Losrijd-vraagje

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-04-01 21:55

Ik rijd vaak los met een lange teugel omdat ik het idee heb dat Waldo dan sneller ontspant. Dwz dus 15 minuutjes lan en dan voorzichtig oppakken. Ik longeer hem echter wel direct aan de bijzet. Kan het dan geen kwaad om m eerder op te pakken of zal ik gewoon zo los blijven rijden? Wat doen jullie?

Dan ff over de galop. Ik galopeer dus ook los met een lang teugeltje en nou kreeg ik een keer het advies van mn instructr. om in de verlichte zit te gaan zitten, zodat ik zn rug niet belast en ie meer loskomt/ontspant. Wat vinden jullie daarvan? Ik word in ieder geval wel aangekeken alsof ik gek ben *LOL*


kvika

Berichten: 3754
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-01 22:04

eigelijk kan je nooit te lang je paard los rijden.
15 min. is een hele goeie tijd vind ik
maar als je merkt dan je paard al los is na 10 dan kan het natuurlijk ook

het in verlichte zit rijden vind ik een goeie gewoonte zo kan inderdaad je paard z'n rug lekker los komen Tong uitsteken

tja....

Honeybee

Berichten: 8912
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Harlingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-01 22:16

Daar ben ik het absoluut mee eens! Knipoog

Shaienne

Berichten: 4933
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 07:24

Maar wat word nou eigenlijk bedoelt met losrijden? Bedoelen ze dan dat als ie in stap goed los is, of is losrijden ook draven?

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 10:53

Hoelang je nodig hebt voor het losrijden hangt helemala van je paard af....

Ik weet niet precies wat je bedoelt met ' lang teugeltje' - echt gewoon los en plat gezegd met z'n kop naar voren, wat hij zelf wil, of echt laag en rond?

Ik rijd altijd laag en rond los (dus niet diep!), is nmm erg belangrijk, eerst een beetje rekken. Daarin doe ik dan ook wat kleine voltetjes (na het ' losjoggen' - paar rondjes erg laag tempo)en dan lekker oprekken, en wat schoudervoor.

Het hangt ook af van je niveau natuurlijk (niet denigrerend bedoeld, in tegendeel - ik zet het er maar even bij)

In galop rijdt ik eerst altijd ook laag en rond, en daarin doe ik dan wat tempowisselingen om de nodige impuls voor een uiteindelijk verzamelde galop te krijgen. Dat vind ik ortwerk en het is ook echt moeilijk (houd haar mar een sjuist gebogen, laag en actief in een overgang naar lager tempo...zucht) maar wel effectief.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-04-01 12:16

Ik kan Iwaldo niet echt laag en rond instellen, daarom rijd ik dus los met een waslijntjes teugel zeg maar Lachen Op die manier loopt ie het laagst (zodra ik teugels op maat maak gaat ie met de neus omhoog)

Waventy

Berichten: 5285
Geregistreerd: 22-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 13:50

dat is voor ieder paard veschillend,
maar ik zal zeggen hoe ik het met mijn arabier doe.

ik begin meteen in draf,niet te lang
anders kunnen de spierenverzuren.
daarna ga ik hem op pakken,dus er ff flink tegen aan rijden.
daarna doe ik een ontspannen galop.losse teugels,alleen aanleuning
daarna in stap pak ik hem op, ff rechts buigen ff liunks.
dan ff achterwaarts, en wat wijken in stap.
allemaal oeffeningen om een paard los te krijgen.

je kunt hem na het los rijden ff masseren worden ze heel ontspannen van.
kijk maar voor het masseren op

http://www.lara.netmenu.nl en dan onder r a t masseren van een paard

succes lara

Z1+4 !!!!
reserve kampioen M2 dressuur!!

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 13:53

Dat wordt bij ons op stal wel vaker gedaan ja, het paard heel laag instellen met de neus naar beneden en dan inderdaad in de verlichte zit rond galopperen. Dit is ook een hele goede oefeningen voor jezelf zowel voor je ruiterspieren als voor je balans! Probeer het maar eens een tijdje vol te houden. En die mensen die je raar aan kijken zijn dom, die snappen er niets van. Laat ze maar kijken. Maar voor het paard is het ook goed, let er op dat hij goed door zijn lijf galoppeert en goede sprongen maakt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 15:11

Ieder paard is natuurlijk anders en iedereen heeft een andere opbouw in de training. Ik zou gewoon eens uitproberen hoe snel je hem op kunt pakken, je voelt zelf snel genoeg wanneer het niet goed voelt. Het lijkt me prima om je paard eventjes lekker te galopperen met een lang teugeltje in verlichte zit. Komt hij dan wel met zijn neus naar beneden?
Ik vroeg me ook af of Waldo wel nageeflijk is. Wanneer jij je hand sluit moet hij wel nageven en zijn hoofd naar beneden brengen. Dit kun je ook doen bij het halthouden. Ik laat mijn paard wel een overdreven met zijn hals buigen, naar links en naar rechts. Dat doe ik om het soepeler maar ook om hem nageeflijk te maken.

Mijn eigen paard loopt heel makkelijk met zijn neus naar beneden. Eerst rij ik hem rond,laag en lang in stap en draf, soms ook in galop. Als hij dan lekker los in zijn lijf en van mijn hand is stel ik hem steeds dieper in zodat hij zijn hals helemaal opkrult. Dit hoort bij mij nog steeds bij het loswerken, basis is onvoorwaardelijk voorwaarts en nageeflijk. Vanuit die postitie doe ik ook alle oefeningen. Pas wanneer hij daar los blijft laten richt ik hem op.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-04-01 16:15

Ja kom ik weer bij het grootste probleem, waldo is heel zwaar op de hand en ik probeer heel veel om mee te gaan met mijn hand maar dat wil niet zo Verdrietig Volgens mn instructrice is hij niet nageeflijk nee, hij loopt wel door de hals maar is dan nog erg gespannen in zn kaak enzo. Als ik zo'n oefening doe als jij zegt; vanuit halthouden dat ie moet zakken, heeft ie heel erg de neiging om zn tong over het bit te gooien als ik iets te veel speel. Ik wil heel graag dat ie ontspannen loopt maar zodra ik dus een poging doe om met mn hand mee te gaan maakt ie daar direct misbruik van door of met zn hoofd omhoog te laan of door heel zwaar op de voorhand te lopen. Nageeflijkheid en tong over het bit voelt bijna hetzelfde heb ik het idee dus als ie zo loopt benik weer bang dat ie zn tong erover gegooid heeft Scheve mond\
Als ik zo galopeer met lange tugel en in verlichte zit, dan gaat ie wel erg laag lopen.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Laura op 2001-04-26 17:16 ]</font>

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 19:59

lekker losrijden aan de lange teugel vind ik uitstekend,moet eigenlijk iedereen doen Frusty
maar met longeren moet je het eigenlijk net als rijden ook opbouwen.mijn longeerhalfuurtje gaat zo:
eerst loswerken zonder bijzet of pessoa in draf,vlot laten doorlopen tot de rust erin komt.dan bijzetten of pessoa(ik wissel het af)in een ruime stand,deze aanhouden op twee keer een andere hand,en dan evt. de bijzet iets strakker of pessoa iets strakker,dat nog 5 minuutjes en dan bijzet weer op ruime stand voor hals ontspanning.dan heb ik zo'n 15 tot 20 minuten gewerkt en dan haal ik bijzet eraf en dan nog 5 minuutjes lange hals,rustig afwerken,veel stappen. ook met bijzet laat ik haar veel stappen en draven.stappen is erg goed omdat ze zo haar balans goed moet zoeken en met bijzet ze zich sterker maakt.

Nimber

Berichten: 25658
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 20:12

Losrijden is het oprekken en strekken van spieren en zorgen dat ze goed warm worden voor je met 'm aan het echte werk begint.
Dat verschild helemaal weer aan het nivo waarop je rijd. Anky zal zal dat wat ik het echte werk nu noem datgene waarschijnlijk als losrijden beschouwen.
Ik stap altijd een paar rondjes links en rechtsom helemaal met een losteugeltje ondertussen puur op m'n zit wat figuren stappen en zonder de teugel aan te raken wat halthouden.
daarna pak ik 'm op en houd 'm langer dan 'normaal'
Ik stap zo wat figuren en dan begin ik met het buigen op de linker hand helemaal richting mijn knie en andere hand ook. dit eerst op een volte dan sneller omstellen door slangevoltes daarna draaf ik aan en werk ik hetzelfde als in stap.
Wanneer ie goed los is gallopeer ik aan en buig ik 'm in de galop ook goed door soms pak ik een contra galopje erbij soms niet.
daarna ga ik 'm ingalop laag en dieper wegrijden en ik pak 'm weer op. dan ga ik in draf over en rijd 'm dan ook diep en laag weg op beide handen dan een overgang naar de stap en hel;emaal lang even stappen vaak ben ik dan al 20 min verder.
Daarna pak ik 'm op en ga ik pas doorzitten ik stel 'm dan hoger in dan bij het losrijden en rijd 'm nog meer bij elkaar etc. als ik bijna klaar ben ga ik 'm in draf weer oprekken zeg maar door 'm weer extreem in te buigen en laag wegte rijden en dan uitstappen Lachen aan de longeerlijn stap ik eerst zonder bijzet los dan even draven zonder bijzet en ik stap 'm ook weer zonder bijzet uit

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 20:44

Als Waldo in het galopperen zijn hals wel laat zakken dan zou ik hem lekker op die manier losrijden. Als je eerst goed stapt kun je daarna best galopperend losrijden. Als hij dan ronder blijft dan normaal vind hij dat dus ook lekker om te doen. Een prima manier voor hem lijkt me dat!!
Sterke bovenbeenspieren kweken Laura *LOL* *LOL*
Party!! Pling Party!! Pling Party!!

Fitzroy
Berichten: 18252
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 21:39

Hoi Laura, ik zou inderdaad zo losrijden dat Iwaldo het meest ontspannen is. Vanuit de ontspanning kun je pas aan het werk gaan.
Die van mij moet ik dus juist heel lang laag en rond instellen en ook varieer ik veel in lengte omdat hij onvoorwaardelijk de hand moet blijven volgen.
Met de oprichting heeft Fitz veel moeite dus vraag ik dat meestal pas na een half uur (!) rijden en dan ga ik ook pas doorzitten.
Als ik dit eerder zou gaan doen, wordt mijn paard er alleen maar slechter van.
Dressuur is tenslotte de mogelijkheden van je paard verbeteren!

lOttiiee
Berichten: 32
Geregistreerd: 21-12-05

Re: Losrijd-vraagje

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-05 19:32

Heey,,

ik stap altijd eerst rondjes aan de lange teugel.
dan pak ik hem op. Meteen. Anders weet ze niet wanneer ze nou mag strekken of opgepakt ( daar heeft ze nogal moeilijk mee;) ) En dan gewoon rustig instellen en stelling vragen. Slangenvoltes en dan weer stappen. Aandraven en galop en dan middendraf, schoudervoor en nog meer zijgangen.

Succes

*#A.mber en #A.nOuk wiil J niet meer #kwiJt*

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-05 23:31

Ehm, dit is een beetje een oud topic hoor, van zeg een jaar of vier geleden....en het is volgens mij niet heel erg de bedoeling dat je dan nog reageert.

Veel plezier op bokt verder!

Es k├Ânnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Kris

Berichten: 10097
Geregistreerd: 10-11-05
Woonplaats: NYMEGEN

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-05 08:59

Erg oud topic. Ik heb getemd.

Lielle

Berichten: 65262
Geregistreerd: 12-01-01

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-05 09:02

Kris25 schreef:
Erg oud topic. Ik heb getemd.

en dus een slotje


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Eelmo, Roquen, spookyskippy en 4 bezoekers