ondernek en hoofd de lucht in.

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

 
 
Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

ondernek en hoofd de lucht in.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-04 20:36

een paardje ( half arabisch) van een vriendin/kennis van me houdt onder het rijden haar hoofd gigantisch omhoog. het lijkt net of het dier vroeger gigantisch in de mond gerukt is. ze loop met haar neus op het hoogste punt ( kun je nagaan hoe dat eruit ziet Scheve mond )

Ze is naar mij toegekomen en vroeg welke hulpteugel ze beter kon gebruiken, de slof of de thiedeman. ik heb haar gezegd dat ze absoluut niet met die teugels verder moet gaan. (ze heeft een tijdje van iemand les gehad die haar meteen die dingen aanbeveelde)

De pony heeft een zeer goed ontwikkelde 'ondernek' en de 'bovennek'is heel slecht ontwikkeld. dat komt duidelijk door het hoog lopen met haar hoofd. De eigenaresse heeft de pony gekocht van die instructrice.(die hem ergens uit duitsland had) de pony kan erg goed springen.

Ik ga binnekort haar een urrtje helpen en kijken wat we eraan kunnen doen.
Ik ga beginnen met voorwaarts rijden, diep instellen en zoveel mogelijk diep rijden zodat de ondernek verslapt en de bovennek gespierder word. zijn jullie het hier mee eens?

Alle tips zijn welkom!


voor ik het vergeet: de pony heeft een normaal dubbelgebroken bit in en heeft geen tandproblemen. wat voor ander bit zouden jullie ventueel aanraden? (rubber/leer?)


daantjuh

Berichten: 1195
Geregistreerd: 31-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-04 21:42

Ten eerste super dat je het hulpteugel-gebruik hebt afgeraden.
Ik zou inderdaad eerst aan het voorwaartse gaan werken, en zorgen dat de reactie op het been goed is. Daarbij zou ik het paard zoveel mogelijk proberen te laten zakken. Proberen constant naar het halsstrekken toe te rijden. Zo kunnen paard én ruiter beiden niet vastpakken, en zal het paard zich minder snel vast gaan zetten.

Ik zou proberen om gewoon met het dubbelgebroken bitje verder te rijden. Dit werkt zacht in, maar voorkomt wel grotendeels dat ze er op vast kunnen pakken.

Verder zou ik ook aan de longe veel met dit paardje gaan werken. Zo kan hij zonder het gewicht van de ruiter leren om rug en bovenhals te gaan gebruiken, en de onderhals te ontspannen.

En het allerbelangrijkste; blijf geduldig. Als ik dit zo lees denk ik dat het behoorlijk wat tijd gaat kosten om dit probleem op te lossen.
Succes ermee!

CCCCorine

Berichten: 5736
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: Bunschoten-Spakenburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-04 00:02

Irene2 schreef:
Ik ga binnekort haar een urrtje helpen en kijken wat we eraan kunnen doen.
Ik ga beginnen met voorwaarts rijden, diep instellen en zoveel mogelijk diep rijden zodat de ondernek verslapt en de bovennek gespierder word. zijn jullie het hier mee eens?


Ik vraag me eigenlijk af hoe je het voor elkaar wilt zien te krijgen om dat paardje diep in te stellen.

Verder lijkt het me een goed idee om hem regelmatig te longeren met touwtjes of een slofteugel.

batje

Berichten: 10385
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-04 00:24

Zou 't een arabieren trekje zijn? Haha!
Mijn NRPS dame heeft er ook een handje van. Eerst vond ik het zelf moeilijk om haar naar beneden te rijden en hoe langer dat duurde, hoe meer ervaring en handigheid je nodig had om haar ook maar enigzins ontspannen te laten lopen. Grote kans dus dat jij het paardje van je vriendin niet zo makkelijk los krijgt.
Mijn paardje had ook andere problemen, maar ik heb een maand lang elke dag met slof gelongeerd. Als ik er nu opstap heb ik een lekker los paardje dat nog maar zelden omhoog komt.
Bij mij heeft het super geholpen, maar je moet er dus wel een maand in investeren. Ik hoor het wel als je tips mbt longeren wil.

Belle comme une Fleur! En dan komt er een tijd van Nixmeerhoeve..
15-07-08 Trotse mama van Daniel *\o/* en Eileen 03-12-2009!

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-08-04 07:44

bedankt voor de tips. ik ben per definitie niet tegen hulpteugels,maar ik persoonlijk gebruik ze alleen aan de longe( en dan nog heel erg los)
we zullen eens kijken of ze aan de longe met de slof wil ontspannen.
onder het zadel gaan we gewoon voorwaarts rijden.
inderdaad denk ik ook niet dat het een makkelijk probleempje is. er zal welw at tijd overheen gaan,maar dat moet ze maar accepteren toch?
Er zit inderdaad arabisch bloedin,dat zie je bij dat type paard toch wat vaker (de reden?!)
ik laat jullie weten hoe het gaat. groetjes

joyce B

Berichten: 14741
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-04 09:41

De pony die ik rijd loopt ook het liefst opgericht en toen ik haar net reed liep ze ookmet haar neus in de lucht als je contact hield. Ze was groen en gelukkig ging het snel beter door zacht contact te houden en door te rijden. Nu doet ze die dingen alleen nog als het haar te moeilijk wordt of als ze erg spierpijn heeft (en wat vaker als er beginners op hebben gereden die haar vasthouden) Meestal loopt ze gelijk lekker laag en ontspannen...

Als dit paardje al zo gewend is om die neus de lucht in te steken, dan zou ik ook eerst beginnen met longeren. als ze bij het longeren haar neus ook de lucht in steeks als je haar niet bijzet dan is longeren met pessoa, touwtjes of slof toch wel de manier om haar laag te leren lopen, maar zet haar niet te strak bij! Daar krijg je waarschijnlijk alleen maar heel veel verzet en spanning door... En als de pony ertegen gaat vechten kan je rare ongelukken krijgen... GEwoon lekker voorwaarts neerwaarts met die hals. Het gaat er om dat de hals lekker laag is, en dan is het niet erg als haar neus gewoon voor de loodlijn is...

Veel succes!

GoddessPride
Berichten: 12
Geregistreerd: 11-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-04 10:12

Goed dat je hulpteugels niet voor logisch neemt!!! Maar als het paardje echt zo hoog loopt met het hoofd kan het nooit kwaad om een losse martingaal te gebruiken. Een losse martingaal werkt alleen in als het hoofd zich niet op de juiste positie bevindt en kan geen schade aanrichten. Na een tijdje zal ze rustig met haar hoofd lager gaan lopen. Maar als je geen martingaal wil gebruiken kan je ook proberen om te spelen in de mond en door halve ophoudingen te geven en door de handen laag te houden!!

Hopelijk lukt het je!!
OK dan!

Kendra

Berichten: 5982
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-04 14:45

Event. longeren aan de pessoa, onder het zadel wel diep rijden maar ook veel schakelen zodat ze niet op de kop kan gaan lopen, waardoor de onderhals alleen nog maar sterker wordt.

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-08-04 17:02

GoddessPride schreef:
Goed dat je hulpteugels niet voor logisch neemt!!! Maar als het paardje echt zo hoog loopt met het hoofd kan het nooit kwaad om een losse martingaal te gebruiken. Een losse martingaal werkt alleen in als het hoofd zich niet op de juiste positie bevindt en kan geen schade aanrichten. Na een tijdje zal ze rustig met haar hoofd lager gaan lopen. Maar als je geen martingaal wil gebruiken kan je ook proberen om te spelen in de mond en door halve ophoudingen te geven en door de handen laag te houden!!

Hopelijk lukt het je!!
OK dan!


dat heeft de eigenaresse ook gedaan met tegengestelde gevolgen. het dier loopt alleen nog maar hoger zodra je de teugels aanneemt en ook maar een beetje druk geeft.

laurae

Berichten: 1465
Geregistreerd: 12-02-03
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-04 18:09

Ik zou me vooral gaan concentreren op tempocontrole. Als je constant bezig bent met tempowisslingen en gehoorzaamheid zal ze op jou moeten gaan letten en als het goed is ook gaan ontspannen. Gewoon licht contact, en alleen meer druk als ze niet op een hulp reargeerd om haar terug te laten komen in tempo.

En idd longeren met een losse bijzetteugel zodat ze niet volledig de lucht in kan met haar hoofd.

Succes, ben benieuwd of je wat aan kunt veranderen.

Tulandro

Berichten: 8637
Geregistreerd: 10-04-04
Woonplaats: Ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 08:57

Heeft ze geen last van haar gebit/rug?

***In het karakter van een dier, herken je de eigenaar***

KozieZ

Berichten: 7741
Geregistreerd: 11-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 09:05

Mijn paard heeft dit ook een tijdje gedaan, toen ik haar nog niet zo lang had. Ik moest haar gewoon rijden met een lange teugel. Zelf geen tot weinig contact zoeken. Eerst haar weer leren zonder steun op de teugels te lopen. Wel lekker voorwaarts dus. Als ze dan omlaag kwam meteen belonen met stem en aan haar manenkam net boven de schoft. Dat schijnt een fijn plekje te zijn. Na een paar dagen liep ze al met haar neus helemaal omlaag in stap, draf en galop. Vanaf daar ging ze zelf weer wat hand zoeken en zo zijn we weer naar een "normale" halshouding gekomen. Het duurt wel een hele tijd voordat je zo'n onderhals eruit hebt, maar als je consequent door oefenent en jezelf in kunt houden om niet toch die teugels flink op te pakken, dan lukt het misschien wel.


Starbreeze

Berichten: 4512
Geregistreerd: 16-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 09:36

Ffies een vraagje, je raadt een hulpteugel af maar wil wel met een ander bit gaan rijden? Waarom? Een dubbelgebroken is het zachtste bit wat je kan gebruiken, dus ik zou dat niet veranderen. Het probleem ligt em ook niet in de mond, maar het paardje doet nogal panisch als ik het zo begrijp. Heeft ie niet ergens pijn van het zadel?

Zo eentje zou ik eerst eens een flinke tijd gaan longeren met een pessoa hulpteugel. zodat ie zonder het gewicht van de ruiter kan leren de juiste spieren aan te spannen. Je kan er nu wel op gaan zitten en hem in de krul gaan rijden, maar als ie de juiste bespiering niet heeft, zal dat erg tegenvallen voor het dier. Hij zaler waarschijnlijk flink spierpijn van krijgen waardoor ie de volgende x er helemaal tegenin zal gaan. Bedenk wel, een onderhals is erg sterk! Probeer slimmer te zijn dan het paard, voorkom dus zon gevecht straks.

Ben benieuwd hoe het ging!

It's not how many times you get thrown
It's how many times you get back on

KozieZ

Berichten: 7741
Geregistreerd: 11-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 10:02

inderdaad, longeren werkt ook fijn. dat deed (en doe) ik er ook naast. Lekker zónder ballast lopen.


Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-04 10:47

Starbreeze schreef:
Ffies een vraagje, je raadt een hulpteugel af maar wil wel met een ander bit gaan rijden? Waarom? Een dubbelgebroken is het zachtste bit wat je kan gebruiken, dus ik zou dat niet veranderen. Het probleem ligt em ook niet in de mond, maar het paardje doet nogal panisch als ik het zo begrijp. Heeft ie niet ergens pijn van het zadel?

Zo eentje zou ik eerst eens een flinke tijd gaan longeren met een pessoa hulpteugel. zodat ie zonder het gewicht van de ruiter kan leren de juiste spieren aan te spannen. Je kan er nu wel op gaan zitten en hem in de krul gaan rijden, maar als ie de juiste bespiering niet heeft, zal dat erg tegenvallen voor het dier. Hij zaler waarschijnlijk flink spierpijn van krijgen waardoor ie de volgende x er helemaal tegenin zal gaan. Bedenk wel, een onderhals is erg sterk! Probeer slimmer te zijn dan het paard, voorkom dus zon gevecht straks.

Ben benieuwd hoe het ging!


dank je wel, wat betrefd het bit, heb je helemaal gelijk,maar ik dacht dat ze mischien een bijv ruberen bit fijner vind omdat het niet zo zwaar is.( niet om,dat het sterker is) ze trekt je niet weg, dus qwe hebben ook geen sterker bit nodig. wat betrefd het zadel, ik heb ernaar gekeken en het ligt goed en sluit vollegi aan. 8k zal eens informeren of de pony ook met wandele haar hoofd omhoog doet. dat maakt al erg veel uit. bedankt voor je tips!

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-04 10:48

heel erg bedankt alvast!

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-04 10:50

PriscaZ schreef:
Mijn paard heeft dit ook een tijdje gedaan, toen ik haar nog niet zo lang had. Ik moest haar gewoon rijden met een lange teugel. Zelf geen tot weinig contact zoeken. Eerst haar weer leren zonder steun op de teugels te lopen. Wel lekker voorwaarts dus. Als ze dan omlaag kwam meteen belonen met stem en aan haar manenkam net boven de schoft. Dat schijnt een fijn plekje te zijn. Na een paar dagen liep ze al met haar neus helemaal omlaag in stap, draf en galop. Vanaf daar ging ze zelf weer wat hand zoeken en zo zijn we weer naar een "normale" halshouding gekomen. Het duurt wel een hele tijd voordat je zo'n onderhals eruit hebt, maar als je consequent door oefenent en jezelf in kunt houden om niet toch die teugels flink op te pakken, dan lukt het misschien wel.

ik heb al een keertje eerder op misty gereden ( heet officieel toplady,mischien kent iemand haar?)
en heb toen hele lange teugels gelaten, eerst voorwaarts, en daarna een minimale druk, en veel voltes. op een gegeven moment ging ze toen ook wel wat lager. ik denk dat ik( als ik je reactie zo las) daar maar eerste mee verder ga, en de longe natuurlijk.

Starbreeze

Berichten: 4512
Geregistreerd: 16-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 10:52

Irene2 schreef:
dank je wel, wat betrefd het bit, heb je helemaal gelijk,maar ik dacht dat ze mischien een bijv ruberen bit fijner vind omdat het niet zo zwaar is.( niet om,dat het sterker is) ze trekt je niet weg, dus qwe hebben ook geen sterker bit nodig. wat betrefd het zadel, ik heb ernaar gekeken en het ligt goed en sluit vollegi aan. 8k zal eens informeren of de pony ook met wandele haar hoofd omhoog doet. dat maakt al erg veel uit. bedankt voor je tips!


ff offtopic Knipoog een rubberen bit kan erg pijnlijk zijn bij een paard wat niet nageeflijk is in de mond, of bij een paard wat niet schuimt. Dan werkt het juist heel stroef in Knipoog

It's not how many times you get thrown
It's how many times you get back on

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-04 10:57

echt waar? sorry dat heb ik nooit geweten, ik heb nooit met andere bitten gereden dan lichtgewicht rvs bit. Lachen bedankt, weer wat geleerd!

joepje

Berichten: 554
Geregistreerd: 16-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 12:31

batje schreef:
Zou 't een arabieren trekje zijn? Haha!
Mijn NRPS dame heeft er ook een handje van. Eerst vond ik het zelf moeilijk om haar naar beneden te rijden en hoe langer dat duurde, hoe meer ervaring en handigheid je nodig had om haar ook maar enigzins ontspannen te laten lopen. Grote kans dus dat jij het paardje van je vriendin niet zo makkelijk los krijgt.
Mijn paardje had ook andere problemen, maar ik heb een maand lang elke dag met slof gelongeerd. Als ik er nu opstap heb ik een lekker los paardje dat nog maar zelden omhoog komt.
Bij mij heeft het super geholpen, maar je moet er dus wel een maand in investeren. Ik hoor het wel als je tips mbt longeren wil.


volgens mij is het in de mode om dat te zeggen:
Zou dat een Arabierentrekje zijn? maar er word nooit bij gezegd waarom!
wat een onzin...

geen paard mooier dan de Arabier!

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-04 15:19

ieder zijn eigen mening. was niet stom bedoeld. hoop dat dat van jou ook niet zo is.

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-04 15:21

de reden waarom ik dat zeg?Simpel, ik ken 4 arabisch gefokte paarden, en 3 daarvan doen dat sneller dan andere paarden die ik ken. ( en dat zijn er veel) het zijn gewoon wat pittigere dieren.

aletniessen

Berichten: 448
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Otterlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 16:45

Kan het niet zo zijn dat het zadel niet goed ligt zodat ze haar rug eruit wil drukken, of een rugprobleem. Longeren aan de pessoateugel lijkt mee heel zinvol dan train je ook gelijk de rug en achterhand.
Wij hebben een arabier op stal en die kan echt heel super door zijn hals lopen. Wij lessen bij Jarco Dun hij is hier super in.

niets hoeft paarden wel

jepsica

Berichten: 2958
Geregistreerd: 14-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 17:17

ik rij een pony van 8 jaar een onwijs heet hoofd! die ook altijd onwijs met zijn hoofd omhoog liep! hals erop en dan heel hard rennen! hulpteugels werken denk ik niet bij deze pony niet! als ik een martingaal omdeed ging ie alleen maar staken! heb deze pony met rust en geduld gereden teugels normale lengte met beetje druk op de mond! en vooral met been gereden ook al kon dat haast niet. en wala na 3 weken gaf ie na en is ie onwijs los en fijn te rijden! OK dan!

Kendra

Berichten: 5982
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 18:03

Volgens mij zit het probleem grotendeels in de onderhals - je zult dus heel bewust moeten trainen om die er af te krijgen - anders loopt ze straks wel meer naar beneden, maar zal ze niet losser worden voor - en dat is denk ik ook wat je wilt?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 4 bezoekers