Paard te sterk buiten wat nu?

Moderators: SayaJones, Agossie, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Faniek

Berichten: 15902
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Paard te sterk buiten wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-02 20:37

Ik heb mijn paard nu al weer een tijdje en heb een paar keer met verschillende hulpmiddelen geprobeerd buiten te rijden, maar het probleem is dat hij te sterk is. Ik heb de thiedeman geprobeerd, helemaal niet te vreden over hielp echt niks. De slofteugel heb ik ook gebruikt. Glijd uit mijn handen en nog is hij te sterk. Hij heeft een gewoon bustrens bitje en loopt in de bak super. In de bak is hij gewoon super makkelijk loopt nu ook lekker aan de teugel, maar buiten breekt de hel los. Ik wil heel graag naar buiten met hem, maar doordat hij te sterk is kan het gewoon niet. Wie heeft een oplossing?


Tsikala

Berichten: 2362
Geregistreerd: 27-03-02
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 20:43

Hoi, misschien kan je eerst proberen om met een clubje naar buiten te gaan, of heb je dat al geprobeert? En kijken hoe hij zich dan gedraagd. Wat doet hij precies als je buiten bent dan? Slaat hij op hol? Ik denk dat je het beste eerst met een clubje met brave paarden mee naar buiten kan rijden.

ikke

Berichten: 27208
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 20:45

hhmmm, een oplossing zonder gezien te hebben wat er gebeurt is erg lastig, maar ik kan je mijn oplossing voor een soortgelijk probleem wel aan de hand doen.
Ik rijdt buiten met een klein westernstangetje, gewoon een goedkoop, eenvoudig ding. Daar kan ik mee buitenrijden aan een los teugeltje en als ze dan eens de sokken erin wil zetten dan grijp ik in, harder of zachter, al naar gelang de noodzaak. Ervaring is dat ik zo'n twee maal per jaar stevig in moet grijpen en dat is voldoende om de regels weer duidelijk te stellen.
Ter verduidelijking, ik rijdt vijf dagen per week buiten.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 20:52

Ooit lang lang geleden reed ik een pony buiten met een hackemore, beessie was anders niet te stoppen. Je moet dan wel je rit kunnen rijden met een lange teugel en ontspanning, echter gaat ze dan heb je dr zo weer terug. Kweenie of dit de oplossing is voor jou, maar voor mij was het toen (ik was toen 12 ofzo) een oplossing....

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 20:52

Kweet trouwens niet eens of ze nog bestaan

Cookies

Berichten: 4573
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: På hybel

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 20:05

Ja die bestaan nog wel ik heb ze voor mijn pony ook wel gebruikt. Ik vond het wel een fijn ding om mee te rijden vooral omdat ie dan geen bit in hoeft. Je moet je wel bedenken dan als je ineens een harde ruk geeft aan het ding je dan de pony zijn neus kan breken. Dus voorzichtigheid is geboden. Zelf rijd ik nu met een shank snaffle buiten en dat gaat ook prima.

My imaginary friend thinks you are stupid.

Faniek

Berichten: 15902
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-02 21:35

Ik ben ook met een club naar buiten gegaan en dat vind ie prachtig en achter een ander paard gaat het, maar zodra hij vooraan is gaat hij ervandoor of er nu een paard of 7 achter hem lopen hij moet en zal er van tussen gaan. De groep wil me nu niet meer mee hebben Boos!

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.com

mobick

Berichten: 3263
Geregistreerd: 24-05-02
Woonplaats: Maartensdijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-02 08:58

Ik had met Rio hetzelfde probleem. Ik heb met slof, thiedeman, stangbit, martingaal en stiek geprobeerd. Allemaal best wat werkend, maar niet prettig. Ik heb op een gegeven moment het zachtste bitje van Happy Mouth gekocht en ben daar mee naar buiten gegaan en heb heel subtiel geoefend op overgangen en daarbij veel mijn stem gebruikt. Ik moet zeggen dat dat voor mij de beste oplossing was. Ik bedoel er mee te zeggen dat je niet altijd naar 'zwaardere' middelen moet grijpen maar soms werkt het tegen overgestelde ook heel goed. Succes

cojo79
Berichten: 3577
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: ergens in nl

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-02 13:52

Ophaaltrens ,maar daar moet je wel mee leren rijden.

mandymonica

Berichten: 726
Geregistreerd: 31-05-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-02 11:30

Is hij alleen "sterk" of loopt 'ie gewoon met je weg? En deed hij dat bij de vorige eigenaar ook? Ik heb even in je profiel geneusd en neem aan dat het "probleempaard" die 11-jarige KWPN-er is. Die heeft dus al een bepaalde geschiedenis, misschien moet je daar ook eens achter proberen te komen.
Verder zal er best nog wel een maatje te vinden zijn om mee naar buiten te gaan, het hoeft geen heel grote groep te zijn, als er maar 1 braaf paard mee gaat, dan ben je al geholpen. Blijf er eerst gewoon achter tot je paard ontspannen is en stuur hem er daarna pas voor. Zodra je voelt dat je de ontspannenheid weer verliest, kies je weer voor achteraan lopen. Heel langzaam opbouwen en accepteren dat het misschien wel een jaar duurt voor het helemaal naar wens gaat...
En voor snoepkousen is er trouwens nog wel een trucje, maar dat heeft weinig met "paardrijden" te maken. Voor nood kan het echter soms wel handig zijn: geef je paard tijdens de buitenritten af en toe iets lekkers. Zomaar, of omdat 'ie iets moeilijks goed gedaan heeft. Na verloop van tijd weten paarden dat als je hand naar je broekzak gaat en daarna opzij, dat er iets lekkers in die hand zit. Zo lang ze niet écht heel verschrikkelijk op hol zijn (want dan is een paard echt blind voor alles) is die hand opzij ook in een vliegende galop voldoende om binnen 10 meter stil te staan met een paard wat z'n neus op je knie legt... Ik zei het al: geen rijtechnische oplossing, maar als noodrem is alles geoorloofd, nietwaar?
Laatst bijgewerkt door mandymonica op 06-12-02 11:32, in het totaal 1 keer bewerkt

UlbeH
Berichten: 416
Geregistreerd: 17-10-02
Woonplaats: Capelle a/d IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-02 11:32

Laat mij er maar even op rijden buiten.

Quo Vadis?

mandymonica

Berichten: 726
Geregistreerd: 31-05-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-02 11:35

Phoe, dat klinkt als een arrogante reactie! En als jij geen probleem zou hebben, dan betekent dat nog niet dat Kheops geen probleem meer heeft... Ze vraagt om hulp, niet of iemand haar wil laten zien hoe het wel moet!

Leef je dromen, droom niet je leven... en sinds ik me dat ben gaan realiseren heb ik mijn wereldpony!
En sinds kort ook nog mijn eigen bedrijf :D
Hulp nodig bij ziekteverzuim?

kenomaxbe

Berichten: 380
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: melle belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-02 17:59

Probeer eens een stootteugel (met verbindingsstukje tussen de bitringen tussen de benen naar de sangel) dan blijft het hoofd laag, laag hoofd is rustig paard (dit is wetenschappelijk : er komt een bepaalde stof vrij in de hersenen die het paard kalmeert). En een paard met een laag hoofd laat zich makkelijker rijden.
Probeer een rustige partner te zoeken (eentje is voldoende) om samen mee op wandeling te gaan. Veel stappen en draven, vanals ie er vandoor probeert te gaan, ga je weer in stap.
Succes !

more with less

Faustie

Berichten: 733
Geregistreerd: 24-06-02
Woonplaats: Sint-Antonius Zoersel (Antwerpen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 12:25

kenomaxbe schreef:
Veel stappen en draven, vanals ie er vandoor probeert te gaan, ga je weer in stap.


Of geef je juist benen om hem in galop te zetten. Het is een omgekeerde theorie , weet ik , maar het helpt echt bij mij!! Als je dat doet, ben dan zeker dat je je paard kan terugnemen (rijd dus met een stootteugel ofzo , maar ga nooit zonder hulpteugel naar buiten als je niet zeker bent!!).
Als je hem niet meer kan stoppen , ipv trekken , loslaten. Je bouwt dus een druk op en laat dan ineens alles los. Sommige paarden zijn even in de war en daar kan jij gebruik van maken!
Succes iig!!

Tomorrow I was nothing, yesterday I'll be.

Faniek

Berichten: 15902
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-02 17:39

Bedankt voor de reacties en sorry dat ik een tijdje niet heb gekeken. Ik heb veel geprobeert, maar hij gooit gewoon zijn hoofd omhoog zelfs in stap kan ik hem nu niet meer houden :S en de slof helpt nou ook niet echt het maakt hem niet uit hoe diep hij loopt :S

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.com

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 17:59

Hij heeft geen respect voor je hand, je kunt eens een wat strenger bitje proberen...eventueel met korte schaartjes. En eventueel hardhandig terugnemen. Als dat een paar keer goed lukt, hoef je daarna niet meer zo hardhandig te doen Haha!

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

yoda

Berichten: 603
Geregistreerd: 10-12-02
Woonplaats: philippine

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-02 08:46

ik had vroeger een verzorg fjord en die ging er ook vaak van door het gene ik dan altijd gedaan heb is wanneer ze weg schoot haar zo snel om draaide op een kleine volte ze zo verwonderd stond te kijken van wat krijgen we nou' ze al vergeten was wat ze nu eigenlijk mee bezig was (weg rennen dus) dat ben ik blijven doen als ze er weer eens vandoor ging en dat heeft bij haar goed geholpen! veel succes met proberen hoop dat je er uit komt!
gr. yoda

Jonah baby boy 10-08-2007 :+:
Faith baby girl 12-02-2009 :+:

Faniek

Berichten: 15902
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-12-02 17:19

HEt probleem is dat ik nergens een plek weet waar je in galop kunt en ook nog eens een volte kunt rijden ik rij meestal op een zandpad met sloten erom heen, misschien moet ik idd een scherper bitje proberen

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.com

Liesje_1
Berichten: 666
Geregistreerd: 18-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-02 17:29

Is hij ook gespannen bij het naar buitengaan waardoor dat hij zo sterk wordt ? Anders is misschien een D-trens met rolletjes iets voor jou en een martingaal.
Idalia was ook altijd best wel fel met naar buiten gaan , maar ik heb nu ook een rolletjesbit en dan is ze veel ontspannender en speelt ze meer met het bit,.. en door de rolletjes kan ze het niet vastpakken waardoor je er nog controle over kan houden.
Ook heb ik een martingaal zodat ze niet haar hoofd in de lucht kan steken en kan gaan racen met mij.

Hoop dat je er wat aan hebt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 bezoekers