Rijden met bijzetteugels??!!

Moderators: SayaJones, Apple

 
 
Corona

Berichten: 781
Geregistreerd: 01-08-01
Woonplaats: Vianen

Rijden met bijzetteugels??!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-02 19:11

hoi, ik ben zelf helemaal voor het gebruik van bijzetteugels....tijdens het longeren.
maar kan je die ook goed gebruiken tijdens het rijden?
of is dat gevaarlijk? lijkt me dat als je paard ergens van schrikt dat ie dan in paniek kan raken door de bijzetteugels of niet?
graag jullie mening!
groetjes Fenna

Bon Jovi rules!


sabrinaatje

Berichten: 2425
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Maarsbergen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-02 20:01

Ligt eraan welke bijzetten je wil gebruiken wil je gewone bijzetten gebruiken (zie divoza bijzetteugels ) kun je beter nie gebruiken voor het rijden want dan kan je paard moeilijk stelling geven omdat hij dan tegenligging krijgt van de andere kant van zijn mond dus het is dan een beetje moeilijk keren! Knipoog Koe dus maar je kan best met een gocque rijden of met slof (ik ben daar persoonlijk helemaal GEEN fan van maar ieder voozich) je kan ook een chambon gebruiken ik weet eigenlijk niet precies wat de bedoeling is van het bijzetten?

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
    - - - - Draw a line and live above it..- - - -
    Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)

Riaa_
Berichten: 1419
Geregistreerd: 20-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-02 20:34

ik rij zelf niet met bijzet teugels maar mijn moeder wel op mijn paard, mijn moeder vind het heel fijn, hij houdt tenminste zijn hoofd naar beneden en kan zij op zich zelf letten...maar tegenwoordig denk ik dat ze het wel zonder kan, maar vind hjet nog steeds heel erg eng. ik heb een bitje ertussenhangen om te longeren en dan 1 bijzetteugel tussen zijn benen door naar de singel, ik vindt het nu wel zielig worden, hij kijgt steeds een ruk in z'n mond als hij even omhoog komt, maarja ik kan mijn moeder niets verbieden...

guidolover

Berichten: 1642
Geregistreerd: 26-09-01
Woonplaats: St. Maartensdijk (zeeland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-02 20:39

ik longeer sinds kort ook met bijzetteugels, dit gaat heel goed, maar ik heb ook geprobeerd om ermee te rijden, maar dat lukt niet zo best vind ik hoor! je hebt dan niet zo veel te zeggen met je "gewone" teugels vind ik, want als je zeg maar naar links stuurt met je gewone teugels komt er extra druk te staan op je rechter bijzetteugel (snap je nog wat ik bedoel? Haha! ) ik hou het dus maar bij longeren met de bijzets en rijden met thiedemann of zonder, want na een paar keer met die bijzetteugels gereden te hebben is hij al een stuk meer nagefelijker geworden tijdens het rijden!! Cool

succes ermee!

Guido is mijn Black Beauty...!!

**ik heb weer foto's in mn profiel**

Anne

Berichten: 1367
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-02 15:28

Hoi!

Ik heb een nog heel jonge pony ( kimberly ) En die had heel erg veel moeite met het rechtlopen, en die slingerde met haar lijf en hoofd alle kanten op toen ben ik met bijzet gaan rijden, en dat heeft heel erg goed geholpen! het is idd wel zo dat je dan met je "gewone " teugels minder te zeggen hebt. Ik rij nu niet meer met bijzet maar het heeft mij heel erg goed geholpen! Dus het ligt eraan voor welk doel je de bijzet eraan hangt Suc6 ermee

(L)

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-02 17:14

Wat wil je ermee bereiken? (dat je op een andere manier blijkbaar niet kan bereiken)
Wel handig om te weten wat het doel is voordat ik antwoord geef op de vraag!

Nulla tenaci invia est via

Mickey

Berichten: 34648
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-02 17:37

Ik longeer wel met bijzet of elastiek of met dubbele longe, maar rijden met hulpteugels vind ik niets. (Buiten de martingaal dan.)
Al heb je nog zo'n braaf paard, het kan altijd struikelen of schrikken. Wanneer het paard valt kan het zichzelf niet opvangen, en kunnen er minder prettige taferelen zich voordoen.
Daarbij komt nog dat mijn lieve Laisertje steigeren als eerste oplossing voor een probleem ziet, en dan zitten hulpteugels alleen maar in de weg tijdens het rijden. Dus persoonlijk gaat mijn voorkeur niet uit naar rijden met hulpteugels...

Take time to do what makes your soul happy.

[RIJ-ITP] Wil jij ook een likje?

Manon 2

Berichten: 2725
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-02 23:28

Een bijzetteugel geeft in stap en galop niet mee, zoals je hand zou doen. Het paard krijgt dus iedere keer druk in de mond.

paardje

Berichten: 4130
Geregistreerd: 01-11-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-02 08:32

Manon 2 schreef:
Een bijzetteugel geeft in stap en galop niet mee, zoals je hand zou doen. Het paard krijgt dus iedere keer druk in de mond.


zal wel, maar dan is dat met longeren dus ook!

Dressuurles t/m ZZ-licht aangeboden Amersfoort eo

Nikita

Berichten: 950
Geregistreerd: 07-09-01
Woonplaats: Velp

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-02 13:23

Rianne schreef:
hij houdt tenminste zijn hoofd naar beneden en kan zij op zich zelf letten...


Misschien een beetje uit het verband gerukt, maar is dit dan de manier en de motivatie om met bijzet te rijden? Het neerwaartse moet vanuit het voorwaartse komen en als je ze erin ´trekt´ gaan ze dus niet dmv de juiste hulpen de juiste spieren gebruiken. Over een tijd zal je het ook in het rijden merken, gaat ´ie lekker de teugels als vijfde been gebruiken..

Met Nikita gebruik ik heel af en toe een bijzet met het longeren, misschien een tip: de bijzetteugels gekruist vastmaken! Daardoor vraag je meer stelling en is het niet de buitenbijzet die in de weg zit.

Wie met beide benen op de grond blijft staan, komt niet ver..

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-02 15:49

Ik heb een hekel aan hulpteugels tijdens het rijden. Je dwingt dan namelijk iets af, en dat draagt totaal niets bij aan de training van een paard.

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Corona

Berichten: 781
Geregistreerd: 01-08-01
Woonplaats: Vianen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-02-02 18:07

hoi,
ik rijd zelf ook nooit met hulpteugels met longeren gebruik ik ze daarentegen altijd.
ik zal even uitleggen hoe het zit.
ik geef les aan een meisje van 12. haar paard heeft L2 gereden en kan dus erg veel zelfs een changementje op zijn tijd. ook aan de teugel rijden is geen probleem. ten minste zolang er iemand op zit met een beetje over macht. hij merkt bij haar dat zij niet de kracht heeft om hem er even doorheen te helpen en blijft dus stug met dr kop omhoog lopen. als dr vader er op gaat loopt ie gelijk rond en als zij er daarna op gaat gaat het perfect.
nu wilde ik haar dus met slof laten rijden maar daar heeft ze geen ervaring mee, en dan twee teugels in die kleine handjes... ik wilde dus even weten of bijzets een oplossing waren. maar ik heb er zelf ook nog even over nagedacht en denk dat ik haar toch maar even een slofje geef. alleen om er even doorheen te komen en dan gelijk weg dat ding.
iedereen blij??!!

Bon Jovi rules!

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 21:41

Ik zou dan toch voor de thiedemann gaan.
Heeft zo'n kind geen omkijken naar, heeft ze totaal geen last van, geen gepruts met dubbele teugels, en die schakelt zichzelf uit als het niet meer nodig is, ook geen omkijken naar, de vraag is of zij wel de handigheid heeft om dat met een slof ook te doen.

Slofteugels horen niet in onervaren handen (en ervaren handen hebben 'm niet nodig Haha! )

Nulla tenaci invia est via

napoleon

Berichten: 4078
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: Amersfoort

Rijden met bijzetteugels??!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-02 20:12

Corona schreef:
hoi, ik ben zelf helemaal voor het gebruik van bijzetteugels....tijdens het longeren.
maar kan je die ook goed gebruiken tijdens het rijden?
of is dat gevaarlijk?


Ga je die bijzetteugels dan ook tijdens het rijden 3 gaatjes strakker doen aan je binnehand?

Enneh..... ik zou niet zomaar iemand met een slof laten rijden. Als ze geen "overmacht" kan bieden zoals jij zegt dan moet je haar leren om te gaan samen werken met haar paard. Dat paard van haar gooit niet zomaar zijn hoofd in de lucht. Waarschijnlijk begrijpt hij haar hulpen niet en d.m.v. zijn hoofd omhoog te gooien wil hij alleen maar duidelijk maken: " ik snap het niet meer en gooi de handdoek in de ring", " zeg me maar wat ik moet doen".

Misschien is het een idee om haar eerst op het paard te laten rijden, mocht het niet lukken kan iemand anders die wel de juiste hulpen geeft haar paard duidelijk maken dat dit is wat er van hem verlangt wordt en vervolgens dat meisje er weer op te zetten om te laten voelen hoe het moet. Blijkt dan dat ie het weer doet dan lijkt mij dat ze gewoon niet weet hoe ze de juiste hulpen moet geven en dat je daar eerst aandacht aan moet schenken en haar dus zeker geen slof in handen moet geven!!!

wennie

Berichten: 2758
Geregistreerd: 14-10-01
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-02 20:57

Ik sluit me bij Jura aan.
Kan je dat meisje niet eerste op een ander paard (goed) leren rijden? Met bijzet teugels rijden lijkt me geen goed idee.

17 mensen vinden dit leuk

Prima

Berichten: 6024
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bussum & Harskamp :D

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-02 21:52

corona, ik denk dat je beter kan gaan stoppen met lesgeven want het is hij gewoon zielig voor het meisje dat ze de basis niet goed onderricht krijgt. Ik denk dat je zelf weer lessen moet gaan volgen om de basis weer een beetje onder de knie te krijgen. PB me maar, ik weet nog wel iemand.

Oja, ik zou maar luisteren naar wat margreet te melden heeft, want die heeft het bij het juiste eind. (mag ook wel op haar nivo natuurlijk). In plaats van door zo koppig te zijn (omdat je het niet begrijpt), moet je leren luisteren. Daar leer je van. Dus niet je kop in de lucht gooien!

groetjes en succes.

Ps: met kracht kan iedereen een paard naar beneden krijgen, maar dan wordt het een gevecht. Met de juiste hulpen kan je een paard naar beneden vragen en dan wordt het een samenspel en een kwestie van respect. Het duurt alleen wat langer dan met een hulpteugel, maar dan kom je je zelf niet tegen na 5 jaar als je opeens niet meer verder komt met dat paard.

~het komt uit de lengte of uit de breedte~

Liesje4ever

Berichten: 1423
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-02 22:09

Prima schreef:
corona, ik denk dat je beter kan gaan stoppen met lesgeven want het is hij gewoon zielig voor het meisje dat ze de basis niet goed onderricht krijgt. Ik denk dat je zelf weer lessen moet gaan volgen om de basis weer een beetje onder de knie te krijgen. PB me maar, ik weet nog wel iemand.

Oja, ik zou maar luisteren naar wat margreet te melden heeft, want die heeft het bij het juiste eind. (mag ook wel op haar nivo natuurlijk). In plaats van door zo koppig te zijn (omdat je het niet begrijpt), moet je leren luisteren. Daar leer je van. Dus niet je kop in de lucht gooien!

groetjes en succes.

Ps: met kracht kan iedereen een paard naar beneden krijgen, maar dan wordt het een gevecht. Met de juiste hulpen kan je een paard naar beneden vragen en dan wordt het een samenspel en een kwestie van respect. Het duurt alleen wat langer dan met een hulpteugel, maar dan kom je je zelf niet tegen na 5 jaar als je opeens niet meer verder komt met dat paard.


Af en toe zit ik bijna te koken achter m'n computer als ik hier de opmerkingen lees, ik wil hiermee niet zeggen dat iedereen hier dom is en ik slim, maar soms komen er toch wel een paar hele rare ideeën langssurfen... *LOL*

Gelukkig las ik dit hier, en sluit me er dus helemaal bij aan!

Liselot

Berichten: 30022
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-02 22:16

je kan misschien beter een elastiek proberen....

T 18-11-15 <3
http://www.LiselotKamphuis.nl FOTOGRAAF: Bruiloften, Newborn, Cake-smash, Bohemian en workshops!
http://www.facebook.com/liselotkamphuisfotografie

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-02 22:29

Prima schreef:
Oja, ik zou maar luisteren naar wat margreet te melden heeft, want die heeft het bij het juiste eind. (mag ook wel op haar nivo natuurlijk).


Bloos Bloos

Maar je moet niet overdrijven hoor!

Nulla tenaci invia est via

Prima

Berichten: 6024
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bussum & Harskamp :D

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-02 23:10

Liesje4ever"]
[quote="Prima schreef:
corona, ik denk dat je beter kan gaan stoppen met lesgeven want het is hij gewoon zielig voor het meisje dat ze de basis niet goed onderricht krijgt. Ik denk dat je zelf weer lessen moet gaan volgen om de basis weer een beetje onder de knie te krijgen. PB me maar, ik weet nog wel iemand.

Oja, ik zou maar luisteren naar wat margreet te melden heeft, want die heeft het bij het juiste eind. (mag ook wel op haar nivo natuurlijk). In plaats van door zo koppig te zijn (omdat je het niet begrijpt), moet je leren luisteren. Daar leer je van. Dus niet je kop in de lucht gooien!

groetjes en succes.

Ps: met kracht kan iedereen een paard naar beneden krijgen, maar dan wordt het een gevecht. Met de juiste hulpen kan je een paard naar beneden vragen en dan wordt het een samenspel en een kwestie van respect. Het duurt alleen wat langer dan met een hulpteugel, maar dan kom je je zelf niet tegen na 5 jaar als je opeens niet meer verder komt met dat paard.


Af en toe zit ik bijna te koken achter m'n computer als ik hier de opmerkingen lees, ik wil hiermee niet zeggen dat iedereen hier dom is en ik slim, maar soms komen er toch wel een paar hele rare ideeën langssurfen... *LOL*

Gelukkig las ik dit hier, en sluit me er dus helemaal bij aan!
[/quote]

Ja he? En dat voor een man!!! Wat ik hier schreef sloeg trouwens ook op dat andere topic. En het is opbouwend bedoeld.

~het komt uit de lengte of uit de breedte~

Tim VDH

Berichten: 195
Geregistreerd: 08-05-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 00:07

Instructie, instructie, instructie,....
Waarom loopt het hier toch altijd fout Frusty

Iedereen die een paard "aan de loodlijn" kan krijgen of enkele locale succesjes behaalt heeft kan blijkbaar les geven. En dan verbazen we er ons over dat de basisruiterij zo slecht is. Hoe zou dat komen denk je?

Corona

Berichten: 781
Geregistreerd: 01-08-01
Woonplaats: Vianen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-02-02 14:45

hoi, ik heb zondag les gegeven en we hebben eerst gewoon 40 minuten gereden. de pony helemaal soepel gemaakt met allerlei figuren en changementjes gemaakt. door twee halve voltes te rijden.
toen hebben we 10 minuten de slof er aan gehad en de pony ging mooi naar beneden.
ze loopt echt harstikke goed.
dat meisje heeft de basis al heel goed onder de knie. we rijden verzameld, uitgestrekt. allerhande figuren. netjes stelling. dat soort dingen.
het gaat dus echt heel erg goed en ophouden met les geven doe ik zeker niet.
we gaan nu volgende keer kijken hoe het gaat en dan eventueel weer na 40 minuten de slof er aan.
ik weet dat margreet op bepaalde punten gelijk heeft, dat geef ik gerust toe. ik ben ook bereid om te leren van wat anderen zeggen.
maar jullie kennen de situatie helemaal niet, ik vind het dan raar dat jullie zo oordelen.
ik heb het idee dat ik hier over elk woord 10 minuten moet nadenken omdat ik anders bang ben dat jullie me weer af gaan lopen zeiken.
het begon er gewoon mee of rijden met bijzet een goed idee was, ik dacht zelf van niet. en ik heb het dus ook niet gedaan. ik wilde gewoon weten hoe jullie daar over dachten en niet over mijn kwaliteiten als instructrice of ruiter.
bedankt!

Bon Jovi rules!

Anna 16
Berichten: 52
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Harderwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-02 18:36

hij kan ook schrikken met longeren hoor, ik ben zelf tegen bijzetteugels, je blokkeerd het paard en dat is niet de bedoeling het paard moet zelf ontspannen en hij moet niet naar beneden getrokken worden door en hulpteugel,
Anna

fietsen is gezond, eet meer fiets

Martenique
Berichten: 1606
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-02 19:14

een L2 pony los maken met changementjes??

sorry hoor maar ben ik de enig edie hierop struikeld?

changementen zijn geen dingen die je 100 keer oefend!

Riaa_
Berichten: 1419
Geregistreerd: 20-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-02 21:23

doen ze dat allemaal in Belgie het losmaken van een L2 paard door changementjes te rijden????


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, veertje99 en 8 bezoekers