zelf leren lopen ?!

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
nanka

Berichten: 3456
Geregistreerd: 18-04-02

zelf leren lopen ?!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-05-02 21:00

Ik wist even niet zo goed een goed "onderwerp" te verzinnen, maar goed; mijn probleempje:

Het paardje dat ik tegenwoordig rijdt is net een jaar onder het zadel en heeft nog altijd moeite om op haar eigen beentjes te lopen. Ze heeft nog niet zo'n goed balans enzo.
Ook loopt ze ontzettend hoog boven haar tempo.

Ik heb ook ontzettend veel moeite met haar om stelling te vragen. Ze kijkt dus niet waar ze heen moet.... bv op de volte ofzo.... ze valt dan heel snel heel erg naar binnen. Echt op m'n beenhulpen enzo reageerd ze niet ...ze gaat vaak alleen maar harder.
Ik denk dat dat oa komt doordat ze haar eigen balans nog niet zo goed heeft. (of heb ik dat mis?).

Heeft iemand tips???
Alvast bedankt.

Groetjes, Linda


blieb01

Berichten: 1521
Geregistreerd: 05-04-02
Woonplaats: De Weere

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-02 22:31

Als je paard zijn balans nog niet heeft help het dan door eerst netjes en recht op de hoefslag te lopen. Vergelijk het maar met het volgende:

neem een kind op je nek en ga dan recht lopen, dit is nog wel te doen,
ga nu eens rennen in een kring, ik denk dat je zelf ook wel wat meer moeite hebt om een tempo aan te houden.

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-02 08:27

Dat van tempo terug kan je mooi aan de longeerlijn doen laat hem dan zo langzaam lopen dat hij bijna stapt. het zal er niet uitzien omdat hij dan ook geen balans heeft dus hij leert er alleen maar van. Doo het langzame tempo zijn hij ook zijn rug en broekspieren gaan trainen.

Op zich kan het ook onder het zadel maar je moet dan erg op je zit gaan rijden en dat is vaak moeilijk. Zodra hij luistert aan de longeerlijn is het ook makkelijker onder het zadel. Voordeel ook nog eens is dat je ernaast kan zien wat hij doet en erop alleen maar voelen en sommige mensen voelen niet alles.

Ook het links en recht instellen kan mooi aan de longe let wel op dat hij niet gaat kantelen ipv buigen veel paarden hebben helaas dat probleem.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-02 12:55

Blijf ook niet langs de bakrand rijden, maar neem heel veel de binnenhoefslag. Dan moet je paard recht blijven en heeft hij geen steun aan de bakrand, hij zal dan ook eerder op eigen benen moeten leren lopen.
Rij ook veel overgangen en tempo wisselingen.
Hier komt hij beter door aan je been en je maakt hem sterk in de achterhand zodat hij ook makkelijker op eigen benen kan lopen.

En je kan ook vast een paar passen wijken. eerst in stap, daarna in draf.
Hier leert hij dat er ook met 1 been hulpen gegeven kunnen worden.
Hierdoor kun je hem makkelijker door de wendingen gaan rijden.

En verder laat je paard niet steed in zijn tempo onder je uit rennen, hou hem tegen, ook met de stem erbij, en ontspan meteen als hij wat terug komt in tempo en beloon hem dan uiteraard.
In het begin moet je hem wel 25 keer in een min. inhouden, maar als hij leert wat de bedoeling is loopt hij steeds langer in het tempo wat jij wilt.

* Ellen *

Berichten: 1672
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Ommen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-02 20:54

ik ben het helemaal met de rest eens.

verder wil ik even zeggen dat je het niet moet forceren door hem met alle geweld aan de teugel te willen laten lopen. dat heb ik bij een ander paard eens gezien, en die werd er absoluut niet beter op.

Kirsti
Berichten: 63
Geregistreerd: 18-04-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-02 01:20

Een goede oefening tegen het naar binnen vallen op de volte, is "volte openen". Ga op een kleine volte rijden en druk dan je paardje met je binnenbeen naar buiten. Zodra hij 1 pasje naar buiten doet, enorm belonen. Pas op dat je hem niet met je binnenteugel naar buiten probeert te duwen. De binnenteugel moet je een beetje van de hals af houden en er vooral niet aan trekken. Als hij op je binnenbeen harder gaat ipv opzij, geef je een ophouding met je zit en op twee teugels (iets meer op de buitenteugel dan op de binnenteugel).

KozieZ

Berichten: 7741
Geregistreerd: 11-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-02 17:02

de tip die ik 2 jaar terug kreeg bij het paard wat ik toen in reed was dat hij moet leren niet op je teugel te steunen. Als je hem meteen kort aan de teugel wilt rijden, heeft hij dus konstant de kans om op jou hand te leunen en dus minder op zijn eigen benen te lopen. Draven met een lange teugel leert ze om op hun eigen benen voorwaarts te gaan. Galop nog meer, maar dat moet je wel durven. Het lijkt dan even dat ze sneller gaan, maar dat valt best mee. Ze gaan dan zelf zoeken naar een stabiele gang en hard is dat dan niet meer, omdat hij jou hand niet heeft om op te vallen. Snap je? Beetje wazig maar goed. Je moet bij zo n oefeningen wel vertrouwen in je paard hebben. Anders cdurf je niet los te laten. Zij gaan pas zelf lopen als jij ze de kans geeft om dat te doen.

Mar2lin
Berichten: 1833
Geregistreerd: 26-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-02 18:52

geef hem langere teugel, niet zozeeer een boogje erin, maar dat hij niet kort is! en strak zit, rij hem voorwaarts, neem hem terug, voorwaarts, terug voorwaarts terug en dit herhalen! Blijf gewoon op de hoefslag lopen! laat hem eerst gewoon lekker normaal op ZIJN benen rechtuit lopen! Zodra hij dit doet, kan je pas gaan werken met de voltes en stelling! Goeie tempowisselingen rijden! Probeer de galop ook!hij moet jouw hand ook opzoeken, dat is gelijk een leuke bijkomstigheid!

In het begin zal dit vreemd aanvoelen, en hij zal het ook vreemd vinden, je hebt best kans dat hij een paar keeer struikelt omda thij niet gewent is om zelf telopen!

Succes! Lachen

....

nanka

Berichten: 3456
Geregistreerd: 18-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-06-02 19:45

Bedankt allemaal voor de tips!

Betreft haar te rijden met een 'langere' teugen over de hoefslag is best moeilijk want ze heeft dan dus de neiging om steeds naar binnen te vallen.... moet ik haar dat dan gewoon laten doen?
Als ik dan binnenbeen geef dan gaat ze NOG harder.

PS: ik ben druk op zoek naar een instructeur of instructrice... dus die tips hoef ik niet Haha!

Wel moet ik er even bij vermelden dat ze gister heerlijk liep. Lekker braaf basis-tempo'tje..en ze zocht m'n hand steeds op Tong uitsteken
Is misschien toeval want ik reed niet anders dan normaal...(dat is dus veel basisoefeningen, veel voltes, veel overgangen).

Qiana

Berichten: 63
Geregistreerd: 27-05-02
Woonplaats: Pellenberg (Leuven, België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-02 19:46

Ik ken het gevoel; het paard heeft nog héél weinig evenwicht, loopt boven het tempo en luistert nog niet zo goed naar de hulpen.

- Afremmen kan je het gemakkelijkst op cirkel, maar om eerst het paard zijn evenwicht te laten zoeken, rij je best héél véél rechte lijnen (en best op de binnenhoefslag zoals iem. hier reeds suggereerde). Het is misschien wel moeilijker om het tempo te vertragen op rechte stukken, maar je kan proberen om zelf trager op en neer te gaan bij het lichtrijden. Dat helpt dikwijls héél goed. (Opm.: Ik weet niet 'hoeveel te snel' je paard loopt, maar ik zou toch in begin proberen niet te veel af te remmen/verkorten. Zolang het tempo controleerbaar is, mag het gerust redelijk hoog zijn (vlotte arbeidsdraf en -galop) : zo behoud je de goede, ruime gangen. Als het paard met verloop van tijd meer evenwicht krijgt en beter aan de hulpen wordt, zal het van zelf het goede tempo vinden en/of zich gemakkelijker laten terugnemen.

- Veel overgangen om het paard beter aan het been te zetten (ook reeds hierboven vermeld); eventueel zelfde commando's (stemhulpen) gebruiken als bij het longeren, totdat het paard deze echt goed kent.

-Misschien ter afwisseling van het longeren en rijden, het paard los in de bak laten lopen, dan kan je hem volledig op de hoefslag laten lopen (rechte stukken), zodat hij zijn evenwicht ook kan zoeken zonder ruiter. Ook buiten op wandeling veel galopperen is een goede oefening.

Hoop dat je er iets aan hebt! Alvast véél succes!
Joke

Mar2lin
Berichten: 1833
Geregistreerd: 26-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-02 21:59

nanka schreef:
Bedankt allemaal voor de tips!

Betreft haar te rijden met een 'langere' teugen over de hoefslag is best moeilijk want ze heeft dan dus de neiging om steeds naar binnen te vallen.... moet ik haar dat dan gewoon laten doen?
Als ik dan binnenbeen geef dan gaat ze NOG harder.


Laat haar maar harder gaan, je kan haar ook dmv je zit weer terug brengen! Misscehin is het harder gaan wel een uiting om te voorkomen dat ze dr evenwicht verliest! Hou haar tegen met je gewicht! EN ook aan de langere teugel kan je toch proberen stelling te vragen! en dan moet je ook met zowel binnenbeen als buitenbeen werken! Probeer het eens!

Nogmaals succes!

....

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-02 23:22

Ik zou haar ook aan een wat langer teugeltje rond laten lopen zodat ze haar evenwicht moet leren vinden. Waarschijnlijk zal ze ook wel veel slingeren, maar probeer niet tegen te sturen, tenzij het te erg wordt. Hier krijgen ze balans van. En hoe lager het tempo hoe moeilijker de balans te vinden is. Gaat het in een hoger tempo beter, kun je haar een wat rustiger tempo laten lopen. Succes!

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Art_Ificious, Googlebot en 3 bezoekers