hoofd omhoog en trekken?

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

hoofd omhoog en trekken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-02 13:29

Hallo, ik heb ook een probleempje en ik wilde graag wat raad en advies. Ik rij nu ongeveer 2 en halve week op een Lipizzaner merrie, waar al heel lang niks meer mee gedaan is. Zij is zadelmak gemaakt en er is af en toe op gereden. Maar omdat ze soms onbestuurbaar was en zelfs een keer met ruiter en al gewoon door een hek gegaan is durfde niemand er meer op. Nu mijn eigen paardje met dikke buik rust mag houden ben ik met dit paard begonnen. Eerst begonnen met longeren zodat ze aan mij zou wennen en ik moet zeggen ze gaat met sprongen vooruit. Ze luistert prima en begint niet meer gelijk met rennen, maar stapt rustig wanneer ik dat wil. Toen ik dat voor elkaar had, ben ik er pas opgeklommen, en ook dat ging goed. Ze bleef mooi rustig en ik heb gestapt en gedraaft. Gaat prima. Nu het probleem. Ik ben heel rustig met mijn handen, zal een paard nooit storen en dit paard weet zich dan heel handig onder mijn hulpen uit te werken door haar nek ver omhoog uit te strekken en vervolgens dus maar heen te lopen waar zij wil. Aandraven gaat natuurlijk niet, want haar rug werkt op deze manier ook niet mee. Vervolgens ben ik gaan proberen haar met kleine ophoudingen weer wat ontspannender naar beneden te krijgen maar dit werkt helemaal niet. Ze blijft met haar hoofd ver omhoog naar 'de sterren' kijken. Hoe kan ik haar meer ontspannen krijgen wanneer ik op haar rug zit zodat ze netjes haar hoofd op normale wijze voor zich houd? Ze hoeft niet meteen in de krul aan de teugel, begrijp me niet verkeed. Maar ze moet haar nekspieren ontspannen en ik loop vast. Ik longeer met bijzet, en dan geeft ze prima na. Groetjes Regine


regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-02 13:30

Oja er is anderhalf jaar niet op gereden...

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 13:48

Mmm.. ik zou zeggen, probeer wat meer met weerstand biedende hand te rijden? Ik geloof dat er in ruiters en rechters een mooi stukje staat over halthouden en dan weerstand bieden met je hand. Dan kan het paard twee kanten op; terugtrekken of zakken en nageven. Dit laatste is het meest confortabel voor ze, en dat kan je ze leren dmv je hand te ontspannen als ze zakken gaat en nageeft. Trekt ze terug of gaat ze sterrenkijken, dan houdt je de weerstand, dat is dus niet prettig voor ze.
Dit een beetje vrij vertaald van wat ik gelezen had in R&R..

Ik ze voorwaarts genoeg en aan je been? Wat ik lees lijkt het idd alsof je niet stoort maar ook verderniets vraagt qua hand. Van ophoudingen wordt het geheel vaak rommelig.. ik zou voor de weerstand biedende hand kiezen..

succes!

Nothing tastes as good as being lean feels *profielupdate*
Goed voornemen 2007: Sommige PBtjes slippen er nog wel eens tussendoor... dus mocht je geen respons krijgen; stuur svp nog eens en niet boos worden hoor Haha!

regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-02 13:54

Ze is heel goed aan het been. Daarom longeer ik haar eerst dat ze wat rustiger is en het eerste blije er al af is. En ook om haar dus nageeflijk te krijgen met de bijzet. Misschien moet ik er bijzetten dat ze van die kleine ophoudingen wel haar hoofd laat zakken, maar zodra ik mn hand dan ontspan om rust in de mond te krijgen gooit ze bijna haar hoofd omhoog. Zal het met weerstand biedende hand eens proberen, maar ik denk dat ik dat ong. nu met deze kleine ophoudingen ook doe. Hmm blijft een lastig geval.

