Kleine update Isolda met nieuwe vraag!

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-01 19:53

Gaat goed met Isolda, ondanks dat ik zo weinig rijd
Boos!
Ik heb haar eindelijk erdoorheen in draf. Ze gaat keurig over in draf, zonder dat ze extra haar hoofd omhoog doet of extra gewicht op mijn hand legt. Dat gaat dus heel goed!
Ze loopt dus keurig als ik een versnelling hoger ga. Alleen een versnelling lager das moeilijker. (Terwijl ik dacht dat dat makkelijker zou zijn Verward )
Alsik een overgang wil maken, gooit ze dus heel demonstratief haar hoofd in de lucht. Tegen sterrenkijken aan. DAn moet ik dus eerst terug rijden en dan weer overnieuw beginnen.
Nou kan het komen doordat ze de laatste tijd erg loperig is. Ze wil dus graag hard. Op zich niet erg hoor, ze luisterd wel Nou ja, luisterd dus eigelijk niet genoeg doordat ze haar hoofd omhoog gooit.

Kwestie van dooroefenen Verward Kwestie van beter luisteren naar mijn zit Verward Als ik haar met haar hoofd normaal laat lopen, luisterd ze beter naar mij als dat ze netjes loopt. Kan het zijn dat er iets mis gaat Verward


Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-01 22:41

Terug is moeilijker: je hebt minder impuls en dus is het lastiger om hem rond te houden.

Probeer je overgang stukje bij beetje te rijden. Ga langzamer draven, komt ze omhoog dan blijf je draven in hetzelfde tempo, maak haar weer rond, en ga nóg een treetje lager, etc. Uiteindelijk laat je de overgang "doorkomen" ahw.

Zo lijkt het mij vanachter het scherm iig.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-01 01:59

Kleine aanvulling op de goede tip van Zep: met overgangen vraag je meer van de achterhand, en zeker als je een overgang terug rijdt. Veel paarden proberen dat te ondervangen door hun rug weg te drukken en de overgang op de voorhand te gooien, ze worden dan ook gelijk minder in de beweging.
Door de tip van Zep toe te passen houd je dit inderdaad onder controle. Je zult wel weer wat verzet tegen komen omdat langzaam draven (steeds tandje lager) niet iets is waar Isolda echt op zit te wachten. Toch moet je veel overgangen rijden, anders wordt het niet beter.
Omgoed te oefenen kun je ook halve overgangen rijden, bijna stap, net niet en dan weer wegdraven in een normaal tempo. Of veel overgangen rijden, bijvoorbeeld naar stap, 4 passen stappen en weer draven, 4 passen draf en weer stap. Het aantal passen maakt niet zoveel uit, je maakt de overgang pas als je je paard weer onder je hebt, soms is dat met 4 passen en soms met 14, hangt van het moment af. Ga niet minder passen doen, dan wordt het al gauw gehaast en rommelig, je paard wordt daar niet beter van.
Volgens mij gaat het eigenlijk hartstikke de goede kant op met Isolda.

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-09-01 15:44

JA, ik ben heel blij dat het zo goed gaat. Het duurt even, maar met wat geduld en oefening gaat het dan toch vooruit!
Ze was vandaag heel wat minder loperig, Berber was mee dat scheelt, en hebben we, welgeteld, 2 nettere overgangen gemaakt.

Wie weet rijd ik volgend voorjaar wel een b-proefje met haar. Maar dan moet er nog hard aan de galop gewerkt worden Haha!

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-01 16:43

in een halfjaar kun je veel bijschaven.

Die galop zou ik er nu gewoon bijpakken.

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-09-01 18:04

Ja ik zit nog een beetje met de galop te hannesen.
Galoperen kan ze natuurlijk heel goed, ze kan ook wel aanspringen.
Nu nog in het juiste tempo. Net als de draf, ik draafde ook altijd veel te vlot. Ik rijd dus eigelijk altijd te vlot, de galop dus ook.
Maar goed, dat zal net als bij draf in de houding ook eerst veel, heeeeeel veel oefenen zijn. En dat is nu een beetje lastig. Ze doet gewoon te weinig en is daardoor te druk, te loperig. Spring dan maar eens netjes aan op het strand. Haha! (dat gaat meestal met een flinke bok gepaard *LOL* )
Ik moet denk ik eerst aan de slag met het tempo voordat ik haar "in de houding" kan laten lopen in galop.
He, kan iemand mij nog eens de hulpen voor een galop duidelijk opschrijven?
Ik ga nu zwaar zitten in een middendraf en geef been. Dan doet ze nog een paar snellere passen draf en springt aan.
Linkergalop is linkerbeen op de singel en rechterbeen achter de singel Verward Ja toch....
Laten jullie bij het aanspringen je paard ook in stelling lopen, of gewoon rechtgesteld?

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-01 20:33

Rechthouden hoeft nog niet hoor, dat doe je pas als ze er handiger in is. In een bocht of op een volte is makkelijker voor haar en daardoor springt ze ook sneller in de juiste galop. Voorlopig zou ik er vooral op letten dat die tussenpassen in draf verdwijnen, dat ze dus scherper reageert op je hulp.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-01 20:44

zoals Lovley al zegt: vanuit een rustige draf in galop aan springen. DAt ziet er meteen een heel stuk netter uit en probeer haar rustig in balans rond te rijden en in een volte. Dat is het belangrijkste. Je zult ook merken dat als de galop beter gaat dat de draf ook vooruit gaat.

janna

Berichten: 4073
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-01 18:32

Ik zou zorgen dat je paardje iets beter gaat luisteren. Voorwaarts is voorwaarts en ho is ho! Als mijn paard niet terug wil komen, zet ik hem snel stil, op de handrem zeg maar. Dan doet hij wel zijn hoofd omhoog, maar weet hij de volgende keer wel, als ze iets terug gaat zitten, en een beetje tegenhoudt met de hand, MOET ik gelijk luisteren, anders wordt ze boos.
Hetzelfde als ze voorwaarts moet. Als ik iets mijn been tegen zijn zij aandruk, moeten ze vooruit gaan. Als ze daar niet op reageren, krijgen ze een schop (wel goed je hand naar voren doen, zodat ze ook echt naar voren kunnen). Die schop moet eigenlijk zo hard zijn, dat ze gelijk van stap in galop oid schieten. De keer erna zal je paard dan veel sneller reageren als je een lichte hulp geeft.
Het geeft dan ook echt niet dat hij van schrik zijn hoofd omhoog doet. De volgende keer zal ze namelijk wel reageren op je been, zodat je haar rond kan houden. (of nog niet, dan krijgt ze weer een schop...). Als je hard moet gaan drijven om haar vooruit te krijgen, of je moet veel doen om haar terug te krijgen, zal ze lang worden in de hals, en lekker op je hand gaan hangen. en dan kom je dus helemaal niet meer door met je hulpen, en doet ze lekker haar hoofd omhoog.
niet bang zijn om haar een keer harder aan te pakken. Vaak is een of twee keer genoeg en hoef je daarna alleen af en toe nog maar een waarschuwing te geven..
Fijn trouwens dat je haar mooi rond kan houden nu, dus het gaat al beter dan toen ik er was?
Succes, en als je nog vragen hebt, kun je ook PB en.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker