Oke, slechte titel maar ik weet het even niet anders te verwoorden in één zin.
Mijn haflinger is zo lastig actief te krijgen. Ze draaft (zeker in het begin) met de rem erop. Reageert slecht op mijn been. Ik moet dan echt een paar keer tikken met mijn zweep. Dan schiet ze naar voren, maar stort ze snel weer in. Wanneer ik zonder zweep rijd (want dat doe ik de laatste tijd omdat ik vond dat ik er niet van afhankelijk moet zijn) krijg ik te weinig reactie naar mijn zin.
Ik zou zo'n paard gewoon even minstens een kwartier lekker laten lopen en niks vragen, voor sommige werkt galloperen heel goed om beter los te komen en pas daarna "aan het been" maken. Het zou weleens stijfheid kunnen zijn waar je doorheen moet werken. Daarnaast, hoe oud is het dier? heeft ze het altijd al gehad? zo, ja niks aan de hand. Zo, nee..kijk eens of beginnende artrose oid een rol speelt.Ze is 6 jaar en heeft het zover ik mij kan herinneren altijd al gehad. Ik ga de tip meenemen.
Vanaf het instappen ben ik al bezig om eindeloos veel tempowisselingen en later ook overgangen te maken. Hoe vaker, hoe beter ze aan mijn been raakt. Op sommige momenten ben ik ook echt tevreden. Echter, als ik het dan even niet doe kan ik haast weer helemaal opnieuw beginnen.
Hoe maak je haar aan je been? klinkt alsof je niet op het punt komt waarop ze zelf voorwaarts gaat en blijft denken. Heeft ze energie genoeg om het gevraagde werk uit te voeren?Dat denk ik dus ook. Vaak direct na het galopperen is ze wel erg voorwaarts in draf. Dat is van korte duur hoor. Ik maak haar aan het been door heel veel tempowisselingen en overgangen te maken. Zelf vind ik overgangen van halt naar draf en stap naar galop het meest effectief om haar aan het been te krijgen. Ik merk dat ze hiervan het fijnste gaat lopen, meer in balans/aan elkaar. Echter kan ik dit pas later in de training meepakken gezien ze eerst moet opwarmen natuurlijk. Of ze genoeg energie heeft weet ik eigenlijk niet. Ik ging er blindelings vanuit van wel. Maar wie weet is dat niet zo natuurlijk. Hoe zou ik dit kunnen achterhalen?
Nu mijn vraag. Hoe kan ik haar op een positieve manier zover krijgen voldoende reactie te geven op mijn been? Want tot op heden moet ik mij op sommige momenten echt ‘boos’ maken. Dat is voor beide niet leuk. Ik wil dat ze positieve associaties heeft met rijden…
Het mooiste is als je een modus vind waarin je het spelenderwijs voor elkaar kunt krijgen, waar wordt ze actief en blij van? Bij de ene werkt het goed om ze echt eens flink hard naar voren te laten galloperen (met stemgebruik erbij zodat je het op je stem kan gaan doen uiteindelijk), meer afwisseling aan de longe/ buiten kan helpen, voor sommige paarden werkt het juist goed om ze eerst terug te rijden en dan naar voren (schijnovergangen) Het belangrijkste is om ze enthousiast te krijgen.Ik vind het lastig om te zeggen waar ze blij van wordt eigenlijk. Galopperen doet ze van zichzelf met de rem erop. Ik moet haar dan echt opjutten om flink naar voren te rijden. Naar mijn idee is dit voor haar niet per se een positieve associatie. We hebben veel afwisseling in onze training vind ik. Eigenlijk rijden we nooit vaker dan 2x achter elkaar dressuur. Terug en dan naar voren doe ik al wel. Ik ga proberen hier meer de focus op te leggen en te kijken wat dat voor effect heeft.
Uiteraard hanteer ik het principe van het opbouwen van hulpen: 1. Normale beenhulp, 2. Duidelijkere beenhulp, 3. Tikje
Side note: vaak met uitdraven neemt ze juist het tempo over en gaat ze naar mijn zin te snel draven

Ik dacht hee, misschien moet ik eens zonder contactteugel inrijden. Gewoon om te kijken wat haar reactie daarop is. Conclusie: heeft geen effect op haar reactie op mijn been.
Met uitdraven doe je halsstrekken waarschijnlijk? dan valt ze op de voorhand en gaat ze stuwen waarbij ze harder gaat lopen om haar evenwicht te bewaren.Dat klopt ja. Lijkt mij nu je het zo zegt een logische verklaring.
Nog een side note: op buitenrit draaft ze juist uit zichzelf te hard en doe ik tempowisselingen om controle over het tempo te krijgen. Ondanks dat ook regelmatig verkeerde reactie op mijn been: een soort hups omhoog ipv naar voren als eerste drafpas.
Waarschijnlijk is ze dan enthousiast, lukt het om dan controle over het tempo te krijgen? vaak is een drafpas omhoog ipv naar voren een teken dat niet allebei de achterbenen even actief zijn, wat natuurlijk logisch is als je het paard niet aan je been heb/ krijgt. Besteed je aandacht aan rechtrichten? Hoe loopt ze aan de longe en reageert ze daar goed op je zweep? is ze weleens losgemaakt in de rug/ hals?Ik denk dat ze dit nog vooral doet omdat ze het spannend vindt alleen buiten. Wanneer ik met een ander paard ben doet ze het een stuk minder. Alsnog is ze dan wel voorwaarts hoor. Aan rechtrichten besteden we altijd wel aandacht. Al is dat wel iets wat er bij komt. Stap 1 is voor mij activiteit/reactie op mijn been.
Hoe ze aan de longe loopt is wisselend. Vaak probeert ze langs de rand gras te eten

Soms is ze heet en heeft ze een paar racerondjes. Over het algemeen heeft ze ook dan flinke motivatie nodig om naar voren te gaan. Alhoewel ze na een paar keer wel flitsend reageert op halt-draf overgangen. Ook tijdens longeren bouw ik mijn hulpen stapsgewijs op. Hier wordt ze wel scherp van, maar ook dan geldt: even geen tempowisseling/overgang en ik begin weer een aantal stappen terug. Op de zweep reageert ze met longeren vergelijkbaar met rijden. Vaak of geen/weinig reactie bij een kleine hulp of een schrikreactie bij een grote hulp. Echter na een aantal keren wordt dat wel een stuk beter omdat ik mijn hulpen opbouw. Ik doe kijken, wijzen, stemhulp, zweep omhoog, zweep naar haar toe.
Er is wel een aantal keer osteo/fysio/chiro bij Hilana geweest omdat ze het heel erg moeilijk vindt om linksom aan te galopperen. Ik merkte daar eigenlijk geen verschil van. Wat daaruit naar voren kwam was (geloof ik, is al enige tijd geleden) dat ze haar ene bil iets verder laat zakken dan haar andere bil. Verder geen bijzonderheden.