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 14:00

Blij, rennerig of wat ook heeft niks met goed voor het been zijn te maken.
dat moet je niet verwarren dus.

Voor de rest ga ik met Laura mee Lachen

maar let dus eerst op of je paard Echt aan het been is.

regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-02 14:19

ik hoef mn been maar heel zachtjes aan te leggen of ze schiet vooruit! Maar zoals ik al schreef doordat ze haar hoofd zo hoog houd is normaal aandraven er niet bij. Maar luisteren naar mn been doet ze wel degelijk!

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 14:47

Mm... Als je dus een ophouding geeft/weerstand biedt en zij zakt.. probeer dan eens heeeeeeel miniem te ontspannen. Niet meteen losgooien of alles toestaan, maar heeel ietjes minder druk. Je geeft steeds iets minder druk als ze daar blijft, probeer goed aan te voelen of ze ertegenin wil komen, dan moet je dus weer wat meer druk geven. Als dat goed gaat en je wilt wegstappen, of draven, moet je weer die druk houden in de overgang om te voorkomen dat ze zich eruit wurmt Lachen Houd je dr rond in de overgang en draaft/stapt ze, dan kan je weer langzaamaan gaan ontspannen.

Nothing tastes as good as being lean feels *profielupdate*
Goed voornemen 2007: Sommige PBtjes slippen er nog wel eens tussendoor... dus mocht je geen respons krijgen; stuur svp nog eens en niet boos worden hoor Haha!

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 17:40

Als ik het goed begrijp geeft ze wel na als je haar aan het longeren bent?
De mensen die hiervoor op haar hebben gereden hadden die hetzelfde probleem met haar? Wat voor zadel gebruikten hun? Gebruik jij het zelfde zadel?
Als ik jou stukje zo lees krijg ik het idee dat het probleem kan liggen bij je paard haar rug of misschien een kies waar ze last van heeft???Ze is gespannen als jij er op gaat zitten en gooit haar hoofd omhoog dat lijkt mij een teken dat ze pijn heeft.
Past je zadel wel goed? Het kan natuurlijk zijn dat ik het mis heb maar ik ben er altijd een voorstander van om eerst alle lichamelijke problemen uit te schakelen voordat je begint met allemaal hulpenmiddelen en trucjes om het hoofd toch naar beneden te krijgen. Kijk eerst eens of je zadel goed past en of ze misschien iets heeft met haar kiezen. Blijkt dit allemaal goed te zijn dan kun je andere manieren proberen om haar ontspannen en naar beneden te rijden.
Veel succes in iedergeval.

RUBYWHITE
Berichten: 6916
Geregistreerd: 10-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 17:49

Ik herken dit probleem wel, rij momenteel een merrie die ook een rustpauze gehad heeft. Pakt het bit beet, hoofd de lucht in en mevrouw bepaald waar we heen gaan. Ik rij haar nu elke dag 15min en ben dan puur bezig met aanleuning zoeken. Op het been reageerd ze perfect maar het is klote rijden als de voorkant niet mee werkt. Bij haar helpt het eerst rustig te stappen en veel voltes rijden (zowel links als rechtsom). Steeds contact zoeken, blijf rustig met je handen. Persoonlijk draaf ik daarna veel, ik houdt haar flink voorwaarts en zorg dat ze aanleuning gaat zoeken. De eerste paar dagen ging kloten, maar toen mevrouw het snapte ging het steeds makkelijker. En dat paardje wat ik rijd heeft geen probleem met rug of mond, die is gewoon slim en weet er onderuit te komen...succes ermee..!

Haha!

RUBYWHITE
Berichten: 6916
Geregistreerd: 10-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 17:49

Ik herken dit probleem wel, rij momenteel een merrie die ook een rustpauze gehad heeft. Pakt het bit beet, hoofd de lucht in en mevrouw bepaald waar we heen gaan. Ik rij haar nu elke dag 15min en ben dan puur bezig met aanleuning zoeken. Op het been reageerd ze perfect maar het is beroerd rijden als de voorkant niet mee werkt. Bij haar helpt het eerst rustig te stappen en veel voltes rijden (zowel links als rechtsom). Steeds contact zoeken, blijf rustig met je handen. Persoonlijk draaf ik daarna veel, ik houdt haar flink voorwaarts en zorg dat ze aanleuning gaat zoeken. De eerste paar dagen ging moeizaam, maar toen mevrouw het snapte ging het steeds makkelijker. En dat paardje wat ik rijd heeft geen probleem met rug of mond, die is gewoon slim en weet er onderuit te komen...succes ermee..!

Haha!

regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-02 18:55

Nou allemaal heel erg bedankt voor de tips. Ik heb vanmiddag weer gereden en nu met iets weerstand met mijn handen. Ze werd er loei heet van, ging heel hard draven en heen en weer schudden maar gooide niet haar hoofd omhoog. Het ging iets beter maar ik geloof niet dat het de goede manier is. Grappig Rubywhite dat jij dat ook hebt meegemaakt. Zouden alle paarden waar lang niks mee gedaan is dat doen? Ik ben inderdaad met veel voltes en achtjes bezig en doe zo min mogelijk met mijn handen want dat werkt averechts. Het gaat wel stukjes bij beetjes beter zo. In ieder geval meer tips altijd welkom.

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 19:00

nee niet alle paarden waar een tijd niets mee is gedaan doen dat.
Ik heb een paard gereden die toen ze 3 was beleerd is waar toen een jaar op gereden is en toen 10 jaar had stilgestaan toen ging ik erme rijden en je kon er zo op stappen en mee wegrijden niets aan de hand.Dat was echt een super braaf beessie, helaas tref jij het minder, maar misschien is het zo ook wel leuker, heb je ten minste echt iets om voor te werken met je paard en kun je later zeggen, goh, wat goed van ons dat we dit opgelost hebben

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 22:03

Wat gebeurt er als ze trekt en je gooit haar dan ineens helemaal los?
want dan is bij sommige het trucje verpest, het trucje om met je te kunnen touw trekken.

regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-02 13:05

Wanneer ik de teugels ineens loslaat, gaat ze halsstrekken, maar houd haar nek dan heel stijf en lang. Een soort langnek die naar beneden gaat. Heel maf is dat en ik doe dat dan ook liever niet meer, want dan heeft ze haar zin dat ik de teugels los laat. Dat werkt helaas niet.
Het is ook wel leuk dat ik echt wat heb om naar toe te werken, ze gaat echt al met sprongen vooruit, eerst kon ik haar niet eens normaal aansingelen, nu kan ik zonder problemen haar hoeven krabben en optuigen en ze staat zelfs al stil wanneer ik opstijg! Alleen het rijden nog, maar dat gaat langzaam aan ook beter!

Missouri
Berichten: 4940
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: Under Construction

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-02 23:19

Klinkt bekend, mijn 3jarige doet het ook... weerstand bieden tot-ie eieren voor zijn geld kiest is de enige methode!!

"Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg." (Tineke Bartels)

Missouri
Berichten: 4940
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: Under Construction

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-02 23:20

runningkawa schreef:
Wat gebeurt er als ze trekt en je gooit haar dan ineens helemaal los?
want dan is bij sommige het trucje verpest, het trucje om met je te kunnen touw trekken.


En na 3 keer heeft hij door dat-ie z'n zin krijgt (onder de druk uit!!) en wordt het steeds erger...

"Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg." (Tineke Bartels)

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-02 23:37

Nee hoeft niet
Kende er een paar die waren zijn trucje kwijt.
je moets daarna natuurlijk wel weer contact nemen.
Wilde hij weer sterk rennen, weer ff los.
Seconden werk dus.
Maar weg rennen mag dus niet, dus ook niet onder het werk uit komen Lachen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 bezoekers