Probleem met aandraven

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
MirandaMax
Berichten: 172
Geregistreerd: 21-06-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Probleem met aandraven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-02 16:59

Zoals sommige van jullie weten, heb ik een verzorghaflinger en rijd daar ook regelmatig op.
Nou heb ik alleen een probleem met aandraven.
Als ik ga aandraven, dan geeft ik een klein, zachte ophouding in m'n buitenteugel. Vervolgens geef ik been. Dan gaat hij over het algemeen wel aandraven, alleen als hij dan aandraaft, dan maakt hij een soort 'hups'. Hij komt een soort omhoog als hij gaat aandraven.
Wie weet hoe je dit kan voorkomen?
Heb het een tijdje geleden ook al gehad, toen was het weer over. Maar nu doet ie het weer.


Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-02 17:25

Waarom geef je die ophouding met je buitenteugel?
Ik zou mijn hand juist voor zetten en hem dan naar voren drukken, ik weet eigenlijk wel zeker dat hij het dan niet meer doet.

MirandaMax
Berichten: 172
Geregistreerd: 21-06-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-02 17:32

Ik geef die ophouding met mijn buitenteugel om hem te laten opletten. Zodat ie weet dat er iets komt. Als ik geen ophouding geef met mijn buitenteugel betekent dat harder stappen en wel ophouding en been, dan aandraven. Weet niet of het goed is. Maar ik zal het morgen eens proberen of hij het op die manier niet doet.
Iemand anders nog tips?

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-02 17:49

Hij moet altijd opletten, ongeacht of je wel of geen ophoudingen gebruikt voor het aandraven.
Overgangen naar middenstap en evt. uitgestrekte stap kun je maken door hem iets ruimte geven van voren, richting het neerwaartse en hem iets bij te drijven.

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-02 17:52

een ophouding geven om hem te laten opletten klinkt opzich vrij logisch, maar als je die geeft als je aandraaft, dan gaat hij dus denken van, ja ik voel iets in mn mond, en hee ik voel ook benen tegen mn buik, en dan maakt ie dus een soort huppeltje ipv normaal aandraven.

laat die ophouding weg, gewoon je handen houden zoals je ze in stap ook hebt, een rustige meegaande hand, en dan been geven om aan te draven, je pony moet naar voren, dus gaat je hand ook mee naar voren!
en dus niet teruggaan met je hand(ophouding)als je wil dat je pony aandraaft!

en je hebt het over alleen de buitenteugel, nou maak ik ook wel eens een ophouding aan alleen mn buiten of alleen mn binnenteugel(met stelling vragen bijvoorbeeld) maar over het algemeen rij ik mn paard op twee teugels.

en t verschil tussen harder stappen en aandraven is bij mij juist dat als hij harder moet stappen, dan geef ik been, als reactie gaat hij naar voren, een kleine ophouding nadat ik been heb gegeven betekend dat hij in stap moet blijven

aandraven, dan geef ik been, zonder een ophouding, dus dan draaft hij aan

heb het idee dat je het een beetje andersom doet?

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Roosje87

Berichten: 427
Geregistreerd: 06-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-02 18:57

Basje doet dat ook zo'n hupsje. Ik weet ook niet hoe dat komt. Morgen heb ik weer les, dus ik hoop dat ze daar de oorzaak ervan weten.
Laatst bijgewerkt door Roosje87 op 02-11-02 10:43, in het totaal 1 keer bewerkt

lein

Berichten: 1577
Geregistreerd: 02-07-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-02 19:28

Nou mijn tinker deed dat hupsje ook en dat betekent bij die van mij dat hij zijn achterhand niet goed gebruikt. En zo'n hupsje gaat volgens mij niet vanzelf over. Wat ik eerst deed bij mijn tinker was hem eerst flink laten stappen en dan zo overgaan in de draf dan kan hij haast geen hup maken. En nu is hij veel meer attent op mijn hulpen en maakt hij ook geen haast geen hup meer. Af en toe nog wel hoor, maar je kan hem voor het weg draven ook een klein tikje met je zweep geven zodat hij zijn achterhand iets meer activeerd. (ik weet niet of ik het helemaal goed heb beschreven, maar zo doe ik het ongeveer)

Het is zo fijn om klein te zijn!!

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-02 20:45

Die ophouding is op zich niet erg, maar die ophouding moet idd gegeven worden voor dat je gaat aandraven. En niet als je wilt gaan aandraven.
Probeer op het moment dat je de hulp geeft je hand te openen en hem dus de ruimte te geven om aan te draven. Probeer ook een geleidelijk eovergang te maken en niet opeens, hups.
Ik denk dat het probleem snel opgelost is zo. Netty deed het ook, het kan ook zijn dat je paard teveel op de voorhand loopt en dus de kracht uit voor haalt en niet uit de achterhand. Probeer je in te denken:
Wanneer hij de stuwing van achteren krijgt bij het aandraven, dat ie dus van achteren naar voren gaat.
Als hij die ruimte niet krijgt (door jou ophouding op het verkeerde moment) draaft hij vanuit de voorhand aan en kan zijn achterhand niet gebruiken om eronder te zetten, resultaat: hupje.

Succes.

MirandaMax
Berichten: 172
Geregistreerd: 21-06-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-02 17:48

lein schreef:
Wat ik eerst deed bij mijn tinker was hem eerst flink laten stappen en dan zo overgaan in de draf dan kan hij haast geen hup maken. En nu is hij veel meer attent op mijn hulpen en maakt hij ook geen haast geen hup meer.

Dit is heel lastig om hem eerst te laten stappen heel flink en dan zo overgaan in draf.

Maar heb vandaag geprobeerd zonder ophouding. Ging soms wel iets beter. Vooral als ie netjes aan de teugel liep en ik gaf geen ophouding, dan ging het wel beter. Maar ik volg niet helemaal met wat jullie bedoelen met de ophouding geven voordat je gaat aandraven, niet als je gaat aandraven Verward
Ik geef altijd de ophouding eerst en dan been, dat is toch voordat je gaat aandraven en niet als??

Dyonne
Moderator AR, MD, VS, BEH, WD

Berichten: 26908
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-02 20:25

Zelf geen ik een halve ophouding en dan been voor de draf. hij gaat dan keurig in draf. Ik geef natuurlijk wel de ruimte dat hij naar voren kan.
Als ik de ophouding niet geeft, dan reageert hij toch minder op mijn been. Dus ik zal zeggen wel de ophouding blijven geven. Zeker omdat hij snel afgeleid is, en je dan hardere hulpen moet geven en dat werkt ook niet prettig.

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-02 20:44

Het huppeltje komt doordat het paard niet goed vanachter wegdraaft, dus aandrijven en hand voor zodat hij KAN wegdraven. Veel overgangen rijden.........

MirandaMax
Berichten: 172
Geregistreerd: 21-06-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-02 20:17

Bedankt allemaal voor de tips!!
Mijn vriendin is vandaag op Max gestapt. Nu hebben we dus ontdekt dat ik hem idd teveel van voren vasthoudt, hem meer ruimte moet geven, mijn hand naar voren moet steken. In die ophouding zit het hem niet. En die moet je volgens mij nog altijd geven. Eerst ophouding, handen naar voren en been. En dan hoort ie aan te draven. Ik deed nu mijn handen enz. wel heel erg overdreven naar voren, maar het hielp wel *LOL*


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 bezoekers