conditie van de ruiter

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
marije999

Berichten: 330
Geregistreerd: 25-04-02
Woonplaats: Den Haag

conditie van de ruiter

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-02 18:24

Ik zou graag eens meningen horen over de conditie die de ruiter moet hebben om goed te kunnen (leren) paardrijden. Mijn eigen ervaringen hiermee zijn dat ik een lange tijd heb lopen tobben met mijn zit. Ik was na een uur rijden moe, kon het paard niet goed uitzitten, wankelde erg in het zadel en zat erg naar voren. Ik wist zelf ook wel dat ik het paard stoorde maar wist niet zo goed wat ik eraan moet doen. Begin dit jaar ben ik gaan roeien. 2 à 3 keer per week trainen, erg goed voor de balans, rechtzitten en de rug- en buikspieren. Na 3 weken merkte mijn instructrice al op dat ik opeens zo veel beter op mijn paard zat.
Hebben jullie hier ervaring mee?
Groetjes Marije

"De meest interessante mensen zijn diegenen die op hun 25e nog niet weten wat ze met hun leven willen doen." (gelezen op een toilet in Arthurs' Pass, Nieuw Zeeland 2003)


carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-02 20:07

Niet bepaald op die manier. Wel moeten (beginnende) ruiters ontspannen zijn en hun spieren los kunnen laten. Iemand die vast zit in de rug of schouders, kan minder goed zitten als iemand die lekker soepel is.

Mijn conditie is bereslecht... Ik moet me daar echt voor schamen als enduranceruiter... Bloos Maar ik ga er nu écht wat aan doen, en ik begin volgende week met een trainingsschema voor mezelf.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

HHD_Foto

Berichten: 4437
Geregistreerd: 14-04-02
Woonplaats: N.W. Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-02 21:05

Ja, ik kan me er wel wat bij voorstellen. Normaal rijd ik ongeveer 3 kwartier op m'n paard, zo'n 3 x in de week. Als we een buitenrit maken die al gauw 2 uur duurt merk ik dat ik ontzettend last krijg van m'n enkels Verward . Gewoon door overbelasting dus. 3 kwartier lessen is niet lang genoeg om pijn te krijgen. Nou is m'n conditie zowiezo pet, na een priveles van een half uur stort ik bijna van het paard af Haha! . Dus wat extra conditietraining zou niet overbodig zijn. Oh ja en stoppen met roken is misschien ook niet zo slecht Bloos

Digitale tekeningen van je huisdier of paard: www.HHD-Foto.eu

abby
Berichten: 1632
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-02 22:16

vermoeidheid in je spieren is normaal na het rijden, maar als je een halfuur les hebt gehad, moet je nog gewoon kunnen afstijgen hoor, in plaats van eraf storten... Haha!

Ik denk dat ik een matige conditie heb als het aankomt op hardlopen enzo, maar mijn spieren zijn wel in een goede conditie, ik kan rustig een uur zonder beugels rijden zonder spierpijn te krijgen of erg vermoeid te raken. Een buitenrit van 5 uur is ook geen probleem.

Ik heb vroeger veel gezwommen, wil dat eigenlijk ook wel weer oppakken, maar op de tijden dat ik in het zwembad terecht kan, loop ik met kruiwagens op en neer, poets paarden, rijd, voer en loop tig keer op en neer van kast naar box en vice versa omdat ik weer iets ben vergeten. Frusty Lichaamsbeweging genoeg dus; roken doe ik niet, maar ben wel dol op chocolade en drop...

carlijn83

Berichten: 3508
Geregistreerd: 11-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-02 20:37

Een onafhankelijke zit is voor een ruiter erg belangrijk, of conditie hier iets mee te maken heeft weet ik niet.
Ik heb zelf bijna niets aan conditie, (ja, ik rook ook nog Schijnheilig )
Als ik een stuk moet hardlopen kan ik dat na een endje niet meer volhouden.
Waar ik wel sterk in ben is dat ik gewoon uren kan doorgaan met (als t een x zo uitkomt en ik veel stallen moet doen) met mesten, zaagsel halen, stro en hooi halen, vegen enz. Dat kan ik allemaal prima volhouden maar echt ren/fietsconditie heb ik niet.

abby
Berichten: 1632
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-02 21:06

daarom rijd ik ook zoveel zonder beugels: voor die onafhankelijke zit... En ik vind het veel lekkerder rijden ook, je kunt nog dieper zitten en dus beter inwerken met je zit. Maar: echt lang zonder beugels rijden houd je alleen vol als je spieren sterk genoeg zijn (dus een goede conditie hebben).

En als je meerdere paarden op een dag rijdt, heb je ook wel conditie nodig, anders houd je het niet vol. Ik denk alleen dat een ruiter-conditie heel anders is dan een zwem-, fiets-, of hardloopconditie? (zijn er op Bokt geen aankomend medici of fysiologen om dit uit te leggen???)

Bo
Berichten: 61
Geregistreerd: 11-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-02 23:22

Naast een redelijke conditie (dus uithoudingsvermogen) is het denk ik vooral belangrijk om soepel in je lijf te zitten, dus lenigheid. Als je een stijve hark bent met bv rugklachten ofzo heb je meer problemen met rijden (en je paard dus ook) dan als je een slecht uithoudingsvermogen hebt of bv kortademig bent door roken ed.

Flootje

Berichten: 570
Geregistreerd: 17-01-02
Woonplaats: Hoogvliet (rt)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-02 07:43

Ik ben express weer gaan hardlopen om mijn conditie te verbeteren. Ik verwacht van Ynse dat hij conditie opbouwt, dus kan ik zelf niet achterblijven, natuurlijk Haha!
Roken doe ik sinds 01 feb niet meer (ik merk duidelijk verschil)
Maar mijn zit ben ik vooral aan het verbeteren door mijn beugels uit te doen. Dat levert inmiddels een beetje resultaat op, maar bovenal spierpijn.

"Zorgen moet je doen...niet maken" Loesje

germie

Berichten: 16550
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-02 07:55

paardrijden is vooral coordinatie. Dus als je dat oefent, dan train je ook een beetje je spieren, dan wordt je zit ook beter.
Ga maar eens op 1 been staan, doe je ogen dicth en blijf staan. Dan je andere been.
Ga op 1 been staan, handen op je rug, door je knieen en dan opspringen en weer landen op 1 been (dit voor kracht en coordinatie).
ga op 1 been staan, zwaai je andere been naar buiten. Op het hoogste punt spring je op, en als je je been naar binnen zwaait dan weer landen. Dit is ook weer kracht en coordinatie, en een erg moeilijke oefening.
Ga door je knieen, handen mee zwaaien als een schaatser, spring dan vanuit je rchterbeen naar links, land op je linkerbeen, hup een keer op links en dan weer vanuit je linker been wegspringen naar je rechterbeen, land op rechts, hup weer enz.
Wedden dat je coordinatie hier beter va nwordt!!!!!
Kost ongeveer 10 minuten en je kracht wordt ook nog beter.

Bob Marley : "Who are you to judge the life I live? I am not perfect and I don’t have to be! Before you start pointing fingers, make sure your hands are clean". Nobody is perfect, so I am nobody :D

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-02 08:21

Je bouwt absoluut ook conditie op in het rijden, dat is zeker waar. Maar als je moe wordt is je coördinatie minder, en daardoor worden je hulpen grover. Dat is dan meestal de 2e helft van je training, net als je paard echt scherp begint te worden. Niet zo handig dus. Daarnaast is het erg goed om eens op een andere manier te bewegen, om je spieren niet eenzijdig te belasten.

Ik roei in de sportschool, alleen kom ik er met een druk weekschema gewoon meestal niet aan toe om nog extra te gaan sporten.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Katja

Berichten: 40846
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-02 09:02

Ik denk dat het heel belangrijk is om naast paardrijden ook nog meer aan je conditie te doen. Ik rijd per dag tussen de 6 en 10 paarden, maar merkte dat ik bij probleemgevallen wel eens lucht tekort kwam. Op dat moment wordt inderdaad je coödinatie minder en wordt je niet alleen grover in je hulpen maar loop je ook meer kans om eraf te vallen. Nu ik naast paardrijden nog wat meer sport merk ik dat mijn conditie een stuk beter is en daardoor ook mijn concentratie tijdens het rijden. Verder voel ik me beter doordat m'n lijf niet meer zo eenzijdig belast wordt.

abby
Berichten: 1632
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-02 21:08

Toevallig had ik vanmorgen privé-les en na mij was er iemand die op de manege rijdt (een uur per week) en ook een keer een uur privé-les wilde. Na een half uur was ze helemaal kapot en achter adem, en achteraf vond ze het ook erg moeilijk om een uur lang geconcentreerd te blijven rijden. De tweede helft van de les zag je haar minder goed zitten, grovere hulpen geven en ´stuurfouten´ (links waar rechts gevraagd werd etc.) maken. Coördinatie en uithoudingsvermogen moet je dus inderdaad trainen en om naast het rijden nog een andere vorm van beweging te hebben lijkt me inderdaad niet verkeerd, maar waar haal ik de tijd vandaan? Verward Toch maar een roeiapparaat op zolder...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers