Wat moet ik nu doen??

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
odis
Berichten: 339
Geregistreerd: 13-11-01

Wat moet ik nu doen??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-07-02 20:00

ik heb een Friese ruin van 4 jaar. Toen ik hem vorig jaar kreeg, was hij goed voorwaarts. goeie stevige draf, gooide hoog op, zette z'n benen goed neer. (beetje showen). hij kon alleen niet galloperen, als je de hulpen gaf, ging hij heel hard draven en opgooien. dit hebben we verder ook niet meer geprobeerd, omdat dit rond 4-5 jaar wel zou komen. wat hij wel vanaf het begin heeft is een beetje een holle rug. hij is een half jaar ziek geweest en weinig gereden. hij was toen heel erg sloom en we hebben dit laten gaan. hierna was hij weer wat voorwaartser. hij was slecht voor het been, maar dit werd langzaam ook beter, hij liep weer wat meer door en ging op een gegeven moment ook galloperen.
maar hij loopt niet meer zo goed als in het begin. hij is veel trager als in het begin, heeft een sukkeldrafje, gooit niet meer hoog op en de laatste tijd is hij weer slomer. geen goede conditie. kan lang stappen maar draf niet meer dan 5 min. hij wil niet meer galloperen, gaat moeilijk aan de teugel en gebruikt z'n achterhand niet goed. als hij stapt dan stapt hij goed over, als hij draaft blijft hij een hoef achter z'n voorhoef. als hij loopt, zit er geen kracht achter. (ik hoop dat ik het zo goed verwoord).

Ik heb zo'n idee dat dit alles meerdere oorzaken heeft. volgens m'n instructrice is hij gewoon flematiek en moet ik het laten rusten. maar ik weet hoe hij in het begin heeft gelopen en dat was echt niet flegmatisch.

ik dacht zelf dat het voor een groot deel aan z'n rug ligt. ik probeer hem nu zo laag mogelijk te laten lopen, zodat hij z'n rug gebruikt. dit is onder het rijden best moeilijk, hij gaat wel aan de teugel, maar op een gegeven moment gaat hij hangen en op de voorhand lopen. normaal zou je dan goed voorwaarts moeten drijven, maar dit is zo moeilijk, omdat hij niet goed voor het been is. Op dit moment longeer ik hem veel met touwtjes. dit werkt erg goed. gebruikt z'n rug goed, en als ik hem goed achter z'n broek aan zit, zet hij z'n benen ook goed neer. alleen tijdens het rijden is echt knudde.

volgens mij ligt het dus voornamelijk aan z'n rug en heeft hij niet genoeg energie en conditie. wat denken jullie dat het kan zijn?? Moet ik zo doorgaan met dat longeren???
Ik weet het echt niet meer Huilen


Gast746
Berichten: 26887
Geregistreerd: 22-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-02 09:45

Ik zou niet te veel van hem gaan vragen, hij is nog jong en het voorzichtig op gaan bouwen. Misschien kun je een voedingssupp. gaan voeren Maxh of zo. Daar heb ik goede resultaten mee gehad. Hij is tenslotten ziek geweest en heeft misschien meer tijd nodig om te herstellen. Als ik het zo lees maakt hij snel een moeie indruk dus houd daar rekening mee. Toen mijn paard ziek is geweest heb ik eerst 3 weken alleen maar een half uur tot een uur in de bossen gestapt en hij was echt heel moe toen we terug kwamen.

Daarna steeds wat opgebouwd en 5 minuten draven is voor een paard dat geen conditie heeft best wel lang. Longeren kan wel maar niet te lang dat is best intensief en niet te vaak. Mijn paard heeft een slecht ruggebruik en nadat ik zijn conditie wat op opgekrikt had ben ik gaan longeren met een gogue en heb hem veel ruimte gegeven (dus niet te kort gezet). Op ontspanning gelongeerd en dan komt hij er wel doorheen en gaat zijn rug gebruiken. Ook dit heb ik opgebouwd met veel stappen tussen door en niet te lang laten draven.

Mij is ooit verteld dat een paard veel zwakker is dan een mens en dat herstel tijd kost. Als een paard verkouden is geweest en niet meer hoest we niet moeten denken dat ze meteen weer 100% zijn. Er binnen in het lijf nog niet alles oke is en rustig aan moeten doen.

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-02 12:53

Wat voor voer krijgt hij en hoeveel?

odis
Berichten: 339
Geregistreerd: 13-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-02 17:22

hij kreeg eerst 2 kg. masters sportbrok met MaxH, en nu krijgt hij 2 kg. Pavo 1 met MaxH. voor de rest loopt hij dag en nacht op het land.
ik wacht even af hoe hij het op Pavo 1 doet, waarschijnlijk stap ik over op Pavo 1000. Hier zitten nog meer vitaminen in (veel Vit.E om de spieren soepeler te maken), geeft het paard meer energie en is heel goed voor paarden die conditie op moeten bouwen.

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-02 17:38

Als hij aan de longe wel goed loopt maar onder het zadel niet kan dat enkel aan jou rijden liggen. Maar het kan ook zijn dat hij jou gewicht maar met moeite kan dragen door zijn rug. Dat laatste is makkelijk te controleren door een keer met je paard naar een paardenkliniek te gaan. Daar kunnen ze je aangeven wat de mogelijkheden van dit paard zijn en wat jij er eventueel zelf aan kunt doen om hem sterker te maken.
Je kunt tevens een bloedonderzoek laten uitvoeren waarin wordt bekeken hoe de verschillende bloedwaarden zich verhouden en of hij een tekort heeft aan bep. stoffen. Naar aanleding van de uitslag kun je een specifiek supplement voeren.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, lnvdh en 6 bezoekers