vastpakken in galop

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anne

Berichten: 1367
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-01 12:14

hoi,

Ik heb een klein probleempje, Als ik op de linkerhand op de volte aan het galopperen ben, pakt ze alles vast en gaat alleen maar harder rennen en een volte maken doet ze niet. Het is nog een jonge pony ( 3) en ze heeft het alleen in de galop op links. Met alle andere oefeningen is ze heel ontspaanen en loopt ze mooi aan de teugel. Hebben jullie nog tips om te zorgen dat het niet meer gebeurd???

-x- Daphne

(L)


Dees

Berichten: 16604
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:30

Linkergalop moeilijk bij een jong dier... dan is hij op rechtsachter nog niet sterk en getraind genoeg om in balans te lopen.
Gewoon korte stukjes galopperen, en rustig aan blijven proberen. Drie is echt nog jong, dat trekt heus wel bij. Beestje moet gewoon wat sterker worden.
Grijp niet naar noodhulpen of hulpteugels... wordt het niet beter van,... kan je de pony wel mee verpesten.

Marja

Berichten: 1590
Geregistreerd: 16-03-01
Woonplaats: in de Barokshop :-)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:33

Heb je al eens de paardentandarts erbij gehad? Misschien is ze wel gevoelig in haar mond en pak jij onbewust de binnenteugel strakker in de linkergalop waardoor het bij haar zeer doet?
Paarden zijn nooit helemaal tweezijdig gelijk ontwikkeld, en misschien vind ze de linkergalop ook nog moeilijk en heeft ze moeite met haar evenwicht.

Tandarts, instructie en niet teveel kilo's haver Haha! !

Het adres voor Barok harnachement http://www.barokshop.com
Kur op muziek nodig? http://www.marvinsmusic.nl al vanaf €19,95 en incl. choreografie
Vakantie in de Spaanse pyreneeen? Kom langs bij ons: 'Top of the Pyrenees' http://www.topofthepyrenees.com

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:34

Heel herkenbaar. Ik rijd nu dus op Britt en die vind de galop ook nog heel erg moeilijk. Op de linkerhand gaat het nu redelijk en kan ik zelfs iets maken wat een volte lijkt.

Op de rechterhand is ze echt hopeloos. Ik galloppeer dan ook maar een klein stukje. En dan bedoel ik echt een klein stukje. De lange zijde en dan ga ik weer in draf. Ik wil dat ze luistert naar me. en gaat wachten op mijn hulpen. Ik grijp dus in voordat het fout gaat. Ik ben ook vaak te laat hoor en dan sjeest ze ervan door. Ik neem haar dan weer terug en probeer het weer opnieuw. Zodra het galoperen beter gaat en ze het bit niet meer vastpakt dan pas ga ik de voltes oefenen.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:37

Lips are sealed .....
Waarom moet een pony van DRIE al op een volte kunnen galopperen onder de man.... Huilen

Sorry, is offtopic ik weet het, maar ik kan hier echt geen fatsoenlijk rijtechnisch antwoord op geven, moet eerst even huilen. Ik weet dat ik dan eigenlijk niet moet reageren, maar ik voer in m'n eentje strijd voor alle paardenkleuters ter wereld geloof ik.... Huilen

Dees

Berichten: 16604
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:40

Ik doe met je mee Sonja!
het is inderdaad om moedeloos van te worden, die hele jonge beestjes die al zo serieus aan het werk moeten....

Je kan er best op rijden hoor, maar als iets niet wil, dan is het gewoon nog te vroeg (in de meesste gevallen). Een drie jarige heeft GEEN ENKEL rijtechnisch probleem, die is gewoon nog erg jong....

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:51

ja das helemaal waar. Maar arme Britt is al vijf. Al gedraagd ze zich nog als driejarige. Daarom hoef ze van mij nog niet al te veel. Ik ben hard aan het werk om een beetje een goede draf te krijgen. Ze is namelijk erg snel en kort haar passen heel erg in.

Ik maak alleen nog maar grote voltes in draf. En overgangen. En daar heeft ze het al moeilijk genoeg mee.

Oh ja ze is pas een jaartje onder het zadel en heeft nog niet veel gedaan. Te vergelijken met een drie-jarige he?

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:53

Heike, mijn reactie was ook niet op jou en Britt gericht, maar op Anne.... Ik vind het zo in en in triest dat een driejarige al een probleem toegeschoven krijgt omdat hij niet op een volte galoppeert op 1 hand.....
Ponies van drie horen volgens mijn beperkte inzicht ook helemaal nog niet onder de man op voltes te moeten galopperen.... Huilen

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:57

hihi dat had ik al gedacht hoor. Maar moest me toch even verantwoorden.

