Aan de teugel slecht voor een jongkie?

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Aan de teugel slecht voor een jongkie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-01-02 22:31

Pinky is pas 2,5 jaar (ruim) en staat dus voor de kar. Zonder iets te doen krult hij (mooi) naar beneden. Ook aan de dubbele longe doet hij dit.
Ik vind het prachtig, maar is het wel goed? Ik hoorde nl dat aan de teugel lopen voor jonge paarden slecht is IVM de rug?
Klopt dit? En zo ja, wat moet ik doen?
Hij doet het nu vanzelf, ik speel niet met de teugels of wat dan ook. Als ik hem omhoog ga zetten leert hij het aan de teugel lopen af (wat ik toch erg jammer vind want ik kan niet goed genoeg mennen/rijden om het er later weer in te krijgen vrees ik).
Wat is jullie mening hierover???

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!


Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-02 23:36

Zoals met alles bij jonge paarden: met mate! Overdaad schaadt.
Zolang het maar niet iedere dag uren achter elkaar is zal het wel meevallen denk ik! En jong geleerd is nog altijd oud gedaan.

Let je wel op dat ze echt aan de teugel gaat, dus van achteren uit, over de rug! Als je het doet, doe het dan wel gelijk goed. Als dat niet zo is dan kan ze beter met de neus er uit lopen en dan later aan het nageven gaan werken, anders loop je het risico dat ze aanleert om achter de teugel te gaan lopen en dat is nog veel lastiger op te lossen dan een paard dat niet nageeft!

Nulla tenaci invia est via

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-01-02 23:44

Afbeelding

Afbeelding
Hier 2 foto's van hoe hij loopt.
Ik weet dus niet hoe ik het 'anders' zou moeten doen. Ik dwing hem niet om aan de teugel te lopen, hij doet het dus zelf...
Ik men maar ong 1 keer in de week (van de zomer iets meer). Dus uuuuuren zijn het niet Lachen

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-02 23:52

1x in de week zal echt geen kwaad kunnen, zou ik me absoluut geen zorgen over maken.
Ziet er goed uit op de foto, al is het natuurlijk beter te zien als ze in beweging is, maar ik zie persoonlijk liever de neus iets vóór de loodlijn ipv net erachter zoals ze op de foto heeft. Ze krult zich een beetje op heb ik het idee. Ik zou proberen die neus er iets meer uit de rijden, als ze echt zelf contact zoekt met de teugels, dan zou ze die ook moeten volgen als je ze net iets langer laat en van achteruit bijdreeft, is dus gelijk een mooi controle middel! Beetje spelen met die aanleuning.
Kun je haar ook iets lager instellen?

Nulla tenaci invia est via

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-01-02 00:35

Hahah snap echt heel weinig van al die termen. Zoals ik al zei doe ik er niets voor en ik zou al helemaal niet weten hoe ik hem dus lager in zou moeten stellen (oh wat erg..) Misschien als ik erop zit wel (dat duurt nog wel een poosje) maar vanuit achter op de kar echt niet... Daarvoor ben ik nog lang niet goed genoeg in mennen...
Niet dat dressuurmatig mennen mijn 'deel' is hoor. Ik doe het vooral recreatief. Maar zoals hij buigt (zonder moeite) is in mijn ogen wel mooi, dus hem omhoog werken lijkt me ook niet slim...
Al moet ik zeggen dat hij alleen aan de teugel gaat lopen als hij de weg al kent. Op een nieuwe weg loopt hij met zijn oortjes naar voren en hoofd omhoog.

Afbeelding
Like this...

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-02 11:20

Jeetje, hoe ga ik dat nou weer eens uitleggen.....

Als jij je teugels (leidsels Haha! ) op maat hebt en hij loopt zo, probeer dan eens je handen wat te openen zodat de teugels door je hand heen glijden en ze dus wat langer worden, als het goed is moet Pinky dan je hand volgen en de spanning op de teugels moet dus gelijk blijven terwijl de hoofdhouding van je pony dus wel veranderd (ze zal waarschijnlijk iets zakken in de hals). Op het moment dat de teugels ineens in boogjes hangen als jij ze langer maakt of als ze juist ineens naar voren duikt en ze verder uit je handen sleurt is het niet goed. Snappie?

Nulla tenaci invia est via

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-02 14:55

Als aanvulling op margreet: Met rijden geef je je been der dan bij dat hij zich laat zakken naar voren maar ik heb geen flauw idee hoe je dit aangespannen oplost, er moet iig iets van achteruit naar voren komen wat dat hoofd omlaag laat gaan.

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-02 15:01

Dat had ik ook al bedacht Steef, maar ik had er maar niet bijgezet om het niet nog ingewikkelder te maken Haha! (maar het is wel een heel belangrijk punt!!!)
Misschien met je stem of de zweep?

Nulla tenaci invia est via

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-02 16:24

Dat is inderdaad best wel moeilijk bij mennen. Tenminste als je niet zo'n extreem looplustig paard hebt Haha!

Je moet zorgen dat Pink goed voorwaarts is, maar volgens mij is ie dat wel of niet? Verder is het wel belangrijk dat Pink zich niet aan de druk op de teugels ontrekt, door zich op "te krullen".
Maar hoe ik je dat moet uitleggen, weet ik niet, want Isolda loopt juist eerder met haar hoofd te hoog, dus ik weet niet hoe dat voelt.

Ik denk dat je door veel overgangen rijden al veel berijkt, maar ik zou daar toch nog mee wachten. Als ie zelf die hoofdhouding opzoekt, zal het wel niet zo ernstig zijn ( Verward denk ik) In ieder geval voor de belasting enzo.
Dan kan je misschien volgend jaar bijvoorbeeld, hiermee aan de gang gaan.

xyzutu2

Berichten: 6722
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-02 21:10

Ik denk dat dit mooie afbuigen grotendeels veroorzaakt wordt door de stang. Ikzelf heb het namelijk ook met Blacky. Je hoef er niet eens druk op te nemen maar hij zoekt zelf mooi de houding op als je de teugels aanneemt. Verder is hij (vooral zomers bij +30) zo sloom als wat maar in stap is die houding er wel. Ik denk in principe niet dat dit veel kwaad kan maar ik zou er wel op letten dat je echt af en toe alle teugels geeft zodat hij zijn hals even kan strekken. Dat hij deze houding 'vanzelf' opzoekt betekent namelijk nog niet dat hij die in alle gangen en een vol uur vol kan houden. Ik hoorde laatst dat ze het hals laten strekken in gaan voeren in de menproeven dus dat kan nooit kwaad! Knipoog

Ik denk trouwens ook dat het van de bouw van je pony afhangt. Sjors heb ik namelijk nog nooit zien afbuigen, maar hij heeft dan ook zijn eerste 5 levensjaren al zijn energie in een onderhals gestopt zodat ik al enorm blij ben dat die nu (na een jaar) weg is. Maar ik doe bij hem de stang ook nog niet op een hefboomgat maar gewoon op de trensring omdat hij het eng vind om zich in de 'echte' stang met hefboomwerking te leggen

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-01-02 21:35

Zoals je (misschien) op de 2e foto ziet, heb ik de leidsels totaal niet strak. Ik rij voornamelijk recreatief en ik vind het dus al goed als hij loopt, links en rechts kan en de rem erop zit Haha!
Ik zal wel eens proberen of ik hem inderdaad zijn hals kan laten strekken. Al zie je dat erg moeilijk vanaf achter, maar dan laat ik wel iemand anders erlangs lopen en kijken Lachen

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-02 21:46

xyzutu2"]
Ik denk dat dit mooie afbuigen grotendeels veroorzaakt wordt door de stang.
[/quote]

Klopt. Komt door de 'balans' van de stang. Dat bit ligt het lekkerst in de mond als het paard z'n hoofd op een bepaalde manier draagt. En als het een goed bit is, met een goede balans, dan is dat dus de goede houding!
Het heeft niets te maken met het 'scherper' inwerken van een stang, want dat hoeft niet zo te zijn als de menner/ruiter een 'goede' hand heeft.

[quote="Pinky_girl schreef:
Zoals je (misschien) op de 2e foto ziet, heb ik de leidsels totaal niet strak.


Dat hoeft ook niet, waarom zou je, nergens voor nodig! Maar waar het om gaat is dat dat kleine beetje spanning dat je hebt gelijkt blijft op het moment dat je de leidsel langer laat worden. Je pony moet daar voor zorgen doordat hij het langer worden van de leidsel volgt door zelf ook langer te worden in z'n hals zodat de spanning gelijk blijft. Kun je het een beetje volgen?

Groot gelijk dat je tevreden met links, rechts, gas en rem, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan en je toch alleen maar recreatief rijdt, maar het is wel het behoud van je pony om hem correct te laten lopen. Stel (stel!!!) dat hij altijd met een opgekrulde hals, weggedrukte rug en op de voorhand voor de kar loopt, dan gaat je pony waarschijnlijk niet lang mee!

