Te diep

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ricoh

Berichten: 1086
Geregistreerd: 02-01-02

Te diep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-02 17:25

Mijn paard gaat tijdens het rijdenm heel erg duiken met zn hoofd. Volgens mn instructeur moet ik ophouding omhoog maken, dus zn hoofd optillen als et ware. Nou lijkt mij dit niet echt de juiste manier en van de eigenaresse van mn paardje, die dus ook instructrice is, moet ik het gewoon op mn been doen. Dus veel overgangen rijden en veel schakelen in tempo. Dit lukt nu wel aardig en op het einde loopt ie dan ook wel beter.

Nou wil ik dus altijd met het losrijden het paard diep instellen, veel stelling dus veel voltes. Probleem: daarna bijna niet omhoog te krijgen. Hij doet dus ook hoe arder je gaat, hoe dieper en op de volte zakt ie ook heel erg erin. Hij is op zich wel redelijk aan mn been, maar gaat hier alleen voorwaarts op, komnt nauwelijks omhoog.

Iemand tips?


joycje

Berichten: 907
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-02 18:27

zoals ik het lees hier gaat je paard gewoon hangen.... en komt ie daardoor te diep.
je kan dit idd oplossen met je been. en als je merkt dat je paard echt zwaar op de hand wordt je binnenhand naar voren steken. zodat ie leert op eigen benen te lopen. en dan richt ie vanzelf wat meer op!.

veel succes.
joyce

kijk op www.pensionstaldevink.nl... je zult de baas maar zijn Knipoog

Galaxy
Berichten: 3
Geregistreerd: 01-12-02
Woonplaats: Maastricht

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-02 19:14

Ik heb ook een tijdje een paard gereden dat te diep ging lopen en ik moest van mijn instructuur ook af en toe een ophouding omhoog maken als hij ging hangen, maar dus alleen als ik hem echt niet alleen met het been omhoog kreeg. Dit werkte prima, na een aantal keren wist hij precies waar hij aan toe was.
Succes ermee.

ricoh

Berichten: 1086
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-02 20:12

Het is een beetje moeilijk om uit te leggen, zal dus wel een vaag verhaal worden, maar hij doet zn hoofd dus heel diep en steekt zn neus er niet meer uit, zodat ik dus helemaal nix meer in mn hand heb. Als ik weer contact zoek gaat ie nog dieper en ik moet hem dus met mn been naar mn hand toerijden, maar hoe meer been, hoe dieper meneertje gaat.

Galaxy
Berichten: 3
Geregistreerd: 01-12-02
Woonplaats: Maastricht

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-02 20:16

Als ik t zo lees, zou ik een combinatie van been en ophoudingen omhoog een proberen. Het lijkt net of je paard de hulpen niet helemaal begrijpt. Door die ophouding omhoog moet duidelijk worden dat hij hoger moet komen en als je dit doet in combinatie met je been, kun je als hij het snapt proberen of hij ook reageert alleen op je been. Veel succes!

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-02 20:58

Ik weet niet of hij achter het bit komt of gewoon gaat hangen, maar in beide gevallen is hij achter het been, maak hem achter actief en maak hem goed aan het been, grote kans dat het dan een stuk beter gaat!

ricoh

Berichten: 1086
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-02 21:07

Steef schreef:
Ik weet niet of hij achter het bit komt of gewoon gaat hangen, maar in beide gevallen is hij achter het been, maak hem achter actief en maak hem goed aan het been, grote kans dat het dan een stuk beter gaat!


Ja wist ff niet meer hoe dat heette Schijnheilig maar hij loopt idd achter het bit. Vroeger hing die wel op mn hand, toen is dat goed gekomen, maar door al die vage oefeningen van onze instructeur heb ik het idee dat ie steeds verder achter het bit gaat lopen. Dan heb iik weer les van de eigenaresse van het paard(instructrice) die steeds weer opnieuw moet beginnen met hem een beetje aan het lopen te krijgen. Maar het moeilijke hiervan vind ik dus dat ik helemaal nix in mn handen heb omdat ie zover achter het bit komt en eigenlijk ook niet echt om hoog komt als ik met been kom, maar alleen maar voorwaarts gaat.

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 21:14

Ik heb dat opgelost door een week of twee in een heel hoog tempo te rijden, daarna het van voren en met mijn zit weer tegen te houden in combinatie met overgangen en tempowisselingen, we zijn nu twee maanden verder en moet zeggen gaat errug goed, ga nu weer de berg op inplaats van de berg af. Op het moment dat ze nu weer te diep wil gaan, ga ik gelijk pasje sneller en komt ze weer omhoog.

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 00:08

de fries waar ik op rijd heeft ook een tijd veel te diep gelopen en ook zonder aanleuning vooral als hij wat moe werd of als ik op de volte zat. Wat bij mij erg geholpen heeft is om hem met een vrij lange teugel los te rijden en proberen hem zo naar beneden te krijgen totdat hij de aanleuning opzoekt pak hem dan langzaam een beetje op totdat hij netjes aan de teugel loopt gaat hij weer te diep geef hem dan die teugel weer en laat hem zelf weer de aanleuning opzoeken. Dit kun je ook doen in de draf en eventueel in de galop als hij het dan ook doet. Vergeet vooral niet om dan ook je been er goed aan te houden.

bij mij heeft dit erg geholpen.
succes

amagun
Berichten: 3061
Geregistreerd: 26-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 10:03

maar 1 remedie tegen dit soort ongein, van ACHTER naar VOREN rijden......

Gijsenkim heeft gelijk schakelen schakelen schakelen tot je er helemaal ziek van word....

ricoh

Berichten: 1086
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-02 21:29

Thnx, we gaan ons best doen Knipoog

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 22:16

En als hij gaat hangen, ineens ruimte geven aan de voorkant. Grote kans dat je paard op zijn bek gaat, maar dan laat hij het ook wel. Klinkt hard, maar is effectief. Uiteraard wel doen op een zachte ondergrond.

En anders ga ik met Wouter mee...schakelen, schakelen, schakelen tot JIJ er bij neervalt *LOL*

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 23:33

Xono, het schakelen heeft als doel te voorkomen dat je paard gaat hangen. Een paard dat op de hand hangt, heeft daar ook gelegenheid voor gekregen om dat op te bouwen. Ik begrijp je gedachtegang wel hoor, maar het is niet zo paardvriendelijk, het is verstandiger om te proberen om met schakelwerk je paard weer aan je been te krijgen.

ricoh

Berichten: 1086
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-02 11:45

Mn paard hangt niet, maar komt achter het bit zodat je helemaal nix meer in je handen hebt.

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-02 11:47

dan is hij dus niet aan je been, en moet je eerst dat probleem oplossen.

Lusitano

Berichten: 2852
Geregistreerd: 13-09-02
Woonplaats: Wormerveer

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-02 12:48

Ik denk dat het verstandiger is om er echt even iemand bij te halen die je 'live' kan helpen. Het is heel moeilijk om er zo een commentaar op te geven waar je ook iets aan hebt in je training.
ik zou niet meteen de teugels op pakken als hij de druk zo ontduikt. Rij hem eerst aan een los teugeltje lekker voorwaarts. Als je hem oppakt moet je er wel op letten dat je hem in je handen drijft en niet terugtrekt of zelf de druk pakt, die druk moet hij aangeven.

Ein Pferd auszubilden bedeutet nicht nur,dass man es zum Gehorsam erzieht,wie viele es meinen. Genauso wichtig ist es,dass das Pferd mit Freude macht,was man von ihm verlangt. (Nuno Oliveira)

www.landschapsstal.nl www.caballos-andaluces.com

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-02 18:29

Naar mijn mening is dit paard niet voldoende aan je been en gelukkig schrijven meer Bokkers dat.
Zo zie je ook maar weer het verschil in instructie. En hoe weet jij nou wie een goede instructeur is en je ook op langere termijn verder kan helpen? Moeilijk!
Maar iedereen roept dat je een paard van achter naar voor naar de hand toe rijdt Dus leg dat eens voor bij je instructeur.

kenomaxbe

Berichten: 380
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: melle belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-02 19:31

Onder duiken begrijp ik dat hij plots naar beneden gaat en de teugels uit je handen snokt : hier zou ik inderdaad op reageren met een flinke ophouding, maar een ophouding is niet alleen hand maar tegelijk en even hard been en goed achteruit zitten dat het paard je niet uit het zadel kan trekken.
Een tweede probleem is dat het paard wel voorwaarts- neerwaarts gaat maar daarna niet opgericht wil lopen, nou dat hebben wel meerdere paarden. Het vw-nw is minder vermoeiend voor het paard. Om het paard meer opgericht te rijden, teugel wat korten nemen, handen goed vooruit, veel halve ophoudingen (halve parades), hier ook weer goed diep in het zadel zitten (je niet voorover laten trekken) en vlot voorwaarts rijden.
Succes !

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 10:36

kenomaxbe schreef:
Onder duiken begrijp ik dat hij plots naar beneden gaat en de teugels uit je handen snokt!


Even opmerking: al eerder werd aangegeven dat het paard achter het bit loopt, en dat ze dus 'weinig in handen heeft'.
Het paard hangt dus niet maar is volgens sommigen hier ook niet goed voor het been. Dit denk ik ook.
Van achter naar voren rijden, is iets wat onze instructrice bij zoiets altijd zegt. Veel overgangen maken, veel schakelen, tot je er gek van wordt.
En terugrijden op je zit. Lachen

Verder weet ik niet of je ook wel eens longeert, met bijzet, en doet je paard het dan ook? Of wat anders?
Ik zou zelf ook wel graag willen weten hoe je met zo'n probleem het beste kan longeren? Iemand? Haha!

Veel succes! Lachen

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 10:38

dit probleem is moeilijker op te lossen dan een sterrekijker.

kenomaxbe

Berichten: 380
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: melle belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 10:43

[quote="Dorine"

Even opmerking: al eerder werd aangegeven dat het paard achter het bit loopt, en dat ze dus 'weinig in handen heeft'.

Oeps, had ik blijkbaar over gelezen. Het paard zit dus duidelijk achter de teugel. Gevaarlijk probleem, want een paard dat achter de teugel zit ontrekt zich volledig aan de hulpen en kan zo gaan lopen met jou zonder dat je er iets aan te zeggen hebt. Nu de meeste paarden die achter de teuel zitten zullen dat niet doen want meestal gebruiken ze dit "truukje" om juist niet te moeten lopen, werken (komen ook nit over de rug, maken de rug hol) ! Dus inderdaad, goed voorwaarts rijden, van achteren naar voren, tegen het bit rijden. Zo een paard mag zelfs wat gaan "leunen" in het begin. Wees blij als hij dat wil doen. Wanneer hij goed en standvastig op de hand leunt, kan je beginnen werken aan het verfijnen van de aanleuning.

Garfield
Berichten: 532
Geregistreerd: 27-11-02
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 11:42

Je kan het proberen met jouw benen op te lossen, maar zoals jij ook omschrijft gaat hij alleen maar voorwaarts op jouw been. Het paard loopt dus op zichzelf. Je moet een paard eigenlijk op jouw zit rijden, maak je zwaar en ga diep zitten in het zadel. Komt hij daar niet op terug, dan maak je een ophouding met jouw buiten hand, eis daarop wel een reactie, niet een kleine maar een grote. Hij zal zo gaan leren wat jij bedoelt, tenminste als jij consequent bent.

Op het moment dat jij zwaar gaat zitten en jij legt jouw been aan, dan moet hij weten dat hij achter actiever moet worden, onder moet gaan treden, maar dat hij wel onder jou moet blijven. Wat er dan gebeurt is dat hij sneller van achteren wordt, gaat zakken en van voren omhoog gaat komen. Toch proberen paarden dat te omzeilen.

Dat omhoog brengen van zijn hoofd met de teugels, door tikjes te geven in de mond door het omhoog brengen van jouw hand (snelle tikjes), kan wel gebruikt worden. Op het moment dat hij daar is geef jij jouw handen weer voor. Dat is dus gewoon het paard leren wat jij wil, wat jouw bedoeling is. Hier is beloning ook heel erg belangrijk.

Op het moment dat jij maar blijft drijven en hij blijft duiken, zal het niets beter worden. Probeer eerst hem/haar te leren op jou zit te reageren. Rijd voorwaarts en rijdt terug met jouw zit, op het moment dat hij daar gaat reageren, ontspant en mooi de bovenlijn loslaat, begin dan aan het onderbrengen van de achterhand. Een paard wat nl. op de kop loopt, loopt in de krul en zal zich in de bovenlijn en in de kaak dus nog niet losgeven. Wij zeggen altijd: "van voor in de krul, van achteren een nul".

Ik hoop dat jij hier iets aan hebt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Domino85 en 6 bezoekers