Zeer lastig paard. UPDATE!!

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

 
 
Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Zeer lastig paard. UPDATE!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-11-02 02:40

Voor de geinteresseerde, ik ben gister dus met Mister etterbak naar de trainer geweest. Hij gedroeg zich keurig op de trailer. Ik had ook nog een merrie mee die ik verkocht had en moest afleveren en ik heb ze de hele weg niet gehoord. Daar aangekomen heb ik hem eerst een dik half uur gelongeerd en kwam ik er ook weer achter waarom ik nog steeds niet opgegeven heb met dit paard. Hij heeft echt 3 super Kwijl gangen! Daarna even laten grazen en vervolgens nog een kwartiertje gelongeerd in de bijzets. Ging allemaal prima. Dus tijd voor de trainer om er op te gaan. Dit was overigens een andere trainer dan die er oorspronkelijk op zou gaan, maar ook een die overal opstapt (meneer cowboy kwam niet opdagen ). Ze had een bodyprotector aan en een valhem en na tig keer gevraagd te hebben aan mij wat ze nou precies van hem kon verwachten is ze er op gestapt. Opstappen ging prima (nooit problemen mee, hij staat keurig stil, wacht bij wijze van spreken totdat je je "gordel" omhebt voordat ie de lucht ingaat Haha! ) Ze legt haar been aan en jahoor daar ging ie. Steigeren en bokken op de plaats. Ze wist niet hoe snel ze er weer vanaf moest springen haha!

Dus je raadt het mischien wel, ik ben er zelf maar opgestapt. Eerst helemaal ingepakt in bodyprotector en valhem, schietgebedje en huppakee erop. Iedere keer als ie begon te protesteren tegen mijn been kreeg ie een poeier van de trainer met de zweep. Uiteindelijk gaf ie op en heb ik 10 minuten heerlijk op hem kunnen rijden. Hij zit zo geweldig zweeft gewoon door die baan Lovers

Uiteraard ben ik er nog lang niet met hem, maar deze trainer komt me in ieder geval 1 keer per week helpen. Oja, meneer de cowboy kwam na 3 uur toen wij al klaar waren eindelijk aanzetten. Heb wel nog zijn visitekaartje gekregen maar ik denk dat we met zo iemand ook niet verder komen. Dus eerst zelf maar weer proberen met die andere trainerIk heb een paard op stal dat echt ontzettend moeilijk te rijden is. Na een jaar is ie goed zadelmak en min of meer op B niveau als ik hem aan het lopen krijg. Het probleem is, dat ie zo ontzettend ondeugend is. Echt een lastpak niet te kort. Hij is superlenig en in zijn joligheid kan ie enorm hoog bokken en steigeren. Ik heb een jaar lang engelen geduld met hem gehad, maar inmiddels is ie 4,5 jaar oud en heeft nog steeds 0,0 gepresteerd. Het is echt een heel getalenteerd paard en ik zou hem graag uitbrengen op wedstrijden, maar hij is gewoon absoluut niet veilig te rijden.

Even een greep uit zijn trukendoos:
-zijn kont naar binnen gooien in draf
-in een keer stoppen en je een knauw in je tenen geven
-de teugel grijpen met z'n tanden en niet loslaten
-staken en bij iedere poging die jij onderneemt hem voorwaarts te krijgen een bok teruggeven, maar niet van de plek komen
-steigeren (hij kan zelfs met z'n hoofd tussen z'n voorbenen steigeren)
-lichtelijk onbestuurbaar zijn, hij wordt dan heel licht in de aanleuning (achter het bit dus) en dan heb je compleet geen controle meer. In een poging om hem zijn neus eruit te rijden gaat ie weer protesteren tegen je been.

Springen kan ie geweldig maar dan vlieg je helemaal bokken door de hele bak. Hij heeft een supergalop en springt luchtkastelen maar helaas moet het altijd gepaard gaan met series knetterbokken.

Helaas wordt ie ook steeds sterker, waardoor ie zijn krachten nog eens even extra tegen me gaat gebruiken Frusty

En nu het fraaie; het is absoluut geen gemeen paard. Ik heb er behalve het rijden een goede band mee en voor de rest is ie ook heel makkelijk in de omgang. Ik heb ook niet het idee dat ie me er doelgericht af wil gooien. Het is nu wel tot een punt gekomen dat ik er niet meer op stap want er gaat natuurlijk een moment komen wanneer ie wel van me wint en dan is het einde natuurlijk helemaal zoek.

Ik denk dat als dit geklooi er eenmaal uit is, het echt een superpaard gaat worden. Maar gaat dit geklooi er ooit uit? Want ik begin me toch wel zorgen te maken aangezien ie nu al 4,5 is....Op een gegeven moment moet dat gepuber er toch uit gaan?

Ik heb gezocht naar een trainer die me wou helpen met dit paard, maar die bedankten er allemaal voor.
Uiteindelijk een cowboy gevonden. Die kwam aanzetten met een bronc saddle en een touwtje om z'n harses tussen z'n benen te binden. Bedoeling was dat ik (ja IK ja, hallo wie is hier de trainer? ik ben nog niet levensmoe!) er dan op moest en hij zou wel even de bokken eruit meppen. Daar heb ik voor bedankt want die vent heeft geen idee hoe lenig dit paard is hoe enorm ik op deze manier gratis vliegles en een gebroken nek ga krijgen.

Maar nu uiteindelijk via via twee trainers gevonden die gespecialiseerd zijn in het rijden van de "extreme" gevallen. Eigenlijk zijn het ook cowboys Haha! maar zij gaan er zelf op. en dat vind ik persoonlijk een veeeel beter plan Vork Bedoeling is dat de gebok nou maar eens over moet zijn en m'n paard flink aan het werk wordt gezet. Ik benieuwd. Volgende week gaat m'n paard erheen.

Maar waar ik naar benieuwd ben, heeft iemand wel eens zo'n extreem geval meegemaakt? En zo ja, hoe hebben jullie het opgelost? Gaf het paard uiteindelijk op of zijn sommige paarden gewoon niet geschikt om op te rijden vanwege dit soort gedrag?

Nog even er bij vermelden, lichamelijk mankeert dit paard niets. Hij is zo gezond als een vis. Hij loopt 24/7 buiten en wordt voor het rijden ook altijd gelongeert.
Laatst bijgewerkt door Pril op 18-11-02 18:08, in het totaal 1 keer bewerkt


joycje

Berichten: 907
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 11:14

ik heb ook wel zo'n paard meegemaakt. gelukkig was ie niet van mij!.
dat paardje was een lespaard op de manege waar ik lesgaf. en hij werd gebruikt voor beginners. hij kon heel lief zijn. en opeens haalde hij de gekheid in z'n kop en ging hij al bokkend met de beginner op zijn rug door de bak! echt levensgevaarlijk!. uiteindelijk heb ik de eigenaar maar verteld dat hij niet meer als lespaard ingezet moest worden. want het was gewoon super gevaarlijk
zonde dat het met jou paard ook zo ver is gekomen. heeft hij het altijd al gehad? of is hij er langzaamaan mee begonnen?
ik hoop in ieder geval dat de cowboys het voor mekaar krijgen. ! Lachen

veel succes groetjes joyce

kijk op www.pensionstaldevink.nl... je zult de baas maar zijn Knipoog

Merel Blom

Berichten: 1317
Geregistreerd: 21-05-01

Re: Zeer lastig paard.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 13:09

Pril schreef:
Even een greep uit zijn trukendoos:
-zijn kont naar binnen gooien in draf
-in een keer stoppen en je een knauw in je tenen geven
-de teugel grijpen met z'n tanden en niet loslaten
-staken en bij iedere poging die jij onderneemt hem voorwaarts te krijgen een bok teruggeven, maar niet van de plek komen
-steigeren (hij kan zelfs met z'n hoofd tussen z'n voorbenen steigeren)
-lichtelijk onbestuurbaar zijn, hij wordt dan heel licht in de aanleuning (achter het bit dus) en dan heb je compleet geen controle meer. In een poging om hem zijn neus eruit te rijden gaat ie weer protesteren tegen je been.


Hmm, deze dingen eens op een rijtje zetten:
Kont naar binnen is gewoon een rijtechnisch probleem, dus dat moet je met rijden oplossen en niet te druk over maken dat hij dit doet, doet eider paard wel eenz.
Het stoppen en bijten is heel erg slecht, ik zou zeggen: te eerste zorgen dat ie niet kan stoppen, dus zweep meenemen en als ie wil stoppen, gewoon slaan, ( klinkt heel hard, maar is maar een paar keer nodig) en als het er wel van komt, slaan met je zweep als ie bijt. Lijkt me logisch.
Het teugel grijpen: als hij dat doet, moet je zijn hoofd naar buiten draaien, en weer terug, dan moet hij het bit wel loslaten. Let wel: niet zagen, gewoon contrastelling vragen en daarna weer stelling vragen.
Voor het staken is ook maar 1 oplossing: stevig gaan zitten, en dan doorslaan,( als je goed kan rijden dan he, zorgen dat je ern iet meteen naast gaat liggen), totdat hij nie tmeer bokt en weer loopt. Als je hem tijdens het rijden een keer een tik geeft en hij bokt naar de zweep, dan moet je doorslaan totdat hij wel reageerd op de zweep, maar niet meer bokt, want dat mag niet, dat is het begin van het verzet.
Voor het steigeren: knappe helm opzetten, en dan een alert iemand met een longeerzweep in de baan zetten, Wanneer je paard stil gaat staan om te steigeren, hem zo'n loeiharde klap geven dat ie schrikt en weer naar voren gaat.
Wannneer hij licht in de aanleuning wordt heb je een probleem, dit is ook heel slecht. Wat te doen? naar voren rijden en weer terug, eindeloos lang, totdat hij het bit weer aanpakt, maar dit dus naar voren oplossen.

Oftewel: alles naar voren oplossen!
Ow ja, voor ik commentaar krijg over het gebruik van de zweep: als je je paard later weer goed aan het lopen hebt, heb je geen zweep meer nodig, Het spijt me zeer, maar verongelukken met een paard is ook niet alles. Dus nu hem echt ontzettend op zijn donder geven resulteerd wel later op een leuker paard.

Het boken van het springen is puur dat hij kennelijk niet goed los in zijn lichaam is, ik zou dus eerts eens al je rijtechnische problemen oplossen, en dan pas springen...

Haha!

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-11-02 17:23

Bedankt voor je reactie, Merel! Dat kont naar binnen gooien is meer een soort protest actie van hem. Hij het is eigenlijk wanneer je alles gehad hebt gooit ie zijn kont in de strijd. Hij doet het ook echt heel overdreven, loopt zelfs bijna in een u vorm. Ik wou dat ik het rijtechnisch kon oplossen, maar als ik hem recht probeer te stellen komt ie wel weer met wat anders aanzetten zoals staken, bokken etc.

De reden dat ik afentoe met hem sprong was om hem wat afwisseling te geven. Je moet je er weinig bij voorstellen, het zijn gewoon wat kruisjes en lage stijltjes en vaak een combinatie. Het voordeel is dat ie springen leuk vind en dus ook voorwaarts blijft. Eigenlijk is ie als je met hem springt beter te rijden. Alleen dan krijg je dat gigantische gebok er weer tussendoor. Hij briest er wel bij, heeft zijn oortjes naar voren etc. Hij wil echt springen. Maar de laatste tijd heb ik er niet meer mee gesprongen omdat, wat jij al zei, het niet echt verstandig is als ie rijtechnisch nog niet voor elkaar is. Buitenritten vind ie leuk, maar het is natuurlijk niet echt veiilig om met een lichtelijk onbestuurbaar paard op buitenrit te gaan.

Anyway, ik ben er wel uit dat ik dit probleem niet kan oplossen. En wat jij zei, met dat meppen met de zweep wanneer ie staakt, steigert etc. ben ik ook met je eens. Alleen, om eerlijk toe te geven, ben ik bang om dat te doen want bij iedere mep krijg je een nog hardere bok terug. Dus het gaat in het begin echt even een spelletje worden wie het eerst opgeeft. En ik ben bang dat ik dat ga worden want hij bokt loeihoog. Hij kan ook opspringen op de plaats en dan een 180 graden draai doen. Hmm mischien dat een circus hem wil hebben.. *LOL*

Ik houd jullie wel op de hoogte hhoe het gaat als ie volgende week naar die trainers gaat. (Als je jullie daar tenminste geinteresseerd in zijn, ik zal de digi cam wel menemen voor het vastleggen van de ongetwijfeld spectaculaire acties die we gaan krijgen Tong uitsteken )

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 17:38

Heb je daar in Texas een abbo op lastige paarden? Knipoog Kun je em niet naar die Linet brengen die Leroy ook had gereden, hoe is het eigenlijk met die bok?

Volgens mij moet je hem keihard aanpakken, maar dat had je zelf al door denk ik.

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-11-02 18:21

Steef schreef:
Heb je daar in Texas een abbo op lastige paarden? Knipoog Kun je em niet naar die Linet brengen die Leroy ook had gereden, hoe is het eigenlijk met die bok?

Volgens mij moet je hem keihard aanpakken, maar dat had je zelf al door denk ik.


Haha, Steef, ik heb idd een abbo op etterbakken Haha! LaNet stapt voor geen goud op deze. Nou ja, ik heb haar er een keertje opgekregen maar toen moest ik hem vasthouden. Ze rijdt nog steeds mijn andere paard en die is ook nog zo etterbakkig als altijd. Ze heeft er overigens wel laatst een B wedstrijd mee gewonnen, haha way to go met een Z knol Pling Nee hoor, ik vind dat ze het goed doet met hem, ze is er nog niet afgedondert maar het heeft niet veel gescheelt afentoe. Maar ik rijd ook nog een aantal hele lieve paarden hoor. Maar deze twee..... Boos! Vork Extreme duivel Frusty

Dit was overigens het paard dat ik jouw wel eens had willen laten rijden Haha!

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 18:42

Ik zie in de hele lijn, maar 1 oorzaak! en de dingen die hij doet voortvloeien allemaal uit die ene oorzaak.

Hij is niet in de vooruit, niet aan een been, en niet naar de hand toe.Keihard aanpakken, en hem iedere keer als ie ook maar een heel klein beetje niet op been reageert, flinke klappen geven.

Als je het durft!, want ik kan me voorstellen dat je dat liever niet doet. Maar pb me maar, ik ken nog wel iemand die heel fijn kan rijden, en die dat er wel uit krijgt.

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 20:06

Pipo, gaat die persoon ook naar Texas toe? Haha!

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 20:08

Lielle schreef:
Pipo, gaat die persoon ook naar Texas toe? Haha!


Texas? Uhh, oliebol, dat had ik niet door Haha! Nee ik ben bang van niet, maar in Holland ken ik meerdere die dat paard zo weer voor elkaar hebben, maar goed daar heb je niets aan Haha!

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 22:30

Ik ga met pipo mee, echt aanpakken die hap!
En volgens mij ben jij niet zo bang aangelegd dus moet het zeker wel lukken!

Inzicht zonder handeling brengt geen verandering
*zucht*waarom begin ik steeds te laat om tentamens te leren...

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 23:21

Klein vraagje: Is het paard een hengst? En als het een hengst is, moet hij een hengst blijven? Misschien dat hij na castratie (of chemische castratie) wel beter gaat reageren? En wat rustiger wordt?

Je suis Charlie.

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-02 01:17

Hmmm, herkenbaar, gelukkig niet helemaal (steigeren en bijten in mijn voeten niet), maar de mijne is dus ook zo'n etter onder het zadel,.....

Iedere keer wanneer ik haar rijd, heb ik minimaal 1 bok te pakken. Rox bokt ook nogal hoog, ze is ook vliegensvlug met haar kont/achterbenen. Ook kan ze verschrikkelijk goed buigen met die achterkant, links en rechts wanneer er iets niet naar haar zin is. Zij doet het vooral bij de uitgang.

Wat is bij haar nu het probleem? Ze is dus door haar vorige eigenaren heel erg terughoudend gereden en ze heeft waarschijnlijk haar zin gekregen wanneer ze moeilijk begon te doen (moelijk= bokken/licht steigeren/kont scheef/staken). Ik ben nu druk bezig om haar te leren voorwaarts te lopen en op goed op mn been te reageren (en op mn zweep, want daar bokt ze nog het meeste op).

