nog niet in de hand

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
starfish
Berichten: 176
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: Lubbeek, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-01 17:09

Hoi!
Ik heb een probleempje. Mijn pony is al 7 jaar en kan nog altijd niet in de hand lopen. Ze heeft het eigenlijk nooit geleerd en zelf heb ik het geprobeerd door haar naar beneden te rijden maar het lukt dus niet.Ik neem sinds een anderhalve maand lessen. Meestal loopt ze in het begin van de les een beetje met haar nek omhoog maar op het einde van de les loopt ze af en toe een paar seconden in de hand en merk ik dat ze het bit aanneemt. Dit is dus wel vooruitgang en daar ben ik blij voor maar hoe moet het nu verder? In het begin van de les is ze meestal niet ontspannen en dan lukt het mij nooit om haar rond te krijgen en wil ze meestal gaan crossen. Op het einde van de les gaat ze dan prachtig (soms in de hand), mooi gebogen, soepel en kalm. Ik kan haar dan laten wijken, wendingen op de voorhand laten doen. Maar dat is echt pas het laatste kwartier van de les. Daarvoor is ze altijd een beetje opstandig en vooral snel. Ik moet ze dan constant inhouden en kan dus minder concentreren op het buigen en het rond rijden. Weet iemand aan wat dit ligt en wat ik eraan kan doen?


Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 17:18

Niet opgeven en blijven oefenen! Je moet niet teveel ineens verwachten na anderhalve maand lessen! Ik neem al 3 jaar privélessen, het laatste half jaar zelfs twee keer in de week en pas nu begint mijn paard zo na een kwartier, 20 minuten te ontspannen. Daarvoor heb ik dus eigenlijk net hetzelfde gereden als jij nu, pas helemaal op het einde van de les kon ik pas serieus beginnen te rijden!

Het is belangrijk dat je je niet opboeit, maar gewoon kalm blijft je pony naar de ontspanning toe te rijden! Veel voltes en slangevoltes rijden, stukken contrastelling vragen en wijken; en tijdens dit alles tempowisselingen en overgangen maken!

Veel succes!

_________________
Een paard zonder ruiter, blijft een paard.
Een ruiter zonder paard, is alleen maar... een mens

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Dorien op 2001-11-11 17:43 ]</font>

starfish
Berichten: 176
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: Lubbeek, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-01 17:41

Bedankt voor de reactie!
Nu weet ik toch al dat ik niet de enigste ben die daar problemen mee heeft (gehad).
Jij denkt dus dat ze na een paar maanden in de hand zal rijden? Ik merk nu al dat ze het soms doet dus dat zal wel beteren.
En aan slangenvoltes zal het niet ontbreken in de les, we moeten vaak slangevoltes met 3,4 en zelfs 5 bogen rijden (en dat in een vrij korte piste)...Ook rijden we vaak op odessa haar "slechte hand" wat ik in het begin erg vervelend vond maar het is wel heel goed voor haar. Zo wordt ze soepel op beide handen.

Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 17:49

Ik weet bijna zeker dat het een probleem van voorbijgaande aard is! 100 % zeker, kan ik natuurlijk niet zijn want ik ken het paard niet! Maar naar mijn ervaringen met mijn eigen paard, ben ik er vrij zeker van dat het wel zal beteren!
Het kan ook niet dat het paard van de ene op de andere dag opeens ontspannen gaat lopen, dat gaat geleidelijk, de nekspieren van het paard moeten ook ontwikkelen om zo te kunnen lopen!

Als ze een slechte kant heeft, zoals je zegt, is het misschien aangeraden om veel voltes te rijden en die dan te vergroten en te verkleinen en op deze voltes overgangen stap-draf en draf-stap rijden! Dan moet je er wel aan denken om op de slechte hand, de stelling eventjes aan te houden. Mijn lesgeefster vergelijkt het altijd met een elastiekje! Het is de bedoeling dat de spieren langer worden en als je stelling vraagt en de teugel direct laat "schieten" zullen de spieren niet langer worden (cfr. het elastiekje), wanneer je echter stelling vraagt, deze even aanhoudt en dan zachtjes de binnenhand toegeeft waarbij de buitenteugel meer en meer het contact van de binnenteugel overneemt zullen de spieren wel langer worden (vergelijk ook weer met een elastiekje, dat langer wordt als je het opspant en langer vasthoudt!).

Ik hoop dat het wat duidelijk is en nog veel succes!

Een paard zonder ruiter, blijft een paard.
Een ruiter zonder paard, is alleen maar... een mens


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers