Is hij gewoon irritant, ligt het aan het weer??? HELP!

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-12-01 15:53

Mijn hengst is de laatste tijd zo irritant, niet normaal. In de omgang ook wel maar onder het zadel is hij de laatste tijd een echte draak. Bijvoorbeeld: Als hij het bijvoorbeeld ergens niet mee eens is gaat hij heel hard ''nee'' schudden, zo van; ''dat ga ik niet doen!'' Hij doet het bijvoorbeeld niet als we in het bos gaan rijden, monster! Ik weet wel dat hij dressuur niet zo heel veel aan vindt -> verveling, maar ik probeer er al zoveel mogelijk variatie in aan te brengen. Misschien komt het ook wel door het weer -> meer binnen, energiepeil erg hoog! Springen vindt hij bijvoorbeeld geweldig en dan is hij ook de hele tijd fanatiek en oplettend, maar ik spring liever nog niet teveel met hem zolang ik de basis nog niet goed onder controle heb bij hem, dus 90% van de tijd dressuur ik.
Ook is hij de laatste tijd erg gegroeid, zowel in de hoogte als in de breedte. Drie maanden geleden was het nog een iel hengstje met weinig bespiering maar ondertussen is hij al een stuk massaler geworden (heel mooi Lovers ). Natuurlijk is hij daardoor ook een stuk sterker geworden, het enige vervelende is dat hij die kracht soms tegen me gebruikt. Ik weet dan niet precies wat ik moet doen, mijn instructeur is met vakantie en komt pas volgende week terug.
Is dit gewoon uitproberen? Ik weet dat hengsten daar erg goed in zijn. Hij kan super lopen maar zo nu en dan doet hij net of hij van niks meer weet. Niks geen aanleuning meer, maar lekker hangen en racen. Meestal gaat het de volgende dag met rijden een stuk beter of als hij al enkele uren in het land heeft gelopen. Zijn humeur en werklustigheid verschillen elke dag zoveel dat ik er geen touw meer aan vast kan knopen. De ene dag kan ik bij wijze van zo een proef binnenrijden en de andere dag laat hij me niet zitten, geeft niet na en zou ik nog niet in een manegeles willen rijden (no offence).
Zou dit ''pesten/uitproberen'' zijn of is het een kwestie van niet snappen/verveling. Vraag ik misschien al te veel omdat het zo goed gaat, vind ik best wel gevaarlijk een paard dat alles zo snel oppikt. Want als hij de volgende dag niet luistert dan word je meteen kwaad want hij kon het gisteren ook dus waarom nu niet. EN dat is dus een foute redenering bij een 3,5-jarig paard en toch doe ik het volgens mij onbewust.
Kan iemand me tips geven, iemand met hetzelfde probleem??????? HELP, I need somebody Cool


Dressage
Berichten: 4
Geregistreerd: 06-12-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-01 16:09

'Dit is typische een geval van uitproberen. Dat heeft er niet mee te maken dat het een hengst is, ook merries en ruinen doen dit wel eens. Hij zit een beetje in de peuterpuberteit (jaja, opleiding SPW Clown ).

Probeer hem idd zoveel mogelijk afwisseling te geven, ook tijdens het rijden. Leg eens een balkje neer, ga eens slalommen (hoe kinderachtig dat er ook uitziet), of neem eens een minisprongetje. Je moet je vooral niet teveel van het hoofdschudden aantrekken, gewoon voorwaarts rijden, en vooral niet te veel rotzooieren met je handen.

Denk er ook om dat je hem niet te lang rijdt, beter is een halfuurtje. Als je merkt dat hij gaat klieren, stop er dan maar mee, je kunt wel tijden door blijven rijden, maar daar wordt het alleen maar erger van. Waarschijnlijk zul je denken dat hij hier nog vervelender van wordt (hij krijgt zijn zin), maar dat valt in de regel wel mee. De volgende dag gewoon weer vrolijk opstappen en wegrijden.

Als het echt niet wil, zet hem dan maar een tijdje op rust (lekker longeren, wamdelen, loslaten) tot je instructeur je weer kan helpen. Ook is het voor een paard niet erg om af en toe eens een weekje vrij te hebben. Een weekje longeren, wandelen, vrijspringen, grazen is echt niet erg voor een paard. Als hij maar beweging krijgt.

Dressuur: Harmonie tussen ruiter en paard.

Natascha

Berichten: 6391
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-01 07:48

Als hij dressuur niet leuk vindt en het bos wel, dan oefen je toch gewoon in het bos. Dat werkt bij de mijne ook.

Niets zo charmant als een paard aan de wand: (zie profiel of hiervoor portretten en naambordjes)

Heid
Berichten: 36
Geregistreerd: 03-12-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-01 10:19

Ik zou inderdaad zodra hij gaat klieren niet te lang doorrijden. Doe nog een laatste oefening waarvan je zeker weet dat hij dat zal doen en ga dan ter beloning even met hem naar buiten het bos in. Op deze manier beloon je goed gedrag en hebben jullie beiden jullie ´zin´. Samenwerking ten top!

Veel plezier!

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-12-01 10:50

Ik zou best wel wat vaker het bos in willen maar ik werk doordeweeks en ik rijd 's avonds en dan is het al donker. Dus dan ben ik al snel aangewezen op de buitenbak aangezien ik geen binnenbak heb.
En dan is het alleen dressuur wat we kunnen doen. om balkjes te lopen/springen e.d. is het te donker. In het weekend probeer ik juist iets totaal anders te doen, dus het bos in enzo, dan in de week. Dan rijd ik juist niet in de bak.
Ik denk inderdaad ook dat hij in een uitprobeerperiode zit en dat ik dat gedrag dan maar moet negeren en hulp vragen zodra mijn instructeur weer terug is. Intussentijd maar in het bos trainen om erge ruzie te voorkomen Boos!

Waventy

Berichten: 5285
Geregistreerd: 22-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-01 17:55

uitproberen, en ja, iedereen heeft wel eens een slechte dag, week, maand , jaar Schijnheilig

nee ik denk gewoon uitproberen

Z1+4 !!!!
reserve kampioen M2 dressuur!!

Heid
Berichten: 36
Geregistreerd: 03-12-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-01 23:16

Is er geen licht bij die bak dan? Zijn er anders wellicht andere stallen in de omgeving waar je wel met licht kunt rijden???
Lijkt me lastig hoor! Ben blij dat alles bij ons goed is op stal. Wij kunnen altijd alles doen (zelfs als het gevroren heeft!) met voldoende licht.
Sterkte verder!

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-01 09:51

Elk paard heeft wel eens van die periodes dat je denkt ik ga hem bijna wurgen Extreme duivel
Probeer toch rustig te blijven en zet hem nooit op stal als hij zijn zin heeft gehad.
Ga idd zoals hierboven gezegt is op het laast iets doen waar je zeker van bent dat hij dat goed doet zodat je lekker ontspannen afgesloten hebt.
blijf consequent dan komt het wel weer goed.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 5 bezoekers