Help! Zal ik het ooit nog eens leren?

Moderators: SayaJones, Agossie, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
marije999

Berichten: 330
Geregistreerd: 25-04-02
Woonplaats: Den Haag

Help! Zal ik het ooit nog eens leren?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-02 15:07

Ik rij op dit moment zo´n drie keer per week, meer zit er voor mij naast mijn studie helaas niet in. Het probleem voor mij is dat ik in het verleden erg veel dingen fout heb geleerd: ik zit zo scheef als een hoepel, heb de neiging om erg te verstijven in mijn armen en kijk bijna constant naar beneden. Ik werk er erg hard aan om dit te verhelpen, ook in de les. Zo rij ik regelmatig zonder beugels, en ik ben bijna constant aan het letten op mijn eigen houding.
Dit kost allemaal veel tijd en het gaat wel vooruit, maar het is erg moeilijk, ik verval snel weer in oude fouten. Af en toe heb ik echt het gevoel dat ik het nooit zal leren. Aan rijden kom ik op dit moment nauwelijks toe omdat ik het zo druk heb met het verbeteren van deze slechte punten.
Wat is jullie ervaring: ga ik het ooit nog leren? Zal ik ooit nog eens een keer een goede ruiter worden? Af en toe vind ik mezelf echt een hopeloos geval, ik zou graag leren wat meer met gevoel te rijden. Ik hoop ooit eens rond te kunnen rijden met het gevoel dat ik het paard niet echt stoor. Een goed leerpaard heb ik wel, een 10-jarige merrie die voorheen M-springen is geweest en een 3-jarige merrie waarmee ik met de nodige begeleiding meer dressuurmatig rij. Is er nog hoop voor mij?

"De meest interessante mensen zijn diegenen die op hun 25e nog niet weten wat ze met hun leven willen doen." (gelezen op een toilet in Arthurs' Pass, Nieuw Zeeland 2003)


Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 15:17

Tuurlijk is er hoop voor jou!! Het is al heel wat je goed kritisch bent naar jezelf, daar kunnen een hoop ruiters wat van leren hoor!

Maar staar je niet blind op je fouten, je doet ook vast heel veel dingen wel goed! Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk, dus begin dan bij 1 ding, bijv. het voor je uit kijken, totdat dit een goede gewoonte is geworden. Daarna pak je het volgende puntje.

Ik denk dat deze aanpak veel beter werkt dan alles tegelijk goed proberen te doen en dan gefrustreerd raken omdat het alweer niet lukt.

Laat eens iemand een video maken als je rijdt, je zult zien dat er vast het een en ander te verbeteren valt, maar dat er ook genoeg is waar je wel tevreden over kunt zijn. Misschien kun je de videoband dan eens met je instructeur samen bekijken en wat tips doornemen?

Les in grondwerk en dubbele lange lijnen:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455137/les- ... nge-lijnen

Fabienne1
Berichten: 2496
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 19:41

Uiteraard is er nog hoop! Wees asjeblieft niet zo negatief over je eigen kunsten! Ik ben een goed voorbeeld van iemand waar het nu aardig meegaat. Ik heb vroeger alleen op een manege gereden en veel verzorgpaarden etc. versleten. Twee jaar geleden kreeg ik de kans om op een goede e-pony te gaan rijden. Toen heb ik een minder goede instructrice getroffen die mij de basis niet goed heeft bij gebracht. Nu zit ik sinds twee/drie maanden bij iemand anders en iedereen zegt dat het met sprongen vooruit is gegaan.
Ik denk dat jij de middelen hebt om veel te verbeteren: instructie, een wil om het goed te doen en er rustig onder blijven!
Tevens heb je 2!! leuke paarden om te rijden. Fixeer je niet te veel op dingen die je niet kunt, maar kijk elke keer wat je bereikt hebt! Voor jou zal dit misschien niet snel genoeg gaan (daar heb ik last van!) maar als je het doorzettingsvermogen hebt dan kun je het!
Zorg wel dat je fijne instructie hebt die bij je past..

Veel succes

Groetjes

sabrinaatje

Berichten: 2425
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Maarsbergen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 22:24

Ken ik wel een goed middel tegen.. * als je paard/pony hier tegen kan uiterraard* je doet je paard/pony een halster en zet hier je teugels vervolgens aan. Je klimt erop en gaan met die banaan.. gewoon draven, galoperen * het liefst in de bak of een afgezet stukkje zodat als je eraf valt je ten eerste zacht valt en dat je paard/pony eventueel niet weg kan rennen. Hierbij moet je wel recht gaan zitten want anders val je ervan af en je voel helemaal je paard aan ook wel heel goed af en toe. En je zal ook moeten leren je handen ontspannen te houden dat lukt hierbij ook! nou veel plezier! Haha!

En als je er nou helemaal niet uitkomt.. gewoon les gaan nemen .. dan moet het wel opgelost worden! anders zou ik er over na gaan denken om een andere instructrice te gaan nemen!

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
    - - - - Draw a line and live above it..- - - -
    Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)

marije999

Berichten: 330
Geregistreerd: 25-04-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-02 10:04

Dank jullie wel, ik hoop dat ik wat kan doen met jullie tips.
Het is gewoon, als ik af en toe zie en hoor hoe snel anderen gaan en als ik dan bedenk dat ik nog steeds bezig ben om bepaalde fouten op te lossen kan ik daar flink moedeloos van worden. En ik werk er ook wel hard aan, ook met behulp van mijn instructrice (die ook de eigenaresse is van de paarden waarop ik rij) maar soms gaat het zooooo langzaam... Oude fouten zijn zo moeilijk te herstellen. Vanmiddag weer les, dus ik ga er maar weer eens met frisse moed opstappen!

"De meest interessante mensen zijn diegenen die op hun 25e nog niet weten wat ze met hun leven willen doen." (gelezen op een toilet in Arthurs' Pass, Nieuw Zeeland 2003)

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 10:57

Ik heb eens gelezen dat je fouten niet af kunt leren, je kunt alleen goede dingen bijleren die gewoonte moeten gaan worden, zodat ze de foute dingen gaan overheersen. Klinkt ingewikkeld en dat is het ook.... maar het gaat je vast wel lukken hoor, niet teveel naar anderen kijken! En hou vooral het plezier erin, daar gaat het nl. om!

Les in grondwerk en dubbele lange lijnen:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455137/les- ... nge-lijnen

Kitty

Berichten: 7533
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 11:30

Het naar beneden kijken weet ik wel een trucje tegen.
Laat iemand aan de kant van de bak staan. Hij/zij hoeft niet eens verstand te hebben van paardrijden. Elke keer wanneer je naar beneden kijkt, moet hij/zij even je naam zeggen. Dan weet je dat je weer naar voren moet kijken.
Als er constant iemand je er bewust van maakt dat je naar beneden kijkt, heb je het op een gegeven moment ook zelf door wanneer je naar beneden kijkt. Je kunt jezelf dan meteen corrigeren.
Na een tijdje kijk je helemaal niet meer naar beneden.

Zo, nu al één probleem opgelost.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

hisseklis
Berichten: 146
Geregistreerd: 15-07-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 19:16

Toen ik net begon met paardrijden, is er ook niet goed op mijn houding gelet. Dit betekend nu dus dat ik ook heel erg met mijn hoofd naar beneden kijk. Heel vervelend, maar nu mijn intructrice er heel goed op let, gaat het steeds beter.
Succes, ik wed dat het je wél lukt!!

Groetjes Patricia

AmIgO

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 21:10

Waar ik paardrijden heb geleerd was het alleen maar gaan met die banaan.
Je houding wat is dat?
Als je maar aan de andere kant van een hindernis kwam, dan was het goed.

Ik zit nog niet super netjes, maar na veel oefenen en er continue op proberen te letten is het toch al een stuk verbeterd.

En als je een paar jaar geleden tegen mij zou zeggen dat ik met mijn spring beesie Z dressuur zou gaan rijden, had ik je voor gek verklaard.
En nu ben ik er toch aan beland.

En als ik het kan, kan iedereen het!!

Succes.

steeffie

Berichten: 2339
Geregistreerd: 23-05-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-02 16:47

Tuurlijk leer je het wel. Ik heb het ook fout aangeleerd, en ben al een tijdje bezig dat te verbeteren. Idd, je bent af en toe alleen maar met je houding bezig, maar ik begin nu echt te merken dat het helpt. Mijn houding is nu in principe goed, alleen ik moet wat meer op mijn armen letten. Dus gewoon volhouden dan komt het vanzelf goed.
En over dat terugvallen in oude gewoontes; degene die mij lesgeeft zegt altijd; het is niet erg als je af en toe terugvalt in je oude gewoontes, als je ook maar weet hoe het wel moet."

joycje

Berichten: 907
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-02 17:04

hoi

ik ben het wel eens met de luitjes hier. misschien moet je les gaan nemen. en dan moet je ten eerste eens gaan rijden. en dan moet je op je paard gaan letten in plaats van op jezelf.
en je instructeur/trice die zal dan af een toe een keer een brul geven over je houding Lachen maar vaak als je wat minder gefocust bent op jezelf dan gaat het meestal wel wat beter groetjes joycje

kijk op www.pensionstaldevink.nl... je zult de baas maar zijn Knipoog

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-02 14:10

Als je wilt dan kun je het!
Beetje cliché natuurlijk, maar ik denk wel dat het zo is.
Je bent al een heel eind nu je weet wat je eigen fouten zijn: stap 2 is dat je er iets aan gaat doen. Als je gewoon consequent op je eigen houding let en jezelf iedere keer corrigeert, dan komt het echt goed!
En als je dat dan voor elkaar hebt, dan komt er wel iets nieuws waar je niet tevreden over bent, geloof me. Zo kom je 'er' nooit, maar je komt elke keer een stukje verder en elke keer gaat ook je paard een stukje beter lopen en uiteindelijk.....komt het allemaal goed!
Succes!

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

PridesRanch

Berichten: 4239
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 12:35

Ik rij ook zo knudde (vind ik zelf), maar mijn paard reageert op alles dus recht zitten moet, handen stilhouden ook, en benen al helemaal. Werkt perfect. Mijn paard leert het me.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 12:39

O, o, o, wat is jou probleem herkenbaar. Ik klom gisteren van mijn paard af met dezelfde gevoelens, zal ik het ooit leren. Ik heb mijn rechterschouder naar voren, een druk op de rechterbeugel, dus ben daar volop aan bezig te verbeteren. Gevolg: hang nu te veel naar recht, pfffffff, ook nooit goed. Helaas hebben we geen spiegels dus kan ik niet zien hoe ik zit (hoe scheef dus). Na drie maanden revalideren mag ik nu eindelijk weer eens rijden, en kom nog met een baal gevoel thuis. Maar baal liever van mij, mijn houding, enz, dan van die drie maanden stappen!
Ze zeggen dat we het wel eens gaan leren, maar volgens mij hou je met paardrijden nooit op met leren. Telkens komt er weer iets nieuws op je pad en heb je het gevoel dat je weer overnieuw moet beginnen.

marije999

Berichten: 330
Geregistreerd: 25-04-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-02 22:39

Bedankt allemaal voor jullie reacties en tips. Ik moet het waarschijnlijk allemaal niet zo zwart zien. Eigenlijk zou ik dat nog wel eens een leuke bokt-hype vinden: laat alle goede ruiters op bokt eens een foto neerzetten van hoe ze reden toen ze net begonnen en eentje van hoe ze nu rijden. Ik weet zeker dat veel bokkers hier hoop uit zullen putten Haha! .
Het rijden deze week ging best goed, waar ik nog het meest moeite mee had deze week was het vooruit kijken, maar het recht zitten gaat al iets beter. Ik verval alleen erg snel in oude fouten zodra het even moeilijk wordt. Ik leer wel heel veel van mijn lessen. Ach, ooit zal ik het hopelijk eens leren. Ik blijf maar gewoon heel hard oefenen. Mijn doel is om een goede basisruiter te worden. Dus ik heb nog genoeg om naartoe te werken!

"De meest interessante mensen zijn diegenen die op hun 25e nog niet weten wat ze met hun leven willen doen." (gelezen op een toilet in Arthurs' Pass, Nieuw Zeeland 2003)

jilleroo

Berichten: 5616
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Zwollywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-02 08:21

ik heb jaarren geleden leren rijden (op zijn engels jaja) en toen ik mijn eerste paard kreeg ben ik gewoon achter de waarheid gekomen dat ik niet heb leren rijden maar leren liften.als een hobbelzak.
ik heb ook moeilijk gekeken toen ik mezelf wou verbeteren maar er is heus wel hoop marije
het enige wat je kunt doen is oefenen. en veeln herhalen. ik rijd nu al langer dan 10 jaar en ik heb het nog steeds niet onder controle allemaal aar het is bijna niet meer tezien, als je je ervoor inzet zul je zien dat je dit probleempje overwint.


WARNING: The above post may contain sarcasm and/or sophisticated satire. Any psychological damage sustained is purely your fault!

Mikkie

Berichten: 3964
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-02 13:40

Weet je wat ze bij ons op stal altijd zeggen? Je kunt pas paardrijden als alle 10 je vingers even lang zijn. Jij bent je bewust van je fouten en dat betekent dat je bereid bent deze te verbeteren. Wat wil je dan nog meer. Het kost tijd om foute dingen af te leren. Het zou veel erger zijn als je zou denken dat je alles kunt en niks meer van andere mensen aanneemt. Nou succes en je zult zien: er komt een moment dat je niet meer weet wat je allemaal fout deed. Je bent echt niet de enige die dit soort dingen doet hoor


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 bezoekers