omgaan met kritiek

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

 
 
Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-05-01 13:34

Hai,

een vraagje: hoe gaan jullie om met kritiek van stalgenoten, clubgenoten etc. op je rijden? Zelf heb ik een best moeilijk paard, en en vrij onorthodoxe manier van werken, en dat levert nog wel eens negatieve kritiek op van diverse kanten. Soms is dat wel eens vervelend, en ik ben de discussies zo zat. Hebben meer mensen hier last van en hoe ga je er mee om?


Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 13:43

HOi,
Ik krijg ook idioot veel kritiek op mijn manier van rijden. Ik rijd soms met slof. Dat vinden ze niet erg maar toen ik er geen elastiek omwou toen was ik maar een raar figuur. Mijn pony ging vroeger veel te hard in het parcours. Ik moest er maar een pessoabit indoen. Ik wou dit abso niet want hij was keihard en ik moest soms zohard in zijn bek zitten omdat hij hard ging. Ik was bang dat hij nog harder zou zijn. Ik had les van iemand die heel oged kon lesgeven. Ik werd gek van al het commentaar op haar en mijn rijden. (niet rechtstreeks maar ik hoorde het later via via) Ik reed niet zoals heel de pc het deed. Nou en?
Ik ben nu zo gaan denken.
Ik doe wat ik kan. Meer kan ik niet. En als iedereen op me zeikt. Daar heb ik nu dus schijt aan (vroeger niet). Als ik voor mezelf maar weet dat ik goed gepresteerd heb.
Groetjes!

Megan
Berichten: 23
Geregistreerd: 01-05-01
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 13:44

Ik heb er persoonlijk geen ervaringen mee, maar het loont zeker de moeite om er over na te denken wat mensen zeggen. (op wat voor manier ze het zeggen, maakt even niet uit)
Ik weet dat paardrijden op 101 verschillende manieren kan en de ene manier hoeft niet slechter te zijn dan de andere. Je moet gewoon kijken wat het beste bij jezelf en je pony past.

Ik zou er zeker bij nadenken of je er wat aan hebt, maar uiteindelijk m'n eigen plan trekken en er verder niks meer van aantrekken wat anderen lopen te klagen.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 13:45

Oja, die voorbeelden zijn allemaal vroeger van mijn pony. Het kritiek is nu minder geworden. Waarom? Omdat niemand me meer ziet rijden.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 13:55

zoohoo! 3 reacties in 3 minuten.
Ik kan me wel in Megan vinden. Je moet nooit te eigenwijs zijn om naar iemand anders te luisteren want dat is voor die andere frustreren (alstie gelijk heeft) en jij schiet er ook nix mee op. Ik wil goed leren rijden en ik vind dat je dat van heel veel mensen kunt leren.

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 14:22

De mensen op de ponyclub vinden mij volgens mij arrogant. Is dat ook kritiek? Kijk, ik kick inderdaad wel op dat ze van mij denken dat ik goed kan rijden, maar zo erg is dat nou ook weer niet.

Ik rijd ook anders dan de rest in de les. Ik begin bijvoorbeeld met laag/rond los te rijden, dan kijken sommigen mij aan zo van wat is dit nou? En ik probeer in m'n buigingsdingen te variëren, travers op een volte enzo. Vinden ze raar.

Maar als ik zeg maar direct kritiek krijg zovan 'je moet dat en dat zo doen', denk ik daar over na en dan doe ik wat ik zelf wil. Ik heb hier alleen niet veel last van, ik heb m'n paard thuis staan en train elke dag alleen. Ik heb wel les van een goede instructrice, ik krijg van haar natuurlijk kritiek...maar zij is m'n instructeur dus ik luister naar haar...bijna onvoorwaardelijk. Wat rijden betreft dan.

Als ik jou was zou ik gewoon blijven doorgaan zoals jou dat het beste lijkt en de rest gewoon lekker laten basrten (in elk geval als je aan het rijden bent)

Dat vinden mensen trouwens ook vreemd, dat ik me gewoon wil concentreren als ik aan het rijden ben....dan ben ik nl. met m'n paard bezig en verder niks.
Logisch of niet? Verward

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 14:23

Hangt er helemaal vanaf waarom iemand kritiek geeft.
Helaas heb ik mee moeten maken dat er bergen kritiek kwamen omdat men jaloers was en het me blijkbaar niet gunde. Geduld doet in zo'n geval een hoop, want als ik terug kijk en de situaties nog eens vergelijk, heb ik niets te klagen.
Ik wil nooit meer op een stal staan met alleen maar foutenkijkers, ik wordt daar heel nerveus van.
Kritiek om een goede reden vind ik best, laat maar komen.
Iedereen mag aan mij vragen waarom ik rij hoe ik rij. Bij mij op stal staan overwegend westernruiters en daar discusieer ik ook wel mee. Dat kan gewoon omdat we allemaal met paarden bezig zijn en de kernpunten zijn hetzelfde.

