Les geven aan iemand die voor de eerste keer rijd?

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sando
Berichten: 4298
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Les geven aan iemand die voor de eerste keer rijd?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-02 16:05

Hallo allemaal,

mijn nichtje wil gaan paardrijden, ze is 12 jaar. ze heeft nog nooit op een paard gezeten, en nu krijgt ze een paard. Nu heb ik aangeraden om toch eerst eens flink wat lessen te nemen, alvorens een eigen paard aan te schaffen. Nu ben ik dus benaderd. Ik vind het leuk om te doen en heb wel eens les gegeven, maar niet op niveau beginner.
waar moet ik in hemelsnaam mee beginnen, het is voor mij al zo lang geleden dat ik mijn eerste lessenkaart op had. Alle tips en aanwijzigen zijn welkom !! Super bedankt !

ps: ze komt dus bij mij omdat ze dan op Sando kan rijden....hij is op zich erg braaf dus dat zit wel goed.
Laatst bijgewerkt door Sando op 12-07-02 15:54, in het totaal 1 keer bewerkt


joycje

Berichten: 907
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-02 16:38

hoi

als je nichtje voor het eerst gaat paardrijden is het belangrijk dat je haar het vertrouwen in een paard geeft en in dat geval dus sando. dus laat haar rondstappen. evt aan longe. en laat 'r bijvoorbeeld met 1 hand teugel loslaten. en de andere zwaaien. en laat er es met de benen uit de stijgbeugels. zodat zij in ieder geval veel vertrouwen krijgt en vrij omgaat met het paard.
daarna kan je beginnen met terwijl zij stapt wat theorie uitleggen over een paard. gewoon beetje spelenderwijs ipv heel theorieboek op te dreunen Lachen
daarna zou je wat oefeningen aan de longe gaan doen. en daarbij laten voelen waneer je paard het achterbeen optilt. vast als voorbereiding op het been geven later. en in stap laten lichtrijden.
dit kan je in het hele begin doen... later kan je eens gaan draven.en veel succes met het leren lichtrijden. hihi Haha! is altijd heel gedoe om dat die kinderen duidelijk te maken. tipje: laat ze eerst tijdje doorzitten. en later een tijdje staan in de beugels. zo leert ze het ritme van de rug kennen. is niet echt heeeel erg diervriendelijk maar je paardje gaat er niet dood aan ofzo Party!! . en moet je haar tussendoor eens een paar passen laten lichtrijden. je zal zien dat ze het dan best redelijk snel oppakken.. Cool

veel succes groetjes joycje

kijk op www.pensionstaldevink.nl... je zult de baas maar zijn Knipoog

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-02 10:33

inderdaad aan de longeerlijn. Iemand die nog nooit les heeft gehad moet aan zoveel dingen tegelijk denken, is eigenlijk niet om te doen in het begin. Balans is een groot goed, dus aan de longeerlijn, kunnen ze eerst een beetje zichzelf helpen door zich vast te houden aan het zadel en daarmee kunnen ze ook voorkomen dat ze in dat zadel gaan zitten bonken en aan die teugels gaan hangen. Je moet ze zover zien te krijgen dat ze kunnen lichtrijden en galopperen zonder dat ze zich ergens aan vast hoeven te houden. Dat is zowel voor paard als ruiter fijn.

De hond is de betere mens

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-02 18:48

Nou daar komt ie dan......................de eerste paar keren aan de longe tot dat ze een beetje kan lichtrijden. Het eerste wat je haar gaat leren is het lichtrijden ( na het opstijgen en het vasthouden van de teugels natuurlijk) In stap laat je haar al een paar keer staan en zitten. Voor ik het vergeet, doe een beugelriem om de hals van het paard zodat ze zich daar aan vast kan houden. Laat haar een paar keer staan en zitten, zorg ervoor dat ze haar been op de plek kan houden, en dit doet door haar onderlichaam ietsje omhoog en naar voren te bewegen, dus haar onderlichaam doet een andere beweging dan haar bovenlichaam,
Dan ga je draven, je verteld haar hoe je het paard in draf kun krijgen. En hoe je een paard terug naar de stap rijdt ( heel belangrijk, want veel mensen worden angstig als ze niet weten waar de rem zit) Dan laat je haar aandraven, en ga je zelf met je stem het ritme aangeven waarin ze moet licht rijden, staan zit staan zit. Vertel haar dat wanneer hij een "hobbel" maakt zij omhoog moet komen. ( hij gooit haar door het zweefmoment iets uit het zadel) ze moet dan snel omhoog komen, niet te veel, en snel weer terug in het zadel ( zachtjes). Hier ben je de eerste les wel zoet mee.
Aan het eind van de les, ga je wat ik altijd noemde een rondje om de wereld maken, bleh is voor kleine kinderen zul je zeggen, ja, maar ze worden er wat vrijer van. MITS je een paard hebt, wat braaf is.
Een rondje om de wereld is: rondje draaien op je paard, dus ene been over de neknaar rechts ( zit aan een kant) volgende been over zijn billen en zo door tot ze weer normaal zit, ik doe het in de volgende lessen altijd in stap, ik houd de pony ( en persoon meestal) even vast, en dan moeten ze dat rondje draaien, worden ze een stuk vrijer van.

Succes

Alane

Berichten: 15690
Geregistreerd: 18-02-02
Woonplaats: Munsterland???????

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-02 19:26

ten eerste verlies je geduld niet, niet naar het paard toe maar ook niet naar de ruiter (m/v)

Mijn dochter is 8 en ook beginner.
Hoe ben ik te werk gegaan.

Met een grote blauwe regenton.

Kind erop en de basishouding geleerd, rechtop, hakken laag enz. De ton laten bewegen van links naar rechts (evenwicht bewaren). Als beloning op hte paard zonder zadel om zijn manen te borstelen, en de bovenkant van zijn achterste (dus achterste voren)
En dan als toegift op de rug stappen richting weide of stal. Ondertussen met de linkerhand de rechterteen te laten aantikken en omgekeerd.
Mijn persoonlijke mening is dat evenwicht en balans het belangrijkste zijn om te leren.
Lichtrijden en aandraven, terug naar stap komt wel.
Wanneer het evenwicht en balans beter zijn (meer zelfvertrouwen dus)
Zonder zadel aan de longe en geen teugel laten rondstappen. Compleet laten ontspannen en mee laten bewegen op het ritme van het paard. (let wel je hebt een super brave nodig hiervoor). Dan weer de basis linkerhand rechterteen en omgekeerd, armen wijd (vliegtuig), rechterhand richting neus van het paard, linkerhand richting staart (vliegtuig over dwars) Hoofd in de nek, enz.
Wanneer deze oefeningen (en geef er voor het kind een draai aan waarom ze dit moet doen) dan pas het zadel, maar zonder beugels en teugels (ze hebben de neiging om de teugels te gebruiken als evenwichts steun) Alle oefeningen weer, wanneer ze er aan toe is paardje laten aandraven, houding aan laten nemen , en wanneer ze dit niet angstig vindt, alle oefeningen opnieuw maar nu in draf. Gaat dit alles goed.
Terug in stap en laten draaien in het zadel. De eerste keer met gebruik van 1 hand, de volgende keer zonder gebruik van de handen.
Dit in een tijdsbestek (ligt aan het kind, mijn dochter deed dit in 3 weken met om de dag een ritje en tussen door de regenton) Kun je verder werken, met aandraven, terug naar stap enz.
Vertel ondertussen wat over je paardje waarom hij zijn oren in een bepaalde houding heeft enz. Laat haar/hem praten tegen het paard.
Maar voor alles geld een super braaf paard, vooral met het zwaaiwerk (zo noemt mijn dochter het) en aan de longeerlijn.
Als alles meezit gaat mijn dochter aan het eind van de schoolvakantie naar de ponyclub, nog steeds als beginner maar met een goed gevoel wat betreft het evenwicht, de balans en hoe een paard "voelt".
De rest laat ik over aan de ponyclub instructeur.

ik hoop dat je hier wat mee kunt.
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, ik ben vroeger ook zo begonnen.
en heb vele op deze manier "leren" op een paard te zitten. Het rijden op zich laat en liet ik ze elders leren wegens gebrek aan geduld

Veel kennis is nog geen wijsheid. Wie zich verbeeldt de wijsheid gevonden te hebben, is een dwaas.
Ruzie begint nooit met de eerste zin. Ruzie begint altijd met het antwoord
Communiceren: Zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten

Cowgirl

Berichten: 20061
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-02 20:43

Die manier van Alane spreekt me erg aan. Dat zou ik gebruiken.
Vergeet vooral de cap niet en goed laarzen/schoenen voor de veiligheid!

Misschien wat poets werk vooraf om ze vertrouwt te laten worden in de omgang.

Sando
Berichten: 4298
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-02 08:48

Dit zijn fijne reacties, Alvast bedankt !!!
Het duurt nog even hoor, voordat we beginnen, maar het is altijd makkelijk om het te weten.....


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 2 bezoekers