Hoe kan ik meer respect afdwingen van mijn paard??

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

 
 
marasay
Berichten: 101
Geregistreerd: 12-03-04
Woonplaats: Steenokkerzeel

Hoe kan ik meer respect afdwingen van mijn paard??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-07-04 07:02

Ik heb sinds 5 maanden een nieuw paard in het begin ging alles goed en was hij zeer rustig en lief.
Na verloop van tijd begon hij soms echt lastig te doen wegcrossen enz.

Ik moet er wel bij vertellen dat ik jaren niet meer gereden had en dus echt weer als beginneling moest starten,
ik denk dat hij daar misbruik van maakt.

Een kennis heeft hem nu onderhanden genomen en nu is hij weer iets rustiger maar sinds vorige week heeft hij blijkbaar weer wat nieuws gevonden: hij kwam steeds mooi in de hand zowel bij haar als bij mij nu mag je doen wat je wil meneer zwiert z'n hoofd de lucht in.

Gisteren heb ik dan ook wat grondoefeningen gedaan en soms dreigde hij echt om te bijten hoe bozer ik was en hoe meer ik hem een tikje gaf hoe meer hij me uitdaagde en probeerde te bijten.

Op een gegeven moment was hij de oefeningen blijkbaar zo beu dat hij ging steigeren de allereerste keer Huilen
Na de oefeningen liep hij dan wel weer als een hondje achter mij aan da's dan toch weer een goed teken.

Heeft er iemand wat tips hoe ik hem kan bijbrengen dat ik de baas ben en niet hij en hoe kan ik hem meer respect laten opbrengen voor mij?

thanks a lot!


Lacuna

Berichten: 957
Geregistreerd: 05-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 08:29

Allereerst, respect kan je NIET afdwingen!!! Je kan het verdienen, en daar blijft het bij!! onthoud dat alsjeblieft goed! als jij je respect gaat afdwignen, dat win je niet, je paard is zoveel sterker! dat geeft echt ongelukken!
Mag ik je ook vragen welke grondoefeningen je gedaan hebt?
Voor tips, tjsa, ik zou je verwijzen naar de boeken van Hempfling. Maar om kort het begin te leggen: Ga je paard leiden. Vanuit de dominante positie. Kortom, loop niet langer naast je paard, maar loop voor hem. Altijd! Dus ook als je m naar de poetsplaats brengt, naar de wei, naar de bak, jij loopt voorop. Als je paard besluit "goh, ik dénk dat ik ff naast je kom lopen" dan beweeg je het touw even heen en weer. Werkt het niet, en komt hij tóch naast je, dan ga jij resoluut een andere kant op. Hij mag niet naast je lopen! Ga m niet slaan als hij naast je wil, met meppen kom je helemaal nergens. Ook met halthouden, stop duidelijk en actief, doe je hand omhoog, en sta stil. Je paard moet ook stilstaan. Hoe lang hij er ook over doet, dat maakt niet uit, hij moet stil gaan staan. Dan blijf jij doodstil staan, je mag je niet bewegen. Zodra je paard even stilstaat beloon je m uitbundig, en loop je weer verder, met je paard achter je aan. Begin hier maar eens mee, lees gelijk het boek "NAtuurlijk paardrijden" van hempfling, en ik denk dat de verhoudingen tussen jullie dan een stuk beter zullen worden. Onthoud alleen wel dat je nergens komt als je boos op m wordt.
Succes

jackim

Berichten: 596
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: hoofddorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 08:40

Lacuna schreef:
Onthoud alleen wel dat je nergens komt als je boos op m wordt.
Succes

Ben ik het niet helemaal mee eens, wat als een paard jouw trapt, over je heen loopt etc. boos worden wijst een paard op dat moment op zijn plek, wat die mischien even nodig had, bij kleine dingen is boosheid niet altijd nodig, corrigeren wel.

Ben het er wel mee eens dat je respect niet kunt afdwingen, respect verdien je/ krijg je. Dat betekent dus eerlijk, duidelijk en consuquent zijn. corrigeren daar waar nodig is, belonen daar waar nodig is,

Je kan ook idd grondwerk gaan doen, je verdiepen in de NH, het "gewoon" proberen, maar dat is een keuze die jij zelf moet maken.

Don't take life to serious, you never get out of it alive...

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 08:45

sluit me helemaal met jackim aan.

Lacuna

Berichten: 957
Geregistreerd: 05-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 08:54

Ben ik het niet helemaal mee eens, wat als een paard jouw trapt, over je heen loopt etc. boos worden wijst een paard op dat moment op zijn plek, wat die mischien even nodig had, bij kleine dingen is boosheid niet altijd nodig, corrigeren wel.

nee, daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk moet je het niet accepteren als je paard over je heen loopt, maar als jij ;echt boos wordt (en dan bedoel ik niet een keer boos toespreken) dan kom je echt nergens, je paard lacht je alleen maar uit "jaha!! ik heb dr weer op de kast! yess!" begrijp je? Mischien hebben wij een andere opvatting over "boos" en "boos" dat zou natuurlijk kunnen. Ik ben van mening dat je beter kan stoppen zodra je je emoties mee laat spelen in de training van je paard. Maar das mijn manier van trainen, en mijn mening, en daar hoeft niemand het mee eens te zijn (ik denk dat ik die zin maar in mn onderschrift zet...)

joycje

Berichten: 907
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 09:07

Lacuna schreef:
Ik ben van mening dat je beter kan stoppen zodra je je emoties mee laat spelen in de training van je paard. Maar das mijn manier van trainen, en mijn mening, en daar hoeft niemand het mee eens te zijn


Ik ben het hier wel mee eens. Ik heb zelf wel eens gehad dat ik tijdens het rijden alles als een persoonlijke aanval beschouwde. Maar dat slaat natuurlijk nergens op. In dat geval stopte ik er inderdaad maar mee. Want je bent dan niet meer in staat de goede beslissingen te nemen.

Ik denk zelf dat het af en toe nodig is om respect te eisen van je paard.. Dat wil niet zeggen dat dit het uitgangspunt is van het omgaan met je paard..( over het algemeen krijg je wederzijds respect door vertrouwen.) Ik bedoel hier alleen mee dat het op sommige momenten nodig is om je paard "erbij" te houden zonder dat ie jou vergeet.

kijk op www.pensionstaldevink.nl... je zult de baas maar zijn Knipoog

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 09:58

Respect dwing je inderdaad niet af, dat verdien je, en moet wederzijds zijn.
Met op menselijke manier boos worden bereik je niets. Voorbeeld: Paard hapt naar je. DIRECT terecht wijzen (snelle tik op z'n neus, snel naar achteren drijven). Klaar. Niet meer over zeuren (wel in de gaten houden...). Veel mensen gaan dan vervolgens lopen vloeken en tieren en 'm nog een paar keer straffen. Paard snapt er niets van, want weet al lang niet meer waar het over gaat.
Je kan met een paard niet menselijk communiceren, je moet 'm als paard behandelen.

Denk aan je paard; rij 'm in natuurlijke houding!
Vele wegen leiden naar Rome, maar als je niet weet waar je heen gaat, maakt het niet uit welke weg je volgt. - Q
Les van David de Wispelaere bij Amsterdam? PB me.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 10:02

Respect krijg je door eerlijk en consequent met je paard om te springen.

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69551
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 10:26

Sluit me aan bij bovenstaande (wat saai Haha!).

Nog even over 'boos worden': bij een paard kun je heel goed 'functioneel boos' worden (even boos toespreken, even doorpakken tijdens het rijden). Als je echt boos wordt dan kun je beter even iets anders gaan doen, met 'echt boos' worden handel je vaak niet meer erg adequaat en maak je de situatie alleen maar erger.

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek

Kendra

Berichten: 5978
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 10:43

Heeeeeeel soms is heeeeeel emotioneel boos worden het enige wat nog helpt. Stoom uit je oren
Maar dat mag alleen maar als je op het punt staat je paard te verkopen - of nog erger, dreigen hem naar de slager te brengen. En als je dat dan één keer doet mag het, omdat het helpt .
(maar dit is persoonlijk)

Voor 't overige ben ik het volledig met Kawa cs eens.

marasay
Berichten: 101
Geregistreerd: 12-03-04
Woonplaats: Steenokkerzeel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-07-04 12:45

Bedankt voor jullie vele reacties, misschien had ik mijn zin iets anders moeten formuleren respect dwing je niet maar moet je verdienen.

Lacuna om op je vraag te antwoorden:
De oefeningen die ik gedaan heb zijn simpel stappen en hem doen stoppen maar ik liep naast hem en kan dus blijkbaar beter voor hem lopen.

Ik heb hem dan ook willen laten draven aan het halstertouw maar daar had hij helemaal geen zin in.
Ik had zo iets van deze keer ga je luisteren naar wat ik vraag en niet visa versa maar dit is uiteindelijk mis gelopen doordat hij is gaan stijgeren dus hier ben ik dan volgens mij toch weer de verliezer niet? Ofwel moet ik het anders bekijken uit onbegrip van zijn kant misschien???

Het enige wat ik met die oefeningen wil bereiken is dat hij wat beter naar me gaat luisteren ook wanneer we gaan rijden.

Op het einde van de oefeningen liep hij echt wel als een hondje achter me aan, en als ik hem riep voor een knuffel kwam hij meteen kan ik dit dan niet bekijken als een goed afsluiter van de oefeningen? een overgave van zijn kant??

Ik denk dat hij al 9 jaar lang zijn zin heeft mogen doen bij de vorige eigenaar en bij mij moet hij z'n plaats kennen en misschien dat daar nu juist het probleem zit dat kan niet vandaag op morgen!

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 12:53

De correcties die jij hebt uitgevoerd waarna je paard je wilde blijven bijten zijn duidelijk niet hard genoeg geweest. Parelli zegt: aanwijzingen geven moet je zo hard/duidelijk als nodig is, en zo zacht/subtiel als het kan.

Jouw paard lijkt me een erg dominant paard. Ik zou daarom eerder te streng en wat harder optreden dan te zacht. Geef hem de indruk dat je hem levend vilt als hij je probeert te bijten. Steigeren als je met hem aan de hand wilt draven (en vooral eerst niet mee willen lopen) mag je niet accepteren, heel hard achteruit zetten. Probleemsituaties kun je oefenen, vraag er desnoods hulp bij.

Je suis Charlie.

Saskia31
Berichten: 31
Geregistreerd: 11-07-04
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 13:04

Heb je geen goede instructeur of instructrice die je hierbij kan helpen? Als je zelf niet goed weet wat je ermee aanmoet is het moeilijk er echt iets aan te doen aan de hand van wat tips. Goede regelmatige begeleiding zou goed zijn denk ik.

Evelijn

Berichten: 7286
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Peize

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 11:08

Tja, als het paard bij de vorige eigenaar de baas was dan krijg je wel wat moeilijkheden. Je paard ziet namelijk niet zoveel in om zo'n raar paard op twee benen de leiding te geven, die vorige was daar namelijk ook niet zo goed in. Maar als je paard op het laatst toch als een hondje achter je aanliep is hij kennelijk blij dat hij niet alles zelf hoeft te regelen.
Nu alleen nog consquent blijven want hij zal wel vaker je leiderschap willen bediscussieren. Veel succes ermee Lachen

"If you ride to help your horse, your horse will recognize this and as his trust grows so will his desire to please you" - Manolo Mendez

c_alsemgeest

Berichten: 14191
Geregistreerd: 18-01-04
Woonplaats: Monster

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 12:22

hulp vragen van iemand... bv instructie of iemand die al ervaring heeft met zulke situaties.
En vind ik concequent bestraffen ook goed... voor dit paard want hij klinkt erg dominant, even flink straffen direkt nadat die wat heeft gedaan, en dan over.
Niet blijven doorhameren over iets want dat begrijpt een paard niet.
Actie--->reactie Haha!

Warina (Commandeur x Krawall) 05-05-'80 - †08-09-'09
United (Havidoff x Jazz) 11-05-'01 - †14-06-'17 Z1+12
Bijna nieuwe anatomica orion te koop!

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 14:32

Ik vind dat QQQQ het goed verwoord heeft
als je paard iets doet wat niet kan, hup, meteen daar reactie op
een sec. later ben je weer gewoon.
Pas als hij weer wat doet, hup weer reactie

Veel mensen blijven dan idd gespannen en boos.
En dat snapt een paard niet.
Hij geeft zich over, maar word toch nog boos behandeld...

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 18:08

Vroeg ik me nog af: Als ie als een hondje achter je aan loopt op het eind, wat is dan de afstand en waar komt ie te staan als jij stopt?

Denk aan je paard; rij 'm in natuurlijke houding!
Vele wegen leiden naar Rome, maar als je niet weet waar je heen gaat, maakt het niet uit welke weg je volgt. - Q
Les van David de Wispelaere bij Amsterdam? PB me.

marasay
Berichten: 101
Geregistreerd: 12-03-04
Woonplaats: Steenokkerzeel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-07-04 06:43

QQQQ om op je vraagje te antwoorden:

Hij blijft vrij dichtbij een 30 cm van me af blijft hij volgen, als ik stop komt hij eigenlijk kort bij mij staan.

Ik wou nog even zeggen dat ik de proef op de som heb genomen....
Zoals jullie zelf als schreven is hij dus zeer dominant en met gewoon mijn vinger op te steken en te zeggen "MAG NIET" of een tikje geven komen we dus nergens.

Gisteren wou ik z'n achterbenen poetsen, gewoonlijk wil hij je dan een trap verkopen, eerst een verwittiging en dan stampt hij.

Mijn instructrice stond erbij en nam de borstel van me over, na enkele keren proberen te stampen heeft ze hem luidkeels een mep verkocht op z'n billen. Blijkbaar was hij hier van verschoten vooral de stem en tegelijk de mep. En ja hoor daarna heeft hij het niet meer in z'n hoofd gehaald om ons nog een trap te verkopen.

Als heb ik er de grootste moeite mee ze een goeie tik te verkopen! maar blijkbaar moet ik hem echt overvallen zodat hij verschiet van zijn actie, en daardoor beseft dat hij fout zit.

Er is nog een lange weg af te leggen maar hopelijk komen we er wel hé.

Nog een vraagje eigenlijk... bij het rijden heeft hij sinds een week ook weer wat nieuws gevonden, hij kwam steeds mooi in de hand sinds een week neemt hij z'n bit vast en heb je moeite om hem in de hand te stellen dan gaat hij echt tegen wringen. Wat kunnen we hier aandoen? is dit verzet of gewoon van voorbij gaande aard?

Het is begonnen toen mijn instructrice enkele malen met hem had gereden.
Misschien verandering van hand ofzo???

Bedankt voor jullie vele reactie's hé!!

groeties

Marasay

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 07:47

Hoi Marasay,
Over het achter je aan lopen: Heb het idee dat ie TE dicht op je loopt. Dat is ook weer niet goed, want hij moet jouw "private space" in acht nemen. Te dicht oplopen is ook een teken van dominantie.

Zorg bij het vastpakken van het bit, dat JIJ loslaat en z'n achterhand goed blijft activeren.
Succes!

Denk aan je paard; rij 'm in natuurlijke houding!
Vele wegen leiden naar Rome, maar als je niet weet waar je heen gaat, maakt het niet uit welke weg je volgt. - Q
Les van David de Wispelaere bij Amsterdam? PB me.

Ididit

Berichten: 1461
Geregistreerd: 09-01-04
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 10:29

Lacuna schreef:
Ben ik het niet helemaal mee eens, wat als een paard jouw trapt, over je heen loopt etc. boos worden wijst een paard op dat moment op zijn plek, wat die mischien even nodig had, bij kleine dingen is boosheid niet altijd nodig, corrigeren wel.

nee, daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk moet je het niet accepteren als je paard over je heen loopt, maar als jij ;echt boos wordt (en dan bedoel ik niet een keer boos toespreken) dan kom je echt nergens, je paard lacht je alleen maar uit "jaha!! ik heb dr weer op de kast! yess!" begrijp je?


het spijt me zeer, maar volgens mij werkt het paardenbrein echt niet zo! als ik boos ben op my way kijkt ie meer zo van oeps, dat had ik dus beter niet kunnen doen.....

voor de rest sluit ik me helemaal aan bij QQQQ OK dan!

Cowgirltjuh

Berichten: 1258
Geregistreerd: 16-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 14:46

Zoals iedereen al meldt: RESPECT DWING JE NIET AF!! Je verdient het of niet! En je kunt ook niet sterker zijn als je paard, je moet slimmer zijn! Als jij weet dat als je oefening a gaat doen en zij dan met haar kop in de lucht gaat lopen, maak het dan moeilijk voor haar, wissel de training vaker af, doe iets dat ze nog nooit gedaan heeft, zodat ze zich moet contreren of misschien negeer wat ze doet, zoek hulp les e.d
Ga je paard om te beginnen iedere dag poetsen...

Maar dwing NOOIT respect af, als de tijd rijp is zal het zijn vruchten afwerpen! Geloof me, mijn paard was ook zo en die shakten met zijn koppie, doordat hij mishandeld was durfde hij geen aanleuning meer te geven, na 3 maanden rustig werken deed hij niks meer met zijn koppie en na 1 jaar geduld geeft hij een geweldige aanleuning, vol vertrouwen,

Dus geloof me bij jou zal het ook lukken met geduld!!

Superkip

Berichten: 37
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Lummen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 15:36

Ik denk vooral dat je veel moet bezig zijn met je paard. Met bezig zijn bedoel ik niet heel de tijd knuffelen, snoepjes geven, ...
Je moet vooral correct, eerlijk en kordaat en natuurlijk op tijd een beloning geven. Daarom niet altijd belonen door je paard vol te steken met snoep. Een beloning door een streling of door stem is ook al voldoende.

Over het naast of voor het paard lopen, daar ben ik zelf nog niet uit. Mijn merrie loopt meestal achter mij. Maar ik laat niet gemakkelijk paarden achter mij lopen. Veel paarden kunnen ook echt zo achter u in kruipen, en dat vind ik verschrikkelijk. Vooral omdat je geen kant meer opkan als ze verschrikken en vooruit lopen.

Ik vind vooral dat een paard niet mag plakken aan mij. Maar natuurlijk moet je ook niet afstandelijk gaan doen.
Je moet zelf wat uitzoeken hoe je paard is tov van jezelf en hoe jij staat tov van je paard.
Uitzoeken wat je paard nodig heeft. Ik bedoel hiermee, sommige paarden moeten eens op hun plaats gezet worden. Sommige paarden kan je al op hun plaats zetten, door eens goed te roepen en te tieren. Anderen hebben soms al eens meer nodig. Dat hangt natuurlijk van paard tot paard af.

Als je eerlijk en met respect met je paard omgaat, dan komt respect vanzelf.

You can't win without losing !

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 15:44

Apple schreef:
Sluit me aan bij bovenstaande (wat saai Haha!).

Nog even over 'boos worden': bij een paard kun je heel goed 'functioneel boos' worden (even boos toespreken, even doorpakken tijdens het rijden). Als je echt boos wordt dan kun je beter even iets anders gaan doen, met 'echt boos' worden handel je vaak niet meer erg adequaat en maak je de situatie alleen maar erger.klopt, paarden kennen de emotie boos ook niet............. althans niet in de zin die wij het kennen........ een paard is tijdens een situatie boos en is de situatie weg, is de boos ook weg Haha! Haha!

Wij mensen kunnen daaahaagen boos zijn.......... en daar snapt een paard werkelijk helemaal niks meer van. Dus naderhand ergens voor straffen is ongeveer het stomste wat je kan doen, of langer boosblijven dan de situatie duurt is ook niet handig....... bijvoorbeeld...... je krijgt een trap van je paard, ik trap gelijk uit alle macht terug waar ik m op dat moment ook raken kan EN geef er een brul bij........ maar ga dan gelijk weer door met waar ik mee bezig was. Je hebt mensen die geven een trap en een brul, nog een trap en nog een brul en blijven dan nog even schreeuwen tegen het paard.......... en dan vinden ze het gek dat zo een paard compleet in de stress schiet

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69551
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 19:03

En dan krijgt hij later ook zn worteltje niet na het rijden want hij was stout Haha!.

Paard kan echt die link niet leggen Haha!.

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek

pmarena

Berichten: 34427
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 19:12

Ik sluit me aan bij bovenstaande reacties , maar nog een paar puntjes die me opvallen Lachen

- paard achter je laten lopen vind ik een echt dom advies Bloos
Dat is gewoon gevaarlijk , je kan het dier niet in de gaten houden en hij stampt over je heen als hij schrikt als je pech hebt. Als je paard nog niet de rust en respect voor je heeft dat dit vertrouwd is , moet je het gewoon NIET doen. Ook ik heb de indruk dat het paard te dicht bij je loopt , dat moet ook niet zo dichtbij zijn dat het dreigend aanvoelt , dat hij je een hap kan geven of als hij opzij springt voor een schrikje , meteen bovenop je staat. Ik accepteer het niet , dat gehijg in mijn nek.
Aanhankelijk is lief , maar opdringerig bumperkleven daar hou ik niet van , ik zoek dat paard zelf wel op voor een knuffeltje Lachen

Verder vielen me de volgende dingen in je posts op :

Citaat:
Ik heb sinds 5 maanden een nieuw paard in het begin ging alles goed en was hij zeer rustig en lief.
Na verloop van tijd begon hij soms echt lastig te doen wegcrossen enz.


Dit geeft dus aan dat het paard prima in zijn vel en netjes opgevoed bij je kwam van de vorige eigenaar vandaan. Hij is in die 5 maanden bij jou vervelend geworden

Citaat:
Op een gegeven moment was hij de oefeningen blijkbaar zo beu


Dit stukje , en je vertelt al van veel verzet , een paard dat zich verzet en vervelend doet ....

Dat dier heeft gewoonweg geen plezier in zijn werk en de omgang met jou ,
daarom gaat hij zo vervelen en dwarsliggen....

Vraag is dan : hoe zorg je ervoor dat hij weer WEL het brave , rustige , lieve paard zoals in het begin wordt ?

Hoe zag zijn leven er uit bij de vorige eigenaar ?

Andere huisvesting (meer buiten of in een groepje buitenstaan ofzo) ,
ander werk ? Als hij voorheen altijd veel afwisseling had , buiten mocht crossen ofzo , en er nu alleen maar allerlei oefeningetjes van hem gevraagd worden in de bak oid dan kan ik me voorstellen dat hij zo kribbig en gefrustreerd wordt...

Het dier heeft het iig totaal niet naar de zin in het werk en de omgang.

Hoeft dan nog niet eens dominantie te zijn maar misschien gewoon aangeven dat hij het ECHT beu is.... dat het voor hem zo niet hoeft.

Wie weet heeft 'ie 5 maanden lang gehoopt dat het beter zou worden Haha!

Tsja dit is mijn gedachte erover hoor Lachen

PAARDVRIENDELIJKE ZADELS EN RUITERSPORTARTIKELEN ONLINE SHOP www.fijn-zadel.nl NU GRATIS VERZENDEN VANAF 50 EURO.
Heb je een vraag over een Barefoot-zadel? Kijk eerst even *HIER* Barefoot Nederland - alle nieuwtjes op FACEBOOK
KASSA-koopjes: Slowfeeder hooinetten 20mm, Biothane teugels in allerlei kleuren. *\o/* Klik hier


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, thijsseninge en 14 bezoekers