Middendraf op de voorhand

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Kitty

Berichten: 7536
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Middendraf op de voorhand

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-02-02 17:09

Het gaat steeds wat beter. Muuz zet haar achterhand er goed onder tijdens het rijden en ze luistert goed naar de hulpen. Met middendraf echter, wil ze nogal snel op de voorhand vallen.
Ik open mijn handen en houd mijn been eraan waarop zij voorwaarts gaat. Een beetje wil wel met de achterhand eronder, maar zodra ik ook maar iets teveel vraag, valt ze helemaal op de voorhand.

Van de ene kant zou ik zeggen: dan maar wat rustiger voorwaarts rijden, maar van de andere kant moet ze juist in de proef wat flitsender.

Wat doe ik hier verkeerd? Hoe kan ik het het beste aanpakken?
Vanavond heb ik weer dressuurles, dus dan zal ik het ook eens aankaarten, maar ik zou het ook leuk vinden als jullie je mening hierover willen geven.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl


carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 18:31

Zo doe ik het altijd:

Vlak voordat ik aan de middendraf begint, maak ik een ophouding, om het paard nog een extra op de achterhand te zetten. Vanuit daar rijdt ik weg, maar mijn handen blijven gesloten.
Ik laat van voor dus niet los, maar doe m'n handen wel naar voren. Ik doe alleen mijn handen naar voren, als de aanleuning daarvoor genoeg is en als het paard het zelf ook aangeeft. Maar mijn handen blijven gespannen, om zo de voorhand te blijven 'optillen'.

Ik ga diep zitten, en duw mijn ellebogen als het ware naar beneden. Dat helpt echt heel erg!

Met mijn benen zorg ik dat hij verruimt, maar ik neem aan dat dat wel lukt.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 19:42

Als ik je verhaaltje zo lees dan heb ik het idee dat je gewoon te snel gaat. Je zegt zelf al dat ze wel wil maar nog niet honderd procent gaat. Dan moet je vindt ik ook geen honderd procent gaan vragen. Rustig opbouwen. Je hoeft toch nog geen proeven te rijden?
Ze moet eerste goed kracht krijgen voordat je hier mee door gaat. dit is namelijk veel zwaarder dan dat het lijkt.

Kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 19:56

Als ze de balans en de kracht nog niet heeft, moet je heel simpel nog niet teveel willen en het rustig opbouwen. Ik zou juist niet "rustiger" voorwaarts rijden, maar vooral werken aan korte, flitsende tempowisselingen. Als jij been geeft moet ze echt van achter uit naar voor willen "knallen", alleen niet meteen een hele lange zijde maar gewoon 3 passen. Dat kun je dan langzaam uitbouwen.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Marije_jiplover

Berichten: 20219
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 20:37

Hoi
ik heb precies hetzelfde probleem. Kreeg zondag van de jury de tip om in de hoek voor de lange zijde waar ik de middendraf moet rijden de achterhand extra te stimuleren, door kleine felle tikjes tegen zijn bil te geven. Goed rond houden van voren en bij het wegrijden mijn handen iets liften, hem als het ware optillen van voren.
Weet zelf nog niet op het echt werkt, maar volgens de jury kon de middendraf van Duvel zeker een 8 worden en mischien zelfs wel een 9 als ik zijn achterhand mee kan laten strekken.

/3 Jip en Elmo mijn hemel op aarde, Duvel en Estor mijn stars in heaven /3
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

chantal1

Berichten: 5308
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 17:44

Langzaam op bouwen, volgens mij is dit een teken dat ze er gewoon nog niet aan toe is. Ze moet haar spieren meer ontwikkelen zodat ook in die oefening de stuwende kracht van achteren komt. Door nu te ver te gaan legt ze de druk te veel op haar voorbenen waardoor blessures kunnen ontstaan. Veel met je zit werken.

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 19:59

Zowiezo moet je paard sterk genoeg zijn om echt te kunnen knallen en dat bereik je alleen maar door te trainen. Niet specifiek op de middendraf, maar op tempowisselingen en overgangen en hem snel in het achterbeen te maken.
Als je je hand helemaal opent laat je in feite alle impuls die je achter opdrijft aan de voorkant wegvloeien, waardoor hij uit elkaar valt en op de voorhand gaat. Ook als je alleen maar meer gaat drijven, dan gaat hij niet zozeer grotere passen maken, maar snellere en gaat hij over zijn tempo en daardoor op de voorhand.
Mijn paard heeft een periode gehad dat hij het heel goed deed, maar toen steunde hij erg op mijn hand, dan hield ik hem vast. Toen kreeg hij een periode dat hij zelfs niet meer een beetje kon verruimen, omdat het op eigen benen moest. Nu gaat het weer goed en gaat hij zelfs mooi uitstrekken. Maar puur omdat hij een stuk sneller in het achterbeen is.
Voor de middendraf geef ik been, ga diep zitten, houd het been eraan, en geef gedurende de middendraf kleine, heel snelle ophoudingen. Let er ook op dat je recht blijft zitten, anders breng je hem uit balans en verlies je hem ook! Idd niet meteen een hele lange zijde/diagonaal willen, maar beginnen met kleine stukjes. Het vertrekken en terugrijden zijn ook heel belangrijk, dat moet ook vanaf de achterhand komen!
Mijn probleem is dat het af en toe lastig uit te zitten is, raak ik uit balans en ben ik alles kwijt!!!!!

Groetjes Suzanne

Kitty

Berichten: 7536
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-02-02 21:34

Ik denk inderdaad dat ik nog teveel vraag. Te lange stukken...
Maar tijdens de proef moet ik ook een hele diagonaal middendraf.
Waarschijnlijk open ik mijn hand inderdaad teveel want verder treedt ze heel netjes met haar achterhand onder in de draf. Vlot aan het been is ze wel, maar als ik er zo over denk...

Bij het wegrijden open ik mijn hand teveel waardoor ze op haar voorhand duikt. Rijd ik wat minder flitsend weg, open ik mijn hand minder en blijft ze netter eronder.
Ik ga de komende tijd oefenen op het wegrijden, enkele passen en weer terug. Hand iets mee naar voren, in de hoek meer verzamelen en dan op de lange zijde enkele passen vooruit...

Bedankt! Dit helpt mij weer er even over na te denken...

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 14:39

Is het een B-proef?
Zo ja dan is het voldoende als ahw je een aanloopje neemt op het midden enkele passen echte middendraf laat zien en voor het eind van de diagonaal weer in arbeidsdraf bent.

:evaw:

Kitty

Berichten: 7536
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-02 16:34

Nee, het is geen B-proef, het is L2. Dus ik moet wel de hele lange zijde middendraf laten zien.
Een kort stukje of een middendrafje op de voorhand voldoet dan niet.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Sando
Berichten: 4298
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 17:48

Je hand niet openen, en nog even niet teveel vragen.
rijd in draf wat tempowisseling, iets wat verzamelen en daarna een gewoon tempo, juist hier word hij sterk van. probeer om een middendraf te rijden, en dan niet opeens naar voren willen knallen, maar rustig het tempo opvoeren, en op het moment dat het goed gaat, en hij nog niet op de voorhand valt, hem rustig terug pakken. je kunt beter stoppen op een moment dat het goed gaat, dan telkens weer de fout in gaan.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers