Zo hengstig dat ze niet loopt??

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

 
 
caranthir
Berichten: 720
Geregistreerd: 16-05-03

Zo hengstig dat ze niet loopt??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-04-04 09:35

Hoi,

Gister weigerde mijn merrie opeens aan te draven tijdens het rijden en was ze in stap erg sloom. Ik vond dit vreemd, omdat ze normaal al aandraaft bij de lichtste aanraking. Ik heb meteen gekeken of ze ergens pijn had (een verwonding ofzo), maar er was niks te zien en ze zag er ook absoluut niet ziek uit. Nu was ze wel ontzettend hengstig, dit was al tijdens het opzadelen te merken en ze liep continu met de staart in de lucht. Dit was op zich ook al vreemd, omdat ik eigenlijk nooit merk dat ze hengstig is, maar nu dus absoluut wel. Ik ben wel doorgereden en kreeg haar uiteindelijk wel in draf en galop, ze liep lekker, maar was echt verschrikkelijk sloom.

Heeft iemand dit ook gehad? En weet iemand toevallig waarom ze nu ineens zo duidelijk hengstig is?


Jannes
Berichten: 44
Geregistreerd: 10-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-04 09:52

Een heel herkenbaar verhaal. Mijn Merrie is klokslag om de 3 weken hengstig (winter en zomer) dan is er niks mee te beginnen, inderdaad heel sloom tijdens het rijden ook gaat ze heerlijk tegen m'n been inhangen. Vooral als ik in de bak rij met andere paarden kan ik beter stoppen want dan is ze totaal niet meer met mij bezig maar alleen maar met de andere paarden.
Waarom jouw paard ineens zo hengstig is weet ik niet, hoe lang heb je haar al? Want toen ik mijn paard kocht vertelde de eigenaar dat ze nooit wat merkte van hengstigheid maar door w.s. de verandering merk ik het des te meer.
Groetjes Jannes.

Jits

Berichten: 1165
Geregistreerd: 08-01-03
Woonplaats: nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-04 11:41

De merrie van een stalgenootje, waar ik ook wel wel eens op reed, liep normaal ook heel vlot, maar als ze hengstig was kon je schoppen wat je wilde, voorruit wilde ze niet. Echt heel vervelend!

wiljemijn

Berichten: 855
Geregistreerd: 25-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-04 12:56

de merrie die ik rij heeft hier ook altijd erg last van, je bent meer bezig met vooruit krijgen als lekker rijden, bij elke aanraking heb ik dan het gevoel dat ze gaat zitten ofzo, met zadelen ook, ze gaat tegen je aan staan duwen, staart omhoog.....en dit elke maand 7 dagen!!!! is inderdaad de hengstigheid. ik doe er verder niets mee, laat haar dan een weekje rustig aan doen, beetje longeren, omdat ik qua rijden geen kont op schiet, ben de hele tijd bezig met die zweep...dus das niet echt prettig.
volgens mij heb je er druppels voor....zie topics hengtigheid enz....daar staat zat info in...ik gebruik dat spul allemaal niet.... van de winter is ze trouwens helemaal niet hengstig geweest, maar t begint nu langzamerhand weer te komen volgens mij
succes

Natascha

Berichten: 6391
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-04 13:13

Ik denk dat paarden net als mensen tijdens "de periode Haha! " ook wel last van rugpijn kunnen hebben. Zo'n heerlijke zeurpijn die doorstraalt naar de rug. Geen wonder dat ze dan wat humeurig zijn en niet zo fijn lopen. Onze hond had ook altijd vreselijke pijn tijdens d'r loopsheid. Bij haar hielp een aspirientje maar ik denk niet dat je je paard zo makkelijk aan de aspirines kan zetten. Ik zou idd kiezen voor aangepaste arbeid waar ze zich wel lekker bij voelt.

Niets zo charmant als een paard aan de wand: (zie profiel of hiervoor portretten en naambordjes)

Hiepschj

Berichten: 159
Geregistreerd: 28-03-04
Woonplaats: venlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-04 13:34

Een klant van mij heeft ook zo'n merrie. Ze is echt niet vooruit te branden als ze hengstig is. Ze heeft nu een middeltje bestelt bij de paardendrogist. Het haalt niet alle problemen weg, maar ze is in ieder geval te rijden. OK dan!

MacavityL

Berichten: 3649
Geregistreerd: 10-03-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-04 17:02

Mijn merrie heeft ook vaak last van de hengstigheid op zo'n manier dat ze wat tegen je been in ging, niet lekker luisteren en helemaal lastig buigen (in travers etc), dus wanneer we weten dat ze hengstig is (en dus niet alleen een beetje vervelend Knipoog ) dan doen we ff rustig aan of gingen we springen vroeger. Dat vind zij helemaal geweldig en trok zelf meer op de hindernis aan, zodat ik niet echt hoefde te drijven.. Lachen

"And sometimes I think the people to feel saddest for are people who once knew what profoundness was, but who lost or became numb to the sensation of wonder -- people who closed the doors that lead us into the secret world"

caranthir
Berichten: 720
Geregistreerd: 16-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-04-04 10:02

Nou ik ben blij dat het dus toch een redelijk 'normaal' verschijnsel is.
Afwachten of dit probleem ook bij de volgende henstigheid doorzet.
Als dat het geval is doe ik het gedurende de hengstigheid wel rustiger aan. Springen en buitenrijden vind ze hartstikke leuk, dus dat zal geen probleem zijn.

Anne_GTI

Berichten: 16795
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 21:27

Hahaha, zo'n paard heb ik ook gehad. Daar ging ik alleen mee springen als ze hengstig was op concours, de dressuur was niet door te komen, ik dreef me een ongeluk, en nog wou ie niet lopen... Hoe kom je eraf??? gewoon laten dekken, ben je van alle gesotemieter af alleen zit je dan weer met een veulen....

favoriet tijdverdrijf overdrijven is ook een vak
hoe sloop je een crosshindernis... nou zo dus
Gaat een ruiter naar de kapper; komt ie weer buiten.... Wat denk je.... Pony weg....

bimo
Berichten: 7
Geregistreerd: 19-01-04
Woonplaats: vlaardingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 21:55

Wij hebben ook een merrie die niet te rijden was als ze hengstig was. Daarbij kwam dat ze veel te lang hengstig bleef. De DA zei toen dat dat een hormonenprobleem was en heeft haar met hormonen ingespoten. Het heeft bijzonder goed geholpen. Ze is nu maar kort hengstig en blijft ook goed te rijden. Het werkt nu al ruim een jaar dus is zeker het proberen waard. Als je wilt kan ik de naam van het hormoon opzoeken of informeer eens bij je eigen DA.

YES "Z"

Marliesje

Berichten: 5885
Geregistreerd: 25-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 22:01

IK herken het heel goed, meerdere merries gereden die dat deden, als het niet nodig was zo ik geen hormonen inspuiten ofzo, lijkt me niet gezond. Beetje lastig, maarja zijn wij zlef ook wel ooit.

8-) Misschien klein van stuk, maar niet klein te krijgen. 8-)

Chronos

Berichten: 3071
Geregistreerd: 13-05-03
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 10:33

Dit verhaal klinkt heel erg bekent! Als Dynamiek haar paardje hengstig is dan is die merrie niet vooruit te branden en als ik er dan bij rij met mijn paard dan staat ze dus af en toe ook ineens stil vlak voor mijn paard z'n neus erg vervelend..

...Dreaming with my eye's wide open...

Hetja

Berichten: 2338
Geregistreerd: 12-03-04
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 11:47

Ook een bekend verhaal voor mij, hi, hi, mijn pony was dan ook niet meer vooruit te branden en als je haar dan naar voren probeerde te drijven ging ze echt niet, tik met de zweep gaf als resultaat dat ze een diepe zucht gaf, nog net geen kreun... Scheve mond
Is na een paar keer (4 a 5) gelukkig vanzelf een stuk minder geworden....

Welcome to my world of make believe, check your reality at the door.
Within my wishes and my wildest dreams, if I could be anything,
well baby, I‘d be yours

Kiim

Berichten: 3710
Geregistreerd: 20-01-04
Woonplaats: Schijndel

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 12:07

Mijn verzorg pony is als ze hengstig is juist heel druk en bijna niet te houden. Ze wil er de hele tijd vandoor in galop en reageert niet goed op je hulpen.

Verander wat je niet accepteren kan,
Maar accepteer wat je niet veranderen kan.

[ITP] Strandshoot door SSDesign

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 12:44

Paard die ik ken die is ook erg lastig als ze hengstig is. Ze gaat als het ware 'bol' staan, is erg stijf en is ook geen land met haar te bezijlen. Ze zet het paard altijd stil tijdens de hengstigheidperiode.
Het extreem hengstigheid kan opeens opzetten. 'Vroeger' had het paard nooit last van maar sinds 2 a 3 jaar wel...

:){

ingeo
Berichten: 2137
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: lokeren,belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 18:55

tegen het been zijn bij hengstige merrie's heeft niets met pijn, maar alles met instinktieve reflexen te maken : een bronstige merrie/zeug/teef/koe......(vul zelf in Haha! ) 'staat' als ze goed bronstig zijn als ze op bepaalde plaatsen worden aangeraakt of druk voelen. anders kwam er qua voortplanting nooit iets van Haha! !
als een hengstige merrie druk voelt in de flanken reageert ze dus vaak automatisch alsof je benen de voorpoten van de hengst zouden zijn : lekker blijven staan dus....wordt niet voor niets de 'sta-reflex' genoemd Knipoog .

caranthir
Berichten: 720
Geregistreerd: 16-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-04-04 20:11

Aha, dat laatste klinkt wel logisch. Ik had al de indruk dat hoe harder je schopte, hoe langzamer ze ging. (Ik heb nu maar een buitenrit gemaakt en laat haar verder maar een beetje aanklooien, wacht wel tot het over is)

En er zijn dus ook meer mensen waarvan hun merrie opeens de hengstigheid meer liet zien. Nou dan ben ik helemaal gerustgesteld.

Kwanyin

Berichten: 18304
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 20:34

Gelukkig heb ik het zelf nooit aan de hand gehad, maar mijn instructrice heeft mij ook eens verteld dat met 1 van haar ex-paarden vroeger ook niks mee aan te vangen was als ze hengstig was. Die had het zelfs zo zwaar dat ze gewoon lekker stil bleef staan en dan kon je doen wat je wil, mevrouw bleef zoals een ezel staan, terwijl als ze niet hengstig was ze normaal vooruit reed. Op de manege staat ook een paard die véél langzamer en bijna niet in galop te krijgen is als ze hengstig is. Ikzelf heb geluk met mijn paard, die is dan vaak juist actiever en rijdt veel beter Clown

I used to walk in a room full of people and wonder if they liked me.
Now I look around and wonder if I like them.

Nerwen

Berichten: 15615
Geregistreerd: 02-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 20:40

Goh, hoe herkenbaar allemaal Haha! Ze wordt niet slomer, maar is wel veel sneller afgeleid.... Andere paarden zijn opeens g-e-w-e-l-d-i-g Rolleyes Bakkabouters en spoken zijn er opeens ook in overvloed.
Maar ja, of wij vrouwen zelf nooit eens lastig zijn tijdens onze maandelijkse periode Knipoog

Elke86

Berichten: 2217
Geregistreerd: 05-01-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 20:45

Euhm, mijn merrie staat momenteel ook hengstig, als je wilt zien hoe zij is: horses at work --> montana en hengstig staan Knipoog , ze is niet echt sloom maar eerder echt energiek

Montana: L1

KarinvdM

Berichten: 16512
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Holsloot

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-04 11:28

Ze vind het gewoon "lekker" als je been geeft. Afschuwelijk vind ik zulke merries. Ik zou de zweep erbij pakken, ze mag dit niet doen.

