Paard flipt met springen met andere paarden erbij

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marije_jiplover

Berichten: 20150
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Paard flipt met springen met andere paarden erbij

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-05-04 16:38

Het springen met Duvel gaat steeds beter, alleen we hebben wel een probleempje. Als ik alleen in de bak met hem ben, gaat het best goed, hij wordt weleens sterk, maar dan kan ik hem wel terugnemen en blijven rijden en dus ook blijven springen.
Maar als er meerdere paarden om hem heen lopen, dan raakt hij helemaal in de stress, als een ander paard springt, terwijl hij naast de hindernis loopt, gaat hij rennen, pakt het bit vast en wordt stuursloos. En als hij maar denkt dat ik richting de hindernis wil, dan ontploft hij zowat, hij lijkt wel in paniek en is zo sterk, dat ik er echt niets meer mee kan.
Nou heb ik met mijn les altijd privéles, en in het parcours ben je ook alleen, dus dan is het niet zo'n rpobleem, maar wel een probleem is het losrijterrein.
Zo ook gisteren. Toen ik nog niet gesprongen had, maar gewoon dressuurmatig aan het loswerken was, was er geen probleem. Lekker voltes gereden, links en rechtsom, stappen, draven, galoperen, wat wegrijden, verzamelen, geen probleem. Totdat ik dus een keer over de hindernis heen was, toen kon hij of racen, of stappen, iets anders kwam er niet meer uit...
En tja, maar 1 hindernis om los te springen voor een parcours is natuurlijk ook niet echt goed voor hem, maar hij zat echt helemaal in de stress. In het parcours viel het nog mee, hij was wat sterk omdat hij gestresst was, maar ik kon hem wel weer rijden.

Maar hoe kan ik hem er nou overheen helpen? Ik rijd niet in een groepsles, onder andere omdat hij zo stresst en omdat ik de instructie in de groepslessen bij ons niet goed vind, die geven ook gee oplossing voor dit probleem. Ik rijd dus alleen maar privélessen met hem. En een andere groeples ergens volgens is geen optie, het paard is niet van mij en ik kan hem niet zomaar elke week ergens mee heen nemen voor les...

Met de dressuur maakt het trouwens helemaal niks uit hoeveel paarden er lopen, daar blijft hij wel rustig en bij de les, hij trekt wel ´ns een sprintje, maar is niet in paniek of gestresst door de andere paarden ofzo. Met dressuur loopt hij wel eens in groepslessen en dat is dan ook nooit een probleem.

/3 Jip en Elmo mijn hemel op aarde, Duvel en Estor mijn stars in heaven /3
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.


TangoPanter
Berichten: 1
Geregistreerd: 24-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 17:00

Hey hey!

Mmm, das wel een moeilijk probleem ja. Ik denk dat het vooral heel belangrijk is dat je juist wel in een groepsles springt, ookal is de instructie niet zo goed. Het is voor je pony heel belangrijk dat hij veel ervaring opdoet met deze situaties, zodat hij op een wedstrijd meer ontspannen loopt. Wat je je ook moet afvragen is of jij ook anders gaat rijden als je met meer paarden in de bak springt. Als jij al voelt dat je pony gaat stressen, probeer hem dan meteen de baas te blijven en hem bv op de volte te zetten of even te gaan stappen. En zodra je op een hindernis afrijdt en je voelt dat je de controle verliest, rijdt dan een extra volte of ga stappen. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar jij zit erop en jij moet het toch maar doen. Daarom is het ook moeilijk om zo advies te geven, omdat ik ook niet precies weet waarom en hoe je pony dat doet. Daarom stel ik voor om er toch eens goed met je prive-instructeur over te praten en sowieso ook in groepsverband te gaan springen. Veel suc-6 ermee!!!

XxX Daphne Knipoog

Marije_jiplover

Berichten: 20150
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-05-04 17:08

Het probleem met de instructie bij de groepen is juist, dat de oplossing die ze geven, het probleem groter maakt. Dan moet ik in stap op de hinderis af en vlak voor de sprong laten wegdraven en springen, met als gevolg dat het alleen maar een grotere brok spanning wordt. En dat is er in de privélessen nu eindelijk uit, van haar moet ik dus juist wel in galop aan komen rijden, maar als hij stormt moet hij gewoon terug, halt voor de sprong, of op de volte, totdat hij netjes doorkomt en reageert op mijn hulpen.
Hij stormde eerst heel erg, ook tijdens privéles springen en dat is er nu een heel eind uit. Maar met andere paarden erbij, vervalt hij weer in oude gewoontes en is hij ook te sterk om duidelijk door te blijven komen, hij reageert dan niet meer op mij.
Als er trouwens voldoende ruimte is, gaat het beter, in Ermelo van de zomer ging de springles wel goed, maar dan ben je met z´n drieën in een grote springtuin en als jij springt, zijn de anderen aan het stappen, dat is wel wat anders dan met zijn 10-en in een bak van 20x40 (of nog kleiner, zoals onze binnenbak, die is 18x35).

/3 Jip en Elmo mijn hemel op aarde, Duvel en Estor mijn stars in heaven /3
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

pmarena

Berichten: 34406
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 17:15

Ik zou het er ook niet op wagen om TOCH in die groepslessen mee te doen dan , al snap ik het advies hierboven wel Lachen

Maar kans lijkt me TE groot dat je dan ook de rust kapotmaakt die hij alleen wel heeft , dat hij straks in elke situatie met springen gaat stressen. Zou ik dus ook niet doen.

Kun je niet eens met 1 rustig en verantwoord iemand samen gaan springen , dan heb je wel een ander paard erbij maar niet direct de drukte van meerdere erg enthousiaste paarden. Kun je zelf een combinatie uitzoeken waar hij eerst eens aan kan wennen , en dit zo opbouwen ?

Blijft een beetje een gedoe , maar goed Knipoog

PAARDVRIENDELIJKE ZADELS EN RUITERSPORTARTIKELEN ONLINE SHOP www.fijn-zadel.nl NU GRATIS VERZENDEN VANAF 50 EURO.
Heb je een vraag over een Barefoot-zadel? Kijk eerst even *HIER* Barefoot Nederland - alle nieuwtjes op FACEBOOK
KASSA-koopjes: Slowfeeder hooinetten 20mm, Biothane teugels in allerlei kleuren. *\o/* Klik hier

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 21:23

he wat vervelend dat ie dat doet
vorig jaar in ermelo ging het wel gewoon goed, toch? oke toen sprongen we in een groepje van 3, maar toch was het een groepsles, maar wel buiten en dat scheelt vaak ook wel

ik zou toch die groepsles proberen, of een keer zonder zelf te springen in de springles meerijden, dus alleen wat balkjes draven en verder lekker late dressuren en op jou laten letten terwijl de rest springt

maar ja dat is misschien weer lastig voor de rest van de springles?


* heb nu pas gelezen dat je al schreef dat t vorig jaar in ermelo wel goed ging Bloos

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-04 06:45

ik zou in de groeps(dressuur)les beginnen met het probleem aan te pakken door veel balkjes te draven met later een klein sporngetje en alleen maar vanuit rust te werken. Je bent dan de enige die 'springt' dus hij hoeft zich geen zorgen te maken over andere paarden die ook springen en je kunt je dus concentreren op rust en ritme bij je eigen sprongen.

Als dat niet kan/mag zou je kunnen afspreken met een paar stalgenoten om samen te rijden waarbij jij wel springt en zij niet. En zo verder uitwerken.

Marije_jiplover

Berichten: 20150
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-04 08:11

Lielle schreef:
Als dat niet kan/mag zou je kunnen afspreken met een paar stalgenoten om samen te rijden waarbij jij wel springt en zij niet. En zo verder uitwerken.

Hier had ik ook al aan gedacht, dat zou misschien wel te realiseren zijn. Als het even kan, vraag ik dan of mijn instructrice erbij kan zijn, dan kan ze me ook nog helpen.

Ik heb ook al geprobeerd om met hem in de ponyspringles te gaan, die is meestal niet zo druk en heeft een andere instructie, maar daar kwam het probleem ook naar boven (wel later dan in de paardenles), waardoor de manege-pony's gek werden van Duvel zijn gestuiter en dat vond ik weer niet eerlijk voor die kinderen (er viel er een vanaf doordat Duvel zo paniekte).

Jullie in elk geval alvast bedankt voor het meedenken, als er nog meer mensen zijn met goede tips, dan hoor ik die nog graag!
Ik laat nog wel weten of en hoe er verbetering in komt.

/3 Jip en Elmo mijn hemel op aarde, Duvel en Estor mijn stars in heaven /3
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: XYaraaX en 25 bezoekers