Verzameling slecht voor het paard?

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
vhnele
Berichten: 126
Geregistreerd: 09-01-04
Woonplaats: belgie

Verzameling slecht voor het paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-10-04 20:20

Volgende bericht las ik bij de paardenfysiotherapeut. Is verzameling dan toch niet zo geod voor het paard?

Dressuurpaarden overbelast door “het knikje”
Zowel in BIT als in de Paardenkrant werd erover geschreven. “De houding die dressuurpaarden moeten aannemen voor hun oefeningen leidt tot chronische overbelasting aan de verankering (aanhechting) van de nekpees aan de achterkant van de schedel” (zie rood in Fig.1). Dat is de conclusie van het onderzoek van professor dokter Horst Weiler aan de vrije universiteit in Berlijn. Hij onderzocht daartoe meer dan duizenden levende en dode paarden en onderzocht de kwaliteit van de aanhechting van de nekspier. “De feitelijke afwijking die optreedt aan de schedel is niet mis. In het gebied van de verankering ontstaat door de overbelasting botwoekering en bindweefsel-vorming, structurele veranderingen die daar niet horen. Deze ziekelijke afwijkingen zijn niet te genezen, alleen te voorkomen door andere, minder diep ingestelde trainingsmethoden” (uit:de paardenkrant). Er zou een direct verband bestaan tussen deze afwijkingen en het diep en rond rijden. Alleen de mechanische trekbelasting door het extreme afbuigen van het hoofd zou deze botwoekering veroorzaken. Onderzoek op recreatiepony’s, dravers, koudbloeden, renpaarden en een Przewalski’s wees uit dat die geen van allen problemen hebben met het verankeringspunt.
De naam voor een aandoening van de aanhechting van een pees op het bot wordt “insertie-tendopathie” ofwel “insertie-desmopathie” genoemd. Zo kennen we bij mensen o.a. de “golfers-arm” en “tennis-elleboog”. Bij de een is de aanhechting van de buigers van de pols aangedaan, bij de ander de strekkers van de pols.De therapie bestaat afhankelijk van het stadium uit: rust, gedoseerde beweging, soms ultra-geluid, voorlichting en advies omtrent training en opbouw. Bij mensen weten we dat deze aandoeningen bij goed gebruik “selflimiting” zijn d.w.z. ze gaan over ! Wanneer de aandoening behandeld wordt zal het herstel minder lang op zich laten wachten.
Insertietendo-pathieën hebben de volgende symptomen: Pijn bij zowel aanspanning als rek van de pees, verlies van kracht en volume van de betreffende spieren, te hoge of te lage spanning van de nekspier en beperking van de bewegingsmogelijkheden in het gewricht.
De bovenstaande stoornissen uiten zich in “rittigkeitsproblemen”, moeilijke aanleuning, zo mogelijk hoofdschudden en een paard dat minder goed te bewerken is.


Anne_GTI

Berichten: 16826
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-04 21:08

Deze discussie is hier al tot in den treure gevoerd. Mijn mening is dat je een paard pas kan verzamelen als hij daar achter de kracht voor heeft om meer te gaan zitten. Verzameling berijk je niet door aan de teugels te trekken. Een paard moet ten aller tijde de hand volgen en niet in een vaste houding lopen. Mensen die alleen maar naar het plaatje van de hoofdhouding kijken hebben er geen snars van begrepen.

favoriet tijdverdrijf overdrijven is ook een vak
hoe sloop je een crosshindernis... nou zo dus
Gaat een ruiter naar de kapper; komt ie weer buiten.... Wat denk je.... Pony weg....

Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-04 21:45

Verzameling heeft he-le-maal niets te maken met dat knikje. Verzameling zit achter, niet voor.
Dus je topic-titel is erg slecht gekozen Knipoog

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

Manuutje1990

Berichten: 3511
Geregistreerd: 16-05-04
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-04 22:29

Als je zorgt dat je paard ontspannen (en ook mooi, want dat moet in een dressuurwedstrijd natuurlijk) dan zou ik niet snappen waarom het slecht is.. Als je paard maar ontspannen is, dat is het allerbelangrijkste! En niet hoe mooi of niet mooi hij zijn hoofd draagt.. Dat komt dan later wel.. Als het paard er sterk genoeg voor is, en er aan toe is..

vhnele
Berichten: 126
Geregistreerd: 09-01-04
Woonplaats: belgie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-10-04 00:24

Romkabouter schreef:
Verzameling heeft he-le-maal niets te maken met dat knikje. Verzameling zit achter, niet voor.
Dus je topic-titel is erg slecht gekozen Knipoog


Kan je dan je paard verzamelen zonder dat het paard vooraan aan de teugel loopt? Een knikje is daarom geen verzameling maar is 'dressuur'verzameling niet altijd samen met een knikje? Het klinkt allemaal wel mooi maar hoeveel ruiters rijden echt hun paard verzameld, in balans zonder zich van de hoofdhouding aan te trekken en niet met de teugels te werken. Hoeveel ruiters kunnen hun paard verzamelen zonder de halve ophoudingen?
De paarden waarover in dit artikel sprake is en de paarden die bij mijn dierenarts op consultatie komen zijn echt niet enkel dieren die slecht verzameld worden en enkel aan de teugel worden gereden maar soms zelfs paarden die op zeer hoog niveau presteren. Dressuurverzameling en een paard in evenwicht en balans is echt niet hetzelfde.
Het gaat hier enkel over de manier waarop het hoofd gedragen wordt zowel bij paarden met dressuurverameling als paarden met enkel het knikje.

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 00:37

Verzamelen Verward Ik denk dat je paard er aan dood gaat hoor Clown

Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 08:30

vhnele schreef:
Kan je dan je paard verzamelen zonder dat het paard vooraan aan de teugel loopt? Een knikje is daarom geen verzameling maar is 'dressuur'verzameling niet altijd samen met een knikje?

Ja. Aan de teugel is ook niet hetzlefde als in de krul namelijk. En nee, dressuurverzameling is juist niet met een knikje als het goed is. Een ronde halshouding hoort wel bij de engelse dressuur ja, maar dat is heel wat anders dan dat knikje waar het over gaat.

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 08:38

Je kan verzamelen als het paard met de neus bij wijze van spreken op de bost loopt, maar ook als het extra opgericht is met de oren als hoogste punt.

Beide voorbeelden zijn uiteraard extreem, maar ik geef dit als voorbeeld aan dat verzamelen dus niets met het knikje te maken heeft. Knipoog

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 11:04

Klopt
het knikje heeft niks met verzameling te maken.
Dus een stelling waar zo eigenlijk niet over te discussiëren valt


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: mystique en 11 bezoekers