Doorzitten op een vlug, hobbelig paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
0llie
Berichten: 13
Geregistreerd: 21-12-23
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Doorzitten op een vlug, hobbelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-12-23 20:09

Helemaal mee eens Anastasia. Ik heb eigenlijk liever dat ik niet galoppeer en dan maar bezig ga in de draf dan dat ik hem moet tikken en schoppen.

mika11

Berichten: 11108
Geregistreerd: 12-12-10
Woonplaats: Noord Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-23 20:17

0llie schreef:
Helemaal mee eens Anastasia. Ik heb eigenlijk liever dat ik niet galoppeer en dan maar bezig ga in de draf dan dat ik hem moet tikken en schoppen.


Ja, jij of jouw ouders betalen voor de lessen op de manege.
Maar je moet voor ogen houden dat je met een paard, een levend wezen met gevoel, te maken hebt.
Dat er betaald is voor de lessen is geen vrijbrief dat er dan maar alles met zo'n paard gedaan mag worden.
Ik denk dat sommige lesklanten dat misschien onbedoeld wel doen, ze hebben ervoor betaald dus willen ze ook waar voor hun geld.
Dan moet het paard het ontgelden, en moet zich laten slaan en schoppen, want de klant wil in galop.

Ik vind het super goed van jou dat je er zo over nadenkt en er mee bezig bent!

Koper

Berichten: 30270
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-23 20:31

Het zou toch wat zijn als je tegen betaling ergens een dier kon schoppen := Dat je bij wijze van spreken entree betaalt voor een park en daar dan een hond kunt gaan schoppen ofzo := Of in de dierentuin een pinguïn met de zweep kan geven want hey, je hebt ervoor betaald.

Mja, ik ben ook niet heel dol op maneges :Y) Om deze reden dus: de paarden die er lopen en waar je helemaal niet op zou moeten willen zitten :=

Kelly_ann

Berichten: 5153
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-23 01:03

Het gros is geen fan van maneges.... Want al dat gestuntel op die arme paarden. Gebrek aan welzijn of aan inzicht van de instructeur, vaak met aanwijzingen om het paard harder aan te pakken als hij niet luistert.

Maar, dat is vaak achteraf gezegd... Als je het rijden inmiddels beheerst en inzicht krijgt in het verfijnde rijden en paardenwelzijn. Wanneer je dus je onafhankelijke zit wél hebt en consequent bent waardoor die schop of tik niet nodig is. Meestal kan je zodra je de manege verlaat wél dat paard in galop krijgen. En kan je aan de slag met prive paarden, hetzij als verzorger, hetzij een eigen paard.

80% van bokt heeft het zelf op de manege geleerd.Kelly_ann @ [RT-D] Waar heb jij leren paardrijden?

TS, ga aan de slag met de tips en vraag je instructeur om te helpen. Neem desnoods een keer een privéles zodat je in alle rust kan oefenen.

En, nee natuurlijk wil je die tik liever niet verkopen aan het paard. Zet op een rijtje of je alle hulpen ècht goed geeft. En of je paard wel ècht aan je been is. Zo nee, dan is je zweep een keer gebruiken om je beenhulp door te laten komen misschien wel degelijk nodig. Manegepaarden zijn -helaas maar waar- niet altijd even scherp en gevoelig meer op het been.

midgie

Berichten: 7244
Geregistreerd: 03-08-03
Woonplaats: Rucphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-23 09:02

0llie schreef:
Even reageren op alle bovenstaande berichten:

Een andere groep is voor mij erg onhandig ivm steeds weer wisselende schooltijden, ik rij nu op de zaterdag en daar geeft de hele dag dezelfde instructrice les (behalve om 9 uur sochtends, maar dan rijden de shetlanders).
Ahh oke, onbekend ras. Hieronder 2 foto's met (al zeg ik het zelf) zijn beste angles. Weet niet of je hier veel uit kan krijgen maar kan zo geen betere foto's vinden.
[ [url=m/xNQUbT.jpg]Afbeelding[/url] ]
[ [url=m/2EJrpo.jpg]Afbeelding[/url] ]

Stap galop heb ik een keer eerder met hem geprobeerd, dan draaft hij ongeveer 5 passen en galoppeert hij aan. Opzich gaat dat wel prima, we rijden ook niet in een rijtje achter elkaar. Aanspringen in een volte doe ik eigenlijk standaard al, maar soms is hij zo sterk dat ik hem amper de volte op kan sturen :):)

Vanuit verlichte zit moet ik eens proberen, is niet mijn sterkste punt maar dat lukt voor een halve volte wel prima. Dat wordt me pas vervelend als mn instructrice me 10 rondjes laat draven in de verlichte zit


Ik snap wel dat dit paard het niet kan, heeft totaal geen spieren om een ruiter te dragen , zelf zou ik niet eens op zo een paard gaan zitten, heel triest wat ze deze dieren misbruiken, sorry maar zelf zou ik een andere manier zoeken om te rijden , er zullen toch wel plekken zijn waar je kunt rijden waar er wel om het welzijn van het paard gaat?
Dit dier gilt dus in alles nee !!

Janneke2

Berichten: 22748
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-23 20:19

Hoi Ollie,
Welkom op bokt!
En +:)+ hartstikke goed dat je vragen stelt...!
Ik ben meestal ook geen fan van maneges, :o vooral niet van driekwart van de instructie.

0llie schreef:
Ze zeggen schoppen en tikken, dat klopt. Ik ben het hier niet mee eens hoor, absoluut niet!!
(...)
Mijn instructrice zegt dat ik hem niet hard genoeg aanpak als hij hard gaat draven. Dat ik hem maar een tik moet geven en dat hij maar moet luisteren, maar daar ben ik het niet mee eens.

... ik ook niet.
Pedagogisch zegt ze 'meer van hetzelfde'.
Eh - hoe nadrukkelijk zijn de galophulpen besproken?
Het voorbereiden van het dier op het aanspringen...?

Ziet ze en zegt ze 'wat' er "fout" gaat,
'waarom' dit dier kiest voor hard draven, en
'hoe' je dit dier kunt helpen...?
(Dat is correcte instructie, maar is redelijk zeldzaam.)

Ooit leerde ik: een paard kan op twee manieren in galop terecht komen:
door het evenwicht te verbreken ('in galop vallen')
en door het dier in evenwicht te brengen ( = laten aanspringen).

Nog even over de foto van zijn rug.
'Geen vlees' naast de wervelkolom is vaak een kwestie van dat het dier ooit mager is geweest. (Ook als mens kan je dat gebeuren, 'dat je je spieren' opeet'' bij gebrek aan eiwit. - Doe maar niet.)
De spieren zijn wel weer terug te trainen, maar het kost tijd en soms lukt het niet.
Die spieren zijn niet echt het probleem - de spieren die je kunt voelen naast de wervelkolom maken de rug juist hol.
Een rijpaard heeft sterke 'buik'spieren nodig. (Die mogelijk ook zijn 'opgegeten'....)

Wat mij wel trof was de wervelkolom vlak voor het bekken: opgebold, en dan scherp naar beneden bij het bekken. - Dat gaat vaak samen met het bekken moeilijk kunnen kantelen richting 'bolle' rug.

Daar kan het probleem zitten.
Aangalopperen doet een paard door eerst het buitenachterbeen ver onder de massa te plaatsen : dus graag op dat moment een rug die 'bol' wordt (... kan worden...) ipv die hol blijft.
Beste oplossing: osteopaath.
Onder het zadel: train zachtjes, geleidelijk en baaie degelijk correcte lengtebuiging. Stretching aan de buitenzijde, binnenachterbeen landt tussen 'de sporen' van beide voorbenen - en het paard blijft 'rechtop', ipv schuin door de bocht.

(Het is een basisvaardigheid, correcte lengtebuiging. "Maar moest je iedere instructrice de kost geven die er weinig van bakt, dan ging het je niet best.")


Citaat:
Balans van het paard, ruiterbalans, goede vraag. Mijn balans is nog niet geweldig (ik kan wel gewoon fatsoenlijk zitten zonder zadel etc. maar het is natuurlijk nog niet zoals die topruiters enzo). Heeft mij instructrice niks over gezegd, ook niet over het balans van mijn paard.


... en om prettig te kunnen bewegen, is ook balans een basisvaardigheid.
Van de week zag ik mensen op kunstijs schaatsen: bijna iedereen beweegt houterig, want met de ijzers onder ben je doorgaans de controle over je zwaartepunt kwijt.

Neus eens rond of je in de bieb 'Centered riding' van Sally Swift kunt lenen. Ze heeft twee prachtige boeken geschreven over hoe je je balans kunt vinden.
Mw Swift werd geboren met een moeilijk lichaam, maar via een vindingrijke bewegingstherapeute leerde ze zo goed paardrijden, dat allerlei mensen haar om les vroegen.

Shadow0

Berichten: 43505
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-23 21:25

Kelly_ann schreef:
Manegepaarden zijn -helaas maar waar- niet altijd even scherp en gevoelig meer op het been.


Ik zou niet eens zeggen 'helaas' - manegepaarden hebben veel te maken met onzekere beginnende ruiters. Het is juist heel goed dat ze niet meteen allerlei dingen doen voor ze weten dat het echt de bedoeling is. Manegepaarden hebben daarin een andere taak dan sportpaarden en krijgen ook wat andere dingen geleerd in de praktijk. Het is alleen lastig voor het overgangspunt, waar de ruiters de volgende stap zetten maar die nog niet helemaal beheersen - moet een paard dan luisteren naar de twijfel en de spanning van de ruiter, of naar de technische hulpen?

Meestal als je daar doorheen bent wordt het weer makkelijker. Veel manegepaarden schakelen daar vaak vrij makkelijk in.