Galop (hoe meer verzameld en meer sprong?)

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Faline

Berichten: 7107
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Galop (hoe meer verzameld en meer sprong?)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-04 18:44

Met Goldy heb ben ik al eeuwen bezig met de Galop zonder dat ik het idee heb dat er nou echt grote verbeteringen zijn gekomen.
Als ze galopeert is dat ontzetend kort en wisselt ze op de haverklap van Galop, ook zit ze snel overkruist. De galop is een beetje het hobbelpaard idee zeg maar. Dat zit dus ook voor geen meter, bij elke sprong krijg ik weer een klap in mn rug, en ze gooit je heel erg naar voren. (galopeert te veel op de voorhand dus)
We zijn nu iig zover dat ze linksom redelijk galopeerd en rechtsom meestal goed aanspringt en 2 sprongen daarna ook redelijk doet. Ik oefen dus ook heel veel korte stukjes galop, 2 tot 6 sprongen steeds. En ik doe dat nu op advies van mijn instruktie zo lang en laag mogelijk, wat ook redelijk gaat, want dan blijft ze ook iets rustiger. Maar omdat ik dus het idee heb dat ze al wat op de voorhand galopeerd wil ik ook niet te veel lang en laag oefenen (ondanks dat dat wel goed gaat) want ik heb t idee dat ze dan juist nog meer op de voorhand gaat komen.
Ik oefen de galop trouwens ook al aan de pessoa, dan kan ze het rustig zelf uitzoeken zonder een stuiterend figuur op dr rug, dat helpt ook al iets.
Maar mijn vraag is dus, hebben jullie nog een tip oid zodat ze meer sprong gaat maken (zonder veel sneller te gaan, want het racen hebben we er net wat uit) en meer achterhand gebruik in de galop? (met andere woorden hoe creeer ik een meer gesloten/verzamelde, opwaartse galop mét meer sprong)


Madelief28

Berichten: 4276
Geregistreerd: 13-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-04 18:50

Mijn eerste idee was inderdaad ook pessoa...Reageert ze daar echt goed op?? of galopeerd ze dan gewoon ook"bokkerig"??

Het beste is inderdaad koste stukjes gaan galopperen en dan rustig terug gaan nemen, weer een paar pasjes gaan galopperen en weer terug nemen. ZO bouwt zo ook meer "kont" spieren op wat dan weer helpt om haar achterhand beter mee te krijgen...wat dan dat bokkerige effect weer weg neemt

Ik heb het zelfde probleem met Sjors gehad..Dit bovenstaand heeft mij erg veel geholpen, nu heeft ze vrijwel nooit meer, het vervelende alleen is dat je pas na langere tijd resultaat gaat zien...

Als ik jouw was zou ik ook zeker verders gaan met de Pessoa!

*\o/* *\o/* *\o/* *\o/* Genieten van mijn 2 prachtige dochters! *\o/* *\o/* *\o/* *\o/*

Faline

Berichten: 7107
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-04 18:57

Pessoa reageert ze idd wel goed op, ze galopeert daardoor ook steeds iets beter, daar maakt ze wel sprong. Maar nadeel daarvan is dat ze bij longeren de eerste 10 minuten alleen maar druk is en galopeerd, maar goed, dan maakt ze wel sprong en ze galopeert dan niet op de voorhand.
Wat ik trouwens ook zo nu en dan doe is hellingen op galloperen, daarvoor móét ze de achterhand iig wel gebruiken.
Het lang en laag galoperen helpt ook, maar ik wil daardoor dus niet het risico lopen dat ze nog meer op de voorhand komt.

Madelief28

Berichten: 4276
Geregistreerd: 13-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-04 19:16

hellingen is indedaad ook een goed idee!!

Is ze de eerste 10 min gewoon druk aan het galloperen omdat ze geen zin heeft??of gewoon uitraasd zeg maar...Wanneer ze ontspand gebruikt ze haar achterhand ook dan goed?

*\o/* *\o/* *\o/* *\o/* Genieten van mijn 2 prachtige dochters! *\o/* *\o/* *\o/* *\o/*

Faline

Berichten: 7107
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-04 19:23

de eerste 10 minuten moet ze even uitrazen, is met rijden ook zo, ze begint pas na een paar minuten lekker te lopen, ze moet altijd eerst even dr energie kwijt. Als ze ontspant kom dr achterhand er wel steeds beter onder. Maar ze blijft aan de pessoa toch redelijk snel galoperen, niet 100% verzameld, maar toch komt dr achterhand er redelijk ver onder dan. En als ze ontspant loopt ze op dr best, maar voordat ze ontspant ben je wel even bezig. (ik moet met wedstrijden dus ook minstens een half uur van te voren intensief inrijden)
Maar ik moet haar dus opwaarts krijgen en sprong houden, want t lukt dr nog niet om verzameld te gaan en sprong te houden, als ze iets meer vrijheid krijgt, lang en laag en iets meer snelheid maakt gaat het wel redelijk goed en dan kan ik dr ook uitzitten.

astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-04 04:59

Je paard heeft zo te lezen een balansprobleem in de galop wat (vanzelfsprekend) er uit komt als je langzamer wil gallopperen. Zoals je zegt iets lager en iets sneller gaat het redelijk goed. Werk dit nu eerst uit naar heel goed, zo dat je paard zonder op de teugel te hangen op eigen benen kan gallopperen. Pas dan probeer je daarvan uit je paard iets terug te laten komen (paar pasjes) en weer voorwaarts. Langzaam opbouwen!

Het leven is als een restaurant.... je krijgt wat je besteld hebt
Het leven is als een pijpkaneel...ieder zuigt eraan en krijgt zijn deel

Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-04 10:33

Probeer eens om op een volte buitenstelling te rijden en dan de volte verkleinen. Daarmee zet je je paard op het binnenachterbeen. Probeer niet te veel je paard rond te rijden. Dit kan ze namelijk in het begin niet combineren. Niet de hele tijd dit doen dus, maar korte stukjes Lachen
Na een tijdje krijgt je paard het gemakkelijk en zal ze ook makkelijker rond gaan lopen.

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

patos

Berichten: 4502
Geregistreerd: 23-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-04 14:02

En nog lang niet gaan verzamelen voordat ze haar balans heeft gevonden. Zo van achter de pc krijg ik het idee dat je haar lekker door moet laten galopperen, niet te hard, maar iig niet sukkelig. Dan verdwijnt het hobbelpaard effect, en vaak springen ze dan ook niet zo snel meer over. Ook zal ze meer haar achterhand moeten gebruiken. Je laat haar steeds korte stukjes galloperen, ik persoonlijk zou haar liever een langere periode laten galloperen. Door haar steeds kleine stukjes te laten lopen, breng je haar steeds opnieuw uit balans, geef haar de tijd op die balans te vinden.

patos

Berichten: 4502
Geregistreerd: 23-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-04 14:03

Ik zie nu pas dat AstridH ongeveer hetzelfde schreef, moet toch eens leren om alle reacties rustig te lezen..Knipoog

Gitta
Berichten: 1970
Geregistreerd: 01-10-01
Woonplaats: Zwijndrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-04 14:39

Ik herken dit ook heel erg in mijn paard ,die werd heel groot in haar sprong in de galop waardoor weliswaar op een andere manier het heel moeilijk wordt haar meer te verzamelen daarbij was ze dan ook niet te zitten.
Ik wist dit al toen ik haar kocht een heb veel met haar aan de pesoa gewerkt wat inderdaad haar galop onbelast een stuk beter maakte .
De oefening die ik las over het paard door buitenstelling op het achterbeen te krijgen heeft bij mij ook heel goed gewerkt .
Alleen doe dit niet te lang achtereen omdat het voor het paard best zwaar is en die van mij werd daar dan ook weer bokkerig van dus gewoon veel kilometers maken in de galop zodat hij/zij daar sterker in wordt en als je hem terugrijdt in de galop begin dan met kleine stukjes je zou zien het wordt steeds beter ik ben nu 2 jaar bezig en nu pas kan ik redelijk goed met haar schakelen het kost tijd en oefening maar het komt goed OK dan!

kelly_ov
Berichten: 526
Geregistreerd: 17-04-04
Woonplaats: lisserbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-04 11:53

misschien helpt het om iets schoudervoor te rijden in galop, bij mij wel in ieder geval

Faline

Berichten: 7107
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-04-04 15:44

patos schreef:
En nog lang niet gaan verzamelen voordat ze haar balans heeft gevonden. Zo van achter de pc krijg ik het idee dat je haar lekker door moet laten galopperen, niet te hard, maar iig niet sukkelig. Dan verdwijnt het hobbelpaard effect, en vaak springen ze dan ook niet zo snel meer over. Ook zal ze meer haar achterhand moeten gebruiken. Je laat haar steeds korte stukjes galloperen, ik persoonlijk zou haar liever een langere periode laten galloperen. Door haar steeds kleine stukjes te laten lopen, breng je haar steeds opnieuw uit balans, geef haar de tijd op die balans te vinden.Ik ben vanmiddag even bezig geweest met een aantal tips uit dit topic, ik heb dr met buitenstelling laten aanspringen, buitenbeen er goed bij, want wat ze loop rechtsom ook heel snel over het schouder weg, waardoor ze dus verkeerd aan springt, met buitenstelling en buitenbeen sprong ze goed aan. Ik heb wat langere perioden gegalopeerd, maar niet te vaak achterelkaar, heb ook het idee dat dat haar irriteert, bovendien sprong ze steeds aan, ook wanneer ik dat niet vroeg. Dus gallopeer nu langere stukken achterelkaar, maar ben met elkaar niet lang met de galop bezig. Heb rustig geprobeerd een beetje tempo wisselingen te rijden wat ook redelijk ging Verder wil ik niet de nadruk op de galop leggen omdat ze daar een beetje van doordraait en als we dan 1 keer hebben gegalopeerd (gebeurd dus ook in proeven) blijft ze om het minste geringste aanspringen.
Maar vandaag ging het super, veel met andere dingen bezig geweest (rechtstellen heeft ze ook moeite mee) En veel stap-draf overgangen gereden.

Maar nog even als reactie op het balans probleem, met wat voor oefeningen (in stap en draf) kan ik aan de balans werken? (zodat we daar ook in de galop baat bij hebben)

patos

Berichten: 4502
Geregistreerd: 23-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-04 09:14

In principe zijn overgangen draf-stap en andersom goed voor het balans, ze komen meer op de achterhand en leren hun gewicht goed te dragen. Ik zou oppassen met krappe oefeningen zoals voltes kleiner dan 10m. Een paar keer verruimen en dan rustig opvangen, met de nadruk op rustig. Het werkt ook goed om eens een dagje binnenhoefslag te rijden, let er wel op dat je gelijk gewicht op beide handen hebt. Zo leert het paard beter op eigen benen te lopen en zelf balans te zoeken. Schouderbinnenwaarts zou ik nog even mee wachten, op die manier kun je haar weer uit balans halen. Maar na een tijdje kun je daar ook rustig mee gaan oefenen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 bezoekers