Nulla tenaci invia est via

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-01-02 21:13

Tuurlijk heb ik het beste met Pinky voor. Ik bedoel alleen te zeggen dat hij zijn hoofd mag houden hoe hij het zelf fijn vind. Dat hij niet statig omhoog moet lopen of juist naar beneden.

Omdat ik het zelf niet zie en helemaal niet dressuurmatig aangelegd ben weet ik dus ook niet hoe hij goed of fout loopt... Maar zoals je over de stang praat, lijkt het wel goed (dit neemt hij zelf aan dus lijkt 'het evenwicht' te zijn) toch?

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Anne Marie

Berichten: 596
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: Zegge

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-01-02 12:39

Misschien ben ik de enige die het opvalt, maar we hebben het toch over een pony van nog geen 3 jaar die voor een aardig zware kar loopt? Ben ik de enige die me enigzins ongerust maak? Hoe oud is Pinky in hemelsnaam beleerd? Met twee of zo? Sorry voor mijn ietwat happerige houding, maar 2 jaar... jeetje. Misschien heb ik het wel verkeerd, hoor, dat paarden wel vaker zo jong voor de kar worden gezet. Verward

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-01-02 13:10

Annemarie, paarden die voor de wagen lopen worden heel anders belast. Als je paardje eraan toe is kun je dus op 2,5 jarige leeftijd best beginnen met het beleren van de pony.
Pinky kan die kar heel goed trekken en zolang staat hij er nog niet voor.
Om maar even voor mijn beurt te spreken, Pinky is prima beleerd en naar wat ik van Kim lees, (wat je zelf hierboven ook kunt zien) past ze heeeeel goed op haar pony!
(dit alles zover ik beoordelen kan vanachter mijn comp *LOL* )

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-01-02 15:39

Hoe beter een paard over de rug leert te lopen hoe beter. Dus ik snap die uitspraak niet, dat het slecht zou zijn voor jonge paarden.

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-01-02 15:52

jantina schreef:
Annemarie, paarden die voor de wagen lopen worden heel anders belast. Als je paardje eraan toe is kun je dus op 2,5 jarige leeftijd best beginnen met het beleren van de pony.
Pinky kan die kar heel goed trekken en zolang staat hij er nog niet voor.
Om maar even voor mijn beurt te spreken, Pinky is prima beleerd en naar wat ik van Kim lees, (wat je zelf hierboven ook kunt zien) past ze heeeeel goed op haar pony!
(dit alles zover ik beoordelen kan vanachter mijn comp *LOL* )


Dank je wel Jantina Lovers

Even mijn toevoeging:

Pinky is nu (om precies te zijn) 2 jaar en ruim 9 maanden.
Hij is pas sinds 2,5 maand in het tuig. (dus sinds hij 2,5 jaar is)
Misschien krijg je een foute indruk, maar ik belast Pinky echt niet teveel. Tenminste, de mensen die ik het gevraagd heb vinden het prima zoals ik het gebeurt. (OA Cor die pinky volledig beleerd heeft). Pinky loopt ongeveer 1 maal per week voor de kar. Soms 2, maar ook wel ooit maar 1 keer in de 2 weken. De ritten zijn ook niet spectaculair lang. Meestal 1 uur/1,5 uur. Zodra ik zie dat hij moe wordt mag hij stappen. Hij moet niets.
Omdat hij nog jong en erg onbespierd is ga ik eigenlijk altijd over geasfalteerde paden (veel lichter). We zijn pas 1 keer op een bospad geweest en ik merkte dat hij dat zwaar vond. daar hebben we dus nog geen 10 min op gelopen want dat vond ik zielig.

Ook is de kar niet te zwaar voor hem. Tenminste, volgens Cor & het 'ezelsbruggetje'. een pony kan 3 keer zijn eigen gewicht trekken op harde bodem, 2 keer op iets zachtere en 1 keer op zachte/modder bodem.
Pinky weegt 250/300 kilo.
De kar weegt ong 200 (met achterbank die ik op buitenritten thuis laat). Ik weeg 50 en Inge (die meestal meegaat) ook.
Dus hij MAG 900 kilo trekken en ik laat hem net zijn eigen gewicht trekken.

Hopelijk kun je hieruit opmaken dat ik ontzettend gek ben op mijn kleine en ook erg zuinig. Mocht je iets willen vragen mag je me altijd PB'en Haha!

Groetjes Kim

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Anne Marie

Berichten: 596
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: Zegge

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-02 13:16

Oké, zo zie je maar; je bent nooit te oud om te leren Knipoog Heel veel plezier samen Haha!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 7 bezoekers