Teugelkreupel

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Susanne1

Berichten: 174
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Den Haag

Teugelkreupel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-08-04 12:45

Ik heb vandaag even proefgereden op een paard, waarvan men zegt dat hij teugelkreupel is. Volgens mij is dan gewoon een tactfout en ligt het aan de aanleuning, maar ik weet er verder niet veel vanaf.
Wie weet er meer van af en kan mijn er over voorlichten: is het ernstig, hoe los je het op, welke oorzaak kan het hebben.


Babeth

Berichten: 9249
Geregistreerd: 18-06-04
Woonplaats: Planet Earth. Current location: America!

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-04 12:53

teugelkreupel???? Nooit van gehoord hahaha.

Nomy_Baby
Berichten: 354
Geregistreerd: 06-11-03
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-04 13:12

ik ken t wel... volgens mij is het al een paard te veel van voren word tegen gehouden doormiddel van zagen en aan de teugel trekken! niet goed dus.. daar door gaat het paard onregelmatig en krap van voren lopen...
Je kan t wel afleren door practisch geen teugeldruk te geven en dat langzaam opbouwen zodat het paard leert op zn eigen benen te lopen... het ligt er aan hoelang het paard al "teugelkreupel" is hoe korter hoe makkelijker af te leren zeg maar...
KiZz...

Horses are like fire . . . some people can hold on to it and encompass it and it will be a part of their life . . . and some people, they touch it and get too hot and they drop it

Remember

Berichten: 5982
Geregistreerd: 13-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-04 13:12

Teugelkreupel is een rijtechnische fout en het ligt inderdaad aan de aanleuning. Is het paard gewend te teugelkreupelen dan rijd je het er niet in 1 keer uit, maar na een half uur kan het wel een stuk minder zijn! Ze zijn vaak ook geneigd om meteen als de aanleuning minder wordt weer te gaan kreupelen, zodat je vaak met je neus op de feiten gedrukt word. Actief voor het been houden, hand op laten zoeken en werken naar een constante aanleuning is de oplossing, en tevens de basis! In principe is teugelkreupel lopen gewoon een fout in de basis....

Ik zou hem er niet voor laten staan. Als je het een leuk paard vind en er mankeert verder niks aan (het zou eventueel een medische oorzaak/aanleiding kunnen hebben) zou ik hem gewoon kopen. Wel even goede instructie erbij halen want niks is zo belangrijk als iemand die jou vanaf de grond meteen correcte feedback geeft!

Amanda
Hoofd Nieuwsredactie

Berichten: 74514
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Nog heel even in de Hoeksche Waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-04 14:26

Ik sluit me aan bij Remember.
Tyrano had dit ook.
Dit hebben we opgelost door alleen maar voorwaarts te rijden. Maakte niet uit hoe hij z'n hoofd hield, als hij maar regelmatig liep. Met lange teugels. Zo leerde hij goed op 4 benen lopen.
Daarna heb ik 'm steeds meer opgepakt en ging hij vanzelf mijn hand zoeken.
Ik heb nooit meer porblemen gehad.
Dus idd, niet dat paard ervoor laten staan, want het is op te lossen.

≈≈≈ ...paarden zijn de spiegel van onze ziel... ≈≈≈
★ Jim ★ L4+29

Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')
[EJL-ITP] Jim en ik, bijna 10 jaar samen
** Go where you're dreams take you **

Susanne1

Berichten: 174
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-08-04 17:23

Ik ga hem niet kopen, maar wellicht wel (tijdelijk) leasen. Het zit er schijnbaar al heel lang in. Ik ga het er maar op wagen denk ik. Hij rijdt verder heerlijk en is best braaf. Dat is ook belangrijk. Mocht het niet gaan werken dan kan hij weer terug.

Anne_GTI

Berichten: 16829
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-04 20:38

Wel uitkijken dat je je ongemerkt door het paard niet in dezelfde fout laat dwingen als de voorgaande ruiters. Goed van achteren naar voren blijven rijden en van je handen afblijven, hoe verleidelijk het ook is om voor toch vast te houden.

favoriet tijdverdrijf overdrijven is ook een vak
hoe sloop je een crosshindernis... nou zo dus
Gaat een ruiter naar de kapper; komt ie weer buiten.... Wat denk je.... Pony weg....

Locanda

Berichten: 2462
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Haarlem, soms Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-04 08:21

Ik zou hem als ik jou was ook nog zeker niet kopen. Nooit een kreupel paard kopen (al zeggen ze dat het teugelkreupel is), neem hem dan eerst op proef om te zien of er wat aan te doen is.
Teugelkreupelheid kun je vaak verminderen/verhelpen door een passende manier van rijden te vinden. Maar ten eerste hoeft het geen teugelkreupelheid te zijn. Ten tweede hoeft het geen teugelkreupelheid te zijn die te verhelpen is. Het kan ook aan de bouw van het paard liggen, of in het koppie zitten. Aan de bespiering kan het ook liggen, die door een verkeerde manier van rijden ontwikkeld is, dit is te verhelpen. Maar pas nadenken over het kopen wanneer de (teugel)kreupelheid er helemaal uit is, aan een teugelkreupel paard heb je nog niks.
Teugelkreupel is ook een vorm van kreupelheid, wat erop duid dat niet alles in orde is.
Ga wel les nemen he? Ook in de lease-periode. Zodat je niet terug valt in de rijstijl die het paard gewend is, deze fout zul je makkelijker maken dan dat je denkt wanneer je er in je eentje aan gaat werken.

instructie bij 'probleem'paarden omg. Amsterdam/Utrecht Klik hier voor informatie! of via PB

Linda86

Berichten: 532
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Altforst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-04 16:30

Mijn paard heeft er ook last van. Met goede begeleiding kan je het er makkelijk weer uitkrijgen. Succes ermee!

jarrah

Berichten: 3617
Geregistreerd: 03-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-04 20:32

Tiffany had er in het begin ook last van en het betekend zeker niet standaard dat er te veel getrokken word o.i.d.
Bij Tiffany was het probleem dat ik haar juist te veel uit elkaar liet vallen, waardoor ze over haar tempo heen ging en gigantisch op de voorhand, waardoor ze dan kreupel ging lopen. Toen ik daar op een gegeven moment samen met mijn instructrice aan ben gaan werken, was het probleem in no-time verholpen.
Maar pas er wel heeel erg goed mee op hoor, verkopers maken er wel vaker een mooi verhaaltje van Knipoog
Als je na je lease-periode dus alsnog besluit om hem te kopen, zet hem dan aub wel helemaal uitgebreid op de foto

Angeliek
Berichten: 4948
Geregistreerd: 20-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-04 01:25

Vaak hebben jonge paarden hier last van, omdat ze nog niet helemaal constant zijn. Het is idd een probleem dat je voorwaarts moet oplossen met een stille hand.

Evelijn

Berichten: 7312
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Peize

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-04 11:14

Wat me ook verstandig lijkt is een andere instructeur te nemen dan de huidige eigenaren al hadden. Iemand die even fris tegen het paard aan kijkt. Ik denk dat je grotendeels weer over nieuw kan beginnen. Eerst weer goed voorwaarst rijden, dan rechtstellen en daarna pas vragen om verzameling en aan de teugel. Hij moet eerst weer op eigen benen leren lopen. Dus niet veel aan de voorkant vragen maar juist vanuit de achterhand trainen en z'n spieren daar sterker maken door veel overgangen te rijden. Kijk ook eens goed hoe hij loopt als hij vrij is in de bak, is hij dan ruim en loopt hij los in z'n lichaam. Als je hem dan een beetje opjaagt spurt hij dan weg vanuit z'n achterhand? Goed kijken en goede instructies zijn het halve werk. (en blijf goed op je eigen houding letten!) Heel erg veel succes ermee.

"If you ride to help your horse, your horse will recognize this and as his trust grows so will his desire to please you" - Manolo Mendez

Pelia
Berichten: 46
Geregistreerd: 26-03-04
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-04 14:34

Ik rij ook een paard waarvan ze zeggen dat hij teugelkreupel is. Hij is western beleerd en wordt nu dressurmatig gereden.
Middendraf kent hij niet, dus als ik hem in draf voorwaarts wil rijden en van voren opvang, maakt hij een galop spongetje en draaft vervolgens weer verder. Is dit wat ze bedoelen met "teugelkreupel"?

dagmach
Berichten: 551
Geregistreerd: 03-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-04 07:56

Ja,wat Pelia beschrijft is ook teugelkreupelheid.
Veel recreatiepaarden worden dag in dag uit aan een lange teugel rechtuit in de bossen/strand gereden.
Deze paarden lopen erg op de voorhand,met een lange nek/neusje eruit en duwen zo de rug iets weg.Hier gaat dan ook nog een ruiter opzitten!
Spieren in de rug,achterhand worden niet ontwikkeld.
Zo gauw je dan ook probeert zo'n dier voor iets op te vangen om aanleuning te krijgen gaat ie ongemakkelijk lopen.Andere spiergroepen worden aangesproken en dat is dan niet makkelijk.
Zo gauw je wil draven met aanleuning voelt dit dan ook alsof ie een galop pasje tussendoor maakt.
Als het paard nog jong is hoeft het nog geen probleem te zijn.
Zelf rustig beginnen met oefeningen in de bak,proberen met aanleuning voor rond te houden maar wel actief.Na verloop van tijd zal het ruggebruik beter worden,dus geduld hebben.
Is het dier al wat ouder dan loop je een groot risico dat er al echt iets vastzit in de rug en dan is het maar de vraag of je dit nog rijtechnisch kunt oplossen.
Groet Dagmach


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 11 bezoekers