schuimen op bit?

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tender
Berichten: 2360
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-01 09:14

ja hoor, doosje Bren heeft het weer, ze twijfelt weer eens ergens aan....

pff, ik word soms moe van mezelf, geef maar een gil als jullie het ook worden hoor!

Eigenlijk had ik hier altijd wel een mening over, maar begin nu dus toch te wijfelen.
Ik dacht altijd dat het schuimen op het bit niet zo heel veel zei over het nageeflijkf zijn van een paard cq het aannemen van het bit. Waarom? omdat ik aarden ken die heel erg schuimen, maar totaal niet nageeflijk zijn en ik paarden ken die super lekker te rijden zijn, maar nagenoeg niet schuimen!

Waarom dan nu twijfel?
nou, het volgende: Tender is dus 1 van die paarden die heerlijk te rijden is maar niet schuimt, het is alleen zo dat ik sinds ik mijn nieuwe instructrice heb (2,5 week), ik moet proberen om met iets meer aanleuning te rijden, maw: ik moet iets meer contact nemen, (maar vooral van Tender vragen) ipv Tender steeds helemaal "los" te laten als hij nageeft.

Kan het nu zo zijn dat Tender gewoonweg niet schuimt omdat die goede aanleunigner nooit geweest is?

Of vinden jullie net als ik dat het gewoon verschilt per paard???????????????????

Verward Verward Verward Verward Frusty


sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-01 10:05

ik begrijp je mixed gevoel erover.heb ik ook.tink schuimde ook niet op het bit.tot we na drie maanden door han(instructeur)werden vertelt dat nu het 'echte'werk begint.ik dacht dat ik daar al mee bezig was,niet dus,nee nu gingen we echt trainen om constante aanleuning te verkrijgen,dmv van hetvanaf de achterhand ondertredent naar voren rijden.en zowaar sinds we op deze manier rijden schuimt ze.mijn instructeur zei ook,nu begint ze goed te schuimen,omdat ze nu pas echt goed loopt.dus jou verwarring snap ik heeel goed.mijnmening hierover is dus momenteel dat ik het net als jij helemaal niet meer weet.

soms is het beter om te zwijgen

CC - LOVER

Berichten: 551
Geregistreerd: 07-10-01
Woonplaats: dokkum

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-01 10:10

ik heb een pony, halflinger/welshje is al 17 ofzo
schuimt verschrikkelijk erg op het bit! zodra ze het in heeft schuimt ze al bijna
maar nageven doet ze eigenlijk niet ,hoeft ze ook niet
en haar achterhand komt er ook absoluut niet onder
dus eigenlijk zou je bij zo'n beestje juist verwachten dat ze niet schuimt toch

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-01 11:04

Ik ken ook een paard wat nooit op het bit kauwde en ook nooit schuimde. Dit paard mankeerde vaak wat, dus aan echt goed rijden zijn ze nooit toegekomen.

Sinds kort dus wel en zij moet ook meer aanleuning van haar paard vragen. En nu schuimt hij dus wel.

Tja, het schuimen kan misschien ook ontstaan als een paard van nijd zit te kauwen, maar daar is in dit geval geen sprake van. Ik zou het verder ook niet weten.

Toon schuimt altijd en is heel makkelijk in de aanleuning. Kaminka schuimt nooit en geeft bijzonder moeilijk na, heeft naar mijn gevoel echt een beetje een "dode" mond, alhoewel dit probleem waarschijnlijk in haar nek zit en niet in haar mond, maar das een ander verhaal!

Ik weet het dus ook niet helemaal zeker Verward

CC - LOVER

Berichten: 551
Geregistreerd: 07-10-01
Woonplaats: dokkum

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-01 11:14

kelly schuimt beslist niet uit nijd
ze vind het juist altijd erg leuk
maar aanleunig, of haar achterhand gebruiken, daar is geen sprake van bij haar, hoeft ze eigenlijk ook niet hoor

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-01 11:57

Berber schuimt altijd als een gek, die heeft helemaaaaal geen aanleuning of what so ever Haha!

Maar als het echt zo is dat een paard wat goed loopt, hoort te schuimen, dan gaat er bij mij en Isolda weer eens iets mis *LOL*

UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-01 13:11

De hoeveelhoed schuimen ligt ook aan welk bit je hebt. Er zijn bitten waar het paard meer van gaat schuimen (aurigan enz). Ik gebruik dus aurigan en hij schuimt goed. Maar idd een ander paard hoeft er niet op te schuimen.

Leys krijgt altijd een pepermuntje voor het rijden (gaan ze ookvan schuimen) waarom vroeger pakte hij altijd het bit erg vast. Ik kreeg dit als tip en het werkt hij kauwt nu lekker op het bit. Nu is het niet meer nodig maar hij weet het wel dus krijgt hij het. Hij zeurt er niet echt om (kijkt juist super lief) anders zou hij het niet meer krijgen.

BTW als ik leys erg aan het werk zet en vooral op zijn moeilijke kant is de schuim even weg zodra hij dan los laat in zijn lichaam komt het schuim ook weer. Hij is dan ook gelijk super te rijden en niet zwaar op de hand.
Lovers

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Waventy

Berichten: 5285
Geregistreerd: 22-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-01 13:18

Yep pris,

Mijn arabiertje schuimde nooooit, ik heb toen van bit verwisseld ( koper ) en toen begon ie iets te schuimen.
Ik denk dat het schuimen ook met stres te maken heeft of zo iets, want youri is vrij snel gestressd, en wanneer dat gebeurt dan shuimd ie ontzettend weinig.

heb ik hem helemaal ontspannen met de jusiste druk en aanleunig, dan schuimt ie als een gek

Wjerdo schuimt al wanner ie het bit ziet, en maakt dus niet uit welk bit je er in hang.
Maar wjerdo is een zak *LOL* die krijg je niet gestressd,

Dus ik denk dat het daar ook wat mee te maken heeft.

Tender
Berichten: 2360
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-01 13:52

ja, dat van die bitten dat weet is Pris, heb ook wel eens zitten denken aan zo'n bit, maar aan de andere kant: waarom?
ik heb nu een "gewoon" RVS bitje (gratis gekregen van Jasmijn Lovers ), en Tender loopt daar perfect op, dus waarom een ander bit, (enkel voor het schuimen?)?

Ik geef Tender vaak een brokje voor het rijden (waarom? omdat het een eikel is met het aannemen van het bitje, behalve als ik iets eetbaars bij de hand heb, grinnik! dan vliegt 'ie zo hard op het bit af, dat ik alle leren onderdelen aan de kant moet houden, hihihihihihi) en merk wel dat hij dan meer schuimt dan wanneer ik hem niets geef. Mar alshet schuimen al enige betekenis zou hebben, dan zou ik graag willen dat hij schuimt vanwege het goed gereden zijn uiteraard, en niet zo zeer vanwege het lekkers of het soort bit.

Maar uiteraard bedankt voor je reactie, ik begin zo langzamerhand wel een beeld te krijgen.....

janna

Berichten: 4073
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-01 16:29

Mijn paard (rising) schuimt al in stal, zo erg dat de klodders er vanaf vliegen. Dan is hij echt nog niet nageeflijk hoor..
Ik weet eigenlijk niet hoe het met de rest is, ik weet alleen dat ik altijd zorg dat het gespje van de sperriem niet onder de mondspleet komt, anders krijg je van die vieze kwijlhanden na het rijden *LOL* .

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-01 23:23

het blijft het belangrijkst om het verschil te zien tussen schuimen en kwijlen. Waarom dat zo is, heb ik je al uitgelegd Knipoog Knipoog Knipoog .

Balte

Berichten: 2921
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: Hombeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-01 18:17

Het heeft iets te maken met nageeflijkheid in het kaakgewricht. Door die nageeflijkheid kan het paard op het bit kauwen. Als je goed oplet dan zie je ook vaak dat paarden aan de ene kant van hun mond meer schuim hebben dan aan de andere kant. Als je dan even checkt met de ruiter zal je zien dat het paard het minste schuim maakt op de kant waar hij niet zo goed nageeft.
Het heeft ook veel te maken met impuls en onderbrengen van de achterhand. Mijn paard schuimde vroeger nagenoeg niet maar ja, toen reden we nog braafjes en propertjes rond (met de beste bedoelingen uiteraard). Nu we echt aan het rijden zijn (impuls, achterhand erbij en dansen maar) komt het schuim vanzelf.
Maar, ik beken, ze krijgt nog wel een klontje voor het rijden + ik heb een dubbekgebroken bitje.

Anja

N'Oubliez Jamais van de Breden Dries - v. Ismir du Tilleul (na 333 dagen dracht geboren op 14 mei10)

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-01 19:01

Uit 'Het paard, het bit en de ruiter', het gaat niet zozeer om het schuimen, maar meer om het kauwen op het bit, schuimen is hier een zichtbaar gevolg van.


Kauwen is essentieel voor een goede communicatie tussen paardemond en ruiterhand. Een kauwend paard heeft een vochtige en ontspannen mond waarin het bit gemakkelijk kan bewegen. Bovendien heeft een paard dat kauwt meestal ook een soepele hoofd-hals verbinding. Een zichtbaar gevolg hiervan is dat een paard gaat schuimen. Hierdoor wordt er een basis gelegd voor een goede verbinding tussen paardemond en ruiterhand. Er is echter een verschil tussen kauwen omdat het bit lekker smaakt en kauwen als vraag en antwoord, als gesprek met de ruiterhand. In het eerste geval reageert het paard op het bit, in het tweede geval op de ruiter. Natuurlijk is er ook sprake van een wisselwerking: op een vies smakend bit zal een paard niet snel gaan kauwen, ook al praat de ruiter als Brugman. En natuurlijk legt een lekker smakend bit de basis voor een goed reagerend paard. Een kauwend en schuimend paard legt een stevige basis voor een goede communicatie met de ruiterhand, maar kan ook het gevolg daarvan zijn. Om het kauwen op het bit te bevorderen zijn er niet alleen bitten met lekkere smaakjes, maar worder er ook bitten gemaakt met rollers en sleutels in het mondstuk.
Kauwen kan echter ook nog andere betekenissen hebben. Veel paarden kauwen als ze een bepaalde oefening begrepen hebben. Je zou kunnen zeggen dat ze het geleerde opeten en verteren. Kauwen kan ook een teken zijn van ontspanning, bijvoorbeeld na een beloning of bij het langer maken van de teugels. Tenslotte zijn er ook paarden die kauwen en schuimen als ze zònder bit gereden worden.

Nulla tenaci invia est via

Talanta
Berichten: 161
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: ede / lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-01 09:10

Het si ook vaak een teken, dat ze goed op het bit hebben gekauwd, in die zin dus nageefelijk

Manda

Berichten: 6313
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-01 10:50

Hier had ik eerder ook al een topic over. Mijn merrie loopt dus ook nagevelijk zonder te schuimen of kauwen. Nu heb ik er een ander bit in en nu doet ze het dus wel... zonde van mijn net nieuwe bit Verdrietig maar beter voor het paard..

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Manda op 2001-10-27 11:52 ]</font>

jildert

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-01 21:04

Kauwen is inderdaad een teken van het paard dat het denkt dat hij begrijpt wat je bedoelt, dus ook zonder bit gereden paarden kunnen schuimen.
Schuimen is ook een teken dat je paard ontspannen aan het bit loopt, dit hoeft dus niet perse nageeflijk te zijn (verwar nageeflijkheid niet met "aan de teugel" lopen).
Verwar schuimen overigens niet met kwijlen, kwijlen is een slecht teken, en geeft aan dat het paard "gestresst" zou kunnen zijn. Schuimen is het tegnovergestelde.
*LOL* Party!!
Leg je niet vast op schuimen of niet, ga gewoon door met oefenen en als je goed oefent komt dat schuimen vanzelf. Als het paard waar je op rijd niet schuimt en wel lekker nageeflijk loopt, war zou je je dan druk om maken?? (Er zijn veel verschillende paarden dus ook verschillende reacties op het bit) Veel succes met rijden!! Knipoog Knipoog

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-01 21:44

Ik weet eigenlijk ook niet in hoeverre aanleuning en schuimen met elkaar te maken hebben, Maar ik zou me er niet te veel op vast pinnen.

Mijn paard shuimt heel erg veel tijdens het rijden, zo erg dat mijn laarzen zelfs onder zitten. Ik weet dat als mijn paardje lekker actief rondjes aan het halster loopt hij ook al gaat schuimen, zonder bit!!

Ik denk ook echt dat het per paard heel erg verschilt.

Tender
Berichten: 2360
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-10-01 12:11

thnx guys!!!

ik ga idd gewoon lekker door met rijden, en als 'ie schuimt is het leuk, als ;ie niet schuimt, maar hij loopt wel gewoon lekker, dan is het mij om het even, net zo leuk!!

Wellicht dat ik uit nieuwsgierigheid ook nog wel een een argentaan of aurigan bitje wil proberen ipv mijn dubbel-gebroken rvs'je, maar voorlopig loopt 'ie goed op dit bit, dus zie ik (nog) geen reden om het te vervangen!

Nogmaals bedankt altesaam, ik ben weer helemaal gerustgesteld!

Illusion4

Berichten: 55
Geregistreerd: 28-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-01 12:26

Een paard gaat niet altijd schuimen als ie nageeflijk is
maar als je een suikerklontje,appel ofzo geeft voor het rijden gaan ze schuimen
als je je paard heel nageeflijk hebt doet ie dat wel
dus voor een wedstrijd kun je hem het best iets geven dan krijg je nog extra puntjes ook en niemand die het merkt!

veel suc-6 Party!!

Kijk nooit een gegeven paard in de mond!!
Het mooiste paard is niet het beste!!
Maar het lelijkste ook niet het slechtste!!
Love you all! <IMG SRC="/forums/images/smiles/loveys.gif">


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers