hard in de mond..

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Margje

Berichten: 2534
Geregistreerd: 26-04-01
Woonplaats: Etten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-12-01 20:27

Heb vandaag een extra ingelast privelesje nageven gehad op Spot. Het wilde echt absoluut niet lukken, ze reageert nergens op en dus is mijn instructrice er zelf even opgestapt. Viel haar vies tegen, Je moet, om het zo te zeggen, echt heel erg veeld ruk gebruiken. nou heeft Inge mij dus gezegd om het met heel heel veel druk te doen,zal het langzaam op moeten bouwen, want ik hou het zelf echt niet vol.
Nou heb ik geen vraag over de manier waarop ik het moet doen, ik weet dat het niet de toegestane is maar het is de enige en waarschijnlijk zal het steeds beter gaan, maar ik vraag me af waar het eelt vandaan komt Verward Alles wat ze kan heeft ze van ons geleerd, en ik weet 100% zeker dat wij haar niet hard in de mond gemaakt hebben. We hebben erg rustig aan gedaan, ze is nu 5 en moet nu echt werken. Nooit iets aan nageven gedaan, tenminste niet zo fanatiek dat je haar er stug mee kan maken. Zou het dan gewoon een extreem geval van Welsh Cob-koppigheid zijn??


@smousje

Berichten: 517
Geregistreerd: 06-11-01
Woonplaats: Waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-01 22:15

Hai,
Een paard is niet hard in de mond maar verkeerde spierontwikkeling in zijn onderhals(keelstreek) en bovenhals(onder de oren geven) het paard die kracht!!
Je zal daar dus aan moeten werken.
Je zegt zelf dat het niet goed is zoveel kracht je moet gebruiken om het paard nagevelijk te krijgen.
Dit betekend dus al een getouwtrek aan de hals van het dier,die steeds sterker zal worden hierdoor!
Met je hand aanleuning bieden en van achter naar voren toe het paard naar de hand toerijden.
Zorg dat die verkeerde spieren niet nog sterker kunnen gaan worden,maar laat je paard voorlopig met rust aan de hals/mond en concentreer je op het voorwaarts/neerwaarts rijden met lengtebuiging vanuit de achterhand over de rug naar voren toe.
Dit kan best even duren,die spieren zitten er al en zullen moeten worden stilgelegt en op een goede manier zal je aan de juiste spieropbouw moeten gaan werken.
Bij een welshcop moet een mooie baan duidelijk zichtbaar worden onder de manenkam langs de hals,van smal boven naar breed beneden aflopend richting de schoft.
Succes Smousje Knipoog .

Een goede ruiter hoort zijn paard praten,
Een hele goede ruiter hoort zijn paard zelfs fluisteren,
Een slechte ruiter hoort zijn paard niet eens schreeuwen!!

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-01 22:25

Is je paard wel goed aan het been?
Zonder voorwaarts zijn geen nageeflijkheid!

Nulla tenaci invia est via

jildert

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-01 22:33

heb een zelfd probleem gehad, heb dit opgelost door weer te beginnen met de basis, goed voorwaarts neerwaart en aan het been, de teugels gewoon "los".

Proberen om ervoor te zorgen dat als je een beenhulp geeft er meteen reactie komt. ennnnn... goed voorwaarts NEERWAARTS!!!!

Heid
Berichten: 36
Geregistreerd: 03-12-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-01 23:19

Bij mijn vorige paard heb ik dit opgelost door met een halster te gaan rijden. Hierdoor moest ik sturen en nageefelijkheid te verkrijgen met alleen mijn benen. Was dus meer een leerproces voor mij dan voor hem. Werkte wel. Bassie heeft het ook gehad in het begin, hij trok in zijn nek maar met lessen van Rhijnauwen ging het al snel over. Ging inderdaad over door voorwaarts - neerwaarts te rijden. Dus twee oplossingen. De eerste is trouwens ook heel goed om een goede reactie op het been te verkrijgen.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-01 11:38

Hard in de mond heeft meestal weinig met de mond te maken maar alles met de bovenlijn en nageven in het nek en kaak gewricht.

Ik ben zelf niet zo'n voorstander van met heel veel druk rijden. Doel van je africhting was om je hulpen zo klein en fijn mogelijk te hebben en je wordt er doodmoe van terwijl het meestal weinig oplevert. Daarbij moet je nogal uitkijken dat je niet zelf helemaal verkrampt gaat zitten en je schouders/armen helemaal vasttrekt.

Een paard kan alleen nageeflijk zijn als hij voor het been is. Als je gewoon met een contactteugeltje rijd, en je geeft een kleine beenhulp, moet je paard ahw onder je door naar voor "stromen". Pas met wat je voor je hebt kun je iets gaan doen, terugrijden c.q. bewerken, maar als je paard achter je been is kun je helemaal niet inwerken.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Margje

Berichten: 2534
Geregistreerd: 26-04-01
Woonplaats: Etten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-01 15:56

Voor het been is ze zeker, maar het is dus juist dat ze voor zover ik dat kan schatten helemaal geen sterke onderhals spieren heeft Verward Zal dan wel zo zijn..
Het is dus niet dat ze het niet kan, als ik een keer flink inkom weet ze weer dat ik de baas ben en doet ze het ook, daarna hoef ik als ze weer omhoog komt alleen been te geven om haar weer naar beneden te krijgen. Daarom dacht ik dus ook dat het gewooon koppigheid was. Nou is ze nergens zo gevoelig mee hoor, alle hulpen moet erg duidelijk worden gegeven, hoewel dat steeds lichter kan hoe meer we er aan werken. Ze heeft een olifantenhuid, dat weet ik, maar het is soms wel frustrerend!

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-01 16:17

Citaat:
Op 2001-12-08 15:56, schreef Margje:
Nou is ze nergens zo gevoelig mee hoor, alle hulpen moet erg duidelijk worden gegeven, hoewel dat steeds lichter kan hoe meer we er aan werken. Ze heeft een olifantenhuid


Wel eens gezien hoe zelfs het meest 'ongevoelige' paard reageert op een vlieg op zijn huid? Die voelen ze ineens wel terwijl ze jouw been negeren. Een paard is niet ongevoelig, hooguit afgestompt of hij begrijpt je niet, maar dat valt in deze situatie wel mee geloof ik. Scherper aan je (consequente!) hulpen zetten dus dan heb je denk ik al 80% van het probleem opgelost.

Nulla tenaci invia est via

Margje

Berichten: 2534
Geregistreerd: 26-04-01
Woonplaats: Etten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-01 16:22

Afgestompt is ze zeker niet, dat ze het niet begrijpt zo kunnen, ze is niet altijd even snugger maar ik zal de tips onthouden!Bedankt..


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 4 bezoekers