Kijk niet om naar wat is geweest,
leer te leven met vreugde, zorgen en pijn,
kijk naar morgen, een nieuwe dag waarin je gelukkig kan zijn

ingeo
Berichten: 2137
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: lokeren,belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-04 12:12

KarinvdM schreef:
Ze vind het gewoon "lekker" als je been geeft. Afschuwelijk vind ik zulke merries. Ik zou de zweep erbij pakken, ze mag dit niet doen.


hoe kan je nu in godsnaam iets 'afschuwelijk' vinden dat het dier zelf gewoon als reflex in zich heeft??! Verward weet je welke paarden er zéker niet zo vervelend doen? schommelpaardjes, of een houten paardje voor op de kast, of plastic barbiepaardjes! keuze zat dus aan gemanierde paardjes Frusty !

KarinvdM

Berichten: 16512
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Holsloot

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-04 16:09

ingeo"]
[quote="KarinvdM schreef:
Ze vind het gewoon "lekker" als je been geeft. Afschuwelijk vind ik zulke merries. Ik zou de zweep erbij pakken, ze mag dit niet doen.


hoe kan je nu in godsnaam iets 'afschuwelijk' vinden dat het dier zelf gewoon als reflex in zich heeft??! Verward weet je welke paarden er zéker niet zo vervelend doen? schommelpaardjes, of een houten paardje voor op de kast, of plastic barbiepaardjes! keuze zat dus aan gemanierde paardjes Frusty !
[/quote]

Dus bij jou mag een hengstige merrie aan je been gaan kleven en zelfs stil gaan staan tijdens het rijden? Bij mij dus echt niet!

Kijk niet om naar wat is geweest,
leer te leven met vreugde, zorgen en pijn,
kijk naar morgen, een nieuwe dag waarin je gelukkig kan zijn

ingeo
Berichten: 2137
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: lokeren,belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-04 16:45

KarinvdM"]
[quote="ingeo"][quote="KarinvdM schreef:
Ze vind het gewoon "lekker" als je been geeft. Afschuwelijk vind ik zulke merries. Ik zou de zweep erbij pakken, ze mag dit niet doen.


hoe kan je nu in godsnaam iets 'afschuwelijk' vinden dat het dier zelf gewoon als reflex in zich heeft??! Verward weet je welke paarden er zéker niet zo vervelend doen? schommelpaardjes, of een houten paardje voor op de kast, of plastic barbiepaardjes! keuze zat dus aan gemanierde paardjes Frusty !
[/quote]

Dus bij jou mag een hengstige merrie aan je been gaan kleven en zelfs stil gaan staan tijdens het rijden? Bij mij dus echt niet!
[/quote]

'mogen of niet mogen' is weer heel wat anders dan zeggen dat ik het afschuwelijk vind en er de zweep maar bij haal. een dier heb je te respekteren om zijn soorteigen gedrag, en vind je dat gedrag maar niets, dan kan je je idd maar beter tot een robotbeest beperken.
is een paard een gymnastiekapparaat, of een dier dat we tot samenwerking met de ruiter willen brengen? ik persoonlijk vind het laatste, en als dat bij een merrie die uítgesproken hengstig is (en daar dus niét zelf voor kiest!) wil zeggen dat ik ze op die moeilijkste dagen beter even met rust laat, dan zij dat maar zo, ja.

caranthir
Berichten: 720
Geregistreerd: 16-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-04-04 21:51

De hengstigheid is nu over, ze doet het in ieder geval niet meer. Het was maar 5 dagen. Ik hoop dat het de volgende keer minder extreem is.
Ik heb de zweep er niet bij gehaald, zij kan er ook niks aan doen. Ik heb persoonlijk niet zo'n zin om haar tot lopen te dwingen, omdat ze normaal supergevoelig is. Lijkt me 'geestelijk' niet echt bevorderlijk.
Al met al was het best te doen. Maandag was ze niet vooruit te branden, dinsdag vrij, woensdag buitenrit, donderdag nog beetje sloom en vrijdag was er niks meer te merken. Daar valt nog best mee te leven.

Ze heeft trouwens verder wel lekker gelopen alleen dus behoorlijk sloom, ik ben pas gestopt toen ze lekker liep, alleen de overgangen gingen dus niet helemaal. Ik heb haar dus niet laten niksen, maar er ook geen stress-gebeuren van gemaakt.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Joanne_, Marocje, Traiectum en 7 bezoekers