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 14:28

Lov, dat idee krijg ik ook een beetje soms, dat ze het me niet gunnen.
Ze hadden volegsn mij ook nooit gedacht dat ik met dit beessie zo ver zou komen, jalouzie? Heb er heus hard voor gewerkt hoor!

Vragen stellen doe ik zelf ook veel, dus ja, ik wil ook wel graag antwoord geven. Meestal rijd ik gelukkig alleen, dus heb ik geen anderen om me heen die kritiek kunnen leveren.
Soms rijd ik samen met m'n instructrice die echt alles ziet, dan krijg je weleens wat over je heen, maar dat is meer opbouwens bedoeld natuurlijk......

Lieke

Berichten: 10387
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 15:38

Als ik kritiek krijg luister ik ernaar en kijk dan of ze gelijk hebben of niet en als ze gelijk hebben probeer ik te kijken wat ik er aan kan doen maar er zijn mensen die altijd zeuren

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-05-01 15:46

Vroeger op de ponyclub werden mijn zus en ik ook wel eens vreemd aangekeken o dat wij bijvoorbeeld privéles hadden en met onze eigen trailer op concours gingen. Dat dééd je niet in die tijd. Als wij op concours gingen wilden we winnen, en daarna pas lol maken, ipv de rest die gewoon voor de gein meedeed. Ik denk dat een heleboel van de kritiek di ik nu te horen krijg op jalouzie gebaseerd is. Als het goed bedoelde, opbouwende kritiek is doe ik ook mijn best om er wat mee te doen, maar ga nou niet zitten zeiken van "je moet hem niet zo diep rijden" of zo, want da's nou eenmaal mijn werkwijze en die verander ik niet zomaar.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 16:53

Het klinkt misschien heel arrogant Haha! maar ik heb absoluut geen gehoefte aan ongevraagde kritiek van stalgenoten. Ik ben heel serieus bezig, train erg hard en wordt daar 2 keer per week in begeleid door iemand die prof. in de sport bezig is. Voor kritiek en vagen heb ik mijn instructie.
Ik geef zelf ook nooit kritiek op andere ruiters. Maar maak wel vaak complimenten als ik vindt dat iemand vorderingen heeft gemaakt of als een bep. oefening mooi uitgevoerd wordt.
Het grappige is wel dat ik nooit kritiek krijg van stalgenoten *LOL* . Dat heeft niet zozeer te maken met hoe ik rij maar wel met hoe mijn houding is t.a.v. rijden en kritiek.
Soms vragen mensen wel eens voorzichting naar mijn rijden en vooral waarom ik mijn paard nu diep en rond in stel. Mensen die oprecht interesse hebben wil ik het uitleggen maar mensen die op voorhand sceptisch zijn poeier ik af en dat lukt allemaal aardig Tong uitsteken .

_________________
woorden zijn wind, daden zijn dingen (Vondel)

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Jippie op 2001-05-06 17:54 ]</font>

Cowgirl

Berichten: 20843
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 16:56

Kritiek krijgen doe ik zelden en als het gebeurd gaat het vaak nog achter mijn rug om ook. Ik hoor het dan vaak van anderen. Ik kan wel en was lijst schrijven maar probeer het kort te houden.
Bij mij op stal heeft iedereen kritiek op elkaar, niet dat het verder niet gezelig is in tegen deel. Maar wat mij opvalt is vaak dat het niet direkt tegen die persoon gezegd wordt en vaak ook conclusies worden getrokken voordat men heeft gevraagd waarom iemand zo rijd of omgaat met zijn dier. Ik houd meestal mijn mond maar als er iets is probeer ik het goed uitteleggen of tips van kan het niet zo of zo, zonder dat ze daarna (achter mijn rug om tegen anderen) beginnen : die spoort niet en denk dat ze overal verstand van heeft.
Daarom vind ik die kritiek altijd zo jammer terwijl we allemaal zo ons best doen en plezier willen hebben. Ik ben dan enig westernruiter tussen wat dressuur ruiters . Maar het meest jammer vind ik toch bij ons dat er ontzettend veel geroddeld wordt. Zo vond mijn pension houder western heel leuk maar hoorde ik laatst dus dat het eigelijk maar helemaal niks is, niks voorsteld enz enz.
Dan voel je je toch knap Klote. Ik weet gelukkig hoe iedereen hier zo'n beetje in elkaar zit en dat laat ik ook maar zo, ik rijd lekker voor mezelf en doe wat ik denk dat goed is en als ik het fout doe kom ik daar zelf ook wel achter. Dit bedoel ik in het algemeen omgaan met paarden. Ieder zijn hobby en ieder zijn eigen manier. Maar jammer dat sommige daar ernstige en neerslachtende conclusies over trekken wat de paardensport soms erg frustrerend maakt, terwijl we gewoon met onze hobby bezig zijn.

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 17:27

Je hebt twee soorten kritiek. 1. Opbouwende/ adviserende kritiek. Daar luister ik naar, kijken of diegene misschien gelijk heeft en zinnige dingen zegt.
2. Zelf krijg ik vaak kritiek op mijn paard, of heb dat veel gehad. Waarom we dat beest niet wegdeden, we konden er toch niets mee. Voor de wagen gevaarlijk en onder het zadel was geen gezicht. (zeiden ze, is nou eenmaal niet een slank rijpaardje) Nu lach ik ze allemaal uit. We gaan steeds beter, ze is bijna betrouwbaar voor de wagen, we rijden zelfs heel goed een marathon en wat maakt het uit hoe ik over het strand scheur??

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 18:28

Wat Jippie heeft, heb ik ook wel een beetje (een beetje). Maar als er een zinnige vraag wordt gesteld, vind ik dat best. Bij ons heerst er geen 'wedstrijd/winstpunten-mentaliteit' en dat is wel zo rustig. Daarbij ligt het niveau niet zo heel hoog, dat scheelt een stuk. Het leukste is dat ik juist weer vaak mensen op weg kan helpen.
Van de mensen die bij mij op stal staan mogen de meesten zeggen wat ze willen, maar gelukkig doen ze dat niet zo vaak. Onzinnige dingen weet ik zo onderhand wel te pareren.

flopsy

Berichten: 738
Geregistreerd: 02-02-01
Woonplaats: voorburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 18:29

nou, ik kijk meestal van wie het komt.
als het van iemand komt die het volgens mij zelf ook niet goed doet en het is inderdaad onzin, dan luister ik niet maar als het nou echt iets boeiends is wel

I'm a nobody, nobody is perfect, therefore I'm perfect!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 18:29

Oh ja, daar komt nog bij dat ik tegenwoordig dit vaak denk: 'als je het beter weet, DOE het dan ook beter'.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 20:04

Eventjes in reactie op Lov:
Citaat:
Bij ons heerst er geen 'wedstrijd/winstpunten-mentaliteit' en dat is wel zo rustig. Daarbij ligt het niveau niet zo heel hoog, dat scheelt een stuk.

Bij ons ligt het niveau wel heel erg hoog, maar juist de mensen die moeten leven van de sport zijn stuk voor stuk super sportief en sociaal. Zij weten dat het een kwestie van kei hard werken en een beetje geluk met de kwaliteit van je paarden [en blessures] is.
Het meeste gekibbel komt van mensen die al 3 jaar Verward bezig zijn met dat 'laatste' Verward winstpunt in de L en dat ook al 3 jaar zonder instructie doen maar wel 12 wedstrijden per jaar rijden Frusty . Die mensen hebben vaak het meeste kritiek. Daar hou ik me liever afzijdig van Haha! Schijnheilig *LOL* Schijnheilig Haha! .

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 20:49

Ik vind kritiek van stalgenoten, toeschouwers of wie dan ook prima, zolang die positief opbouwend gebracht wordt, EN als ik er om vraag. Ik hou er niet van als Jan en Alleman zich met mijn rijden bemoeit. Als ik behoefte heb aan feedback, dan ben ik echt wel bijdehand genoeg om daarom te vragen.
Als ik er niet om vraag en iemand moet toch zonodig, dan heb ik eigenlijk het liefst dat iemand in een vragende vorm begint, zo van "waarom doe jij eigenlijk.....". Als iemand meteen begint met "Dat zou ik zus of zo doen" dan is mijn reactie al snel in de trant van "Nou wat let je?"

Dit komt denk ik vooral omdat ik opgegroeid ben in een negatief dressuurcircuit, waarbij het er vooral om ging om zoveel mogelijk negatieve dingen over andere ruiters te zeggen. En daar heb ik dus een vreselijke hekel aan. Ik vertel iemand liever wat ik heel goed vind in zijn of haar aanpak, en (als daar om gevraagd wordt) daarna pas de puntjes die ik misschien anders zou doen. Maar als iemand iets anders doet dan ik, is dat niet per definitie fout, want ik heb de wijsheid niet in pacht. Een heleboel andere ruiters zijn helaas van mening dat zij dat wel hebben. Vind ik jammer!

Sonja

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 21:20

Jippie, inderdaad dat klopt wel. Vandaar dat vaak samen gaat met jaloezie. Die mensen missen het vermogen om elkaar in de waarde te laten, de sporters waar jij de stal mee deelt hebben dat gelukkig voor jou wel.
BIj ons is het zo dat qua dressuurruiters er maar weinig ruiters zijn met wat ervaring. De meesten zijn nog lerende.
Er zijn dus niet zo veel jaloerse of arrogante types.
Helaas ook niet zo heel veel mensen waar ik ff mijn probleempjes bij kwijt kan.

Fitzroy
Berichten: 18147
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 22:56

O, ik ben toch weer zo blij dat ik op een kleine stal sta.... en dus 'kritiekloos' kan leven.

Hiervoor stond ik wel op een grote stal en voelde ik me inderdaad altijd bekeken en bekritiseerd, waardoor ik ontzettend gestressd op mijn paard zat. En dat kwam natuurlijk het rijden weer niet ten goede.
Dat is dus ook de enige vereniging waar ik geen wedstrijden rijd in het indoorseizoen.
Voor de rest moet iedereen maar denken wat ie wil en ze mogen het ook best zeggen, maar ik houd me gewoon vast aan mijn eigen instructeur.

Door de ORUN-cursus ben ik in gaan zien dat zijn manier bij Fitz gewoon het beste werkt dus iedereen die zegt dat hij meteen hoog ingesteld kan worden laat ik lekker kletsen. De ervaring heeft geleerd dat Fitz dat niet aankan.

Maar om kort te zijn, ik krijg gelukkig nooit kritiek op mijn rijden (behalve bij de ORUN *LOL* *LOL* en die laat ik lekker l.....), en ben daar maar wat blij om. Ik kan op zulke stallen niet aarden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 06:49

Dat klinkt heel bekend, wat Fitz hier zegt. Sinds wij op stal staan bij iemand die van het rijden moet leven, heb ik er lekker ook geen last meer van.
Ik mag altijd alles vragen, en ze zijn daar echt altijd bereid om me te helpen of een van de paarden een keertje voor je te rijden als iets je zelf niet lukt, maar het is daar altijd positief. Is heeeeerlijk als je daarvoor wel anders gewend was!

Sonja

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 09:27

wij hebben ook een kleine stal, en die kritiek die we leveren, is positieve kritiek. ze beodelen het gewoon allemaal goed, of zo denk ik.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 11:29

Kritiek is irritant. Bij ons op stal bekritiseren de mensen elkaar niet zo. Wat overigens een goed punt is aan kritiek is dat het discussies uitlokt. Je kunt uitleggen waarom je iets zo doet en wat je doelstelling is. anderen kunnen dna een tegenreactie geven en als je te doen hebt met redelijke mensen, wint degene met de beste argumenten. Discussies houden mensen alert, het zet ze aan het denken. Ik zie het dus niet als iets negatiefs, als het op een eerlijke manier gaat tenminste (niet achter je rug om).

Yor
Berichten: 1404
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Ik ben een rasechte Leuther...

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 18:43

ik vind alle kritiek prima!
ik heb liever dat iemand zijn mond opendoet en zegt wat hij/zij vind dan dat iemand zich dood zit te ergeren aan mijn rijden.
als het vervelende kritiek is dan trek ik mij er niks van aan en ben ik blij dat het gezegd is en dat ik het niet achter mn rug om viavia hoor, als het opbouwende kritiek is vind ik het helemaal fijn!
ik vraag zelf echt ontzettend veel.
gelukkig krijg ik vooral dus tips en worden er weinig nare dingen gezegt bij ons op stal, 't is ook vrij kleinschalig en iedereen helpt elkaar, dat is dus wel prettig.
als ik tips/kritiek krijg vraag ik eigenlijk altijd waarom ik dat dan zou moeten doen en of ik het niet beter zus of zo kan doen en daar leer ik toch wel een hoop van

"Some memories are best forgotten"

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 20:26

een goedbedoelde tip vind ik het overwegen waard en gebruik ik ook als ik vind dat ze inderdaad gelijk hebben ,maar verder heb ik heel erge faalangst dus zorg er eigenlijk altijd voor dat niemand me ziet rijden want dan ga ik ZO klungelen dat het echt niets meer is.........


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers