wel of niet laten zakken in halslengte?

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
#Ymke#

Berichten: 13851
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

wel of niet laten zakken in halslengte?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-01-02 12:39

Ik rij een paar dagen in de week een paard. Ze heeft een poos stil gestaan en moest alles opnieuw leren. Nu is het een vrij druk paard dat een enorme looplust heeft. Ze pakt alles wel heel snel op, want nu na de drie/vier weken dat ik haar rij is ze ontzettend braaf en rustig geworden.
Nu heb ik alleen een probleem.
Zodra ik haar voorwaarts neerwaarts ga rijden gaat ze alsmaar harder. Nu wil ik haar niet in haar mond zitten om haar weer terug te krijgen, want ze moet juist leren dat ze ook op eigen benen loopt. Op het moment dat ik mijn teugels iets laat vieren, vliegt zij al naar voren. Dan heb ik nog niet eens mijn benen eraan.
Elk mini drukje contact dat je hebt is voor haar al genoeg, maar elk mini contact dat je verliest is voor haar ook al genoeg om steeds harder te gaan stampen. Meestal draai ik haar dan op een volte en dan loopt ze keurig neerwaarts met genoeg impuls, maar op het moment dat ik weer rechtuit wil , wil zij weer harder. Hoe kan ik dit het best oplossen zonder mijn teugels meteen een kilometer korter te moeten pakken?

Where Life begins and Love never ends <3
6-5-2015 papa en mama geworden van Hanne


Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-02 12:48

Met je zit. Zelf langzamer gaan lichtrijden, niet zoveel langzamer dat je achter de beweging zit, maar net een fractie langzamer dan het ritme van haar beweging, de meeste paarden passen zich dan wel aan, en dan ga je weer langzamer, net zolang totdat het gewenste tempo bereikt is.
En misschien met je stem? En blijf terugzitten, laat je niet verleiden tot voorover zitten doordat er voor het zadel ineens nog maar zo weinig paard over is.

Citaat:
Dan heb ik nog niet eens mijn benen eraan.


Even een vraagje, hoe kun je een paard fatsoenlijk van achteruit voorwaarts-neerwaarts rijden zonder je benen er aan te hebben? Ik kan dat niet hoor! Valt ze niet gewoon op de voorhand en gaat daardoor steeds harder lopen om haar evenwicht te bewaren? (vergelijk het met een kind op je nek dat voorover hangt, dan ga je ook harder lopen om je balans te kunnen houden) Op het moment dat ze die hals laat zakken moet je dat wel van achteruit compenseren anders raakt ze haar balans kwijt en gaat ze -inderdaad- steeds harder!

Nulla tenaci invia est via

#Ymke#

Berichten: 13851
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-01-02 12:54

ja hoe leg ik dat uit.... Verward
ik heb altijd mijn been wakend langs haar, omdat ze mijn been niet accepteerd heb ik de tip gekregen om mijn been dus wel aangelegd te houden zodat ze het leert accepteren.

Op het moment dat ze op de volte goed loopt kan ik haar ook meer been geven,( dat accepteerd ze dan weer wel) maar op het moment dat ze gaat vliegen laat ik automatisch de druk verslappen, daar let ik zelf heel erg op, maar krijg het niet voor elkaar om haar juist op dat moment door de drijven en dan weer terug/op te pakken
Ik moet er wel bij zeggen dat ze het op het moment dat ze zo wegvliegt ook haar hoofd in de lucht gooit.

Where Life begins and Love never ends <3
6-5-2015 papa en mama geworden van Hanne

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-02 18:10

Met je benen rijdt je de ruggegraat rond (en dus ook de hals!)

Je handen zijn er voor de stelling (en absoluut niet om hem in de krul te trekken of zachter te laten gaan!)

Je zit is er voor het tempo.

In dit geval dus goed diep gaan zitten, met je benen lekker vwnw rjiden en je handen gewoon stil houden. Probeer altijd zo min mogelijk met je handen te doen, paardrijden bestaat voor 99% uit benen en zit (als je het goed doet).

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-02 22:51

Je bovenlichaam voorzichtig iets naar achter doen, tenminste, dat werkt bij mijn paard..... (kort maar krachttig:-))

Es k├Ânnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

joyce B

Berichten: 14732
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-01-02 00:06

Ik enk dat je de eerste tijd vooral kleine stukjes hoefslag (rechtuit) moet rijden en veel sturen zodat ze meer op jou gaat letten in plaats van azen op dat rechte stuk om er van tussen te gaan Haha! Mijn pony heeft ook van die buien en dan moet ik hem echt bezig houden. Over de hoefslag is dat dus niet Knipoog
Vanuit die kleine rechte stukjes met aandacht un je dan langzaam meer uitbouwen zonder dat er tempoverschil ontstaat... Dus steeds een stukje langer/verder en op tijd weer een volte of wending.

abby
Berichten: 1626
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-01-02 13:41

Dag Ymke,

Ik denk dat dit paard wegstormt voor jouw hulpen. Dit kan of een gewoonte zijn die ze zichzelf heeft eigen gemaakt, of een teken van onbegrip of een teken van pijn. Als ze last heeft van haar hals en rug, dan kan ze hiervoor vluchten. Verder moet je bij het voorwaarts-neerwaarts rijden contact en dus aanleuning houden. Sommige paarden lopen onder je vandaan als je (te) veel toestaat. Kunst is dan om niet de teugels te verlengen maar je armen (dus je armen strekken). Gaat ze dan rennen, kun je heel snel terugwerken zonder dat je contact en aanleuning verliest. En verder: wat zou je doen als je met de auto of fiets aan komt rijden bij een drukke kruising die je wilt oversteken? Remmen! Dus: als ze echt blijft doorstormen met korte en snelle ophoudingen terugrijden. Meestal rijden we ook met veel te lange teugels waardoor je niet genoeg contact kunt maken met het paard. Moet je dan ingrijpen dan moet je inderdaad gigantisch gaan verpakken. Dus gewoon goed je teugels op maat maken en in eerste instantie toestaan met gestrekte armen, dan ben je ook veel sneller weer terug. Als je daarbij korte, herhalende ophoudende hulpen geeft, moet het lukken.

Succes,

Abby


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers