Geen conditie te paard...

Moderators: Coby, Dyonne, Nicole288, C_arola

 
 
Pepperrr

Berichten: 8052
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Noord Brabant

Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-21 20:20

Heyhey,

Sinds November rijd ik weer volop paard na een half jaar niet gereden te hebben. Ik had dus wel verwacht weinig conditie te hebben, maar met 4/5 keer per week rijden zou dat wel snel beter moeten gaan, dacht ik.
Not. Nu een aantal maanden ben ik nog steeds bekaf na een rondje galoperen, of 5 minuutjes draven. Ik weet dat mijn ademhaling echt heel ruk is, dus ben ook op zoek naar oefeningen die daarbij kunnen helpen.

Nu is het wel zo dat mijn tinker ontzettend beendood is, en het dus echt mega hard werken is om haar vooruit te krijgen. Maar als ik bekaf ben lukt het natuurlijk niet om consequent te blijven, en dat vind ik nog wel het meest vervelende.

Misschien weet bokt wat fijne oefeningen te paard en naast het paard om mijn ademhaling en conditie te verbeteren?

Fietsen en flink wandelen lukt mij wel langere tijd om vol te houden. Zeg maar dat ik dat prima een uur of 2 in flink tempo vol kan houden. Alleen te paard is het gewoon prut.

Ik krijg om de week privéles, dus ik ga het ook eens met mijn instructrice overleggen!

Let the wind carry you home
Blackbird, fly away
Volg mijn weg naar tattoo artiest op Instagram!


Hutcherson

Berichten: 5955
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-21 20:24

Denk eerder dat je eens moet proberen een ritje/training te doen op een paard dat wel goed aan het been is om te kijken of dat het punt is dat je zo uitput. Straks werk jij harder dan het paard.
Verder ben je niet herstellende van een aandoening/ziekte oid?

xChanelx
Berichten: 1859
Geregistreerd: 05-04-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-21 20:25

Focus je op het meebewegen met je paard, zodat je op geen enkele manier in de weg zit (=rem).
En word 'lui' in je rijden, dus heel erg consequent gaan rijden in je (been)hulpen.

Verder veel intervaltraining, zowel op als naast je paard. Fanatiek aan de slag, weer een rustmoment en weer gaan. En bewust doorademen, vooral richting je buik.

Als het kan, zou ik trouwens naar buiten gaan. Veel paarden met wat minder looplust worden daar wat beter/gemakkelijker te rijden, dus dan zou jou schelen qua energie.

Enjoy the little things in life, because one day you will look back and realize it were the big things.

Pepperrr

Berichten: 8052
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-21 20:29

Als ik op ons andere paard rijd, die wat beter aan het been is houd ik het wel beter vol :j Maar is het nog steeds niet heel top.

Ik heb geen onderliggende ziektes, ook niet herstellende van.

Naar buiten doen we ook wekelijks, daar is ze inderdaad wat meer voorwaarts. Dan gaat het ook beter met mijn conditie. Helaas is dit in mijn eentje (wat ik meestal ben) geen optie. Ook met springen is ze voorwaartser. Ik heb nu vaak een klein hindernisje in de bak staan waar ik haar zo nu en dan overheen stuur om haar 'wakker' te maken.

Let the wind carry you home
Blackbird, fly away
Volg mijn weg naar tattoo artiest op Instagram!

Kendra

Berichten: 8404
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-21 20:48

Ik zou een uurtje sportschool doen, doet wonderen.
Die zijn misschien gesloten, maar je kunt ook een matje kopen en online meedoen :-).

loopjeloopje
Berichten: 33
Geregistreerd: 06-01-15

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-21 21:08

In het rijden zou je je paard beter aan het been moeten krijgen zodat hij niet moe wordt van het aldoor moeten drijven. Wanneer je hierin consequent mee aan het werk gaat, zal je merken dat jouw hulpen steeds kleiner gaan worden en gaat je paard op je zit reageren.
Daarnaast voor jezelf misschien vanuit het wandelen wat je al doet, gaan joggen/hardlopen. Daarbij korte sprints trekken en dan in rustig tempo weer op adem komen (interval training). Wanneer je na ongeveer 3 week merkt dat je conditie wat verbeterd, kun je b.v een heuveltje meepakken. Ook het versterken van de buikspieren is belangrijk in dit hele gebeuren. Indien de conditie niet goed is, kun je miscommunicatie met je paard krijgen. Wanneer je moe wordt als ruiter heb je geen/minder controle over je spieren en geef je onbewust verkeerde hulpen aan je paard. (Dit heb ik zelf ruim 20 jaar geleden zelf ontdekt en ben begonnen met hardlopen en doe dit nog steeds, ook met mijn paard.. : )

Pepperrr

Berichten: 8052
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Noord Brabant

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-21 21:14

Thanks. Ik heb echt een giga hekel aan hardlopen, maar voor mijn paarden doe ik alles. Als dat betekent dat ik ze zo beter kan begeleiden ohz ga ik het zeker eens proberen! :D

Let the wind carry you home
Blackbird, fly away
Volg mijn weg naar tattoo artiest op Instagram!

Dieuwke_

Berichten: 4291
Geregistreerd: 10-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-21 21:16

Ik had het ook, weliswaar met boksen, maar ik 'vergat' te ademhalen. Dat heb ik ook heel lang gehad met intensief paardrijden of andere sporten. Ik heb een paar lessen yoga gehad en sindsdien ben ik me veel bewuster van m'n ademhaling. Misschien voor jou ook het proberen waard.


Laibadji

Berichten: 1636
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-21 21:49

Wat mij helpt is conditietraining maar ook spier opbouw. Buikspieren, beenspieren... Helpt enorm bij je onafhankelijke zit. Wekelijks een uur sportschool werkt voor mij. Nu dit niet meer open is merk ik onmiddellijk dat mijn spierspanning / ontspanning zwakker is. Nu ga ik lopen en ben zinnes om thuis oefeningen te doen.

Jouw paard iets attentie maken op je hulpen zal ook een meerwaarde zijn. ;)

Lara_Silver

Berichten: 9117
Geregistreerd: 03-01-07
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-21 22:16

Sinds ik twee keer per week aan crossfit doe merk ik echt een groot verschil. Ik had vooral moeite in het parcours, ik moest echt dextro nemen te paard. Sinds ik crossfit niet meer. Mijn lichaam is ook veel gespierder geworden wat mijn houding heeft verbeterd. Thuis vul ik het aan met simpele mobiliteitsoefeningen. (Tik 'mobility' op Youtube en je vind er een hele hoop) Crossfit vind ik vooral fijn vanwege de grote variëteit in de lessen, altijd een deel techniek, cardio en spieropbouw. Ook ipv in je uppie in de sportschool is er goede begeleiding de moeilijkheidsgraad is constant aangepast is aan mijn niveau, niet te zwaar maar ook niet te licht. Het is alleen een beetje prijzig maar dan heb je ook wat.

Pepperrr

Berichten: 8052
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-21 22:32

Sporten in de zin van sportschool en lessen heb ik helaas het budget niet voor, dus dat valt af.. wil dat zelf ook al langer namelijk maar dat gaat hem echt niet worden :')

Ik zit te denken, kan het niet met Pfeiffer te maken hebben? In September heb ik Pfeiffer gehad, misschien dat dat het veroorzaakt. Ik kan me namelijk niet herinneren dat ik zo snel zo bekaf was te paard. Zelfs niet toen ik 30 kilo zwaarder was :=

Voel me nu verder prima en merk er eigenlijk niks meer van dat ik het gehad heb, maar misschien uit het zich wel in conditie?

Let the wind carry you home
Blackbird, fly away
Volg mijn weg naar tattoo artiest op Instagram!

AlwaysH

Berichten: 10800
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-21 22:42

Zover ik kan vinden staat er wel dat de nasleep van Pfeiffer (mbt vermoeidheid) wel maanden kan duren.
Ik heb dit persoonlijk niet zo ervaren, maar niemand is hetzelfde natuurlijk.

HIIT (High Intensity Interval Training) workouts vind ik zelf heel fijn. Doe ze niet dagelijks (ik rolschaats ook af en toe 15/20 km) maar vind deze heel erg leuk om te doen. Ze zijn ook niet onmogelijk als je ze op beginnerniveau doet. Want vaak word je nogal in het diepe gegooid met dit soort dingen, haha.

Niet de meest intensieve workout (vergeleken met een x aantal km hardlopen zonder conditie), maar zeker heel fijn om aan conditie te werken en daarnaast dus ook gewoon kracht.
Ik word deze HIIT oefeningen ook niet zat. Hardlopen ed houd ik echt niet vol.

Fly high, Nobblyneez... 17.3.17 - 15.6.22

Lindsey_99
Berichten: 1896
Geregistreerd: 20-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-21 23:00

Zou zomaar kunnen dat het nog restanten van Pfeiffer zijn; dat kan maanden en maanden duren voordat het virus helemaal overwonnen is.
Waarschijnlijk vindt ze bakwerk gewoon stom. Er zijn meer Tinkers die er geen drol aan vinden. Een Tinkertje op de manege in de buurt is buiten top, en binnen in de bak een stakende draak. Ze vindt er gewoon geen barst aan en als karakterpaard laat ze dat duidelijk merken. Helaas ontaard dat in gemep en dwang; arm paard.

Die van mij vindt de bak 3 x niks. Behalve als er een leuk parcours ligt, veel balkjes en traildingetjes; dat vindt hij heel erg leuk. Hij houdt wel van denkwerk maar met 'eenuurdressuur' doe ik hem geen plezier. Gelukkig voor hem ben ik een buitenruiter en is fluisteren genoeg, hij is heel attent.
Oefeningen pak ik zo nodig buiten mee, die kunnen ook op een zandpad.

Laibadji schreef:
Jouw paard iets attentie maken op je hulpen zal ook een meerwaarde zijn. ;)


Wat bedoel je daarmee? Attent op hulpen is altijd erg prettig.
Hoe motiveer je een Tinker die bakwerk/dressuur niets aan vindt zonder dwang of gemep? Afwisseling etc is helder, balkjes helpen ook. Maar een paard wat dressuur niet leuk vindt bedoel ik.

Over de IJssel

FleurSandro

Berichten: 1461
Geregistreerd: 06-10-12

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-21 23:40

Hardlopen inderdaad, met de juiste muziek (keihard) aan helpt bij mij heel goed! Oortjes of koptelefoon op, muziek lekker hard en gaan. Ik merkte na 2x hardlopen dat ik gewoon steeds verder vol kon houden zonder dat in eerste instantie door te hebben. Een stuk waar ik de eerste keer 3x moest lopen rende ik de tweede keer in een keer!
En ja soms is het echt even jezelf ertoe zetten (ik wil alleen hardlopen als het lekker weer is haha) maar achteraf voelt het altijd wel heel goed

Sandro † 24.06.1998 - 15.12.2020 ★

Volg ons op Instagram:
https://www.instagram.com/haflingersterlyn/

Pepperrr

Berichten: 8052
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Noord Brabant

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-21 07:38

Thanks voor de tips weer.

Attent maken aan de hulpen zijn we mee bezig, daar heb ik ook les voor. Dit gaat al 100x beter dan in het begin. Heeft deels te maken met de vorige ruiter, die ontzettend druk was met haar benen. Deels omdat ze bakwerk inderdaad niet heel leuk vindt. Helaas is het voor haar gezondheid toch nodig om regelmatig gereden/gelongeerd te worden. En met afwisseling, een keertje springen, een keer dressuur, naar buiten, longeren, schrikparcourtje, zonder zadel etc gaat het al veel beter en begint ze haar plezier er weer in terug te krijgen :j
Ze hoeft van mij ook geen uur lang keihard te werken, dat houd ik zelf niet eens vol. Maar elke dag 20 minuutjes/half uur aan het werk is het beste voor haar.

Let the wind carry you home
Blackbird, fly away
Volg mijn weg naar tattoo artiest op Instagram!

SjonnieZ

Berichten: 1255
Geregistreerd: 09-07-08
Woonplaats: In het zuiden des lands

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-21 08:24

Dieuwke_ schreef:
Ik had het ook, weliswaar met boksen, maar ik 'vergat' te ademhalen. Dat heb ik ook heel lang gehad met intensief paardrijden of andere sporten. Ik heb een paar lessen yoga gehad en sindsdien ben ik me veel bewuster van m'n ademhaling. Misschien voor jou ook het proberen waard.


Dit heb ik dus ook.
Nu ben ik mij aan het oriënteren op yoga lessen maar er zijn zoveel vormen dat ik door de bomen het bos niet meer
Zie.
Welke vorm van yoga heb jij gedaan?

Sizzle

Berichten: 33226
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-21 08:27

Grote kans dat het in je ademhaling zit inderdaad.
Probeer eens hartop te blijven praten in galop, maakt niet uit wat voor onzin, gewoon een willekeurig verhaaltje of liedje.

Lara_Silver

Berichten: 9117
Geregistreerd: 03-01-07
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-21 08:27

Pepperrr schreef:
Sporten in de zin van sportschool en lessen heb ik helaas het budget niet voor, dus dat valt af.. wil dat zelf ook al langer namelijk maar dat gaat hem echt niet worden :')

Ik zit te denken, kan het niet met Pfeiffer te maken hebben? In September heb ik Pfeiffer gehad, misschien dat dat het veroorzaakt. Ik kan me namelijk niet herinneren dat ik zo snel zo bekaf was te paard. Zelfs niet toen ik 30 kilo zwaarder was :=

Voel me nu verder prima en merk er eigenlijk niks meer van dat ik het gehad heb, maar misschien uit het zich wel in conditie?Bij gebrek aan budget kun je bv. touwtje springen, dat doen we vrij vaak tijdens de lessen en als je gewrichten het aan kunnen is het echt een goede full body workout. Icm met hardlopen voor de cardio.

BillyJ

Berichten: 1295
Geregistreerd: 02-10-16
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-21 08:32

Je zegt ook dat je niet goed ademt tijdens het rijden. Hier moet je heel bewust mee ongaan in het begin en als je dan nog druk bent met andere dingen (been geven, sturen, verlicht rijden) kan je het soms vergeten.

1 goede tip om te beginnen:
Ga op de bank liggen, houd 1 hand op je borst en 1 hand op je buik.
Ga nu diep inademen zonder je borst te bewegen maar wél je buik. Houd 1 tot 3 seconden vast en adem weer uit, wacht ook weer 1 tot 3 seconden alvorens in te ademenen. Probeer volledig uit te ademenen zonder teveel kracht te zetten met je borst, focus je echt op je buik!

Hiervan leer je dieper en op een betere manier ademhalen :D


En op het paard, in draf heb je een bepaald tempo, probeer bvb 2 passen inademen, 2 passen uitademen. En echt wederom vanuit je buik!!

Mijn fysiek en longen zijn héél fel verbetertd sinds ik heb leren ademen! Ook bij oefeningen of zware dingen adem ik nu gewoon door, terwijl ik in het begin onbewust vaak niet ademde of stokte.

Het enige waar je spijt van krijgt zijn de risico's die je niet neemt
All men will be sailors, untill the sea shall free them

Boompje1985

Berichten: 5444
Geregistreerd: 23-09-11
Woonplaats: Arnhem

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-21 10:39

Indd praten of zingen en wat ook kan helpen is je ademhaling tellen. Dus 1,2,3 seconden inademen, dan weer 1,2,3 seconden uitademen. En tussendoor pauze nemen waarbij je probeert je ademhaling en hartslag naar beneden te krijgen.

Broken crayons still color

Lieke

Berichten: 11148
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-21 11:05

Als aanvulling wat al is genoemd: core oefeningen. Dat is niet perse op conditie gericht, maar helpt wel bij het makkelijk blijven zitten, waardoor je minder van je conditie eist.

Janneke2

Berichten: 18957
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-21 12:31

Wat jouzelf betreft, werk idd aan je 'core' spieren - er zijn twee mooie boeken van centered riding van Sally Swift,
van harte aanbevolen!

En ik zou zeggen, werk ook aan de core spieren van je paard.

Dressuur is gymnastiek en gymnastiek is zowel kracht als souplesse.

...en vaak zijn paarden 'niet voorwaarts' omdat ze souplesse missen.

Vraag aan de instructrice bijv. om übertreten, rijdt voltes en zigzags (wees zeer creatief : jij bepaalt de hoek, het aantal stappen rechtuit etc. Vier pas links, flauwe wending, zes pas rechts, scherpe wending etc etc etc.)
In draf doe je een soort dubbele gebroken lijn: F opzij, B (binnen) hoefslag, wenden, M hoefslag plus bocht, H opzij, E weer op de (binnen) hoefslag etc etc etc.
Scherpe hoeken als het kan, en als het niet kan gewoon een flauwe bocht. 'Make it easy on the horse!' is een uitstekend motto. Meestal wenden en soms lekker wijken. Voel / gok wat je dier kan - wel uitdagen, en als het niet lukt net wat makkelijker maken...
En halverwege de H en E kun je een volte naar links of rechts of allebei (8) doen.

Combineer dit met het opbouwen van de verticale balans.

En dan mbt kracht en horizontale balans: leer je dier om eerst uit de stap op zit en gewicht halt te houden. Daarna uit draf, en op gegeven moment uit galop.
Wissel het af met 'op zit en gewicht achterwaarts' - en van tijd tot tijd zonder echt stilstaan voorwaarts (hetzij stap, draf kan ook en op den duur is het een heerlijke manier om aan te galopperen).
Let wel op: het is zwaar werk voor je paard - opbouwen dus!

Wat ik belangrijk vind: dier is gehoorzaam, reageert op mijn zit en gewicht, dier leert spelen met ons zwaartepunt (op zit en gewicht verzamelen, bochtjes in draf, in stap en draf wijken, in stap übertreten) en dan zoeken naar 'wat lukt vandaag, wat heeft Knollie in de aanbieding'. Daarmee houd je ook het bakwerk leuk, spannend en afwisselend voor je dier.
(Contra : 'hij moet in de krul' en dan minuten en minuten lang alleen maar over de hoefslag 'hengelen'.)

En : 'dressuur over balkjes' gaat uitstekend!

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Pepperrr

Berichten: 8052
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Noord Brabant

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-02-21 13:14

Ik heb het idee, nu qua beugel lengte op springmaat rijd, dus een gaatje korter, dat ik wel een stuk steviger zit en het ook wat langer volhoud. Vanochtend les gehad, maar ben het natuurlijk helemaal vergeten te zeggen tegen mijn instructrice :') Maar ik moet zeggen dat het niet slecht ging. Was aan het einde van d les (30min) wel bekaf maar heb het wel redelijk vol kunnen houden en ook consequent kunnen zijn. Dus misschien was het gaatje korter rijden gewoon de oplossing :D

Al neem ik jullie tips nog steeds mee om het nog verder te verbeteren natuurlijk!

Let the wind carry you home
Blackbird, fly away
Volg mijn weg naar tattoo artiest op Instagram!

Reneegorka
Berichten: 64
Geregistreerd: 31-01-21

Re: Geen conditie te paard...

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-21 15:17

Hee! Klinkt super oudbollig, maar grote stukken wandelen elke dag helpt echt zoveel! Leuk als je met een vriendin gaat!

Pepperrr

Berichten: 8052
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-03-21 17:58

Reneegorka schreef:
Hee! Klinkt super oudbollig, maar grote stukken wandelen elke dag helpt echt zoveel! Leuk als je met een vriendin gaat!


Dit doe ik al regelmatig. Maar helaas niet elke dag tijd om een flink stuk te wandelen.

Inmiddels gaat het ook al een heel stuk beter! Sinds die week na de sneeuw dat het zo mooi weer was is Savannah helemaal omgeslagen in positieve zin. Ze zit enorm lekker in haar vel, en ook met rijden begint ze steeds fijner te worden en krijgt ze er steeds meer plezier in. We pakken zo af en toe een sprongetje mee wat ze he-le-maal het einde vind, na het rijden laat ik haar altijd even los in de bak zodat ze lekker kan rollen, wat ze ook altijd doet. En we proberen toch wel elke week lekker op buitenrit te gaan waar ze ook helemaal vrolijk van wordt.

Ik hoef haar dus ook niet meer zo vooruit te schoppen en tikken. Af en toe even een tikje van let op. Maar verder reageert ze super op mijn hulpen! :D

Let the wind carry you home
Blackbird, fly away
Volg mijn weg naar tattoo artiest op Instagram!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker