ontspannen tijdens longeren..

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bergje75
Berichten: 392
Geregistreerd: 16-07-01
Woonplaats: noord holland

ontspannen tijdens longeren..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-06-02 19:51

Ody is vorige week door een osteopaat behandeld. Ze had i.d.d. last van haar rug (was erg goed te merken met rijden en longeren). Ik moet eerst een paar dagen met halster longeren en daarna met gogue of iets anders.

Ik had eigenlijk gehoopt dat ody nu wel tijdens het draven haar hoofd laat zakken, maar dat is dus nog steeds NIET zo. Ze heeft net als anders haar hoofd weer omhoog.
Zakken normaliter alle paarden met hun hoofd tijdens het longeren??
Is het voor een paard met rugproblemen een goed idee om aan de dubbele longe te longeren??

groetjes, ody


Sampie
Berichten: 357
Geregistreerd: 02-01-02

ik moet met touwtjes longeren

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-02 22:32

Ik heb geleerd met touwtjes te longeren ivm rugprobleem. Over zo'n osteopaat heb ik sterk m'n twijfels want die had bij mijn paard bekkeninstabiliteit geconstateerd terwijl later bij de DA/manueel therapaut bleek dat er 2 lendewervels muurvast zaten, dit had zij totaal niet opgemerkt (ik ook niet, maargoed ik heb er niet voor gestudeerd toch???) Er waren nog meer dingen aan de hand die de osteopaat niet heeft gevonden en de DA helaas wel. Afijn alles is behandeld en ik moet haar nu met touwtjes longeren om de dag, vastzetten onder de buik en dan op de schoft. Het schijnt wel zo te zijn dat een behandeling van een osteopaat en man.therapaut al na 2 keer moet werken, anders is het zonde van je geld. Na de behandeling van de man.th. merkte ik vooral ontzettend veel verschil met rijden!! Maarja dit is het verhaal van ons, er zullen vast ook mensen/paarden baat bij hebben hoor. Ik geloofde er in eerste instatie ook in, anders had ik haar niet laten komen, maar het is anders verlopen dat ik verwacht had. Ach ieder zo zijn verhaal er goed of slechte ervaringen maar dat is met alles, met als met klinieken en dierenartsen. Gewoon doen wat je denkt dat goed is en naar je gevoel blijven luisteren, dat klopt............

* Ellen *

Berichten: 1672
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Ommen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-02 09:45

als ik longeer zonder bijzetteugel heeft hij het grootste gedeelte zijn hoofd gewoon in de lucht. maar sommige momenten dan loopt hij ook wel een beetje ´aan de teugel´ en brengt hij z´n hoofd meer omlaag.
Met een bijzetteugel doet hij in stap en draf alrijd zijn hoofd naar beneden omdat hij dat wel door heeft maar in galop heeft hij er nog wel moeite mee.
met een dubbele longe heb ik eigenlijk helemaal geen ervaring.

maar volgens mij reageert je paard niet raar hoor Lachen

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-02 19:07

Welnu, ik ken deze osteopaat en heb volste vertrouwen in haar. Haha!

Mijn Sib had dus ook een probleem, we weten nog steeds niet waar het precies zat, maar we zaten dus beide aan de rug te denken.
Hij kon dus heel slecht zijn hoofd laten zakken. Dit heb ik -ook na de behandeling- echt op moeten bouwen. Eerst een keer hoofd zakken tijdens een longeersessie en na ong. 1,5 week kon hij al een hele volte met zijn neus laag. Ik merk; hoe minder ik dit oefen, hoe slechter het gaat. Hoofd laag (stofzuigen) is dus een heel belangrijke oefening!

Als ik merk dat het slecht gaat, dan hang ik er eens per week een elastiek aan, die ik tussen de voorbenen bevestig, het helpt Sib in ieder geval. Misschien ook iets voor jou ody? Als je geen elastiek hebt, een touwtje alleen al doet ook wonderen. Succes, en doe M. de groeten van me!

robbie
Berichten: 293
Geregistreerd: 12-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-02 09:33

Als ik mijn pony longeer heeft ze ook het grootste deel van de tijd haar hoofd omhoog. Ik longeer niet met bijzetteugels ofzo. Maar volgens mij doen heel veel paarden en pony's hun hoofd omhoog als ze niet met bijzetteugenls worden gelongeerd.

wennie

Berichten: 2758
Geregistreerd: 14-10-01
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-02 11:04

Ik longeer mijn pony op dezelfde manier als Sibold met elastiek en dat gaat super.
Ze loopt er heel ontspannen mee en ze kan lekker hals strekken zonder sterren kijken.

17 mensen vinden dit leuk

vandas

Berichten: 5645
Geregistreerd: 22-11-01
Woonplaats: Noordoostpolder

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-02 13:03

Als ik Olisa longeer zonder iets (meestal dus) en alleen aan het hoofdstel, loopt ze nooit met haar hoofd naar de sterren te kijken, gewoon licht gebogen in hals en nek en met de achterhand er super onder...

Judibo

Berichten: 1411
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-02 17:51

Over balkjes heen longeren is ook goed om haar wat meer neerwaarts te krijgen.

Kendra

Berichten: 5974
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-02 21:45

Het ligt ook aan de bouw van je paard. Het ene paard loopt nu eenmaal makkelijker met z'n hoofd naar beneden dan het andere. Ik zou me er niet te druk over maken, zolang hij z'n rug niet wegdrukt.

Marije_jiplover

Berichten: 20148
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: ik moet met touwtjes longeren

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-02 07:23

Sampie schreef:
Over zo'n osteopaat heb ik sterk m'n twijfels want die had bij mijn paard bekkeninstabiliteit geconstateerd terwijl later bij de DA/manueel therapaut bleek dat er 2 lendewervels muurvast zaten, dit had zij totaal niet opgemerkt (ik ook niet, maargoed ik heb er niet voor gestudeerd toch???)

Voor ostheopathie is nog niet een erkende opleiding, dus in principe kan iedereen zich ostheopaat noemen. Dit geldt echter ook voor manueel therapeuten en chiropractors. Dus voor je met zo'n persoon in zee gaat, probeer er dan eerst achter te komen of het een goede is.
Tegenwoordig is er in België een opleiding waar je in 3 weekends ostheopaat (zou ook chiropractor kunnen zijn, weet het niet helemaal zeker) kunt worden. Uiteraard weten die niet zoveel als mensen die een betere opleiding van een jaar ofzo gevolgd hebben.
Dit is een beetje off-topic.
Nu ontopic: Het kan heel goed zijn, dat je paard meerdere behandelingen nodig heeft, voordat hij zijn rug echt goed kan gaan loslaten. Verder heeft hij de eerste dagen na de behandeling juist erge spierpijn in zijn rug gekregen en daardoor zal hij in het begin misschien niet lekker ontspannen. Maar als na een aantal dagen de spierpijn over is, heb je kans dat hij wel zal gaan ontspannen. Succes ermee!

/3 Jip en Elmo mijn hemel op aarde, Duvel en Estor mijn stars in heaven /3
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

stokpeerd
Berichten: 431
Geregistreerd: 23-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-02 16:44

he sampie!

die tegenstrijdigheid van osteopaat en manueeltherapeut is misschien niet tegenstrijdig! Ik heb zelf bekkeninstabiliteit en daardoor zijn er bij mij ook wervels vast gaan zitten. omdat ik onbewust mijn rug verkeerd ben gaan gebruiken. de manueel helpt me nu met m'n bekken en heeft de wervels losgemaakt. ik doe nu oefeningen om de spieren rond mijn bekken te verstevigen en mijn rug los te houden. Iets dat misschien bij een paard ook zo werkt? maar ja ik ben zelf natuurlijk geen osteopaat en manueel deskundige, maar heb er veel baad bij.

Het houden van paarden is geen hobby, maar een virusbesmetting waar ik nooit meer vanaf kom

stokpeerd
Berichten: 431
Geregistreerd: 23-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-02 16:47

o ja, misschien een tip, als mijn paard niet met het hoofd naar beneden wil dan zet ik hem aan de bijzet (lang! en laag!) en doe achter zijn kont een bandage die ik (niet te strak) vastzet aan de longeersingel. op deze manier komt de achterhand er goed onder waardoor hij zijn rug beter (kan) gebruiken.

Het houden van paarden is geen hobby, maar een virusbesmetting waar ik nooit meer vanaf kom

nathalie1

Berichten: 186
Geregistreerd: 05-08-02
Woonplaats: hoekse waard

Longeren

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-02 11:15

Mijn paard heeft ook problemen met zijn rug loslaten. Met een dubbele long kun je hem laten ontspannen. Door contrastelling te vragen met je buiten lijn, zodra hij loslaat geef je ook mee en dan is hij ontspannen en recht. Dit doe je ook met rijden. Vragen met je buiten teugel,binnen teugel uitnodigen en als hij dan loslaat dan geven en dan is hij ontspannen, laat hij zijn rug los en is hij recht. Bij mijn paard was het zo erg en zeiden ze in utrecht einde verhaal af laten maken. Nee het paard was niet rechtgericht dus ook niet ontspannen en daarom schudde hij ook heel erg met zijn hoofd. Het gaat nu heel goed met hem. *LOL*

Noah en Laika jullie zijn echt twee kanjers.
Mijn profiel is nu bijgewerkt met onze nieuwe aanwinst.

Richtje

Berichten: 13112
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-02 23:19

Tiko laat (als ik zonder bijzet longeer) altijd zijn hoofd zakken, echt helemaal met zijn neus over de grond. Zodra ik er bijzet, elastiek oid aan doe, loopt ie met zijn kop in de lucht als het even kan.

Een ongeluk zit in een klein hoekje - Dan blijft er nog heel veel ruimte over voor geluk

missy_m

Berichten: 2160
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-02 14:20

Richtje schreef:
Tiko laat (als ik zonder bijzet longeer) altijd zijn hoofd zakken, echt helemaal met zijn neus over de grond. Zodra ik er bijzet, elastiek oid aan doe, loopt ie met zijn kop in de lucht als het even kan.


Dat doet ab ook. Wanneer hij gewoon aan het halster mag lopen, loopt hij zo een heel kwartier te " stofzuigen" (:D) Maar met bijzets drukt hij z'n rug nog wel eens weg en gaat sterrekijken Verward

Don't hate me cause you ain't me!

nathalie1

Berichten: 186
Geregistreerd: 05-08-02
Woonplaats: hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-02 18:22

Dit komt mij heel bekend voor. Is hij ook gespannen? Op de manier hoe ik train is hij met longeren binnen 15 minuten ontspannen en daarna rij ik met mijn paard heerlijk ontpannen. Hij is dan recht(heel belangrijk), voorwaarts en hij geeft na.

Noah en Laika jullie zijn echt twee kanjers.
Mijn profiel is nu bijgewerkt met onze nieuwe aanwinst.

Donja

Berichten: 5246
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Garijp

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-02 21:06

Als ik alleen met halster of hoofdstel longeer, dan lopen ze soms in het begin nog wel met het hoofd wat hoger, maar komen al vrij snel met een lager, ontspannen hoofd en hals.
verder longeer ik mijn jonge hengst ook wel eens met de pessoa en dan in de laagste of een na laagste stand, niet dat hij zo hoog loopt met zijn hoofd, maar om de beweging vanuit de schouder wat langer te krijgen (zijn achterbeen gebruik is goed, maar met de pessoa wordt zijn voorbeen gebruik ook langer), hiedrood gaat hij nog lager lopen met zijn hoofd (neus op kniehoogte).

Donja, mijn maatje, 23 mei 1983 - 7 november 2008
Ons dierenpension http://www.dierenpensionloge.nl
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

carlijn83

Berichten: 3508
Geregistreerd: 11-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 21:17

In het begin als ik de slof nog losjes heb hangen gaat ie altijd uit zich zelf zakken. Later als ik t iets strakker heb gaat ie gewoon in de houding lopen die ik vraag.

De pony van stalgenoot loopt wel zodra ie de kans krijgt omhoog maar is met rijden wel soepel naar beneden te rijden.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Luckyliza en 10 bezoekers