Zodadelijk zit ik ook weer op een driejarige. Sommige mensen vertelde me al dat ik maar meteen moest gaan meerijden in de clubles (eigenlijk al 1 oktober) om zo zo vlug mogenlijk klaar te zijn om wedstrijden te gaan rijden.

*zucht* Ik ga eerst lekker ontspannen met haar draven en hopenlijk veel buitenrijden.

Maar goed ik ga weer eens vreslijk off-topic

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 13:04

Paarden van 3 mogen best ingereden worden ZUCHT! Wat kunnen ze hier op bokt toch overdrijven en zeikerig doen als het om jonge paarden gaat zeg! Het zijn geen eieren! Galop is een hele fijne en goede oefening voor jonge paarden om ze soepel en sterk in de rug te maken. Sjef Janssen heeft zelfs eens in een interview benadrukt dat het te weinig gedaan wordt. nu effe een tip voor deze kwestie: de linkergalop is moeilijk om de volgende redenen (meestal zit het euvel overigens op de rechterhand): dit paard heeft moeite met de rechter lengtebuiging. d.w.z.: als ze naar links moet buigen, moet ze in haar rechterkant stretchen. En ze is rechts dus niet soepel en ze kan dus niet fijn naar links buigen. HIer moet je eerst eens aan gaan werken. Dat ze in de draf en stap mooi om je linkerbeen loopt. dus niet de schouder naar binnen gooien en dat soort dingen. ook is hier natuurlijk sprake van gebrek aan balans. Maar ja, dat is een kwestie van kilometers maken.

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 13:16

Tuurlijk mag het. Je mag 'm ook in plakjes snijden en opeten (als 'ie van jezelf is, anders alleen met toestemming van de eigenaar Haha! ). Maar toch blijf ik erbij dat de meeste paarden er op driejarige leeftijd nog niet aan toe zijn.
Maar als jij vindt van wel, is dat ook best hoor. Ieder z'n mening.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 14:04

Juist, dat is mijn mening en kennelijk ook die van Anne, en heel veel ruiters die hun paarden zo naar de top rijden (zoals Anky, Lansink etc). die zeveren echt niet dat een paard van 3 niet mag galopperen.

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 15:22

Een paard van drie mag naar hartelust galopperen. Ik zie ze het liefst galopperen in de wei, of anders bij bv het grondwerk, of bij (licht) longewerk. Een jaartje later zie ik ze trouwens ook graag onder de man! Haha!

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 15:37

De meeste paarden worden echt met 3 ingereden. En die kunnen meestal binnen een paar weken ook galopperen onder de man. Dit is gebruikelijk. De paarden van de topdressuurruiters kunnen met 5 al een z dressuurproef lopen. Ik zeg niet dat het allemaal goed is, maar op ons niveau zal het allemaal echt geen kwaad kunnen. Galopperen is echt niet meer belastend voor een paard als draf en stap. Daarnaast verbetert de galop een paard lichamelijk, en daar is toch niets mis mee? Als je een paard op een makkelijke en ontspannen manier het galopperen wilt leren moet je buitenritten maken en brede en rechte paden zoeken. je hoeft een jong paard overigens niet moe te rijden, dat deugt niet en daar wordt hij ook niet beter van.

gomir

Berichten: 23720
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 15:39

Mijn paard heeft dit probleem ook een beetje. Hij is vijf maar hij is sinds kort weer fanatiek onder het zadel. In de linkergalop pakt hij vast en wil hij graag hard. Hij heeft er gewoon nog moeite mee om aan elkaar te blijven en wil lang worden, hij gaat dan vanzelf ook harder.
Mijn instructrice raadt me aan hem gewoon aan het binnenbeen te houden en met de buitenteugel sluiten. Verder steeds kleine stukjes galloperen, geef hem de kans niet hard te gaan, linksom, rechtsom, volte, rechtuit. Veel afwisseling, dan komt hij steeds beter aan de hulpen en wordt hij vanzelf sterker.
Ik hoop dat je er wat aan hebt. Bij mij helpt het iig.

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 15:53

Ben het helemaal met Desiree eens. Waarom zou een 3-jarige nog niet mogen galloperen onder de man, zolang je het maar met verstand doet en geen onmogelijke dingen vraagt. Ik rijd mijn 3-jarige hengst 2 keer per week dressuurmatig en oefen alle basisgangen. De meeste oefeningen zijn gericht op de lange stuk en het rechtrichten, verder hoeft ie nog helemaal niks. Maar je moet natuurlijk wel een begin maken! Hij vindt het leuk en pakt alles heel makkelijk op, ook op voltes galloperen zit erbij! Zowel grote voltes als voltes halve baan, geen probleem. Hij loopt op zijn eigen benen en in evenwicht, dus waarom zou ik het dan laten?
Na 20 min. is ie klaar en gaat ie nog lekker de rest van de dag de wei in. Het lijkt mij niet dat een 3-jarige op een deze manier al moet presteren, maar tegen de tijd dat hij 4 is zal je zien dat hij soepeler is en het ''zwaardere'' werk veel sneller zal oppakken.
Dus, gewoon blijven oefenen maar geen onmogelijke dingen vragen. Sommige zijn snel en snappen het onmiddelijk andere hebben wat meer tijd nodig, geef ze ook die tijd!

Anne

Berichten: 1367
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-01 16:13

hoi,

Tja, ik zou ook niet weten waarom een pony van 3 nog niet zou mogen galopperen met een ruiter er op. En ik grijp echt niet naar een hulpteugel want daar heb ik zo'n hekel aan! Al helemaal met een jonge pony maar zelf met oudere pony's rijd ik niet met hulpteugel. Ik heb een goede instructrice die mij goed helpt, en ze hoeft ook geen mooie volte te lopen, met stelling enzo, maar zodra ik ook maar iets op mijn linker hand probeer te sturen pakt ze het vast. En ik weet zeker dat ze er al wel klaar voor is, want ze kan het op rechts en in draf ook. Sommige mensen rijden op een pard van 2.5 dus ik begrijp het probleem niet. Boos! Schijnheilig maar goed, iedereen zijn eigen mening.

-x- Daphne

(L)

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 21:51

jonge paarden MOETEN zelfs galloperen want daar worden ze sterker en daar krijgen ze meer balans van. IMO kun je best op een 3 jarige rijden. Heel goed zelfs alleen moet je rekening houden met het feit dat ze nog maar 3 zijn. Maar het zijn geen watjes hoor!

Dees

Berichten: 16604
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 10:49

Drie jarigen rijden en laten galopperen, helemaal geen probleem volgens mij...
Maar ga gewoon nog niet sleutelen aan een driejarige. Geen trucs en correcties...beestje gewoon de tijd geven. Hij zal niet na twee keer oefenen wel in balans kunnen galopperen, heeft weken nodig, en dus kilometers.
Gewoon paar keer per week een halfuurtje rijden, en het langzaam laten komen.
Die galop wordt vanzelf beter...je hebt tijd nodig, geen kunst en vliegwerk.

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 10:52

Volgens mij bedoelen jullie allemaal ongeveer hetzelfde! Lezen???

Tuurlijk mogen driejarigen galopperen, maar als een driejarige duidelijk moeite heeft met galopperen op de volte is dat misschien een teken dat hij daar nog even niet aan toe is. Volgens mij bedoelen Dees en Sonja dit. Het gaat niet om het galopperen, maar om het persé op de volte galopperen als dit verzet oplevert bij een driejarige.

Maak dan eerst op rustige manier het paard sterker voordat je dit opnieuw vraagt? Buiten galopperen is natuurlijk het beste op dit moment, daar is iedereen het volgens mij wel over eens.

Succes met je paard Anne!

Petra1
Berichten: 103
Geregistreerd: 03-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 11:32

Anne, neem voor jezelf de proef op de som:
Longeer je paard links- en rechtsom met een bijzetje, zonder ruiter. Galoppeert hij zonder problemen dan weet je dat het probleem bij jezelf ligt (zoals eigenlijk de meeste problemen door onszelf worden veroorzaakt Knipoog en haal er anders een DA/fysio bij). Vervolgens gaan de opmerkingen zoals in eerdere reacties tellen: een jong paard moet de tijd krijgen om zijn balans te vinden onder de ruiter, en sterker worden. Daarnaast moet jij met behulp van je instructeur ervoor zorgen dat je je paard niet in de weg zit.

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-01 11:38

Probeer een beetje contrastelling te houden op de volte en je handen hoger te doen. En ook veel longeren met bijzetteugels want dan loopt hij ook op een volte en kan door de bijzetteugels niet vluchten.

Hoofd AMF.
ik heb er 1, een chocolad met wit katertje,
Gizmo !! Mijn icon is zijn vader.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Yahoo en 11 bezoekers