Hoe leer ik een 2,5 jr aan de longeerlijn wennen?

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
PinnieLinnie

Berichten: 588
Geregistreerd: 22-01-01
Woonplaats: Schagerbrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-01 22:38

Ik wil met Xantippe beginnen met longeren.
Ik heb het al een paar keer geprobeerd, alleen ze sleurt me de hele bak door.. ze draait zich om en slaat dan het longeerlijn over haar hoofd, kortom drama ! Clown
Ik doe het dus fout, en weet niet hoe t moet.
Binnenkort wil ik met zijn 2en beginnen, maar hebben jullie tips of ervaringen voor mij?
Alles is welkom,
groetjes Linda


Dees

Berichten: 16690
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 09:21

Sowieso een cirkel afzetten, dan is dat gesleur voorbij. Afzetten kan ook gewoon met wat schrikdraadpaaltjes en een draadje hoor, hoeft geen volledig bouwwerk te zijn.
Dan eerst iemand in het midden in de cirkel, paard wordt door de helper (die aan buitenzijde cirkel loopt) begeleidt. de helper neemt steeds wat meer afstand.
Longeren leren meot je niet te moeilijk over doen. Houd het lekker simpel, zweep er vorozichtig achter en laat maar van je af lopen. De omheining houdt hem op de cirkel. Het zal in het begin niet mooi zijn, maar dat kwartje valt altijd redelijk snel. Waar je goed om moet denken is dat je paard niet zomaar mag omkeren. Porbeert hij dat en je hbt het niet kunnen voorkomen, gewoon beetpakken en weer in de goede richting plaatsen. En dus wer gewoon doorgaan. Vaak zie je aan de ogen van het paard al dat hij wil omdraaien.. houdt hem dus goed in de gaten Haha!

Suzan

Berichten: 1581
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 13:11

Een paar dagen geleden is dit ook al gevraagd op een van de andere forums.

Maar wat Dees zegt is idd heel belangrijk: zorg dat je een afgezette longeer cirkel hebt. En dat afgezet moet je ruim zien, want een lijnstje spannen is al genoeg. Zo maak je het jezelf om te beginnen al een stuk makkelijker.

Longeer je met een halster om? Met halster heb je veel minder over je paard te vertellen en als je paard gaat trekken, wordt het hele halster scheef getrokken. Een kaptoom zou een betere oplossingg zijn.

Verder is het vooral een kwestie van er goed bij zijn en je paard voor zijn. Dus houdt hem goed voorwaarts, opsluiten tussen longeerlijn en longeer zweep. (zodat je met je paard het bekende driehoekje vormt.) Zelf blijf je in het midden staan en geen rondjes met je paar meelopen. Alleen meedraaien. Denk eraan dat als je te ver naar voren staan t.o.v. je paard dat dat een remmende werking heeft en als je verder naar achter staat, heeft dat juist een drijvende werking.
Paarden zijn erg gevoelig voor lichaamstaal. Als je dus niet helemaal op de juiste plaats staat, kan dit een grote invloed hebben en wordt het dus veel moeilijker om je paard goed te longeren.

Verder sluit ik me bij Dees aan: houdt het simpel, dan hebben ze het waarschijnlijk zo door.
Maar laat je paard er vooral niet aan wennen dat hij zich om kan draaien. Aanleren is namelijk makkelijker dan afleren!

succes

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 16:07

vroeger longeerde ik ook de tuigpaarden met een halster maar sinds ik een keer op de grond heb gelegen en erachteraan gesleurd werd heb ik altijd een gewoon bit en de longeerlijn gaat over de oren heen! Jonge paarden moet je gewon longeren met een normaal dik bit.
Ik zou net zoals dees zegt een stukje afzetten en zorgen dat je ahw 'achter' hem blijft lopen (LOVLEY! leg eens goed uit hoe ik dit bedoel, dat kun jij zo goed!) Lachen en zorg dat je hem ten alle tijden voorwaarts houd!

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 20:02

lees het boekje van Lammert Haanstra maar eens. In ieder geval moet je zorgen dat je m niet blokkeert en daarom blijf je op schouderhoogte staan, als het moet liever iets meer naar de achterkant.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Suzanne_18 en 3 bezoekers