Rox is ook 4,5 jaar en je kunt het er echt wel uit krijgen. Wanneer je er zelf niet doorheen kunt breken, ga geen risico's lopen en probeer iemand te vinden die het wel lukt. Dit is puur verzet, vooral omdat het niets medisch is zeg je. Voorwaarts en respect/reactie op je benen zijn de sleutelwoorden, maat dat is makkelijker gezegd dan gedaan!! Veel succes!!

P.S. Is het het paard uit je profiel (foto's)??

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-02 03:42

Jullie bevestigen dus idd het hoofdprobleem. Hij is niet voor mijn been en accepteert het ook niet. Echt bang uitgevallen ben ik niet, een paard moet echt wel met wat meer aanzetten wil ik er niet meer op gaan. Dat is dit paard dus gelukt Boos!

De reden dat ik er even niet meer opstap is omdat ik verwacht dat ie op deze manier eerdaags van me gaat winnen. Ik had nl. steeds minder controle onder het zadel en ik ging hem steeds voorzichtiger rijden. Als je de confrontatie aangaat met dit paard moet je zeker maken dat je wint want anders is het einde helemaal zoek. Maar goed, ik ben blij dat ik nu eindelijk iemand heb gevonden die hem voor me wil rijden. Zal wat worden volgende week Lips are sealed

Maitu
Berichten: 609
Geregistreerd: 28-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-02 11:51

Ik heb ook ooit zo'n paard gehad; en ja dit soort problemen komen voort uit het niet aan het been zijn. Echter sommige paarden zijn gewoon aartslui, of laks.....dit soort paarden zijn inventiever in het bedenken van trucjes om onder het werk uit te komen.....zij zullen dus altijd nieuwe dingen blijven bedenken. Straf krijgen vinden ze helemaal niet zo'n punt. En echt aan het been krijgen is dan erg moeilijk. Die van mij had een wel heel erg gevaarlijk kunstje uitgevonden; meneer bokte geweldig bij het opstappen, precies op het moment dat je je been boven z'n rug had......bijna onmogelijk om te blijven zitten. (ik heb nog steeds een opstapptrauma)Als je eenmaal eraf was gebokt kon je daarna gewoon opstappen en was er geen vuiltje aan de lucht...(vroeger had hij ook dezelfde kuren als jouw paard, deze heb ik er allemaal uit gekregen). Dit laatste geintje heeft echter niemand hem af kunnen leren...ik heb er verschillende waaghalzen bij gehad. Zelfs een soort van fluisteraar; deze man kon hem uitzitten, als Mephisto echter uitgebokt was en hij een been wilde geven begon hij echter weer met een bokaanval, na zeven bok-been aanvallen is deze man afgestapt om een zweep te pakken om hem flink wat klappen te geven. En je raad het al, de man stapt op en er was niks meer aan de hand. Ik heb dat beest twee jaar gereden, ben er bijna elke dag afgevallen, en dan is het natuurlijk wachten op een echt ongeluk.......ik heb hem dus voor bijna niks weggedaan terwijl het echt een super goed springpaard was, ik wil echter nog langer leven. Bij het aankopen van een paard kijk ik tegenwoordig altijd hoe zo'n beest op bijvoorbeeld een zweep reageert, voor mij geen lamme tak meer

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-02 17:01

het paard klinkt precies als Quentin!
die heeft precies dezelfde trucjes! maar nu zijn de meeste trucjes er uit(met wat 'geweld') en is alleen af en toe het steigeren nog een probleem(laat zich soms ook omvallen) maar dat is met een paar keer heel hard aanpakken ook weer voor een bepaalde tijd eruit! soms komt het ineens weer terug, maar ik denk dat hard aanpakken en heel consequent zijn de enige oplossing is.en hem 'voor' zijn, dus voel je aankomen dat ie iets gaat doen, dan alleen maar heel brutaal voorwaarts rijden!

of hem tijdelijk laten rijden door iemand die zo'n paard als uitdaging ziet, en dan daarna zelf gaan rijden met begeleiding van die persoon!

succes!

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

StalDoorstap

Berichten: 6635
Geregistreerd: 19-04-02
Woonplaats: Zundert

Zelfde probleem!

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-02 22:07

Mijn paard staakt, maar alleen in de bak.
Buiten (in het bos) heb ik op een of andere manier meer lef, omdat hij dan makkelijker voorwaarts is.
Zit met hetzelfde probleem, durf hem niet erdoor heen te slaan........ Huilen

Deken? Zadel? Paard? Pony?

http://www.staldoorstap.com

Anne_GTI

Berichten: 16792
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 23:15

Heb je wel eens gehoord van het zgn. boktouwtje? Is een supermethode. Je paard heeft het nl. zelf in de hand en het werkt op het moment dat het nodig is. (als hij wil gaan bokken) Is simpel aan te leggen en werkt goed bij doorgewinterde bokkers. Het gaat alsvolgt: Neem een (nylon)touwtje van ca. 0.5 mm dik niet te dun, dat snijdt. Doe dit touwtje in de mond van je paard voor de boventanden richting tandvlees. het touwtje moet tussen bovenlip en tandvlees in zitten. vervolgens aan beide kanten door de bitringen en naar boven door het kopstuk vervolgens touwtje vastmaken aan de ringetjes vooraan je zadel. Het touwtje moet zo lang zijn dat hij wel kan ontspannen maar niet zijn hoofd tussen de voorbenen kan duwen. desnoods op stal ff mee klooien tot je de juiste lengte gevonden hebt. Effect: Op het moment dat je paard wil gaan bokken stoot hij zijn tandvlees. Is geen fijn gevoel... Jij doet echter niets anders dan anders dus hij zal de oorzaak niet bij jou zoeken.

Heb het al bij meerdere paarden gebruikt die echt giga tekeer gingen en doet echt wonderen na twee keer rijden haal ik hem er gewoon af en het bokken was over... Echt.

favoriet tijdverdrijf overdrijven is ook een vak
hoe sloop je een crosshindernis... nou zo dus
Gaat een ruiter naar de kapper; komt ie weer buiten.... Wat denk je.... Pony weg....

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-02 10:34

Annegti, de 'oplossing' die jij aandraagt is geen normale methode en neigt naar dierenmishandeling. Het lijkt mij geen goed advies, voor geen enkel paard. Een rijtechnisch probleem moet met rijden opgelost worden en een karakterprobleem behoeft wel wat handigheid, maar dus niet op deze manier.

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-02 11:25

Volgens mij is dat tandvleestouwtje ooit beschreven door Monty Roberts... ik heb nooit zo goed begrepen waarom hij dat soort dingen toepast...

Les in grondwerk en dubbele lange lijnen:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455137/les- ... nge-lijnen

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-02 00:25

Angetti, dat met dat touwtje, dat heb ik eerder gehoord. Een man die me eerst wou helpen (en wat niet doorging omdat ik dan zelf in het zadel moest), had het ook over die methode. Ik ben er nogal huiverig voor want als het averechts werkt kan een paard hier denk ik flink van in paniek raken. Dus ik wil dit liever niet doen als zijn gedrag ook op een andere manier op te lossen valt.

Elise

Berichten: 1987
Geregistreerd: 05-11-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 10:22

Idd Monty Roberts doet dit ook... een beetje apart is het wel en ik zou het zeker nooit als eerste optie gebruiken.
Je kan het probleem wel benoemen als 'niet voor je been'. Maar eigenlijk accepteert het paard jou niet. Begin vanaf de grond. Misschien lijkt het wel alsof hij op de grond zo lief en aardig is, maar hier hoeft hij niet te 'werken', dus hoeft hij niet te protesteren. Doe eens 'moeilijke' oefeningen vanaf de grond, zijwaarts ed. Roept dat protest op? Zo nee, dan is de oorzaak misschien lichamelijk? En zo ja, los het dan eerst vanaf de grond op (grondwerk)
Begint hij direct als je opstapt? Of na een paar minuten? Anders zou ik het rijden opbouwen, rijdt drie minuten, en STOP dan. beloon! Rijdt voor mijn part 1 week lang telkens 3 minuten. Als je zo geen protest oproept? Het zit nu in zn koppie, het protest wordt voor hem normaal.. dat moet eruit! En met slaan bereik je dat heel misschien wel, maar of dat een goede manier is? Belonen werkt veeel beter en blijft ook langer in zn geheugen. Beloon die hele kleine miezerige dingen die hij wel goed doet, beloon ze met je stem een een vriendelijke aai, telkens weer. Misschien dat de knop zo om gaat.
Succes!

Schitterend paarden-pensioen-oord in Frankrijk: http://www.equinepensions.com/

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-02 19:24

Elise-Je moest eens weten hoe ik hem de hemel in prijs als ie iets braaf doet....want dat is nl. zelden Haha! Op de grond heb ik geen enkel probleem met hem, maar ik moet zeggen, ik voel me bij hem veiliger op de grond dan erop. Hij weet gewoon heel goed dat zodra ik in het zadel zit, ik minder inbreng heb.

astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-02 06:14

Nou ik ben heel benieuwd naar dit vervolg *LOL* . Ik kan je helaas niet helpen, ik heb nooit van die ettertjes gehad. De paarden die ik tot nu toe heb gehad zijn eigenlijk altijd prima te rijden. Max kan wel eens even flink uit de band springen (omhoog springen en meteen een bok erna Haha! ) maar dat is joligheid of een reactie op de dingen die om ons heen gebeuren en daarna is hij weer met zijn aandacht bij mij als het beste jongetje van de klas Lovers . Ook in mijn directe omgeving ken ik niet van die paarden als jij beschrijft. Uit jouw berichtjes maak ik op dat jij al heel wat ervaring hebt met het (in)rijden van paarden ook de niet zo gemakkelijke (de mustang?) dus ik neem aan dat een aantal van de hierboven genoemde reacties (alsof je niet weet waar je mee bezig bent) niet helemaal op zijn plaats zijn, ik denk dat je dat wel degelijk weet. Maar nogmaals, ik ben heel benieuwd naar het vervolg.

Het leven is als een restaurant.... je krijgt wat je besteld hebt
Het leven is als een pijpkaneel...ieder zuigt eraan en krijgt zijn deel

StalDoorstap

Berichten: 6635
Geregistreerd: 19-04-02
Woonplaats: Zundert

Gedeelde smart is halve smart??

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-02 22:25

Pril, ik heb precies hetzelfde probleem!!
Als ik ernaast sta, of hem longeer, doet hij ALLES voor me!
Als ik er een ander op zet, en er achter loop met de zweep, loopt ie.Op het moment dat die gene galopeerd, en ik zeg:kom maar, dan vliegt diegene bijna uit het zadel, want het paard draait gelijk op mij af........

Deken? Zadel? Paard? Pony?

http://www.staldoorstap.com

yankeestar

Berichten: 1756
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: loenhout, belgie net onder breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-02 23:22

Hallo,

Heeft iemand misschien eraan gedacht dat dit paard rugproblemen of beenproblemen kan hebben, dat het pijn kan hebben en hierdoor onder het werk uit wil komen,

Ik heb nl eerder in mijn rijervaring (26 jaar) meegemaakt dat er bepaalde paarden zijn die door dit soort 'kunstjes' onder het werken proberen uit te komen en als het paard dan eens helemaal (maar dan van top tot teen nagekeken wordt, wel eens een serieus probleem kon hebben)
Maar ja, ik kan dit makkelijk zeggen, heb je paard niet gezien, heb ook jaren probleempaarden gereden heel vaak met succes behalve 1 paard, kreeg ik ook eerlijk gezegd gewoon niet voor elkaar, dat paard is toen ook uit de sport gegaan.(jonge candy boy)

Barefoot: http://www.Barefoot-saddles.com
Facebook: Barefoot Saddles

FOTOSHOOTS :
Betaalbare fotoreportage met een eigen tintje
Voor alle soorten shoots, in studio alsook op verplaatsing, feesten en bruiloften
Mens, hond, paard, koe, maakt niet uit.

Kijk op mijn site, zie mijn creatieve stijl en vriendelijke prijzen.

www.fotobeverloo of facebook: Foto Beverloo-stylish photographer


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: debravanesch en 9 bezoekers