen kwaad kunnen. Ik vind het rijden anders zo eentonig worden alleen maar schakelen, netjes figuren rijden, etc.

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-02 22:25

Als je paard voor de kar heeft gelopen is er voor jou nog een hele uitdaging. De bespriering die een paard ontwikkeld voor de kar is heel anders dan de bespiering van een goed getraind dressuurpaard.
Een paard dat voor de kar loopt ontwikkeld vooral een stuwend achterbeen om het 'gewicht' achter zich te trekken. Een dressuurpaard moet juist een dragend achterbeen hebben omdat het wenselijk is dat een dressuurpaard zichzelf gaat dragen.
Daar heb jij voorlopig dus nog een hele kluif aan!

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-12-02 13:07

dan is dus mijn vraag:
wat voor oefeningen???

Jacksel

Berichten: 5129
Geregistreerd: 03-07-02
Woonplaats: Leusden

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-02 13:10

Schakelen, slangevoltes, dat soort dingen...

On and on the rain will fall, like tears from the stars...
When you're lost, hurt, tired and lonely something beautiful will come your way

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-12-02 13:12

Dat soort oefeningen rij ik al heel veel.
Hoe merk ik nou als mijn paard zijn benen goed gebruikt, naar mijn idee loopt hij prima. Is het niet zo dat hij zijn benen automatisch anders gebruikt als hij of voor de kar loopt of als ik dressuur met hem rij???

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-02 14:41

Dat merk je alleen als je je ervan bewust bent hoe hij zijn benen gebruikt en of dat de juiste manier is of niet. Zolang je dat niet weet, zul je het ook niet merken. Vandaar dat ik je ook vroeg of je les krijgt of niet. Dat paar ogen op de grond moet dat jou kunnen vertellen en ook wanneer hij zijn benen wel juist gebruikt, dan pas ga je het verschil voelen en kun je het zelf merken......

Je zegt dat hij rechte lijnen loopt, dus niet slingert. Dat wil dus niet zeggen dat je paard ook rechtgericht is. Slingeren is een kwestie van te wienig kracht en evenwicht, dat valt te verbeteren door training. Rechtrichten is het "corrigeren" van de natuurlijke scheefheid van het paard. Ook dat is te doen door training, maar wat het beste werkt voor jouw paard is van een afstand niet te bepalen.

Voltes en slangebogen rijden kunnen nooit kwaad (niet te klein rijden), maar aan dingen als travers e.d. zou ik ngo niet wijken. Schouder binnenwaarts/schouder voor rijden op de kant waar hij zijn achterhand naar binnen duwt is een optie. Zo help je de slappere kant sterker te maken en vaak door een kleine schouder voor te rijden heb je m dan ook recht. En dan door trainen op nageeflijkheid op 2 kanten en ontspanning in de rug en in het lijf. Voorwaarts is natuurlijk eerste prio, maar dat weet je vast al.

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-12-02 18:52

Bedankt voor je hulp anouk

Volgens mensen die soms wel kijken en ook volgens mijn vriendin(waar ik samen mee rijd) loopt hij erg netjes, daarmee veronderstel ik dus dat hij zijn benen goed gebruikt. Ik weet ook zeker dat hij ontspannen loopt want als ik aan het draven ben geeft hij zijn hele rug en ik wip als het ware nog een eindje verder uit mijn zadel als eerst. hij is ook super nageeflijk en heel zacht in de mond als hij netjes aan de teugel loop heb ik een lichte aanleuning en kan ik hem haast met mijn pinken rijden. Ook volgt hij mijn hand goed als ik hem iets meer teugel geef.
Maar je hebt gelijk wat dat les geven betrefd enzo. Ik ben ook druk bezig om iemand te vinden die goed is. Misschien hebben we al iemand gevonden dat is even afwachten. Ik wil hem absoluut niet alles alleen aanleren, juist niet omdat hij juist zo goed is.
Bedankt in iedergeval allemaal en ik denk dat ik verder dan maar gewoon wacht op instructie want het is voor jullie ook moeilijk om zo te zeggen wat het beste is omdat jullie niet kunnen zien hoe ver hij nou eigenlijk is.
doei


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers